Diskmaskin bäst i test 2021

Vi har listat de populäraste & bästa valen i diskmaskin bäst i test 2021. Uygångspunkten är expertet-test och konsumenternas omdömen, både budget som premium. Efter genomgången av produkterna hittar du våra köp och användarguider som extrainfo.

B√ĄST I TEST

Diskmaskin bäst i test 2021

Electrolux ESF5545LOX

Populär

CYLINDA DM 3010

Cylinda DM 3120

PRISV√ĄRD

Diskmaskin Bäst i test 2021

Bosch SMU4HAW48S

MILJ√ĖV√ĄNLIG

Diskmaskin Bäst i test 2021

Electrolux ESF5545LOW

1 | Electrolux ESF5545LOX - Diskmaskin Bäst i Test 2021

Diskmaskin bäst i test 2021

FUNKTIONER
Autoprogram
Snabbprogram & startfördröjning
AirDry-teknologi
Justerbar interiör
Vattenskydd

SPECIFIKATIONER
Typ
: Underbyggd
Energiklass: A+++
Kuvert: 13
Ljudnivå: 44 dB
Bredd: 60 cm

Tystlåten & rymlig

Electrolux ESF5545LOX. Alternativet från Electrolux är en populär rostfri & tystgående diskmaskin som har plats med 13 kuvert. Vårt val av Bästa diskmaskin 2021.

Interiören går att anpassa utefter behov, och översta korgen kan justeras i höjd. Givetvis finns funktionalitet för snabbdiskning samt automatiska program som anpassar disken utifrån smutsmängd och antal kuvert. Modellen har bra funktioner som t.ex en AirDry-teknologi.  Luckan öppnas automatiskt på glänt under torkperiodens slutfas för ett bättre resultat. De program som maskinen presenterar är:

Modellen ges bra betyg av sina användare (4,6/5) där maskinens tysta gång, ett gott disk/tork resultat samt ett bra prisvärde och modellens AirDry-teknologi främst plussas för. Den kritik som i mindre omfattning nämns är att den övre hyllan känns lite ostabil.

Sammanfattning
Electrolux ESF5545LOX är vårt förstaval. En uppskattad  rostfri variant med bra funktioner som uppfyller kraven på både pris & kvalité.Vår vinnare av Diskmaskin Bäst i Test 2021.

2 | Cylinda DM 3120 - Populär

Bästa 45 cm diskmaskin 2021

FUNKTIONER
Autoprogram
Snabbprogram & startfördröjning
Justerbar interiör
Vattenskydd

SPECIFIKATIONER
Typ
: Underbyggd
Energiklass: A++
Kuvert: 13
Ljudnivå: 46 dB
Bredd: 60 cm

Bäst i sin prisklass

Cylinda DM 3120 √§r en prisv√§rd och av konsumenter uppskattad underbyggd diskmaskin i 60 cm klassen. √Ėverkorgen √§r h√§r justerbar i h√∂jd f√∂r att kunna rymma h√∂gre glas och tallrikar. Interi√∂ren √§r enkel att lasta, och det finns 6 program inklusive Eco och snabbdisk. √Ąven f√∂tterna g√•r att h√∂ja och s√§nka. Best√§m sj√§lv n√§r du vill att disken ska vara f√§rdig med hj√§lp av timern.

Snabbprogrammet fungerar bra för lättare diskning, men har svårt för smutsig med 13 kuvert. Utöver det klarar sig Cylinda från klagomål av konsumenter.

Cylinda DM 3120 är ett gott val av diskmaskin sett till pris vs funktion.

3 | Bosch SMU4HAW48S - PRISV√ĄRD

Diskmaskin Bäst i test 2021

FUNKTIONER
Autoprogram
Snabbprogram
Barnlås
Justerbar interiör
Vattenskydd

SPECIFIKATIONER
Typ
: Underbyggd
Energiklass: A++
Kuvert: 13
Ljudnivå: 44 dB
Bredd: 60 cm

Bosch SMU4HAW48S hanterar smutsig disk bättre än dess jämlikar i samma prisklass, och har alla de bekväma funktioner man kan tänka sig vilja ha i en diskmaskin. Framför allt gillar vi interiörens rymlighet och automatiska diskprogram.

