Bluetooth-hörlurar

Bluetooth-hörlurar bäst i test 2022

Uppdaterad 12 januari, 2023

Bästa Bluetooth hörlurar. Under många långa år har vi trasslat med hörlurssladden, mer eller mindre alltid i vägen och ett ständigt irritationsmoment. Den tiden är förbi, tack.

Att försäljningen av trådlösa bluetooth hörlurar rusat är alltså inget mysterium. Många av dessa tillhör de mycket praktiska in-ear propparna medans andra föredrar ett par stabila bluetooth hörlurar med mer avancerade funktioner och ljudkvalitet i en högre klass. Nedan går vi igenom de bästa bluetooth-hörlurarna på marknaden just nu.

BÄST I TEST

Bluetooth hörlurar Bäst i Test 2022 Bose QuietComfort 35 II

Bose
QuietComfort 35 II

Out of Stock

PRISVÄRD

Bästa bluetooth hörlurar 2022

Samsung
Galaxy Buds 2

BUDGET

Bluetooth hörlurar bäst i test 2022

Jabra
Elite 75t

Out of Stock

POPULÄR

Hörlurar bäst i test

Apple
AirPods 3nd gen

1 | Bose QuietComfort 35 II - Bäst i Test

Bluetooth hörlurar Bäst i Test 2022 Bose QuietComfort 35 II
Out of Stock

Bästa bluetooth hörlurar 2022 – Bose QuietComfort 35 II är uppföljaren till giganten Bose QuietComfort 35 som under ett par år vart ett riktmärke för andra tillverkare att mäta sej med vad gäller trådlösa bluetooth hörlurar.

Ljudbild

Ljudmässigt är denna hörlur mycket lik sin föregångare, det som skiljer sej åt på marginalen är här en liten dragning åt basprio. Bose hörlurar låter helt enkelt grymt, med crispig tydlighet i det övre frekvensområdet och nu med ännu lite bättre och tightare bas. Oavsett musikval kommer denna hörlur leverera välljud till sin ägare.

Många användare och recensenter påpekar att hörlurarna briljerar som bäst i aktivt läge – dvs när brusreduceringen är på. Brusreducering är Bose hemmaplan sedan länge och där är man bäst i klassen.

Användning

Modellens materialval känns påkostade och hyllas nästintill ensidigt. Det här är ett par riktigt bekväma lurar att använda med mjukt stoppade kuddar och en båge som är sådär alldeles lagom spänstig.
Bose kommer utan touchpanel, men med knappar. För och nackdelar – många upplever dock att knappvarianten känns mer distinkt att hantera.
På höger sida finner vi tre av dessa där den mittersta utför ett flertal val. Den besvarar eller avslutar samtal och hålls den intryckt startas funktionen för röststyrning.  Här byter du också spårval nästa eller föregående. Två knapparna kvar och på dessa ändrar du volymen.

Den vänstra kåpans singelknapp hanterar brusreduceringen där du väljer off, låg, eller hög reducering. Batteriet levererar upp till 20 timmars trådlös speltid men hörluren kan även anslutas med kabel vilket ökar batteritiden till hela 40 timmar. Bra där!

Appen

Här kan du ställa in volym, konfigurera brusreducering, se batteristatus och trixa med musikdelning som gör det möjligt att streama din musik till ett annat par kompatibla Bose lurar för att lyssna tillsammans.

Användare & Experter

Nästintill alla är rörande eniga om hörlurens goda passform och att modellen är bland de skönaste trådlösa hörlurarna som finns på marknaden.
Brusreduceringen ges också stort utrymme bland användare, och även där är man eniga – toppklass! Samtalskvalitén och batteritiden är även den top of the line. På minuskontot är det främst priset som önskas lägre, men även att hörlurarna inte levereras med senaste bluetooth standarden 5.0 utan här är det 4.1.

Sammanfattning

Letar du efter ett par over-ear bluetooth hörlurar med fantastiskt ljud, brusreducering i toppklass och som dessutom är sköna att bära är Bose QC35 II ett köp som inte nog kan rekommenderas.

Out of Stock

Produkter

2 | Samsung Galaxy Buds 2- Prisvärda

Bästa bluetooth hörlurar 2022

Ljudbild

Samsung BudsNär du första gången pluggar in och spelar upp en bastung beat kommer du märka att Budsen är med på noterna. Det här är något så ovanligt som ett par trådlösa in-ear hörlurar som levererar bra bas.  Mellan och diskantfrekvenserna låter absolut bra men utan att briljera, här äger den varma tunga basen.

