Inbyggnadsugn

Inbyggnadsugn bäst i test 2021

Bästa inbyggnadsugn 2021

Vi har listat de bästa inbyggnadsugnarna i sina respektive prisklasser och användningsområden. Listan baseras på experttester och användaromdömen. Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

KÖPTIPS

 Användning: Utgå ifrån vad du ska använda ugnen till. Matlagning och/eller bakning?
 Ångugn: Ångugnar är mer hälsosamma men betydligt dyrare.
 Rengöring: Ugnar med pyrolysfunktion gör det enkelt att hålla rent ugnen.

BÄST I TEST

Inbyggnadsugn Bäst i Test 2021

Siemens HB672GCS2S

PRISVÄRD

Bästa inbyggnadsugn 2021

Siemens HB672GBS1S

BÄSTA VAL BOSCH

Bosch-HBG672BS1

Bosch HBG672BS1

ALTERNATIV

AEG-BPB331021M

AEG BPB331021M

1 | Siemens HB672GCS2S

Inbyggnadsugn Bäst i Test 2021

Inbyggnadsugn Bäst i Test 2021

FUNKTIONER
 Timer
Varmluft
Pyrolys

SPECIFIKATIONER
Typ: Inbyggnad
Energiklass: A+
Volym: 71 L
Program: 8

Premium med extra allt

Med hela 71 liter är Siemens HB672GCS2S ett bra val för dej som behöver utrymme. Denna premium ugn  med TFT-display kommer med 8 smarta program och innovativa funktioner som temperaturförslag samt en Pyrolysfunktion för rengöring.

De 8 ugnsfunktionerna som erbjuds är:
4D-varmluft: För bakning eller ugnsstekning på en eller flera falsar,  Varmluft eco,  Över-/undervärme,  Över-/undervärme eco,  Varmluftgrill,  Stor variogrill,  Pizzaläge,  CoolStart : Snabbtillagning av djupfrysta produkter på fals 3.

Rengöringsprogram, timer, barnlås och lite till

Ugnen kommer med teleskopskenor för att underlätta att ta ut och sätta in maten ur ugnen. Andra funktioner som finns är temperaturförslag, uppvärmningskontroll, aktuell ugnstemperatur, barnlås, timer och ugnsbelysning. Siemens HB672GCS2S kommer även med  inbyggd stektermometer. Den praktiska Pyrolysefunktionen – activeClean – är ugnens rengöringsprogram som effektivt förvandlar matrester till aska som du sedan enkelt kan torka bort.

Ugnens säkerhetsfunktionerna består av en värmeskyddad ugnslucka, elektroniskt dörrlås, barnspärr för ugnsfunktioner, säkerhetsavstängning för ugn, och restvärmeindikator. Medföljer gör: 1 x Grillgaller samt 1 x Långpanna.

Användare är nöjda med sina köp och plussar för 4D-Funktionen, en välfungerande ugnstermometer och pyrolys funktionen. Att Siemens ugnen är väldesignad och snygg är man också överens om. Vi håller med och modellen blir vårt förstaval &  Inbyggnadsugn Bäst i Test 2021.

2 | Siemens HB672GBS1S

Inbyggnadsugn Bäst i Test 2021 Prisvärde

Bästa inbyggnadsugn 2021

FUNKTIONER
 Timer
Varmluft
Pyrolys

SPECIFIKATIONER
Typ: Inbyggnad
Energiklass: A+
Volym: 71 L
Program: 8

Prisvärd Kvalité

Med fina 71 liter har Siemens HB672GBS1S samma utrymme som testets vinnare och likheteterna i övrigt är många. Precis som testvinnaren HB672GCS2S kommer denna prisvärda ugn med TFT-display och 8 smarta program.

8 ugnsfunktioner erbjuds:

4D-varmluft, varmluft eco, över-/undervärme, över-/undervärme eco, varmluftsgrill, stor variogrill, pizzaläge, coolStart samt Temperaturintervall 30 °C – 300 °C.

Övriga funktioner;

 • ActiveClean – pyrolytisk självrengöring.
 • Halogenbelysning, ugnsbelysningen kan stängas av.
 • Snabbstart, med automatisk återgång.
 • Inbyggd kylfläkt.
 • SoftMove – gör att ugnsluckan öppnas och stängs extra mjuk.
 • FastPreheat – nå önskad temperatur snabbare.
 • CoolStart – ingen förvärmning för djupfrysta varor behövs.

Ugnens säkerhetsfunktionerna består av elektroniskt dörrlås, barnspärr för ugnsfunktioner, säkerhetsavstängning för ugn, start- /stopptangent, luckströmbrytare, mekanisk luckspärr och restvärmeindikator.

Det som skiljer vår vinnare från denna modell är att denna ugn saknar teleskopskenor för att underlätta att ta ut och sätta in maten ur ugnen. Modellen saknar även den inbyggda stektermometer som storebror har.

Användare ger mycket höga betyg och är nöjda med sina köp. Man framhåller främst funktionen för snabbuppvärmning – FastPreheat, den goda och jämna värmefördelningen, dess design, känslan av kvalité produkten ger samt dess mycket goda prisvärde.

