Inbyggnadsugn

Inbyggnadsugn bäst i test 2024

Uppdaterad 31 mars, 2024

Vi listar inbyggnadsugn bäst i test 2024 i varierande prisklasser. Listans rank baseras på prisvärde, externa tester och användaromdömen. Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag.

Bästa Inbyggnadsugn 2024

PREMIUM

Bästa inbyggnadsugn 2024 - Bosch HBG672BB1S

Bosch
HBG672BB1S

POPULÄR

Prisvärd Inbyggnadsugn från Electrolux - COP801X

Electrolux
COP801X

Inbyggnadsugn Test 2024

1 | Siemens - Bäst i Test 2024

Inbyggnadsugn bäst i test 2024

Inbyggnadsugn bäst i test 2024  – Siemens HB672GBS1S har med fina 71 liter ett utrymme som toppar Siemens premiumval och likheteterna i övrigt är många. Precis som HM633GBS1S kommer denna prisvärda ugn med 4D varmluft & TFT-display som här hanterar 8 smarta program.

8 ugnsfunktioner erbjuds:
4D-varmluft, varmluft eco, över-/undervärme, över-/undervärme eco, varmluftsgrill, stor variogrill, pizzaläge, coolStart samt temp-intervall 30 °C – 300 °C.

Övriga funktioner:
ActiveClean – pyrolytisk självrengöring.
Halogenbelysning, ugnsbelysningen kan stängas av.
Snabbstart, med automatisk återgång. Inbyggd kylfläkt
SoftMove – gör att ugnsluckan öppnas och stängs extra mjuk.
FastPreheat – nå önskad temperatur snabbare.
CoolStart – ingen förvärmning för djupfrysta varor behövs.

Ugnens säkerhetsfunktionerna består av elektroniskt dörrlås, barnspärr för ugnsfunktioner, säkerhetsavstängning för ugn, start- /stopptangent, luckströmbrytare, mekanisk luckspärr och restvärmeindikator.

Det som skiljer vår vinnare från denna inbyggnadsugn är att ugnen saknar teleskopskenor för att underlätta att ta ut och sätta in maten ur ugnen. Modellen saknar även den inbyggda stektermometer som storebror har.

Användare ger mycket höga betyg och är nöjda med sina köp. Man framhåller funktionen för snabbuppvärmning – FastPreheat, den goda och jämna värmefördelningen, dess design, känslan av kvalité produkten ger samt dess mycket höga prisvärde. Vi håller med och modellen blir vårt förstaval som bästa inbyggnadsugn 2024.

2 | Bosch HBG672BB1S - Bästa Bosch

Bästa inbyggnadsugn 2024 - Bosch HBG672BB1S

Inbyggnadsugn bäst i test 2024  Premium – Bosch HBG672BB1S är en kvalitetsugn i premiumklassen med bra funktioner och stilren design. Med en 2.5“  TFT- touch färgskärm, pyrolys rengöringssystem och utmärkta programfunktioner ligger den i framkant teknikmässigt. Med 8 automatiserade program – AutoPilot – ges de bästa förutsättningar att få ett perfekt resultat.

8 autoprogram:
4D-HotAir: för tillagning på fler nivåer med ett jämnt resultat, Varmluft över/under, Varmluft Eco, Varmluft över/under Eco, Varmluft gill, Stor grill, Upptining samt ett Pizza program. Programmen kan självklart även modifieras efter egna önskemål.

AutoPilot hjälper dig att få ett optimalt resultat varje gång genom att anpassa både värme och tid. Otroligt bekvämt och enkelt. Pyrolys är ett rengöringssystem som värmer ugnen till 500 grader för att bränna bort fett. Det enda du behöver göra är att svepa av askan som bekvämligt nog faller till botten av ugnen.

Rymlig & enkel manövrering
Med en kapacitet på 71 liter tillhör ungen en av de mer rymliga på marknaden, och en annan ofta uppskattad funktion bland användare är SoftClose-luckan som gör att den är lättsam att öppna och stänga. Halogenbelysning, barnlås och timer finns också på denna Bosch ugn.

Om du är ute efter en ugn i premiumklassen kan vi starkt rekommendera Bosch HBG672BB1S – en bekväm & stilren ugn som sätter god mat och enkel tillagning i fokus.

Out of Stock

3 | Electrolux COP801X - Pris

Prisvärd Inbyggnadsugn från Electrolux - COP801X
Out of Stock

Electrolux 800 SenseCook (COP801X) är en rostfri/krom ugn på 72 liter, modellen får bra betyg av konsumenter som tycker modellen är lätt att använda med bra reglage, tydlig display samt jämn & stabil temperatur.