Visst, de når inte upp till over-ear lurarnas nivåer,  men för att vara trådlösa bluetooth hörlurar är det imponerande. Här har Samsung tagit hjälp med kalibreringen av proffsen på AKG.

Användning

På vardera hörlur finns en touch-zon där du styr efter behag. Ett tryck för att pausa och återuppta uppspelningen, två för att byta spår framåt eller svara och avsluta samtal eller tre för att spela upp föregående spår. Du kan också anpassa funktion vad ett långt tryck ska aktivera, t.ex justera volym eller om volymen ska sänkas betydligt för att höra omgivande ljud.

Passformen plussas extra för hos de här lurarna. De är lätta och de medföljande propparna/vingarna gör ett gott jobb att hålla hörlurarna på plats i örat. En fiffig funktion med dessa bluetooth hörlurar är att ljudet pausas automatiskt när du tar lurarna ur öronen. För röststyrning kan både Samsungs egna Bixby eller Google Assistant användas.

Appen

Appen finns för Android 5.0 eller senare, men tyvärr ännu inte för ios. I appen som heter  Galaxy Wearable kan du t.ex justera en equalizer med lägen som: basförstärkning, mjukt, dynamiskt och diskantförstärkning. Info om batterikapacitet finns där samt en smart sökfunktion: När dina hörlurar gömt sej, så börjar propparna pipa när funktionen aktiveras. Det tackar vi extra för.

Etui

Samsungs bluetooth hörlurar kommer med ett trevligt laddnings-etui, där finns tre storlekar av både proppar och vingar av silikon. På utsidan av etuiet finns en led-indikator som visar hur mycket batteri etuiet har kvar, medans en annan indikator inuti visar hur mycket batteri dina hörlurar har.

Användare & Experter

Här plussar man för ljudkvaliteten, och då speciellt för basen, batteritiden, passform, design & funktion och appen som många uppskattar.
På minuskontot är det magrare. Det som av ett mindre antal användare nämns är att samtalskvaliteten vid telefonsamtal upplevs som mindre bra samt frånvaron av mobilapp för ios.

Letar du efter ett par bra trådlösa bluetooth hörlurar med bra ljud, utmärkt bas, bra passform för en rimlig peng så är Samsung Galaxy Buds 2 ett köp som rekommenderas.

3 | Jabra Elite 75t - Budget

Bluetooth hörlurar bäst i test 2022
Out of Stock

Jabra Elite 75t är ett par bluetooth hörlurar som konfigurerats med en lätt dragning åt lite varmare bas-prio. Detta utan att kompromissa med varken mellanregister eller de finare detaljerna i diskanten som är distortionsfri även vid höga volymer. Det låter sammantaget mycket bra kort och gott.

Ljudbilden kan dessutom enkelt anpassas via den utmärkta appen Sound+, dels med de förinställda fasta lägena: default, bass boost, smooth, speach och treble boost eller fritt via en femgradig equalizer. Samtalskvalitén på dessa bluetooth hörlurar är riktigt bra tack vare en samordnad 4 – mikrofonteknik som ger en effektiv reducering av störande omgivningsljud vid samtal.

Användning

Elite 75t kommer med tre uppsättningar silikonproppar i olika storlekar. Manövrering av lurarna sker via knappar, volymkontroll och byta spår ligger på vänster lur och en multiknapp på höger för olika funktioner som att svara på telefonsamtal och aktivera HearThrough. Just denna är en trevlig funktion. Fungerar så att man ställer in hur mycket av omvärldens ljud man vill ta in genom mickarna och ut i hörlurarna så man kan ha en konversation eller ha koll på trafik t.ex utan att ta ut propparna.

Vid inkommande samtal under musiklyssning kommer också HearThough automatiskt att slå på en pausfunktion, liksom när du tar bort en av öronsnäckorna från örat. Du kan använda en hörlur i taget, men den högra luren fungerar som huvud-lur så använd den när du vill ringa samtal med bara en lur.

Med upp till fem timmars batteritid på en enda laddning, + 10 i etuiet ges en kombinerad användningstid på fina 15 timmars lyssning. Modellen kan använda röststyrning och är kompatibla med Alexa, Siri och Google Assistant. Då Elite 65:an är IP55-klassad, erbjuds också två års garanti mot damm- och vattenskador om du registrerar ditt köp.

