Eltandborste

Eltandborste bäst i test

2 veckor sedan

Bästa eltandborste 2022. Vi har listat de bästa eltandborstarna utifrån tester och användaromdömen, budget som premium. Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide, en användarguide samt recensioner och tester som underlag inför ditt köp.

Bästa Eltandborste 2022

BÄST I TEST

bästa eltandborste 2022

Oral-B
Genius 10100S

PREMIUM

Eltandborste bäst i Test 2020

Philips Sonicare
DiamondClean

BUDGET

Oral-B Pro 2 2000N CrossAction

Oral-B
Pro 700 CrossAction

POPULÄR

Eltandborste bäst i Test 2020

Philips
Sonicare for Kids

1 | Oral-B Genius 10100S​ - Bäst i Test 2022

bästa eltandborste 2022

Plack – Ett minne blott

Eltandborste bäst i test 2022 – Oral-B är varumärket som rekommenderas mest av alla tandläkare. Modellen använder sig av Oral-B:s bästa eltandborst-teknik och är fullspäckad med finesser som man vanligtvis inte hittar i denna prisklass.

Eltandborsten går att koppla till bluetooth-app för händiga tips som hjälper dig att skyffla bort all otäck plack. Tandborstens inbyggda positionsdetektering säkrar upp att du kommer åt alla områden i munnen. Tandborsten lämnar en ren och fräsch känsla i munnen.

Tandköttets bästa kompis

Både tandborsten och dess medföljande borsthuvud är anpassade för att inte irritera tandköttet. En trycksensor sänker borstens rotation och varnar dig om du skulle borsta för hårt.

Resefodralet kan ladda både eltandborsten och mobilen

Oral-B Genius 10100S lämpar sig lika väl i hemmet som på resan. Ett mycket uppskattat resefodral tillåter dig att ladda både din eltandborste och din mobil.

Bästa eltandborste och vinnare av Eltandborste Bäst i Test 2022 blir Oral-B Genius 10100S.

Motivering:

Storsäljande Oral-B med mängder av lovord bland användare och tester.

Bäst i Test

2 | Philips Sonicare DiamondClean - Premium

Eltandborste bäst i Test 2020

Philips Sonicare DiamondClean HX9351/52 är en storsäljande eltandborste som både ser och känns premium. Framför allt vill vi lyfta den efter-tandläkarliknande känslan man får efter att ha borstat tänderna med denna pjäs. Batteritiden är väldigt bra och med full laddning håller sig tandborsten i över en månad.

En annan funktion vi uppskattar är trycksensorn som påminner dig om att inte borsta för hårt. Borströrelserna pausas tillfälligt, för att sedan återgå så fort trycket minskar.

Program
Programmen i denna modell är: Clean – För daglig rengöring / Gum care – varsam massage av tandköttet / Polera – Gör emaljen vit och ren / Sensitive – För skonsam rengöring av tänder och tandkött / White – För att ta bort missfärgningar.

Philips eltandborste har en bra och tydlig display och laddning sker via USB.

Motivering:

Funktionsproppad tandborste som ger känslan av renhet likt efter ett tandläkarbesök.

 • Sonisk teknik & premiumkänsla
 • Snyggt laddningsglas & resefodral
 • Pris

3 | Oral-B Pro 700 CrossAction - Budget

Oral-B Pro 2 2000N CrossAction

Oral-B Pro 700 CrossAction kommer utan app men med ett attraktivt pris och de funktioner som behövs för att borsta tänderna rena och fräscha. Modellen har en vibrationssignal som med 30 sekunders intervall påminner dej om när du bör byta sida, och även en varning via en röd ljusindikator om du trycker för hårt.

Eltandborsten kommer med två olika program. Daily Clean fungerar som standardprogram och Gumcare som är ett skonsamt program speciellt ägnat för tandköttet.

Användare plussar för en bra batteritid, att den upplevs som bekväm och det låga priset. Letar du efter en eltandborste som gör ett gott jobb med att borsta tänderna och vars pris vs kvalitet är svårslaget är Oral-B Pro 700 CrossAction ett utmärkt köp.

Motivering:
Bra eltandborste med många nöjda användare till ett mycket rimligt pris.

 • Varnar om du trycker för hårt.
 • Vibrationssignal när du bör byta sida.
 • Pris.

4 | Philips Sonicare for Kids - Populär

Eltandborste bäst i Test 2020

Philips Sonicare for Kids är framtagen för att göra tandborstningen lite trevligare för barn mellan 4-10 år. Förutom en anpassad ergonomi tar Sonicare till sin hjälp den interaktiva appen Sparkly, där lilla Sparkly behöver hjälp med sin tandborstning.

Medföljer gör även 8 olika klistermärken att fästa på tandborsten. Kopplingen till appen sker via bluetooth. Användare/Föräldrar är med stor majoritet mycket positiva till konceptet och menar att tandborstningen numer blivit både nytta och nöje.

Sonicare har två olika energilägen att välja mellan, ett högenergiläge som arbetar med full fart samt ett lågenergiläge som har lite lägre effekt om barnet behöver vänja sig med en eltandborste. Philips Sonicare for Kids är en eltandborste i hög kvalitet som med upp till 62000 borströrelser/min är 75 % mer effektiv mot plack än en manuell tandborste.