Funktionen AquaSensor känner av hur smutsig disken är, och anpassar disktiden samt värme- & vattenanvändningen för att värna om miljön och samtidigt leverera skinande ren disk. Diskningen justeras också beroende på hur många kuvert som fylls i diskmaskinen. På så sätt sparar du på elkostnader och miljön, samtidigt som disken alltid blir ren. Alla SMU-modeller från Bosch tar goda placeringar i de tester som genomförts.

Bosch diskmaskin m√§ter och reglerar vattnets h√•rdhetsgrad, vilket skyddar fint porslin och √∂mt√•ligt glas fr√•n skador. √Ėverkorgen √§r justerbar med 5 cm, vilket ger utrymme f√∂r √§ven st√∂rre f√∂rem√•l. En annan finess med diskmaskinen fr√•n Bosch √§r torkningen, som fungerar galant. B√•de n√§r det kommer till tv√§tt- & torkresultat tilldelas maskinen A (b√§st) i s√§kerhetstester. Disken blir torr och kr√§ver s√§llan manuell avtorkning.

√Ąr man ute efter en klassisk 60cm bred diskmaskin i 5000-kroners prisklassen, s√• kan man aldrig g√• fel med Bosch Bosch SMU4HAW48S.

4 | Electrolux ESF5545LOW - Miljöval

Diskmaskin Bäst i test 2021

FUNKTIONER
Autoprogram
Snabbprogram & startfördröjning
Vattenskydd

SPECIFIKATIONER
Typ
: Underbyggd
Energiklass: A+++
Kuvert: 13
Ljudnivå: 46 dB
Bredd: 60 cm

Luckan öppnas automatiskt efter diskning

Electrolux ESF5545LOW är ett utmärkt alternativ till testvinnaren, och presterar på samma nivå. Det som skiljer dem åt är funktionen AirDry phase 2, där diskmaskinen öppnas 10 cm högst upp för efter diskning för att utnyttja naturliga luftströmmar. Det gör att disken torkar snabbt och miljövänligt. Tack vare sin låga energikonsumtion hamnar maskinen i energiklass A+++ (bäst).

Den underbyggda diskmaskinen har 6 program varav ett snabbprogram (30 min), eco, AutoFlex, glas och intensiv, samt 4 temperaturer. Disken blir både ren och torr, och drar mindre el än övriga varianter tack vare AirDry-funktionen. Det automatiska diskprogrammet fungerar utmärkt, och man behöver sällan stå och varken tvätta eller torka disken för hand. Soft spikes finns placerade på överkorgen, vilket hjälper glasen att inte slå i varandra och gå sönder. Bestickkorgen går såklart att flyttas, och underkorgens tallrikspinnar är nedfällbara för att ge mer flexibilitet och utrymme. Diskmaskinen erbjuder även fördröjd start om man exempelvis skulle vilja diska medans man befinner sig på jobbet.

Ett miljövänligt val

Om du letar efter det mest miljövänliga och energisnåla alternativet så är Electrolux ESF5545LOW ett mycket bra val.

5 | Siemens SR456S00TS - 45 cm

Siemens SR456S00TS Diskmasin

FUNKTIONER
Autoprogram
Snabbprogram
Barnlås
Justerbar interiör
Vattenskydd

SPECIFIKATIONER
Typ
: Underbyggd
Energiklass: A+++
Kuvert: 10
Ljudnivå: 44 dB
Bredd: 45 cm

Rymlig & tystlåten

Med en kapacitet p√• hela 10 standardkuvert ligger Siemens SR456S00TS i topp bland 45 cm maskinerna. Diskmaskinens 6 effektiva program √§r: Intensiv 70¬įC, Auto 45-65¬įC, Eco 50¬įC, Glas 40¬įC, Snabb 45¬įC och f√∂rsk√∂ljning. Men tekniken Super Silence landar ljudniv√•n p√• max 44 dB, vilket g√∂r maskinen till en av de tystaste p√• marknaden. N√•got som ofta p√•pekas n√§r n√∂jda anv√§ndare recenserar produkten. Innovationer √§r Siemens k√§nnetecken – s√• f√∂r en mer praktisk lastning av glas, tallrikar osv. har denna maskin f√•tt en l√§ttanv√§nd h√∂j- och s√§nkbar √∂verkorg.

