Dammsugare

Dammsugare bäst i test 2023

Dammsugaren som blir bäst i test 2023 är Electrolux UltraOne EUO9GREEN, en tyst och smidig modell som tar upp dammet ordentligt från både mattor och golv.

Nedan kan du läsa om våra andra vinnare i olika kategorier och upptäcka din personliga favoritdammsugare som underlättar din städning mest.

Vad ska jag tänka på innan jag väljer en dammsugare?

Sugeffekt: En av de viktigaste sakerna att tänka på är sugeffekten. Detta i kombination med bra luftflöde och munstycke säkerställer att du får med all smuts när du dammsuger.
Filtrering: Vilket filter dammsugaren använder är viktigare än man kan tro, särskilt för dammkänsliga och allergiker. Vissa filter är dessutom tvättbara för ökad livslängd.
Batteritid: Aktuellt för sladdlösa dammsugare och robotdammsugare. Om du har ett större hem, se till att batteriet räcker till för att täcka dammsugningen. Batteritiden minskar också med tiden.
Storlek och manövrering: Hur stor och tung dammsugaren är kan vara avgörande både för hur enkel och ergonomisk städningen blir och för förvaringen. Får den plats i städskåpet?

Vilka typer av dammsugare finns det?

Hushållsdammsugare
Det traditionella sättet att dammsuga, med enheten kopplad med sladd till eluttag. Hushållsdammsugare har generellt sett den starkaste sugkraften, eftersom motorn är större och det finns mer plats för luftflöde. De flesta använder dammsugarpåsar som dammet samlas upp i för den mest hygieniska tömningen. Hur lång sladdlängden behöver vara beror på storleken på ditt hem.

Sladdlösa dammsugare
Ett alternativ till att göra en grovdammsugning en gång i veckan är att gå över hemmet lite snabbt varje dag, så att det inte hinner samlas så mycket damm. Då är en sladdlös dammsugare mycket smidigare, särskilt en med väggdocka med laddare, så att man smidigt kan ta ner den och börja städa på bara några sekunder.

Robotdammsugare
Med en robotdammsugare slipper du göra den dagliga golvstädningen själv. Åker in i en docka efter dammsugningen för att ladda batteriet inför nästa omgång. Helt klart det mest tidsbesparande alternativet, men kan ibland fastna vid höga trösklar eller missa att ta i hörnen.

Vilken dammsugare är bäst för allergiker och djurägare?

Välj en dammsugare med kraftig effekt, som tar upp så mycket som möjligt av de irriterande partiklarna och håren. Ett bra filter utformat för att rena luften gör också skillnad. Önskvärt för djurägare är också att ljudnivån är ganska låg, eftersom många djur är rädda för dammsugaren.

Är billiga dammsugare bra?

Man får oftast vad man betalar för när det gäller dammsugare, men man får vara beredd att lägga ett par tusenlappar för att få något hyfsat. Även om det är frestande att köpa de billigaste modellerna så är vår rekommendation att undvika dessa – sugkraften är helt enkelt ofta för svag.

Jämför alla produkter i testet

Bäst i testBästa BudgetSkaftdammsugarePremium skaftdammsugare
Bästa dammsugare i den lägre prisklassen 2023 Electrolux  PowerForce EPF61RR
Electrolux
UltraOne EUO9GREEN
Electrolux
Powerforce
Dyson
V8 Absolute
Dyson
V15 Detect Absolute
Betyg9.08.699.5
Effekt850 W800 W
Batteritid40 min60 min
Sladdlängd9 m6 m
Volym5 L3.5 L0,54 L0,77 L
FilterHEPAHEPAHEPAHEPA
Ljudnivå65 dB76 dB82 dB80 dB
Vikt5,7 kg5,72 kg2,63 kg2,05 kg
Out of Stock

Electrolux UltraOne EUO9GREEN – Bäst i test

Kraftfull

Effekt: 850 W

Volym: 5 L

Filter: HEPA

Ljudnivå: 65 dB

Dammsugaren som blir bäst i test 2023 är Electrolux UltraOne EUO9GREEN, en tyst och smidig modell med bäst prestanda i mellanprisklassen.

Electrolux EUO9GREEN UltraOne är en kraftfull och energieffektiv dammsugare speciellt utformad för att hålla ditt hem rent och fritt från damm och smuts med minimal påverkan på miljön. Den är tillverkad av 70 % återvunnen plast, och de mjuka gummihjulen är skonsamma mot mattor och golv.
Kraftig sugeffekt
Det är inte bara en kraftfull motor som är avgörande när man vill ha en bra dammsugare. Ett högt luftflöde och ett effektivt munstycke är också viktigt. Det är en stor del av varför EUO9GREEN UltraOne blir bäst i test. FlowMotion-munstycket tillsammans med det höga luftflödet gör det lätt att suga upp damm och smuts – du slipper dammsuga samma gång på samma ställe.

