Eltandborste

Eltandborste bäst i test 2023

Uppdaterad 6 mars, 2023

Bästa eltandborste 2023 – Vi har listat de bästa eltandborstarna utifrån tester och användaromdömen, budget som premium. Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide samt en användarguide som underlag inför ditt köp.

Test 2023

BÄST I TEST

Eltandborste bäst i test 2023 Oral-B iO Series 9S

Oral-B
iO Series 9S

PREMIUM

Eltandborste bäst i test 2023 Premium

Philips
Sonicare 9900 Prestige

BUDGET

Prisvänlig Eltandborste 2023

Oral-B
Vitality 100 CrossAction

POPULÄR

Eltandborste bäst i test Junior

Oral-B
Professional Care Junior

1 | Oral-B iO Series 9S - Bäst i Test 2023

Eltandborste Bäst i test 2023 Oral-B iO Series 9S

Plack – Ett minne blott

Eltandborste bäst i test 2023 – Oral-B är varumärket som rekommenderas mest av alla tandläkare. Med sin i09 modell använder sig Oral-B av sin bästa eltandborst-teknik och varianten är fullspäckad med både preatanda och finesser.

 iO9 Series går att koppla till Bluetooth-app för händiga tips som hjälper dig att skyffla bort all otäck plack via Oral-B magnetiska mikrovibrerande iO-borst teknik. Tandborstens inbyggda positionsdetektering säkrar upp att du kommer åt alla områden i munnen. Tandborsten lämnar en ren och fräsch känsla i munnen.

En praktisk irl innovation är här den smarta magnetiska laddaren som ger en snabbladdning på ca 3 timmar.

Tandköttets bästa kompis

Både tandborsten och dess medföljande borsthuvud är anpassade för att inte irritera tandköttet. En trycksensor sänker borstens rotation och varnar dig om du skulle borsta för hårt. Sensorn lyser rött, vitt eller grönt för att indikera om ditt tryck är rätt.

7 program finns att tillgå: Standard , Mjuk, Tandkött, Intensiv, Känslig, Vit-görande samt Tungrengöring.

Resefodralet kan ladda både eltandborsten och mobilen

Oral-B iO Series 9S lämpar sig lika väl i hemmet som på resan. Ett mycket uppskattat resefodral tillåter dig att ladda både din eltandborste och din mobil. 9S modellen finns i färgvalen svart, vit och rosa.

Bästa eltandborste och vinnare av Bästa eltandborste 2023 blir Oral-B iO Series 9S.

Motivering:

Storsäljande Oral-B med mängder av lovord bland användare och tester.

Produkter

2 | Philips Sonicare 9900 Prestige - Premium

Eltandborste bäst i test 2023 Premium

Eltandborste bäst i test 2023 Premium – Philips Sonicare 9900 Prestige är en storsäljande eltandborste som både ser och känns premium. Framför allt vill vi lyfta den efter-tandläkarliknande känslan man får efter att ha borstat tänderna med denna eltandborste.

SenseIQ Teknik

Philips Sonicare 9900 Prestige kommer här med marknadens smartaste anpassning för optimalt resultat. SenseIQ-tekniken som läser av aktuell täckning, tryck & rörelse upp till +100 gånger per sekund för att sedan automatiskt anpassa till rätt intensitet.

Här finns även sensorer till hjälp som via en ljussignal eller vibration påminner dig om att inte borsta eller gnugga för hårt. Borströrelserna pausas tillfälligt, för att sedan återgå så fort trycket minskar. Det har aldrig vart lättare att få ett perfekt resultat och nöjda tänder & munhälsa.

Sonicare-App

AI drivna Sonicare-appen ger information i realtid vad gäller hur du borstar via tryck, frekvens & täckning . I appen hittas även individuell data presenterad via tidsscheman för dag/vecka/månad, samt för dej explicit anpassad info och användbara tips. Programmet ansluter vi Bluetooth och finns för både iOS & Android.

Programmen i denna modell är: Rengöra – För daglig rengöring / Friskare tandkött – varsam massage av tandköttet /White+ – Gör emaljen vit och ren / Sensitive – För skonsam rengöring av tänder och tandkött / Djuprengöring – Eltandborstens mest genomgående program.

