hero-header.jpg

Bänkdiskmaskin - Bäst i Test

BÄST I TEST PRISVÄRD PREMIUM
Bosch SKS62E28EU Electrolux ESF2400OW Siemens SK26E221EU
Bäst pris hos
Plus VarioSpeed
Låg vattenförbrukning IntensivZon
Minus Ljudnivå Pris
SPECIFIKATIONER
Typ Bänkdiskmaskin Bänkdiskmaskin Bänkdiskmaskin
Energiklass A+ A+ A+
Bredd (cm) 55 55 55
Kuvert 6 6 6
Ljudnivå (dB) 48 52 48
FUNKTIONER
Autoprogram
Snabbprogram VarioSpeed Snabbprogram på 20 minuter VarioSpeed
Startförfröjning 1 - 24 timmar 1-24 timmar
Vattenskydd

Bänkdiskmaskin - Bäst i Test

INTRODUKTION

Bästa Bänkdiskmaskin. Vi har listat de bästa bänkdiskmaskinerna utifrån experttester och användaromdömen. Jämförelsetabell utifrån egenskaper och pris. Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

KÖPTIPS

Kapacitet: Utgå ifrån hur stor kapacitet du behöver.
Kuvert: Ett kuvert och motsvarar tallrik, skål, assiett, glas, kaffekopp samt kniv, gaffel och sked.
Miljömärkning: Högre miljöklasser har 50% lägre elkostnader och mindre miljöpåverkan.
Ljudnivå: Vissa diskmaskiner kan diska på natten utan att störa din sömn.

Senast uppdaterad: torsdag, 23 januari 2020

Bäst I Test

① Bosch SKS62E28EU

Bänkdiskmaskin Bosch SKS62E28EU
ButikPrisLänkar

Bäst I Test

Vinnaren i genomgången av bänkdiskmakiner är Bosch SKS62E28EU.

Bosch SKS62E28EU är en utmärkt bänkdiskmaskin med tilltalande design i rostfritt stål. Kapaciteten för modellen är 6 standardkuvert. Maskinen kommer med 6 program och många bra funktioner.
Programen: Intensiv 70 °C, Auto 45-65 °C, Eco 50 °C, Fin 40 °C, Snabb 45 °C samt Försköljning. Två specialfunktioner finns också: VarioSpeed och ExtraTorrt. Under gång visas den kvarvarande programtiden på en display under hela programmet.

Variospeed är en funktion som diskar och torkar optimalt på halva tiden.

En annan innovativ finess är Aqua sensor-funktionen.  I starten av valt program reglerar sensorerna vattenförbrukningen efter vilken typ och hur smutsig disken är, finns det matrester eller fett kvar i sköljvattnet fortsätter sköljningen.

Funktionen ActiveWater är en teknik som ytterligare sparar vatten och energi genom filterteknologi och snabb uppvärmning. Bra för miljön.
Modellen är en av de med lägst ljudnivå på marknaden vad gäller bänkmaskiner (48 db). Här använder Bosch en EcoSilence Drive som är utrustad med en borstlös, energibesparande motor för att minska friktionsbullret.
Med funktionen förinställd starttid kan programmets starttid ställas in efter önskemål. På så sätt kan du sätta igång maskinen när som helst under dygnet.

Användare framhåller en genomgående bra kvalitetskänsla. Att disken blir ren och torr på både eko- och auto-programmen. Maskinen har den högsta A märkningen på torkningen utefter  EU-standarderna. Man tycker även att maskinen är snygg samt enkel att förstå.

SKS62E28EU är högt placerad  hos både svenska Råd & Rön och danska Tænk.dk.
Modellen finns även som vit under beteckningen SKS62E22EU.

Om du registrerar din nya Boschprodukt på MyBosch senast två veckor efter inköps- eller leveransdatum får du 100 dagars returrätt.

Produktbeskrivning hos tillverkaren: Länk här.