Ljudeffektnivån ligger på behagliga 65 dB, vilket är mycket bra i prisklassen.

Enkel manövrering och förvaring
Electrolux EUO9GREEN UltraOne är lätt att manövrera under dammsugningen. Filtret sitter lättåtkomligt och är enkelt att byta ut. Även påsen är enkel att byta. Dammsugaren är smidig att förvara, med sitt långa men infällbara teleskoprör och hållare på sidan. Aktionsradien ligger på 12 meter med sladden fullt utdragen.

Dammsugaren är också bra för astmatiker tack vare sitt Allergy Plus-filter som bidrar till ett renare hem som är mer skonsamt för astmatiker. Filtret kan tvättas för att förlänga livslängden.

Electrolux Powerforce– Bästa Budget

Prisvärd

Effekt: 700 W

Volym: 3.5 L

Filter: Allergifilter

Ljudnivå: 76 dB

Bästa dammsugare i den lägre prisklassen 2023 Electrolux PowerForce EPF61RR
Electrolux powerforce EPF61RR är en pålitlig och trevligt designad dammsugare som kombinerar kraftfull prestanda med en bra irl hantering för att göra din hushållsstädning både smidig och mer effektiv. 

EPF61RR är utrustad med de funktioner vi kan förvänta oss och modellen använder sej av dessa på ett riktigt bra sätt vilket gör varianten till ett utmärkt val & bäst i test som dammsugare i den lite lägre prisklassen. 

Tekniker

Som riktmärke i jämförelser dammsugare emellan används ofta just motorns kraft som toppargument och här levereras rejäla 800 W via Electrolux Power Pro-teknik som garant för en effektiv rengöring av hemmets golvytor. Ingalunda den högsta siffran i genomgången men plustecken i klassen är det likväl och med PowerForce i bakfickan som extra +.

Ljud och bullernivå går som vi alla vet hand i hand med dammsugare alldeles oavsett vad reklamen påstår – och även om allt är relativt så är siffran på 76 dB som nås via företagets Silence Pro System ett plus då vi hamnar inom gränsen för de bättre valen på marknaden.

Tittar vi vidare är det 3,5 liter som gäller på dammsugarpåsens kapacitet som här efter hand fylls energieffektivt då modellen kommer med en utmärkt A klassificering – värt att notera med dagens minst sagt oförmånliga elkostnader.

Övriga funktioner & specifikationer som bör nämnas:

  • Automatisk sladdupprullare
  • En väl tilltagen aktionsradie på 12 meter
  • Frontplacerat handtag – Ergoshock™-stötdämpare & Integrerat parkeringsläge
  • DustMagnet-munstycke designat för optimal effekt på alla typer av underlag.
  • Tvättbart Allergy Plus-filter som eliminerar upp till 99,9% av omgivningens mikrodamm – bra för alla & speciellt för allergiker.
  • Medföljer: Teleskoptub – Munstycke för möbler och trånga ytor – Parkettmunstycke

Philips XD3112/09 – Budget II

Prisvärd

Effekt: 900 W

Volym: 3 L

Filter: Allergifilter

Ljudnivå: 79 dB

En smidig, lättanvänd dammsugare för den som bor lite mindre och behöver ha lite extra koll på priset. Det lilla städredskapet följer följsamt med över trösklar och är lätt att lyfta med sin vikt på 4,6 kg.

Philips XD3112/09 är inte den tystaste dammsugaren med en ljudnivå på 79 dB och sladden är inte särskilt lång, men den lilla storleken gör den lätt att förvara och det är enkelt att byta påse, man behöver inte koppla loss slangen för att göra det.

Det platta standardmunstycket gör det smidigt att komma åt i trånga utrymmen. Man får tänka på att man inte får dra den för fort över golvet så att smutsen hinner sugas upp, sugförmågan är enligt priset och inte det starkaste. Borstmunstycket kan fästas direkt på röret, vilket är smidigt så att det inte tappas bort under förvaringen.

Få men enkla funktioner utan krångel

Philips XD3112/09 har inte så många funktioner, vilket kan vara goda eller dåliga nyheter beroende på vad du föredrar. En på/av-knapp, tre styrkeinställningar och inrullning av strömkabeln är det som finns i teknikväg på själva dammsugaren, plus ett fäste för slangen på sidan och ett på undersidan.

Sammanfattning

Denna enkla lilla dammsugare funkar bäst för den som bor litet i lägenhet eller ett mindre hus som tar fram sin dammsugare ganska ofta. Låter man damm och smuts samlas i större mängder blir det tufft för Philips XD3112/09, men får den sköta saker ofta istället för att ta mycket på en gång klarar den jobbet fint.