Motivering:

Funktionsproppad tandborste som ger känslan av renhet likt efter ett tandläkarbesök.

 • SenseIQ-teknik & premiumkänsla
 • Avancerad Ai – med individanpassad hjälp & tips via app.
 • Snyggt resefodral i läder med USB laddning

3 | Oral-B Vitality 100 CrossAction - Budget

Prisvänlig Eltandborste 2023

Bästa eltandborste 2023 Budget – Oral-B Vitality 100 CrossAction kommer utan app men med ett attraktivt pris och de funktioner som behövs för att borsta tänderna rena och fräscha. Modellen har en timerfunktion om 2 min som hjälp att borsta lagom länge, och även en varning via en röd ljusindikator om du trycker för hårt.

Användare plussar för en bra batteritid, att den upplevs som bekväm och det låga priset. Letar du efter en eltandborste som gör ett gott jobb med att borsta tänderna och vars pris vs kvalitet är svårslaget är Oral-B Vitality 100 CrossActionn ett utmärkt köp.

Motivering

Bra eltandborste med många nöjda användare till ett mycket rimligt pris.

 • Varnar om du trycker för hårt.
 • 2 min timerfunktion.
 • Pris.

4 | Oral-B Professional Care Junior - Populär

Eltandborste bäst i test 2023 Junior

Eltandborste bäst i test 2023 Juniorer – Oral-B Professional Care Junior är framtagen för att göra tandborstningen lite trevligare för barn från ca 6 år. Förutom en anpassad ergonomi tar Care Junior till sin hjälp extra mjuka borststrån, bevisat skonsamma för en snällare men effektiv tandborstning av de yngres tänder.

Här finns en timerfunktion på 2 minuter som med ett 30 sekunders intervall påminner om när det är dags att byta till ett annat område i munnen. Eltandborsten har här med en oscillerande rörelse om 28800 ggr/min. Uppladdad räcker batteriet i ca 30 minuter.

Användare/Föräldrar är med stor majoritet mycket positiva och ger i skivande stund 4.5 / 5 i betyg på prisjakt.

Oral-B Professional Care Junior kommer med en borstningsguide som hjälp till att lära barnen hur man borstar sina tänder på bästa sätt.

Motivering:

Mest uppskattade eltandborsten för barn.

 • Batteritid upp till 10 dagar.
 • Oral-B prestanda & skonsam.
 • Prisvänlig.
Eltandborste 2023

Eltandborstens tekniker via vibrerande, pulserande och/eller oscillerande rörelser är effektivare med att ta bort både plack och bakterier än en den motsvarande traditionella manuella tandborsten. En eldriven tandborste underlättar alltså att borsta tänderna på ett bättre och mer precist sätt med korrekt borstteknik.

Hjälp via funktioner som tex timer-stöd med uppdelning av både zoner och den totala tiden ger oss en säkrare borstning utan att riskera att något område ges för lite underhåll.

Även trycksensorer är vanligt förekommande där vi får hjälp via ljudsignaler om vi lägger ett för hårt tryck vilket i längden kan vara skadligt för tandhälsan.

Att tandläkare generellt rekommenderar oss att använda just en eltandborste av bra kvalité finns det som vi ser goda grunder till.

Köpguide

Två olika tekniker att välja mellan

Eltandborstar använder en av två olika tekniker: sonisk eller oscillerande. Båda teknikerna presterar bättre än manuella tandborstar.

Sonisk

Mikropulserande rörelser som rengör tänderna. I regel till en högre prislapp. För bästa rengöring rör man tandborsten fram och tillbaks, relativt långsamt i jämförelse med en manuell tandborste, och med små rörelser.

Oscillerande

Oscillerar, roterar och pulserar för att rengöra tänderna. Har runda borsthuvuden. Ca. 90% av eltandborstar använder denna teknik.

Uppskattade funktioner

För bästa borstupplevelse rekommenderar vi att man köper en eltandborste med timer och trycksensor.