Appen

Appen Jabra Sound+ är till skillnad från många andra hörlurars dito riktigt bra. Inga krångligheter utan enkel och funktionell. Via tidigare nämnd equalizer är det lätt att anpassa vilken typ av ljudeffekt du vill ha efter val av musik/media eller för samtal. Här kan du också slå av/på HearThrough funktionen.

Etui

När du tar upp propparna ur etuiet slås hörlurarna på automatiskt, pluspoäng där. På samma sätt stängs de också av när de sätts tillbaka i etuiet – praktiskt, förnuftigt och användarvänligt. Bra! Modellen är hyfsat liten och utrustad med en led-indikator som visar på när batteriet laddas, samt en uppskattning av hur mycket kraft som finns kvar i själva etuiet. Kapaciteten i etuiet/laddningsdockan är vid full laddning på goda 10 timmar.

Användare & Experter

Användare och recensenter är överlag överens om att Jabra, som tidigare fokuserat på hörlurar anpassade för användning under träning, här tagit steget in i finrummet. Jabras trådlösa bluetooth hörlurar utmanar på allvar toppalternativen i segmentet med riktigt bra inställningar för musik/samtal via en bra app samt edge när det gäller samtalsljud över telefonen.

Bluetooth-anslutningen är rocksolid utan klipp och har god räckvidd, batteritid och HearThrough funktionen får även de många plus.
Som minusvariant nämns att micro-usb används istället för den senare usb-C standarden. Några användare tycker också att etuiets/laddningsdockan kvalitet inte riktigt matchar lurarna och kan vara knepigt att öppna.

Sammanfattning

Här får man mycket hörlur per krona. Så om du letar efter ett par trådlösa bluetooth hörlurar som presterar utmärkt bra för musik och som klår de flesta vad samtalskvalitet beträffar är Jabra Elite 75t en hörlur väl värd att överväga.

Out of Stock

4 | Apple AirPods Gen 3 - Populär

Hörlurar bäst i test

Apple har med sina AirPods alltid strävat efter och levererat en naturlig och neutral balans i sin konfigurering av frekvensnivåerna. Där många andra ofta drar mot basförstärkning i sina hörlurar väljer Apple att låta ljudet strömma genom luren utan eq-påverkan av varken bas eller eller diskant.

En effekt av detta är att vissa uppfattar luren som något svag i bashanteringen. En av orsakerna kan vara avsaknaden av brusreducering som annars gör att ljudbilden upplevs som kompaktare och ger basen större utrymme. Många tycker det är utmärkt, andra inte.

Ljudet beskrivs ofta som bra utan att briljera. Tilläggas bör att i just denna bedömning finns en märkbar skillnad mellan användare och expertreferenser, där användare är betydligt mer positiva. Jämfört med föregående generations AirPods upplevs ljudet dock snäppet fylligare. Samtalskvaliteten är väl godkänd med sina dubbla mikrofoner utan att nå upp till de bästa i klassen.

Användning

Apple AirPods kommer med en styrknapp per snäcka, och du kan anpassa vilken funktion som ska kopplas till respektive knapp. T.ex en för starta Siri och play/paus på den andra. För mer avancerad hantering används telefonen eller Siri röstkommando. Så om du vill byta låt, ringa, justera volymen, eller få en vägbeskrivning säger du -Hej Siri- följt av den åtgärd du vill utföra. Systemet fungerar oftast bra, men har inte samma träffsäkerhet som t.ex Google Assistent.

Hörlurarna upplevs som bekväma och sitter stadig och podsen känner också av när du har dom i öronen och pausar när de tas ur. Skulle en av lurarna tappas bort kan man söka efter dom via en tonsignal för att lättare att hitta dem. AirPods ger fem timmars lyssning på en laddning och med laddnings-etuiet helt laddat kan du använda dem upp till imponerande 24 timmar, en snabbladdning på 15 minuter räcker till tre timmars lyssning, bra!

Etui

Etuiet/laddningsenheten för podsen har en imponerande kapacitet där t.ex 15 minuters laddning ger upp till 3 timmars lyssning eller upp till 2 timmars samtalstid. Med enheten helt laddad ges en massiv lyssningstid på sammanlagt ca 24 timmar. Bäst i klassen. Laddning kan ske antingen trådlöst eller över Lightning-sladd.

