Diskmaskin

Diskmaskin bäst i test 2023

Uppdaterad 12 januari, 2023

Vi har listat de populäraste & bästa valen i vår genomgång av bästa diskmaskin 2023. Utgångspunkten är expertet-test och konsumenternas omdömen, både budget som premium. Efter genomgången av produkterna hittar du våra köp och användarguider som extrainfo.

BÄST I TEST

Electrolux ESF5545LOX

Out of Stock

PREMIUM

Bosch SMU2ITW04S

BUDGET

Diskmaskin Bäst i test 2023

Electrolux ESF5545LOW

POPULÄR

Populär 60 cm diskmaskin

Cylinda DM4310RFE

Produkter

1 | Electrolux ESF5545LOX - Bäst i test

Diskmaskin bäst i test 2023
Out of Stock

Diskmaskin bäst i test 2023 – Electrolux ESF5545LOX. Alternativet från Electrolux är en populär rostfri & tystgående diskmaskin som har plats med 13 kuvert. Vårt val av bästa diskmaskin 2023.

Interiören går att anpassa utefter behov, och översta korgen kan justeras i höjd. Givetvis finns funktionalitet för snabbdiskning samt automatiska program som anpassar disken utifrån smutsgrad och antal kuvert.

Modellen har bra funktioner som t.ex en AirDry-teknologi.  Luckan öppnas automatiskt på glänt under torkperiodens slutfas för ett bättre resultat. De program som maskinen presenterar är autoprogram, startfördröjning, airdry-teknologi och snabbprogram.

5545 LOX ges bra betyg av sina användare (4,6/5) där maskinens tysta gång, ett gott disk/tork resultat samt ett bra prisvärde och modellens AirDry-teknologi främst plussas för. Den kritik som i mindre omfattning nämns är att den övre hyllan känns lite ostabil.

Sammanfattning

Electrolux ESF5545LOX är vårt förstaval. En uppskattad  rostfri variant med bra funktioner som uppfyller kraven på både pris & kvalité.

Out of Stock

2 | Bosch SMU2ITW04S - Prisvärd

Bosch SMU2ITW04S hanterar smutsig disk bättre än dess jämlikar i samma prisklass, och har alla de bekväma funktioner man kan tänka sig vilja ha i en diskmaskin. Framför allt gillar vi Bosch smarta lösningar och automatiska diskprogram.

Funktionen AquaSensor känner av hur smutsig disken är, och anpassar disktiden samt värme- & vattenanvändningen för att värna om miljön och samtidigt leverera skinande ren disk. Diskningen justeras också beroende på hur många kuvert som fylls i diskmaskinen. På så sätt sparar du på elkostnader och miljön, samtidigt som disken alltid blir ren. Alla SMU-modeller från Bosch tar goda placeringar i de tester som genomförts.

Bosch diskmaskin mäter och reglerar vattnets hårdhetsgrad, vilket skyddar fint porslin och ömtåligt glas från skador. En annan plusfaktor med diskmaskinen från Bosch är torkningen som fungerar galant. Både när det kommer till disk- & torkresultat tilldelas maskinen A (bäst). Disken blir torr och kräver sällan manuell avtorkning.

Smart

En smart finess är Silence on Demand, som aktiveras via Home Connect appen och reducerar ljudnivån upp till 30 min genom att tillfälligt pausa. Speciellt vid sovdags i kombo med natt-programmet är det en riktigt användbar funktion tycker vi.

Är man ute efter en klassisk & smart 60cm bred diskmaskin med snygg design och Bosch kvalité ? Då kan man aldrig gå fel med denna mycket populära och prisvärda  diskmaskin.

3 | Electrolux ESF5545LOW - Miljöalternativ

Diskmaskin Bäst i test 2023

Electrolux ESF5545LOW är ett utmärkt alternativ till testvinnaren, och presterar på samma nivå. Det som skiljer dem åt är funktionen AirDry phase 2, där diskmaskinen öppnas 10 cm högst upp för efter diskning för att utnyttja naturliga luftströmmar. Det gör att disken torkar snabbt och miljövänligt. Tack vare sin låga energikonsumtion hamnar maskinen i energiklass A+++ (bäst).