Dyson V8 Absolute – Bästa sladdlösa dammsugaren

Prisvärd

Batteritid: 40 min

Volym: 0,54 L

Filter: HEPA

Ljudnivå: 82 dB

Om vi vänder blicken till sladdlösa dammsugare så är Dyson V8 Absolute något att överväga. Här har vi en fenomenal dammsugare sin prisklass: kraftig sugförmåga, smidig upphängning och bra batteritid.

Out of Stock

V8 i namnet står för motorn, som är relativt tyst men väldigt kraftfull. Effekten går att ställa in i två olika lägen. Den suger upp saker som katt- och hundhår förvånansvärt bra. En av våra favoritegenskaper med dammsugaren är att håret inte fastnar i munstycket. Det beror på att munstycket är av materialet polykarbonat, samt att den har en egen motor som frigör intrasslat hår från borstvalsen under dammsugningen.
Smidig förvaring och användbara munstycken
V8:an hängs smidigt upp på den medföljande väggdockan och laddar där under tiden. Batteritiden är hela 40 minuter som räcker gott för storstädningen. Det följer även med ett fogmunstycke och ett möbelmunstycke som fästs i hållaren och enkelt kan bytas ut. Äntligen slipper de ligga och skräpa i en låda någonstans där man glömmer bort dem!

Säg farväl till dammsugarpåsar
Med denna dammsugare behöver du inte längre hålla på och byta dammsugarpåse. Dammet samlas i behållaren som smidigt töms direkt i papperskorgen. Visst, du behöver göra det i princip efter varje dammsugning eftersom behållaren är ganska liten, men det tycker vi är ett lågt pris att betala för att slippa köpa hem dammsugarpåsar.

Något alla kanske inte uppskattar med V8:an är det att knappen måste hållas under dammsugningen hela tiden. Fördelen med detta är dock att batteritiden håller betydligt längre.

Dyson V15 Detect Absolute – Premium

Prestanda

Batteritid: 60 min

Volym: 0,77 L

Filter: HEPA

Ljudnivå: 80 dB

Dysons bästa (och dyraste) dammsugare är som deras andra modeller, men ännu bättre helt enkelt. Har du en V15 är det den enda dammsugaren du behöver, även om den är sladdlös. Batteritiden på 60 minuter under optimala förhållanden räcker för de flesta behov, behöver du mer än så får den väl ladda lite på den smidiga väggdockan medan du tar en fikapaus. Med sin styrka och smidighet klarar den av att rengöra det mesta, och att ta med den till bilen är såklart inga problem.

Teknologi som underlättar städningen
Dyson V15 Detect Absolute har flera funktioner som verkar höra hemma mer i en spionfilm än på en dammsugare. En vinklad laser gör att du ser allt damm framför munstycket så att du inte råkar missa något. Dammpartiklar räknas medan du dammsuger och anpassar sugkraften efter hur smutsigt det är. LCD-skärmen på baksidan av dammsugaren som är riktad mot dig visar statistik i realtid, så att du har vetenskapliga bevis på rengöringen. Vi skulle inte bli förvånade om nästa version av dammsugaren kan flyga och koka kaffe också.
Stark och smidig dammsugning på de flesta ytor
V15 är smidig, med flera medföljande munstycken anpassade för olika ytor, som hair screw-munstycket som enkelt fångar upp päls från husdjur på mattor, djursängar och annat. Dammsugaren har en riktigt kraftfull digital motor som snurrar upp till 125 000 varv/minut.

Man får också med en adapter för låga utrymmen som kan vinkla skaftet upp till 90° så att det blir smidigt att nå till exempel under möbler. En förvaringsklämma gör att man smidigt kan få med sig ett extra munstycke medan man dammsuger.

En nackdel är att den är att den inte alls är lika stark när den används som handdammsugare. Det funkar, men man får jobba lite mer, eftersom den inte kan använda sin fulla kraft utan röret och munstyckena.

Miele Complete C3 Cat&Dog SGEF3 – För djurägare

Anpassad för djurägare

Effekt: 890 W

Volym: 4,5 L

Filter: HEPA

Ljudnivå: 76 dB

Du som har katt, hund eller något annat pälsdjur vet troligen hur svårt det kan vara att få upp all päls som fastnar i mattorna. Miele Complete C3 Cat&Dog är särskilt framtagen för detta syfte.

Dammsugaren har en stark effekt på 890 W, och det behövs för att suga upp djurhår ur mattor ordentligt. Styrkan kan ställas in i sex olika steg.

Den särskilda turboborsten som medföljer gör det ännu lättare för håret att sugas upp. En perfekt dammsugare för allergiska djurälskare.

Flera andra borstar följer med som man kan använda där den kraftfulla men något klumpiga turboborsten inte kommer åt. Ett plus också för det säkra låssystemet som klickar fast rör och munstycken så att de sitter ordentligt. Sladden är kanske lite kortare än man hade önskat för större hus eller lägenheter.