Användare & Experter

Recensenter framhåller att Apples trådlösa hörlurar är bekväma, väldesignade och dess smidiga användning tillsammans med Iphone. Användare plussar för ljudkvaliteten vid musik i större utsträckning än expertrecensenter, medan samtalskvalitén plussas för mer lika.

Röstkontrollen Siri ges överlag positiva omdömen medans avsaknad av brusreducering och möjlighet till justerbart omgivningsljud påpekas. Den mycket goda batterikapaciteten uppskattas självfallet unisont. Pris och brist på färgval ligger som minusposter.

Sammanfattning

För iPhone användare är valet ofta  lätt, det är airpods som gäller. Podsen var först ute med true wireless för den bredare publiken och blev en braksuccé . Idag har dock konkurrenterna kommit ikapp och ibland förbi. Uppföljaren bjuder på Siri och bättre batteritid och är ett gott val av trådlös hörlur för Iphoneägare då integrationen mellan lur och telefon är utmärkt. För ägare  av Android ger dock airpodsen inget mervärde och där finns det bluetooth hörlurar som ges bättre betyg för samma peng.

Köpguide

Många bluetooth hörlurar använder sej av brusreducering  för att öka kvaliteten på ljudet hos användaren. Här kan det vara bra att veta att det finns två typer av reducering tillverkarna använder sej av. I marknadsföringen är det inte alltid tydligt vilken av typerna det handlar om. Den effektivare varianten kallas för aktiv medans den enklare benämns passiv. Aktiv brusreducering är en funktion som för att ta bort omgivande störande ljud. Tekniken bygger på att det placeras små mikrofoner på snäckorna som lyssnar på utifrån kommande ljud för att sedan neutralisera med motverkande  frekvenser så att örat inte uppfattar bruset. Funktionen kan användas under musikuppspelning eller i tysta lurar som brusreducering t.ex när man inte vill bli störd under en flygresa. Aktiv brusreducering finns på vissa over och on-ears hörlurar, då tekniken behöver batterier finns kort och gott inte plats på de mindre modellerna. Passiv brusreducering handlar mer om ergonomi och hörlurens design i form av materialval, t.ex propparnas förmåga att sluta tätt i örat.

Hur vi uppfattar ljud är naturligtvis högst individuellt, men vissa grundläggande idéer om hur det bör låta i bra hörlurar delar trots allt de flesta av oss. Få uppskattar distortion i diskanten när volymen ökas eller en ljudbild i avsaknad av bastonerna. Vid experttester mäts hörlurens förmåga att leverera klara och distinkta toner över spektra från bas till diskant vilket blir utgångspunkt för bedömningen. För konsumenten finns även annat att tänka på då vissa modeller medvetet lägger prio på basen, medans andra försöker hålla en neutral balans. Här kan det skilja mycket och en egen liten marknadsundersökning är att rekommendera för att hamna rätt i köpet.

  •  

Många av dagens trådlösa hörlurar är kompatibla med röststyrningsprogram, här finns lite info om de dominerande systemen. Redan 2011 lanserade Apple sin röstassistent Siri men sedan dess Apple fått konkurrens av bland annat Google Assistent, Alexa och Bixby.

  • Google Assistant – Googles verktyg för röststyrning Assistent är det system som har flest användare på marknaden. En av fördelarna för oss är att det finns svensk språkstöd. Här kan vi beordra Spotify att spela vald låt och sänka till mysbelysning på våra Hue eller IKEA-lampor och fråga vem som vann gårdagens fotbollsderby.
  • Siri – Apples röstassistent Siri fungerar i stort som Googles lösning och kan du läsa hur Apple själva presenterar sin lösning: Apple Siri.
  • AlexaAmazons röstassistent Alexa är stor i US men mindre i Europa, saknar av svenskt språkstöd.
  • BixbySamsungs egen röstassistent som många känner igen via sin Tv-apparat. Mer info hos Samsung.

Algoritmer för att ge en bättre ljudkvalitet. AptX Adaptive som är den senaste versionen där överföringen ska anpassas dynamiskt för bästa möjliga kvalitet. För den som vill gå på djupet finns här en stabil genomgång att kika på: Länk här.

En teknik som låter två enheter interagera på korta avstånd. Används t.ex för att koppla ihop mobil och hörlur med bluetooth.

Anges i Hertz och visar i vilket spektra hörlurarna har kapacitet att spela upp ljud i. Det lägre värdet anger bas medans det högre värdet markerar diskantnivå.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 0 / 5. Antal betyg: 0

Fler tester