Flexibel
Den underbyggda diskmaskinen har 6 program varav ett snabbprogram (30 min), eco, AutoFlex, glas och intensiv, samt 4 temperaturer. Disken blir både ren och torr, och drar mindre el än övriga varianter tack vare AirDry-funktionen. Det automatiska diskprogrammet fungerar utmärkt, och man behöver sällan stå och varken tvätta eller torka disken för hand.

Soft spikes finns placerade på överkorgen, vilket hjälper glasen att inte slå i varandra och gå sönder. Bestickkorgen går såklart att flyttas, och underkorgens tallrikspinnar är nedfällbara för att ge mer flexibilitet och utrymme. Diskmaskinen erbjuder även fördröjd start om man exempelvis skulle vilja diska medans man befinner sig på jobbet.

Ett miljövänligt val
Om du letar efter ett lite miljövänligare och energisnålare alternativ så är Electrolux ESF5545LOW ett gott val av en 60 cm bred diskmaskin.

4 | Cylinda DM4310RFE - Populär

Populär 60 cm diskmaskin

Cylinda DM4310RFE är en prisvärd och av konsumenter uppskattad inbyggd diskmaskin i 60 cm klassen. Överkorgen är här justerbar i höjd för att kunna rymma högre glas och tallrikar.

Interiören är enkel att lasta, och det finns 6 program inklusive Eco, snabbdisk och autoprogram. Även fötterna går att höja och sänka. Bestäm själv när du vill att disken ska vara färdig med hjälp av timern.

Snabbprogrammet fungerar bra och får tummen upp av köpare . Utöver det klarar sig Cylinda från klagomål av konsumenter.

Cylinda DM4310RFE i snygg rostfri design är ett gott val av diskmaskin sett till pris vs funktioner.

Köpguide

Diskmaskinen är en central del i ditt kök,  och är oftast både funktionellt och estetiskt anpassad. På senare år har diskmaskinerna utvecklats snabbt ur både funktions- och miljövänlighetsperspektiv.

Visste du att det är mer miljövänligt att använda diskmaskinen än att diska för hand? Diskmaskinen använder nämligen fyra gånger mindre vatten än manuell diskning. Oavsett om du är ute efter premiumalternativet eller budgetvarianten,  den lilla bänkdiskmaskinen eller den underbyggda maskinen för storfamiljen så finns ett bra alternativ för dig listat ovan.

Ett kuvert motsvarar en tallrik, bestick och ett glas. Diskmaskiner har vanligtvis plats med 8-13 kuvert.

Dessa typer av diskmaskiner bör du känna till innan du gör ditt val.

  • Helintegrerad

– Diskret design med samma utseende som övriga köksluckor i ditt hem
– Varierar i bredd från 45 – 90 cm
– Kostar mer än halvintegrerade diskmaskiner

En helintegrerad diskmaskin har en lucka som ser likadan ut som övriga köksluckor, vilket ger ett enhetligt och diskret intryck. Knapparna sitter ovanpå diskmaskinen, så man behöver öppna köksluckan för att komma åt dem. Förvänta dig att betala runt 30% mer än om du köper en halvintegrerad med samma prestanda. Det är alltså en fråga om estetik.

Fördelen med hel- & halvintegrerade diskmaskiner är att ljudnivån minskar eftersom skåpen gör att mindre ljud släpps ut. De varierar i bredd från 45 cm-90 cm, med en vanlig bredd på 60 cm, och rymmer oftast 12 kuvert.

  •  Halvintegrerad

– Samma funktionalitet som en helintegrerad diskmaskin
– Billigare än de helintegrerade varianterna

En halvintegrerad diskmaskin kan ha samma utseende som övriga skåpluckor, med skillnaden att displaypanelen syns utåt, istället för att ligga gömd ovanför som i en helintegrerad diskmaskin. Halvintegrering är den vanligaste lösningen när det kommer till diskmaskiner. För familjen passar en hel- eller halvintegrerad diskmaskin bättre än en bänkdiskmaskin då de klarar av ungefär dubbelt så mycket disk per diskning.