Alternativa Färgval

Vit
ButikPrisLänkar

FUNKTIONER

AutoprogramAnpassar disken automatiskt
SnabbprogramMinskar disktiden
StartfördröjningBestäm när diskmaskinen ska starta
VattenskyddSkyddar mot vattenskador

SPECIFIKATIONER

TypBänkmodell
EnergiklassA+
Kuvert6
Ljudnivå48 dB
ButikPrisLänkar

Prisvärd

② Electrolux ESF2400OW

ButikPrisLänkar

Bäst Torkförmåga

Electrolux EFS2400OW är en storsäljande bänkdiskmaskin med plats för sex kuvert.
Denna uppskattade bänkdiskmaskin kommer med många praktiska funktioner, t.ex. indikatorer för påfyllning av salt & sköljmedel och en möjlighet att starta diskmaskinen med en fördröjning på upp till 24 timmar.

Modellen erbjuder i övrigt på ett gott val av program. Det finns 6 program i 4 temperaturer att välja mellan: Förutom ett så kallat party-program som fixar disken på 20-minuter finns Ekonomi 55°|Glasprogram 40°|Intensiv 70°|Normal 65|Snabb 40°.

Andra praktiska finesser är t.ex att tallriksstället kan fällas ner när större kastruller eller grytor behövs diskas  samt visuell nedräkning av återstående tid (TimeLight). Maskinens torkningsförmåga nämns som utmärkt bland användare.

- Användare är speciellt nöjda utmärkt disk och torkresultat.
- Några användare påpekar att diskkorgens konstruktion gör att tallrikar av större modell inte får plats.

Electrolux EFS2400OW är en bra bänkdiskmaskin med ett attraktivt pris.

Användarrecensioner: Teastfreaks.

Produktbeskrivning hos tillverkaren: Länk här.

FUNKTIONER

AutoprogramAnpassar disken automatiskt
SnabbprogramMinskar disktiden
StartfördröjningBestäm när diskmaskinen ska starta
VattenskyddSkyddar mot vattenskador

SPECIFIKATIONER

TypBänkmodell
EnergiklassA+
Kuvert6
Ljudnivå52 dB
ButikPrisLänkar

Premium

③ Siemens SK26E221EU

Tystgående Siemens

Siemens SK26E221EU är en kvalitetsprodukt vars ljudnivån mäts till 48 dB vilket är i toppklass för bänkdiskmaskiner. Diskmaskinens program är: Intensiv 70 °C, Auto 45-65 °C, Eco 50 °C, Fin 40 °C, Snabb 45 °C, Försköljning samt de två specialfunktionerna VarioSpeed och ExtraDry.

SK26E221EU är utrustad med AquaStop som skyddar mot alla typer av vattenskador och Siemens garanti gäller här maskinens hela livslängd. Vid val av ett autoprogram aktiveras Siemens AquaSensor, funktionen känner automatiskt av hur smutsigt vattnet är och anpassar därefter vattenmängd och temperaturval. Maskinen kommer även med en doseringsassistent som fördelar diskmedlet jämnt inuti maskinen för bästa diskresultat.

En bra funktion - ExtraTorrt - använder högre temperaturer och är speciellt bra för att torka plastredskap som annars kan vara svåra att få ordentligt torra.

IntensivZon - När funktionen aktiveras höjer maskinen spoltrycket i underkorgen medans trycket i överkorgen inte påverkas. Praktisk funktion när gods av olika smutsgrad blandas. Modellen har även en glasskyddsteknik benämnd glassCare-system, det är ett extra skonsamt diskprogram för ömtåliga glas. Övriga finesser är t.ex att starten kan fördröjas med upp till 24 timmar samt elektroniska indikatorer för salt, glansmedel och kvarvarande tid av pågående program.

Användare är speciellt nöjda med det goda diskresultatet även på snabbprogram samt den relativt sett låga ljudnivån.

Produktbeskrivning hos tillverkaren: Länk här.

FUNKTIONER

AutoprogramAnpassar disken automatiskt
SnabbprogramMinskar disktiden
StartfördröjningBestäm när diskmaskinen ska starta
VattenskyddSkyddar mot vattenskador

SPECIFIKATIONER

TypBänkmodell
EnergiklassA+
Kuvert6
Ljudnivå48 dB

Experttester

Radron.se | Maj 2019 | Länk till test

Efter uppdateringen har nu 167 diskmaskiner testats varav 10 är bänkdiskmaskiner.