Motivering:

Mest uppskattade eltandborsten för barn.

 • Bluetooth-coach för rolig borstning.
 • Bra prestanda.
 • Prisvänlig.

Köpguide

Två olika tekniker att välja mellan

Eltandborstar använder en av två olika tekniker: sonisk eller oscillerande. Båda teknikerna presterar bättre än manuella tandborstar.

Sonisk

Mikropulserande rörelser som rengör tänderna. I regel till en högre prislapp. För bästa rengöring rör man tandborsten fram och tillbaks, relativt långsamt i jämförelse med en manuell tandborste, och med små rörelser.

Oscillerande

Oscillerar, roterar och pulserar för att rengöra tänderna. Har runda borsthuvuden. Ca. 90% av eltandborstar använder denna teknik.

Uppskattade funktioner

För bästa borstupplevelse rekommenderar vi att man köper en eltandborste med timer och trycksensor.

Trycksensor

Varnar dig om du borstar för hårt genom att tillfälligt sluta den pulserande eller roterande rörelsen tills det att trycket lättas till en lämplig nivå. Detta gör att du helt undviker för hård borstning, vilket kan leda till irriterat tandkött bl.a. Utan en trycksensor kan det vara svårt att veta hur hårt, eller lätt, man ska borsta.

Timer

Hjälper dig borsta tillräckligt länge, och kan även vägleda dig i hur mycket tid du behöver lägga på att borsta respektive sida. Exempelvis hjälper Philips Sonicare dig att borsta lika länge genom att borsten vibrerar var 30:e sekund, så att du vet när det är läge att byta från framsida till baksida.

App

Finns som alternativ för vissa premiumtandborstar, exempelvis Philips Sonicare. Där får du veta hur mycket tid du spenderat på att borsta olika områden. De har även ett läge i appen som guidar dig igenom en perfekt tandborstning.

Reseetui

En reseetui med inbyggd laddare gör sig väl för dig som är dig som reser mycket och vill kunna ta med tandborsten enkelt. Vissa laddare tillåter dig att även ladda både tandborsten och mobilen.

Fördelar med eltandborstar

 • Skonsammare borstning – Det är vanligt att många borstar för hårt med manuella tandborstar, vilket kan leda till irriterat tandkött som kan börja blöda. I vissa fall får man också tillbakadraget tandkött som framhäver våra känsliga tandhalsar. Detta går inte att återställa. Det är inte lika vanligt att man borstar för hårt med elektriska tandborstar.
 • Rörelserna är optimerade vilket gör att mer plack tas bort och tänderna blir renare än vid felaktigt handhavande av manuell tandborstning. Den största anledningen till att eltandborstar är bättre än manuella tandborstar är för att de flesta använder den manuella tandborsten felaktigt, och eltandborsten åtgärdar dessa problem automatiskt.
 •  

Varför är eltandborstar bättre än manuella tandborstar?

En eltandborste korrigerar många av de fel man annars kan göra med en manuell bandborste. Anledningarna är många:

 • Ger optimal borströrelse som inte irriterar tandköttet.
 • Många eltandborstar har timers som låter dig veta när du borstat i 2 minuter.
 • Vissa eltandborstar signalerar vid 30 sekunders intervaller så att du vet när du ska byta sida.
 • Eltandborstar i premiumklassen slutar borsta tillfälligt om du trycker borsthuvudet för hårt mot tänderna.

Det blir helt enkelt enklare att borsta tänderna med en eltandborste.

Tips för optimal tandborstning

 • Borsta i minst två minuter oavsett om du använder eltandborste eller manuell tandborste. Borsta två gånger om dagen, morgon och kväll
 • Börja med framsidan av tänderna, följt med baksidan och avsluta på undersidan. Fördela tiden jämnt mellan sidorna.
 • Hoppa inte mellan olika delar av tänderna: Borstningen hela vägen från vänster till höger hörn eller vise versa.
 • Det är vanligt att samla på sig plack, bakteriebeläggningar och matrester längst in i hörntänderna och tandköttet. Se därför till att borsta dessa områden noggrant.
 • Undvik hårda borsthuvuden, då dessa speglar resultatet av att borsta hårt, vilket kan skada tandköttet.

Tips för en hälsosam munhygien

God munhygien har tydlig koppling till vår hälsa överlag. Utöver ökad risk för hål i tänder, blåsor och tandköttsinflammation så har en dålig munhygien koppling till ökade risker för diverse sjukdomar.

 • Komplettera eltandborsten med tandtråd och munskölj efter borstning.
 • Byt borsthuvud eller tandborste var tredje månad.
 • Skydda tandborsten mot bakterier genom att förvara tandborsten långt från handfat och toalett.
 • Förvara inte tandborsten i ett stängt skåp, där fuktigheten och därmed bakterietillväxten är som störst.
 • Ställ tandborsten upprätt så att bakterier får en chans att försvinna så långt bort från borsthuvudet som möjligt.
 • Mjuka borsthuvuden är mer skonsamma för känsligt tandkött, och minskar risken för tillbakadraget och blödande tandkött.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 1

Fler tester