Diskmaskin 45 cm - Bäst i Test

Diskmaskin 45 cm - Bäst i Test

INTRODUKTION

Smal diskmaskin 45 cm Bäst i Test. Vi har listat de bästa 45 cm smala diskmaskiner utifrån experttester och användaromdömen, budget som premium. Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

KÖPTIPS

Kapacitet: Utgå ifrån hur stor kapacitet du behöver.
Kuvert: Ett kuvert och motsvarar tallrik, skål, assiett, glas, kaffekopp samt kniv, gaffel och sked.
Miljömärkning: Högre miljöklasser har 50% lägre elkostnader och mindre miljöpåverkan. A+++ är bäst.
Ljudnivå: Vissa diskmaskiner kan diska på natten utan att störa din sömn.
Barnlås: Bra att ha för familjen.

Bäst i Test

① Electrolux ESF4511LOW

Electrolux ESF4511LOW
ButikPrisLänkar

Enkel av- & pålastning

Electrolux ESF4511LOW är en 45 cm smal diskmaskin som har kapacitet för 9 standardkuvert. Med de dubbla överlappande spolarmarna (DuoPower), garanteras att all disk får samma utmärkta diskresultat oavsett placering i maskinen. Överkorgen med fällbara kopphyllor är mycket lätt att höjdjustera om så skulle behövas, vilket ger bättre plats åt mer skrymmande disk under. Underkorg kan modifieras via 2 fällbara tallriksstöd. De 6 effektiva programmen som nås via en överskådlig panel framtill är: AutoFlex 45°-70°, Eco 50°, Glas 45°, Intensiv 70°, Quick 60° och ett 30 min snabbprogram. Electrolux ESF4511LOW är även utrustad med AquaStop: Ett säkert skydd mot vattenskador.

Andra funktioner som bör nämnas är:
- AutoFlex: Vattenförbrukningen regleras efter hur smutsig disken är genom att diskvattnet kontrolleras med en infraröd stråle i sensorn.
- Time Manager-funktion: Med denna aktiverad kan man minska programtiden med hälften, så att man alltid har ren disk när man behöver det.

FUNKTIONER

Autoprogram Anpassar disken automatiskt
Snabbprogram Minskar disktiden
Startfördröjning Bestäm när diskmaskinen ska starta
Vattenskydd Skyddar mot vattenskador
Barnlås Förhindrar öppning under diskning
Justerbar interiör Flyttbara / nedfällbara korgar

SPECIFIKATIONER

Typ Underbyggd
Energiklass A+
Kuvert 9
Ljudnivå 49 dB
Antal program 6
ButikPrisLänkar

Populär & Goda omdömen

② Cylinda DM 3105

ButikPrisLänkar

Cylinda DM 3105 är en storsäljande smal diskmaskin som får goda omdömen av sina användare. Modellen kommer med 7 program Program: Daglig disk - Snabbdisk 30 min - Skonsam disk - Halv diskmängd - Intensiv, Eco 50 °C - Förlängd torktid samt Fördröjd start. Temperaturvalen är 4 st. Diskmaskinen har flexibla korgar och en praktisk både höj- och sänkbar överkorg så att man vid behov även kan diska mer skrymmande ting. Ljudnivån på denna smala diskmaskin från Cylinda är på acceptabla 49 db.

Modellen är rymlig med kapacitet på 10 kuvert vilket är i toppklass för smala 45 cm diskmaskiner. Uppskattade funktioner hos användare  som Timer för att starta maskinen när det passar dig samt förlängd torktid, och säkerhetsfunktioner som barnlås och Aguastop för att förhindra vattenskador.

Varför Cylinda DM 3105 ?

 • Induktionsmotor
 • Förlängd torktid
 • Goda omdömen
 • Attraktivt pris

Modellen finns även i en rostfri variant.

FUNKTIONER

Snabbprogram Minskar disktiden
Startfördröjning Bestäm när diskmaskinen ska starta
Vattenskydd Skyddar mot vattenskador
Barnlås Förhindrar öppning under diskning
Justerbar interiör Flyttbara / nedfällbara korgar

SPECIFIKATIONER

Typ Underbyggd
Energiklass A+
Kuvert 10
Ljudnivå 49 dB
Antal program 7
ButikPrisLänkar

Tystast i klassen

③ Siemens SR435W01MS

Diskmaskin Siemens SR456S00TS
ButikPrisLänkar

Rymlig & tystlåten

Med en kapacitet på hela 10 standardkuvert ligger Siemens SR435W01MS i topp bland 45 cm diskmaskinerna. Diskmaskinens 5 effektiva program är: Intensiv 70 °C, Auto 45-65 °C, Eco 50 °C, Extra tyst 50 °C samt Försköljning, ett special program Machine Care - som avlägsnar fett och kalkavlagringar finns också tillgängligt.