Med tekniken AquaSensor anpassas vattenförbrukningen efter vilken typ av disk du har och hur smutsig disken är genom att diskvattnet kontrolleras med en infraröd stråle i AquaSensorn. Ett glassCare-system diskar dina glas skonsamt med hjälp av en värmeväxlare som förhindrar snabba temperaturskillnader i maskinen. Maskinen har en tydlig display som visar både funktion och återstående disktid.

+ varioSpeed Plus РFörkortar diskprogrammen med upp till 50% till likvärdigt diskresultat, men till kostnad på mer energianvändning.
+ IntensivZon РHjälper till att göra rent även de smutsigaste av tallrikar och bestick. Funktionen påverkar endast underkorgen, vilket tillåter dig att diska känsligare föremål i överkorgen.
+ DoseringsAssistenten РFördelar diskmedlet jämnt, vilket säkerställer ett utmärkt diskresultat Рgång på gång.
+¬†DuoPower¬ģ¬†– Ser till att porslinet blir gl√§nsande rena efter diskning.
+Zeolith¬ģ Airflo Shine&Dry.¬†– Effektiv torkning.

Bästa smala diskmaskinen

SR46M580SK placerade först i vårat test för smala diskmaskiner (45 cm bredd). Hela testet hittar du här. Där kan du även få tips och råd inför ditt köp av smala diskmaskiner.

K√ĖPGUIDE

Diskmaskin Bäst i Test 2021

Diskmaskinen är en central del i ditt kök,  och är oftast både funktionellt och estetiskt anpassad. På senare år har diskmaskinerna utvecklats snabbt ur både funktions- och miljövänlighetsperspektiv.

Visste du att det är mer miljövänligt att använda diskmaskinen än att diska för hand? Diskmaskinen använder nämligen fyra gånger mindre vatten än manuell diskning. Oavsett om du är ute efter premiumalternativet eller budgetvarianten,  den lilla bänkdiskmaskinen eller den underbyggda maskinen för storfamiljen så finns ett bra alternativ för dig listat ovan.

Vad är ett kuvert?

Ett kuvert motsvarar en tallrik, bestick och ett glas. Diskmaskiner har vanligtvis plats med 8-13 kuvert.

Typer av diskmaskiner

Dessa typer av diskmaskiner bör du känna till innan du gör ditt val.

 • Helintegrerad

РDiskret design med samma utseende som övriga köksluckor i ditt hem
РVarierar i bredd från 45 Р90 cm
РKostar mer än halvintegrerade diskmaskiner

En helintegrerad diskmaskin har en lucka som ser likadan ut som övriga köksluckor, vilket ger ett enhetligt och diskret intryck. Knapparna sitter ovanpå diskmaskinen, så man behöver öppna köksluckan för att komma åt dem. Förvänta dig att betala runt 30% mer än om du köper en halvintegrerad med samma prestanda. Det är alltså en fråga om estetik.

Fördelen med hel- & halvintegrerade diskmaskiner är att ljudnivån minskar eftersom skåpen gör att mindre ljud släpps ut. De varierar i bredd från 45 cm-90 cm, med en vanlig bredd på 60 cm, och rymmer oftast 12 kuvert.

 • ¬†Halvintegrerad

– Samma funktionalitet som en helintegrerad diskmaskin
РBilligare än de helintegrerade varianterna

En halvintegrerad diskmaskin kan ha samma utseende som övriga skåpluckor, med skillnaden att displaypanelen syns utåt, istället för att ligga gömd ovanför som i en helintegrerad diskmaskin. Halvintegrering är den vanligaste lösningen när det kommer till diskmaskiner. För familjen passar en hel- eller halvintegrerad diskmaskin bättre än en bänkdiskmaskin då de klarar av ungefär dubbelt så mycket disk per diskning.

En halvintegrerad diskmaskin har samma funktionalitet och prestanda som en helintegrerad, och erbjuds i samma storlekar och kapaciteter. Det handlar därför endast om man vill ha en diskret look, eller om man inte bryr sig om displayen är synlig.