Trycksensor

Varnar dig om du borstar för hårt genom att tillfälligt sluta den pulserande eller roterande rörelsen tills det att trycket lättas till en lämplig nivå. Detta gör att du helt undviker för hård borstning, vilket kan leda till irriterat tandkött bl.a. Utan en trycksensor kan det vara svårt att veta hur hårt, eller lätt, man ska borsta.

Timer

Hjälper dig borsta tillräckligt länge, och kan även vägleda dig i hur mycket tid du behöver lägga på att borsta respektive sida. Exempelvis hjälper Philips Sonicare dig att borsta lika länge genom att borsten vibrerar var 30:e sekund, så att du vet när det är läge att byta från framsida till baksida.

App

Finns som alternativ för vissa premiumtandborstar, exempelvis Philips Sonicare. Där får du veta hur mycket tid du spenderat på att borsta olika områden. De har även ett läge i appen som guidar dig igenom en perfekt tandborstning.

Reseetui

En reseetui med inbyggd laddare gör sig väl för dig som är dig som reser mycket och vill kunna ta med tandborsten enkelt. Vissa laddare tillåter dig att även ladda både tandborsten och mobilen.

Fördelar med eltandborstar

 • Skonsammare borstning – Det är vanligt att många borstar för hårt med manuella tandborstar, vilket kan leda till irriterat tandkött som kan börja blöda. I vissa fall får man också tillbakadraget tandkött som framhäver våra känsliga tandhalsar. Detta går inte att återställa. Det är inte lika vanligt att man borstar för hårt med elektriska tandborstar.
 • Rörelserna är optimerade vilket gör att mer plack tas bort och tänderna blir renare än vid felaktigt handhavande av manuell tandborstning. Den största anledningen till att eltandborstar är bättre än manuella tandborstar är för att de flesta använder den manuella tandborsten felaktigt, och eltandborsten åtgärdar dessa problem automatiskt.
 •  

Varför är eltandborstar bättre än manuella tandborstar?

En eltandborste korrigerar många av de fel man annars kan göra med en manuell bandborste. Anledningarna är många:

 • Ger optimal borströrelse som inte irriterar tandköttet.
 • Många eltandborstar har timers som låter dig veta när du borstat i 2 minuter.
 • Vissa eltandborstar signalerar vid 30 sekunders intervaller så att du vet när du ska byta sida.
 • Eltandborstar i premiumklassen slutar borsta tillfälligt om du trycker borsthuvudet för hårt mot tänderna.

Det blir helt enkelt enklare att borsta tänderna med en eltandborste.

Tips för optimal tandborstning

 • Borsta i minst två minuter oavsett om du använder eltandborste eller manuell tandborste. Borsta två gånger om dagen, morgon och kväll
 • Börja med framsidan av tänderna, följt med baksidan och avsluta på undersidan. Fördela tiden jämnt mellan sidorna.
 • Hoppa inte mellan olika delar av tänderna: Borstningen hela vägen från vänster till höger hörn eller vise versa.
 • Det är vanligt att samla på sig plack, bakteriebeläggningar och matrester längst in i hörntänderna och tandköttet. Se därför till att borsta dessa områden noggrant.
 • Undvik hårda borsthuvuden, då dessa speglar resultatet av att borsta hårt, vilket kan skada tandköttet.

Tips för en hälsosam munhygien

God munhygien har tydlig koppling till vår hälsa överlag. Utöver ökad risk för hål i tänder, blåsor och tandköttsinflammation så har en dålig munhygien koppling till ökade risker för diverse sjukdomar.

 • Komplettera eltandborsten med tandtråd och munskölj efter borstning.
 • Byt borsthuvud eller tandborste var tredje månad.
 • Skydda tandborsten mot bakterier genom att förvara tandborsten långt från handfat och toalett.
 • Förvara inte tandborsten i ett stängt skåp, där fuktigheten och därmed bakterietillväxten är som störst.
 • Ställ tandborsten upprätt så att bakterier får en chans att försvinna så långt bort från borsthuvudet som möjligt.
 • Mjuka borsthuvuden är mer skonsamma för känsligt tandkött, och minskar risken för tillbakadraget och blödande tandkött.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 3

Liknande tester