Espressomaskin

Espressomaskin bäst i test 2023

Uppdaterad 28 januari, 2023

Nu behöver du inte längre gå på café eller besöka den lokala baristan för att kunna avnjuta en riktigt god cappuccino, latte eller espresso.

De alltmer populära automatiska espressomaskiner / kaffemaskiner vinner mark vilket är lätt att förstå. Du fyller bara espressomaskinens bönbehållare, vattentank och väljer vilken kaffedryck du önskar med ett knapptryck.

Vi har listat de bästa espressomaskinerna 2023 enligt användare, tester, funktion och pris. Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

BÄST I TEST

Bäste Espressomaskin 2023

Melitta
Barista Smart T

Out of Stock

BUDGET

DeLonghi
Magnifica S ECAM

BRYGGER 2 KOPPAR

DeLonghi
Dedica EC 685

PREMIUM

DeLonghi
PrimaDonna Elite

Produkter

1 | Melitta Barista Smart T - Bäst i Test

Bäste Espressomaskin 2023
Out of Stock

Bästa Espressomaskin 2023 – Melitta Barista Smart T är en helautomatisk espressomaskin i premiumklassen med alla finesser och lite till. Att maskinen är i toppklass vittnar inte minst de många goda omdömen dess användare ger samt utmärkelsen av råd & rön till bäst i test.

Med ett enkelt knapptryck på TFT-skärmen väljer du vilken kaffetyp du önskar, kanske en cappuccino eller en espresso för att komma igång på morgonkvisten.

En smart funktion på denna espressomaskin är Bean Select – här finns nämligen två behållare för kaffebönor vilket gör det enklare att få exakt det kaffe man vill ha för stunden, speciellt bra om det är fler personer med olika smak som använder maskinen, tumme upp där. Modellen har även minne för upp till 4 användare för att ytterligare förenkla.

Inte mindre än imponerande 21 sorters kaffe kan maskinen presentera med en-knapp-tryck för Espresso, Café crème, Latte Macchiato och Cappuccino. Övriga varianter som t.ex Lungo, Caffe Latté och Americano skapas via den utmärkta receptboksfunktionen.

Som alternativ i toppklassen förväntas app – och med Barista Smart T kommer Melitta Connect där du via bluetooth kan koppla upp din smartphone. Här kan du se dina personliga inställningar, både titta på – och faktiskt editera nya egna recept. Här finns också guider för underhåll och rengöring.

Med Melitta Barista Smart T går du från kaffekokare till barista på nolltid, men som premiumprodukt kommer det som ofta även med ett pris i toppklass. Men vill man ha det bästa är Melitta Barista Smart T ett givet val och vår vinnare av espressomaskin bäst i test 2023.

Out of Stock

2 | DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117 - Budget

Bästa Espressomaskin 2023 i budgetklassen

Storsäljaren – Magnifica – Trots ett lågt pris levererar DeLonghi Magnifica på enkelt sätt en utmärkt espresso/cappuccino/latte. 13 olika inställningar i kaffekvarnen samt 3 bryggtemperaturer finns att välja på.

Den manuella mjölkskummaren sitter bekvämt på sidan och ger ett krämigt mjölkskum. Maskinen kan använda både hela och malda kaffebönor och du kan brygga två koppar samtidigt om så önskas. Vattenbehållaren tas enkelt loss framifrån, vilket gör det smidigt att fylla på vatten.

Espressomaskinen har en praktiskt avtagbar droppbricka, samt justerbar höjd på kopphållaren. Det tillåter dig att använda både höga glas och lägre koppar. Kontrollpanelen är enkel att använda. En roterbar knapp sitter i mitten och ger dig full kontroll över kaffestyrkan. ECAM 21.117.B har ett av de bättre och mest tätslutande locken på marknaden, vilket behåller bönornas aroma. Givetvis stängs maskinen av automatiskt.

Magnifican får många lovord för att vara en av de mer tystgående espressomaskiner på marknaden, och tillhör de mindre maskinerna vilket gör den enkel att placera i hemmet.