Tænk.dk | Augusti 2017 | Länk till test

Totalt 52 diskmaskiner i olika utföranden har testats av Tænk. Diskmaskinerna rangerades utifrån diskkvalitet, tid, ljudnivå och miljövänlighet. Hela testet kan du läsa genom att klicka på ovan länk, dock krävs ett abonnemang.

Radron.se | April 2016 | Länk till test

98 diskmaskiner har nu testats av av Råd & Rön, varav 8 är bänkdiskmaskiner. Diskmaskinerna är överlag alla bra på att diska, men det som särskiljer vinnarna är förmågan att även tvätta disken och hålla en behaglig ljudnivå.

Hem&Hyra | Dec 2016 | Länk till test

Hem&Hyra testar 8 olika bänkdiskmaskiner.

Köpguide

Diskmaskinen är en central del i ditt kök,  och kan vara både funktionell och estetiskt anpassad. På senare år har diskmaskinerna utvecklats enormt ur både funktions- och miljövänlighetsperspektiv.

Visste du att det är mer miljövänligt att använda diskmaskinen än att diska för hand? Diskmaskinen använder nämligen fyra gånger mindre vatten än manuell diskning. Oavsett om du är ute efter premiumalternativet eller budgetvarianten,  den lilla diskbänkmaskinen eller den helintegrerade maskinen för storfamiljen så finns ett bra alternativ för dig listad ovan.

Vad är ett kuvert?

Ett kuvert motsvarar en tallrik, bestick och ett glas. Diskmaskiner har vanligtvis plats med 8-13 kuvert.

Fördelar med en bänkdiskmaskin 

- Placeras på diskbänken
- Mindre än ovan alternativ
- Billigast
- Bra för studentlägenheten / mindre lägenheter som inte har plats med en stor diskmaskin

En bänkdiskmaskin står ovanpå köksbänken och är mindre i storleken. Vanligtvis klarar de av 5-6 kuvert, till skillnad från underbyggda diskmaskiner som klarar 12+ kuvert. En underbyggd diskmaskin är vanligtvs dubbelt så stor i jämförelse med bänkdiskmaskiner. Nackdelen med bänkdiskmaskiner är att de låter högt och är inte lika energisnåla. Fördelen är att de är lite billigare och passar till mindre kök, exempelvis studentlägenheten eller sommarstugan.

Bänkdiskmaskiner varierar i bredd från 45-55 cm. Det är ett bra alternativ för dig som bor ensam eller upp till två personer. Dock får man ofast inte plats med större vinglas och tallrikar.

Energiklasser

Den mest miljövänliga energiklassen A+++ använder endast 6 liter vatten per disk, och diskar samma renhetsgrad som de mer energihungriga alternativen. I det långa loppet sparar man in den initiala kostnaden av en mer miljövänlig diskmaskin, då elkostnaderna blir noterbart minskade. Energiklasserna i Europa klassas från A+++ (mest miljövänlig) till D (minst miljövänlig). Idag har har merparten diskmaskiner åtminstone energiklassen A, vilket utan tvekan klassas som ett miljövänligt alternativ.

Ljudnivåer

Ljudnivåerna varierar mellan 36-60 dB (decibel). 36-40 dB motsvarar ett tyst rum eller en dator. Människor pratar i en ljudnivå på 60 dB, och viskar i 30 dB. En diskmaskin med en ljudnivå som inte överstiger 40 dB kan man låta vara på medans ska lägga sig utan att man vaknar.

Värme

Vid 50 grader celsius är vattnet tillräckligt varmt för att kunna diska av rester och smuts. Att koppla varmvatten till diskmaskinen kan minska disktiden ett par minuter, men till kostnad på el och diskrenhet. För bästa resultat kan du låta diskmaskinen själv värma upp kallt vatten från kranen.

Prisklasser

Bänkdiskmaskiner är i regel billigare än andra typer av diskmaskiner.