En halvintegrerad diskmaskin har samma funktionalitet och prestanda som en helintegrerad, och erbjuds i samma storlekar och kapaciteter. Det handlar därför endast om man vill ha en diskret look, eller om man inte bryr sig om displayen är synlig.

  • Bänkdiskmaskin

– Placeras på diskbänken
– Mindre än ovan alternativ
– Billigast
– Bra för mindre kök som inte har plats med en stor diskmaskin. Läs vårt test för bänkdiskmaskiner här

En bänkdiskmaskin står ovanpå köksbänken och är mindre i storleken. Vanligtvis klarar de av 5-6 kuvert, till skillnad från underbyggda diskmaskiner som klarar 12+ kuvert. En underbyggd diskmaskin är vanligtvis dubbelt så stor i jämförelse med bänkdiskmaskiner. Nackdelen med bänkdiskmaskiner är att de låter högt och är inte lika energisnåla. Fördelen är att de är lite billigare och passar till mindre kök, exempelvis studentlägenheten eller sommarstugan.

Bänkdiskmaskiner varierar i bredd från 45-55 cm. Det är ett bra alternativ för dig som bor ensam eller upp till två personer. Dock får man oftast inte plats med större vinglas och tallrikar.

  • Underbyggd / Inbyggd

En underbyggd diskmaskin hänvisar till alla diskmaskiner som är avsedda att stå under en diskbänk. Integrerade diskmaskiner är underbyggda.

  • Helintegrerad / Integrerad
    En helintegrerad diskmaskin tillåter dig att använda en kökslucka som ser identisk ut till dina övriga köksluckor, för ett mer enhetligt utseende. Se vårt test av integrerade diskmaskiner här.
  • Fristående

En fristående diskmaskin kan placeras både under och på diskbänken.

– 60 cm

Vanligast, passar familjer och dig med fler än 2 familjemedlemmar i hushållet. De allra flesta diskmaskiner man ser i köket är 60 cm breda diskmaskiner, och rymmer 12-13 kuvert.

– 45 cm

Passar till 1-2 personer, eller för dig med ett mindre kök. Har 6-10 kuverts kapacitet, lite mer än hälften av vad en vanlig 60 cm klarar av. De brukar även kallas för smala diskmaskiner, och diskar till samma kvalitet som en 60 cm bred diskmaskin. Här finns vårt test för 45 cm breda diskmaskiner

Varianter emellan 45-60 cm finns i olika volym. Även upp till 90 cm bredd finns, men i betydligt lägre volymer, och används bl.a. i restauranger.

Den mest miljövänliga energiklassen A+++ använder endast 6 liter vatten per disk, och diskar samma renhetsgrad som de mer energihungriga alternativen. I det långa loppet sparar man in den initiala kostnaden av en mer miljövänlig diskmaskin, då elkostnaderna blir noterbart minskade. Energiklasserna i Europa klassas från A+++ (mest miljövänlig) till D (minst miljövänlig). Idag har har merparten diskmaskiner åtminstone energiklassen A, vilket utan tvekan klassas som ett miljövänligt alternativ.

Ljudnivåerna varierar mellan 36-60 dB (decibel). 36-40 dB motsvarar ett tyst rum eller en dator. Människor pratar i en ljudnivå på 60 dB, och viskar i 30 dB. En diskmaskin med en ljudnivå som inte överstiger 40 dB kan man låta vara på medans ska lägga sig utan att man vaknar.

Vid 50 grader celsius är vattnet tillräckligt varmt för att kunna diska av rester och smuts. Att koppla varmvatten till diskmaskinen kan minska disktiden ett par minuter, men till kostnad på el och diskrenhet. För bästa resultat kan du låta diskmaskinen själv värma upp kallt vatten från kranen.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 3

Liknande tester