Bra funktioner, bättre kaffe

Söker du efter en modern espressomaskin i budgetklassen med utmärkta och praktiska funktioner så är Magnifica S ett givet val: Bästa köp i den lägre prisklassen 2023!

3 | DeLonghi Dedica EC 685 - Brygger 2 koppar

Semiautomatisk Espressomaskin bäst i test 2023

Bästa SemiAutomatiska Espressomaskin 2023 –  DeLonghi EC685 är en mycket elegant och kompakt semiautomatisk espressomaskin i högsta kvalitet, byggd och designad helt i metall.

Espressomaskinen kommer med elektronisk temperaturkontroll, anpassningsbar kaffemängd, mjölkskummare och en start till klar tid på runt 40 sekunder. DeLonghi Dedica används med fördel på traditionellt espresso-maneér genom att fylla valfri mängd malet kaffe i filterkorgen, men har även stöd för att använda Easy Serving Espresso Pods.

Som säkerhetsfunktion har modellen valbar automatisk avstängning efter 9 min, 30 min eller 3 timmar. Andra funktioner är t.ex koppvärmare på toppen av maskinen, avtagbar vattentank och droppbricka. Med köpet följer 2st filter för 1 respektive 2 koppar.

DeLonghi:s semiautomatiska EC685 hyllas unisont av användare och experter. Vill man ha sin espresso under full kontroll är denna espressomaskin ett synnerligen gott val och i egenskap av espressofantast är det också mitt eget personliga val.

4 | DeLonghi PrimaDonna Classic - Premium

Espressomaskin bäst i test 2023 i premiumklassen

Premium Valet – De’longhiPrimaDonna Elit (ECAM650.75) levererar en upplevelse av kvalitet som även faller den kräsne kaffeälskaren i smaken. Bered ett brett sortiment av dryck såsom espresso, cappuccino, macchiato och lungo för att nämna några.

Utöver kaffe kan du även bereda diverse chokladdrycker. Givetvis kommer din Primadonna med mjölkskum samt inbyggd mjölkbehållare och kaffekvarn. Både hela och förmalda bönor går hem hos denna maskin.

App-styrd

Du har full kontroll över maskinen när det kommer till kaffestyrkan. Justera önskade inställningar med hjälp av den intuitiva displayen, eller direkt från mobil-appen. Displayen har här ytterligare förbättrats för smidigare hantering av ditt kaffeval

Out of Stock

5 | DeLonghi Eletta - Populär

Espressomaskin bäst i test 2023 den finare mellanklassen

Populära Eletta – DeLonghi Eletta är en utmärkt espressomaskin i mellanprisklassen. Förutom att brygga en perfekt espresso kan du med Latte Crema Systemet få en god cappucchino, caffe latte eller latte macchiato med krämigt mjölkskum.

Här finns verkligen många möjligheter att anpassa kaffet helt i din egen smak med inställningar för att justera styrka och bryggtemperatur. Mjölkmenyn tillåter dig att välja bland förinställda varianter som exempelvis kaffe latte och macchiato, och du kan även anpassa drycken helt utefter personliga preferenser. Det är både enkelt och spännande att experimentera med olika inställningar och smaker.

Minnesfunktion & koppvärmare

Elettan har även en minnesfunktion för att komma ihåg hur mycket mjölk och kaffe du önskar. En aktiv koppvärmare för att hålla koppen på perfekt temperatur finns som extra finess. Den bekväma touchpanel med två textrader underlättar för använda kaffemaskinen snabbt och enkelt. Mjölkbehållaren är löstagbar för enkel rengöring och förvaring i kylskåpet.

Höga betyg i tester, och som kaffefantasterna på beantocupcoffeemachines.net skrev i sin recension: ”If you can afford it and like the look of it, then buy it – it stands out as a great purchase”.

Kritikerprisad

Söker du en kritikerprisad espressomaskin med integrerat mjölksystem och med möjlighet till personliga inställningsmöjligheter är definitivt DeLonghis Eletta ett utmärkt val.