Funktioner

Even Cooking-systemet har en avancerad fläktteknik som ger din maträtt exakt den värme den behöver, detta gäller både maträtter och om du exempelvis bakar en sockerkaka i ugnen för bästa resultat.

Ugnen kommer med en matlagningstermometer med en bra auto-off funktion samt restvärmevisning som extra säkerhetsfunktion. Vidare hittar vi en upskattad funktion för snabbuppvärmning.

Timer  – Ugnen kommer med en timerdisplay, vilket gör det enklare för dig att koppla av. En count up-timer för att se hur lång tid det är kvar av tillagningstiden samt start & stoppautomatik.

Sval ugn på utsidan – Tack vare IsoFront Top förblir utsidan av ugnsdörren relativt sval vid beröring, självklart speciellt viktigt att kolla upp om du har småbarn som vill hjälpa till i köket.

Självrengörande ugn – Ugnen har pyrolytisk rengöring i 2 valbara nivåer, vilket innebär att smuts, fett och matrester omvandlas i ugnen till aska som du därefter torkas av med en fuktig trasa. Här finns även en funktion som påminner när det är dags att köra rengöringsprorammet.

Pluspoäng – Av erfarenhet kan de flesta av oss hålla med om att ugnsglasen ofta kan vara knepiga att få bort för rengöring. Här sitter glasen dock fast via en trevligt smidig konstruktion. Bra där säger vi.

Med Electrolux 800 SenseCook får du en bra inbyggnadsugn med pålitlig automatisk värmejustering som gör att din mat eller bakverk blir jämnt tillagade utan att brännas vid eller bli torra. Sammantaget en bra ugn med alla viktigare funktioner till ett bra pris.

Out of Stock

4 | Siemens IQ700 - Kombinationsugn

Siemens HM633GBS1S

Kombinationsugn med extra allt

Med fina 67 liter är Siemens IQ700 (HM633GBS1S) ett bra val för dej som behöver utrymme. Denna kombinationsugn med mikrovågsugn funktion och TFT-display kommer med 17 automatiska program och innovativa funktioner som temperaturförslag samt nya EcoClean för rengöring.

Ugnsfunktionern som erbjuds är:

Mikro, Pizzaläge, 4D-varmluft, Conventional heat ECO, Djupfryst mat special, Liten grill, Stor grill, Undervärme, Varmluft eco, Varmluftsgrill, Över-/undervärme

Rengöringsprogram, timer, barnlås med mera

Ugnen kommer med teleskopskenor för att underlätta att ta ut och sätta in maten ur ugnen. Andra funktioner som finns är temperaturförslag, uppvärmningskontroll via coolstart för frysta produkter, aktuell ugnstemperatur, barnlås, timer och ugnsbelysning.

Den nya innovativa EcoClean Plus funktionen är ugnens rengöringsprogram som effektivt bryter ner smuts via en nyutvecklad beläggningsteknik. Siemens innbyggnadsugn kommer även med  en inbyggd stektermometer.

Ugnens säkerhetsfunktionerna består av en värmeskyddad ugnslucka med softMove, elektroniskt dörrlås, barnspärr, säkerhetsavstängning för ugn samt restvärmeindikator.

Användare är nöjda med sin kombinationsugn och plussar för den platsbesparande mikro-funtionen, 4D-Funktionen, en välfungerande ugnstermometer och EcoClean rengöring. Att Siemens ugnen är väldesignad och snygg är man också överens om. Medföljande tillbehör: Stekställ & Kombinationsnät.softMove

Guide: Inbyggnadsugn Bäst i test 2024

Att välja rätt ugn kan vara svårt. Det finns en uppsjö av modeller med olika funktioner, design och stora prisskillnader. En bra utgångspunkt är att fundera på vad man faktiskt tänkt använda ugnen till.

Ska inbyggnadsugnen  användas primärt för matlagning ? Eller kanske även mycket bakning, pizza eller mest till att tina/uppvärmning ? Att fundera kring dessa frågar kan spara en hel del pengar, alternativt att du köper en för enkel ugn och ångrar att du inte satsade på en mer kompetent ugn. Vi reder ut begreppen för att hjälpa dej på vägen till ett lyckat köp.