Siemens maskin imponerar med sin innovation Super Silence och ljudnivån landar på max 43 dB, vilket gör maskinen till en av de tystaste på marknaden. Något som ofta påpekas när nöjda användare recenserar produkten. Innovationer är Siemens kännetecken - så för en mer praktisk lastning av glas, tallrikar osv. har denna maskin fått en lättanvänd 3-stegs höjdjusterbar överkorg.

Med tekniken AquaSensor anpassas vattenförbrukningen efter vilken typ av disk du har och hur smutsig disken är genom att diskvattnet kontrolleras med en infraröd stråle i AquaSensorn. Maskinen har en tydlig display som visar både funktion och återstående disktid. Siemens SR435W01MS kommer även med det specialanpassade hygienprogrammet hygienePlus – här hålls temperaturen till 70 °C för ett mer hygieniskt diskresultat.

Funktioner

+ varioSpeed Plus - Förkortar diskprogrammen med upp till 50% till likvärdigt diskresultat, men till kostnad på mer energianvändning.
+ IntensivZon - Hjälper till att göra rent även de smutsigaste av tallrikar och bestick. Funktionen påverkar endast underkorgen, vilket tillåter dig att diska känsligare föremål i överkorgen.
+ DoseringsAssistenten - Fördelar diskmedlet jämnt, vilket säkerställer ett utmärkt diskresultat - gång på gång.
+ DuoPower® - Ser till att porslinet blir glänsande rena efter diskning.
+ hygienPlus® - Extra hygienisk diskning.
+ Underhåll - Självrengörande filtersystem i 3-steg.

Siemens SR435W01MS är en utmärkt 45 cm diskmaskin med nöjda användare, främst plussas för den låga ljudnivån, ett bra disk & tork resultat samt ett för kvalitén ett bra pris,

 

FUNKTIONER

Autoprogram Anpassar disken automatiskt
Snabbprogram Minskar disktiden
Startfördröjning Bestäm när diskmaskinen ska starta
Vattenskydd Skyddar mot vattenskador
Barnlås Förhindrar öppning under diskning
Justerbar interiör Flyttbara / nedfällbara korgar

SPECIFIKATIONER

Typ Underbyggd
Energiklass A++
Kuvert 10
Ljudnivå 43 dB
Antal program 5
ButikPrisLänkar

Köpguide

Kapacitet
En god utgångspunkt kan vara att fundera på hur stor kapacitet du har behov av. En 45 cm smal diskmaskin klarar oftast av mellan 8 - 10 standardkuvert. Ett kuvert består av en platt tallrik, en djup tallrik, en assiett, en kaffekopp med fat, kniv, gaffel, soppsked, tesked samt ett glas. En 45 cm maskin räcker  alltså om man generaliserar bra för ett hushåll på 3 personer.

Pris
Vad gäller ekonomi är det inte bara inköpspriset som är viktigt. El kostar och diskmaskinernas förbrukning kan variera en hel del, och en större maskin förbrukar självklart också mer el. Det kan skilja upp till 50% i elkostnad mellan de mest effektiva av de mindre diskmaskinerna gentemot en större modell med lågt värde i energiklassen. Klassificeringen mäts från A+++ till D,  där A+++ är det bästa värdet och D är det sämsta betyget.

Ljudnivå
Eftersom diskmaskinen ofta är centralt placerat i hemmet är ljudnivån på maskinen intressant att kontrollera. Nivå mäts i decibel, och maskinerna ligger i regel mellan 44-50 db.  En normal samtalsnivå ligger på ca 60 dB som jämförelse. I recensioner bland användare är ofta just ljudnivån något man brukar påpeka, så det kan vara värt att ha i åtanke.

Programtyper

I och med att konsumenter ställer högre krav på vitvaror så utvecklas även funktionerna i raska steg.