Köpguide

 • Mjölkskummare – En mjölkskummare tillåter dig att göra fler typer av kaffe, exempelvis Cappuccino och Latte. Om du endast vill kunna göra en Espresso så behövs inte mjölkskummaren.
 • Automatisk avstängning – Om du köper en espressomaskin som tillverkats under de senaste åren kommer den med största sannolikhet ha automatisk avstängning efter bryggning. Det leder till förbättrad säkerhet och miljövänlighet, samt minskade elkostnader för dig. Det är numera ett EU-krav att alla maskiner har denna funktion.
 • Avkalkning/Rengöringsprogram – Genom att avkalka/rengöra maskinen regelbundet förlängs dess hållbarhet och säkrar att kaffet smakar gott.De flesta maskinerna av senare årsmodell har integrerade avkalkning/rengöringsprogram som upplyser via display eller lampa när det är dags. I detta testet har samtliga automatiska avkalkning/rengöringsprogram.
 • Kvarn – Nymalda kaffebönor ger dig det bästa kaffet. Automatiska och helautomatiska espressomaskiner har inbyggda kaffekvarnar. Manuella / halvautomatiska maskiner har inte inbyggda kaffekvarnar. Det betyder att du då även behöver köpa en kvarn, och mala kaffet innan det packas in i filtret. Med en inbyggda kvarn får du ett nymalet kaffe med ett perfekt resultat. Kvarnen kan vara av antingen stål eller keramik. Den dyrare av keramik, anses vara den bättre tack vare längre hållbarhet. En annan variation är malprocessen. Antingen med knivblad eller med malskivor, där knivblad är den enklare varianten.
 • Personligt kaffe – Samtliga automatiska espressomaskiner tillåter dig att reglera styrka och temperatur själv. Alla maskiner vi jämfört har denna funktion i olika grad. De mer exklusiva har fler valmöjligheter med t.ex minnesfunktion och fler kaffevarianter att välja på med one-touch. Helautomatiska espressomaskiner sköter dessa inställningar automatiskt med ett knapptryck.
 • Espresso
  – Starkt, fylligt kaffe täckt av fast skum, crema.
  I en perfekt cappuccino ska skummet vara ungefär en fjärdedel av den totala volymen.Skum ska ha små bubblor och ett blankt utseende.
 • Caffe latte
  – En del espresso och två delar ångad mjölk.
  Kaffe Latte är kanske den mest populära kaffedrycken i Sverige. Först och främst så kräver en Kaffe Latte riktigt starkt och nybryggt kaffe, gärna en espresso. Kaffet åker ner i koppen först och sedan följer den varma och lätt skummade mjölken.
 • Cappucchino
  – Lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum.
  Namnet Cappuccino sägs vara inspirerat av den italienska Capuchinordens munkar på grund av den bruna färgen på munkarnas ordensdräkt. Den cappuccino vi känner och älskar är dock en senare uppfinning som sägs uppstått i Wien i början på 1800-talet, men namnet kapuziner. Då espressomaskinen blev populär i Italien under 1940-talet utvecklades drycken och Cappuccinon spred sig över världen.
 • Macchiato
  – Espresso med lite ångad mjölk på toppen.
  Caffé Macchiato är en av alla de varianter du kan dricka din espresso på. Just Macchiaton passar utmärkt för de som önskar en mildare smak på deras espresso då man toppar espresson med lite mjölk. Ett perfekt alternativ för den som inte är lika förtjust i den mer skarpa smaken som kommer med en enkel espresso.
 • Risetto  – Hälften så mycket vatten som vanlig espresso.
 • Americano – Hett vatten tillsätts en redan bryggd espresso.
 • Caffe con panna – Kaffe med vispad grädde.
 • Corretto – Espresso med en skvätt alkohol.
 • Caffe freddo – Kaffe med is och socker.
 • Caffe mocha – Espresso med  choklad och varm mjölk.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 6

Liknande tester