 • B√§nkdiskmaskin

РPlaceras på diskbänken
РMindre än ovan alternativ
– Billigast
РBra för mindre kök som inte har plats med en stor diskmaskin. Läs vårt test för bänkdiskmaskiner här

En bänkdiskmaskin står ovanpå köksbänken och är mindre i storleken. Vanligtvis klarar de av 5-6 kuvert, till skillnad från underbyggda diskmaskiner som klarar 12+ kuvert. En underbyggd diskmaskin är vanligtvis dubbelt så stor i jämförelse med bänkdiskmaskiner. Nackdelen med bänkdiskmaskiner är att de låter högt och är inte lika energisnåla. Fördelen är att de är lite billigare och passar till mindre kök, exempelvis studentlägenheten eller sommarstugan.

Bänkdiskmaskiner varierar i bredd från 45-55 cm. Det är ett bra alternativ för dig som bor ensam eller upp till två personer. Dock får man oftast inte plats med större vinglas och tallrikar.

 • Underbyggd / Inbyggd

En underbyggd diskmaskin hänvisar till alla diskmaskiner som är avsedda att stå under en diskbänk. Integrerade diskmaskiner är underbyggda.

 • Helintegrerad / Integrerad
  En helintegrerad diskmaskin tillåter dig att använda en kökslucka som ser identisk ut till dina övriga köksluckor, för ett mer enhetligt utseende. Se vårt test av integrerade diskmaskiner här.
 • Frist√•ende

En fristående diskmaskin kan placeras både under och på diskbänken.

 • Diskmaskinsl√•da

De är ovanliga, men de finns. Med pris till hänsyn kan man säga att diskmaskinslådor är ett premiumalternativ som öppnas likt en låda man drar ut.

 • Storlekar

– 60 cm

Vanligast, passar familjer och dig med fler än 2 familjemedlemmar i hushållet. De allra flesta diskmaskiner man ser i köket är 60 cm breda diskmaskiner, och rymmer 12-13 kuvert.

– 45 cm

Passar till 1-2 personer, eller för dig med ett mindre kök. Har 6-10 kuverts kapacitet, lite mer än hälften av vad en vanlig 60 cm klarar av. De brukar även kallas för smala diskmaskiner, och diskar till samma kvalitet som en 60 cm bred diskmaskin. Här finns vårt test för 45 cm breda diskmaskiner

Varianter emellan 45-60 cm finns i olika volym. √Ąven upp till 90 cm bredd finns, men i betydligt l√§gre volymer, och anv√§nds bl.a. i restauranger.

 • Energiklasser

Den mest miljövänliga energiklassen A+++ använder endast 6 liter vatten per disk, och diskar samma renhetsgrad som de mer energihungriga alternativen. I det långa loppet sparar man in den initiala kostnaden av en mer miljövänlig diskmaskin, då elkostnaderna blir noterbart minskade. Energiklasserna i Europa klassas från A+++ (mest miljövänlig) till D (minst miljövänlig). Idag har har merparten diskmaskiner åtminstone energiklassen A, vilket utan tvekan klassas som ett miljövänligt alternativ.

 • Ljudniv√•er

Ljudnivåerna varierar mellan 36-60 dB (decibel). 36-40 dB motsvarar ett tyst rum eller en dator. Människor pratar i en ljudnivå på 60 dB, och viskar i 30 dB. En diskmaskin med en ljudnivå som inte överstiger 40 dB kan man låta vara på medans ska lägga sig utan att man vaknar.

 • V√§rme

Vid 50 grader celsius är vattnet tillräckligt varmt för att kunna diska av rester och smuts. Att koppla varmvatten till diskmaskinen kan minska disktiden ett par minuter, men till kostnad på el och diskrenhet. För bästa resultat kan du låta diskmaskinen själv värma upp kallt vatten från kranen.

 • Prisklasser

För många testvinnare landar priset på runt 7-10000 kr, medans bättre budgetalternativ kan fås för runt 4-5000 kr. Bänkdiskmaskiner och smala diskmaskiner är ofta billigare än breda diskmaskiner.

Lycka till med ditt köp!

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 1

Relaterade tester