   • Autoprogram – Både diskar och torkar automatiskt. Du trycker på startknappen och så får du rätt temperatur, diskcykel och torkning.
   • Eco-program – Reducerar energi- och vattenförbrukningen.
   • IntensivZon - Hanterar även de smutsigare föremålen med galans.
   • Sensorstyrt program – Ofta benämnt som aquaSensor, Sensorerna mäter hur smutsig disken är och justerar programmet därefter.
   • Snabbprogram - Vanligaste varianten är 30 min. Några tillverkare har varianter på snabbfunktionen t.ex Variospeed -  ett system som reducerar tiden med 50% oavsett vilket program man valt.
   • Timer-funktion – Ger möjligt att skjuta upp starten till en tidpunkt som passar dig.
   • Torrare disk – Kallas t.ex extraTorrt eller SensorDry, används främst för effektiv torkning av disk i plastmaterial.
   • Tyst program – Sänker ljudnivån, ofta är det kopplat till Eco-programmet.
   • Varsamt program –  Diskar mer försiktigt vilket passar till ex. glas och finporslin. Porslinet varsamt men noggrant i låg temperatur, för att sedan övergå till en skonsam torkfas.
   • Vattenskydd -  Heter ofta AquaStop, och skyddar mot vattenskador orsakade av läckage.

Höj- och sänkbara korgar

Med flexibla höj- och sänkbara korgar ges det större möjligheter att utnyttja diskmaskinens utrymme maximalt. Du kan t.ex. höja den översta korgen så att du får plats till större fat och annan skrymmande disk i underkorgen eller alternativt sänka överkorgen för att placera tallrikar på bägge hyllorna. Några smala diskmaskiner har även korgar som du helt kan ta ur maskinen.

 

Lycka till att hitta en diskmaskin att trivas med!

Experttester

Råd & Rön | April 2016 | Länk till test
Produkt: : Siemens SR46M580SK

Produkten gavs höga betyg  i 45 cm klassen i Råd & Röns stora test av diskmaskiner 2016.

Tænk | 2016 | Länk till test
Produkt: Siemens SR46M580SK 

Siemens SR46M580SK gavs utmärkta betyg danska Tænk stora test av diskmaskiner.

Råd & Rön | Juni 2017 | Länk till test
Produkt: Gram OM 45-47 RT X

Produkten gavs höga betyg  i 45 cm klassen i Råd & Röns stora test av diskmaskiner 2016.

Tidigare / Utgående - Recensioner

Gram OM 45-47 RT X

Gram-OM-45-47-RT-Xst

Bra programval

Med nästan flest program på marknaden är Gram OM 45-47 RT X redo för alla utmaningar. Med 10 kuverts kapacitet räcker denna 45 cm diskmaskin gott åt ett hushåll på 3-4 personer. Hos Gram har bestickkorgen placerats i överdelen vilket gör det enkelt att diska mer skrymmande disk i nedre delen av diskmaskinen. Maskinen är utrustad med en praktisk Timer-funktion så du själv kan bestämma när det passar dej att disken ska vara färdig. Ett bekvämt Quick&Clean program finns också att tillgå för att diska på bara 60 minuter.

Diskmaskinen har även ett aktivt torksystem, kallat TurboDrying, det startar en fläkt som ökar luftcirkulationen i maskinen. Det betyder också att disken har normal temperatur när du plockar ur disken. Diskmaskinen kommer i samtliga programlägen att själv anpassa vattenförbrukningen, energin och tiden beroende på hur smutsig disken är. Med ett optimalt utnyttjande av vatten och energiförbrukning hamnar maskinen på utmärkta Energiklass A++ .

Gram OM 45-47 är en 45 cm smal diskmaskin med bra standard i övre mellanprisklassen.

FUNKTIONER

Autoprogram Anpassar disken automatiskt
Snabbprogram Minskar disktiden
Startfördröjning Bestäm när diskmaskinen ska starta
Vattenskydd Skyddar mot vattenskador
Barnlås Förhindrar öppning under diskning
Justerbar interiör Flyttbara / nedfällbara korgar

SPECIFIKATIONER

Typ Underbyggd
Energiklass A++
Kuvert 10
Ljudnivå 47 dB
Antal program 8

Candy CDP 2L949X

Diskmaskin 45 cm Candy CDP 2L949

Prisvärd & miljövänlig

Candy CDP 2L949X är 45 cm diskmaskin i rostfritt stål, modellen är mycket energisnål  i energiklassen A++ vilket gör den till ett bra miljöval. Ljudnivån ligger på acceptabla 49 dB. Här finns 5 diskprogram att välja mellan och olika temperaturnivåer varav ett snabbprogram som diskar klart på endast 30 minuter.

Med en enkel timerfunktion kan starten fördröjas upp till 12 timmar.  Modellen är utrustad med en praktisk höj- och sänkbar överkorg som underlättar användandet av diskmaskinen, samt en display som t.ex visar kvarstående disktid.

Med bra funktioner, energiklass A++ och ett mycket attraktivt pris förtjänar Candy CDP 2L949X sin plats bland de mest köpvärda rostfria alternativen  i diskmaskin 45 cm klassen.