Varmluftsfunktionen passar bra i många situationer. Fläkten sprider värmen snabbt och gör att hela ugnen blir jämt uppvärmd, vilket är ett stort plus. Funktionen passar därför allra bäst när du lagar flera rätter samtidigt på olika nivåer i ugnen. Funktionen passar även bra för att tina upp bröd t.ex.

En varmluftsugn värms upp snabbt vilket tillåter dig att grädda direkt från kall ugn. Både smidigt och miljövänligt.  Varmluften gör att maten nås runt om och inte bara överst/under som standardugnen.

 

Över-& Undervärme är standardinställning på en ugn, och är det vanligaste sättet att värma maten på i en ugn. Lagar du efter recept och ingen inställning anges är det detta program som ska användas. Används med fördel när du tillagar stora rätter som behöver en jämn fördelning av värme, till exempel stora köttbitar och bakverk. Om du letar efter ett prisvänligt alternativ så kan du hålla dig till en inbyggnadsugn med endast över- & undervärme

Grillfunktionen fungerar bäst när du vill ha en krispig stekyta. När kött tillagas placeras köttet nära det övre värmeelementet för bästa resultat.  Revbensspjäll,  gratänger,  fläskfilé eller varför inte ett grillspett med kyckling, nötkött,  lök och champinjoner?

Används för grillning större maträtter likt hel kyckling, större fisk t.ex. Maten som ska grillas placeras bäst i mitten av ugnen.

Är du ute efter det mest hälsosamma alternativet så ska du köpa dig en ugn med ångfunktion. En ångugn har alla de klassiska funktionerna, och utöver det även funktionalitet att värma upp maten med vattenånga. Resultatet är en saftig insida med ett knaprigt yttre. Vill du kunna baka det perfekta brödet så är ångugnen din bästa vän. Även kycklingen, köttbiten, äggen och, ja, det mesta blir helt enkelt godare med ångvärmd mat. Men smakar det så kostar det. Ångugnar har en prislapp som får de flesta att skygga. Men för all del, vill du ha det bästa så behöver du inte leta längre!

Pizzaprogrammet innebär att det du tillagar får en tydligt brynt yta och krispig botten. Lämplig för varma mackor och pizza.

Några ugnar har en gratinerings funktion, den är jämförbar med varmluftsgrillen och används  för att t.ex.  gratinera skinka, paj, pizza

Eco är en energibesparande funktion med lägre energiförbrukning.  Ofta är detta en kombination mellan fläkt och grillfunktion. Speciellt användbar när du endast behöver tillaga en mindre mängd mat  på en ugnsnivå. Fungerar även bra för att värma upp mat.

Används, inte helt otippat, för upptining av frysta varor. Funktionen startar fläkten som cirkulerar luft i ugnen utan att någon värmefunktion används. Luftens rörelse tinar upp maten. Inga konstigheter.

3/4D Funtioner
En funktion som gör det möjligt att mat kan lagas i fler nivåer samtidigt. Ugnens fläktmotor ger jämn värme i hela ugnen. Du behöver alltså inte fundera på vilken nivå plåten placeras.

Anti Fingerprint
AntiFingerPrint är en ytbehandling som gör att du slipper fingeravtryck på ugnen.

Pyrolysrengöring / Automatisk rengöring
Ett rengöringsprogram som finns i de lite mer påkostade ugnarna.  Ugnen värms då upp till en temperatur runt 500 ℃ som bränner fett och smuts till aska,  varpå du lätt kan torka ur ugnen när programmet är färdigt. Vissa modeller har plåtar och galler som tål den höga temperaturen, på andra ska dessa tas ur ugnen innan  programmet startas. Under processen låses ugnsluckan automatiskt och kan inte öppnas innan temperaturen sänkts till normalnivå. Programmet tar ca 3-3,5 tim att köra.

SoftClose
En funktion som gör att ugnsluckan stängs mjukt och tyst. Funktionen kan ha snarlika namn beroende på tillverkare.

Timer
Timern användas för att anpassa start eller avstängning av ugnen utefter dina önskemål.

Utdragbara skenor / teleskopfunktion
Vissa modeller har teleskopfunktion på skenorna för att bekvämare och säkrare arbeta med varma plåtar och formar.

Ångrengöring – AquaClean
Om ugnen har denna rengöringsfunktion ställs en långpanna fylld med vatten in i ugnen varefter ångrengöringsfunktionen aktiveras. Ångan från vattnet löser upp smuts och fett som man sedan kan torka bort. Programmet tar ca 30 minuter. Funktionen kan ha snarlika namn beroende på tillverkare.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 4.8 / 5. Antal betyg: 9

Liknande tester