3 | Bosch HBG672BS1

Bästa inbyggnadsugn 2021 - Bosch

Bosch-HBG672BS1

FUNKTIONER
 Timer
Varmluft
Pyrolys

SPECIFIKATIONER
Typ: Inbyggnad
Energiklass: A+
Volym: 71 L
Program: 8

Pyrolys som tar bort smuts

Bosch HBG672BS1 är en kvalitetsugn i premiumklassen med bra funktioner och stilren design. Med en 2.5“  TFT- touch färgskärm, pyrolys rengöringssystem och utmärkta programfunktioner ligger den i framkant teknikmässigt. Med 8 automatiserade program – AutoPilot – ges de bästa förutsättningar att få ett perfekt resultat.

Med denna ugn kommer de 8 olika autoprogram: 4D-HotAir: för tillagning på fler nivåer med ett jämnt resultat, Varmluft över/under, Varmluft Eco, Varmluft över/under Eco, Varmluft gill, Stor grill, Upptining samt ett Pizza program. Programmen kan självklart även modifieras efter egna önskemål.

AutoPilot hjälper dig att få ett optimalt resultat varje gång genom att anpassa både värme och tid. Otroligt bekvämt och enkelt. Pyrolys är ett rengöringssystem som värmer ugnen till 500 grader för att bränna bort fett. Det enda du behöver göra är att svepa av askan som bekvämligt nog faller till botten av ugnen.

Rymlig & enkel manövrering

Med en kapacitet på 71 liter tillhör ungen en av de mer rymliga på marknaden, och en annan ofta uppskattad funktion bland användare är SoftClose-luckan som gör att den är lättsam att öppna och stänga. Halogenbelysning, barnlås och timer finns också på denna Bosch ugn som fick högsta betyg på danska Tænk 2017.

Om du är ute efter en ugn i premiumklassen kan vi starkt rekommendera Bosch HBG672BS1 – en bekväm, stilren ugn som sätter god mat och enkel tillagning i fokus.

Vid köp medföljer 1 universalplåt samt 1 ugnshylla.

4 | AEG BPB331021M

Inbyggnadsugn Bäst i Test 2021 Prisvärd Pyrolys

AEG-BPB331021M

FUNKTIONER
 Timer
Varmluft
Pyrolys

SPECIFIKATIONER
Typ: Inbyggnad
Energiklass: A+
Volym: 72 L

AEG BPB331021M är en rostfri ugn på 72 liter, modellen får bra betyg av konsumenter och experterna på danska Forbrugerrådet Taenk ger denna AEG ugn bästa betyg då den jämfördes i ett större test.

Ugnen är energisnål, och lagar din mat med perfekt resultat med ett konvektionssystem som heter Hot Air, vilket innebär att varmluft cirkulerar jämnt i ugnen, och ugnen värms upp snabbare. Tillagningstemperaturen sänks med upp till 20%, vilket sparar tid och energi.

SurroundCook avancerad fläktteknik får din maträtt exakt den värme den behöver, detta gäller både maträtter samt även om du exempelvis bakar en sockerkaka i ugnen, då får du ett jämnt resultat utan att sockerkakan blir torr.

Timer med larm – Ugnen kommer med en timerdisplay, vilket gör det enklare för dig att koppla av. Du kan även ställa in larm samt se hur lång tid det är kvar av tillagningstiden.

Sval ugn på utsidan – Tack vare Safe to the Touch förblir utsidan av ugnsdörren relativt sval vid beröring, vilket kan vara ett plus om du har småbarn som kan bränna sig.

Självrengörande ugn – Ugnen har pyrolytiska rengöring, vilket innebär att smuts, fett och matrester omvandlas i ugnen till aska som du därefter torkas av med en fuktig trasa.

Extra stor bakplåt – Det medföljer en större bakplåt som ger dig 20% mer plats för dina bakverk. Perfekt då du exempelvis vill baka bullar, och vill få med fler bullar än på en vanlig plåt som de flesta ugnar har.

Här får du en energisnål ugn med mycket bra automatisk värmejustering som gör att din mat eller bakverk blir jämnt tillagade utan att brännas vid eller bli torr. Sammantaget en bra ugn med alla viktigare funktioner till ett bra pris – ett bra prisvärt val i vårt Inbyggnadsugn bäst i test 2021.

Specifikationer:

 • Ugnsvolym: 72 liter
 • Självrengöring med Pyrolys
 • Hot Air energieffektivt varmluftssystem
 • Energiklass: A+
 • Energiförbrukning/konventionell värme: 0.93 kWh
 • Bredd: 594 mm, Djup: 568 mm, Höjd: 594 mm
KÖPGUIDE

Inbyggnadsugn Bäst i Test 2021

Att välja rätt ugn kan vara svårt. Det finns en uppsjö av modeller med olika funktioner, design och stora prisskillnader. En bra utgångspunkt är att fundera på vad man faktiskt tänkt använda ugnen till. Primärt för matlagning ? Eller kanske mycket bakning, pizza eller mest till att tina/uppvärmning ? Att fundera kring dessa frågar kan spara en hel del pengar, alternativt att du köper en för enkel ugn och ångrar att du inte satsade på en mer kompetent ugn. Vi reder ut begreppen för att hjälpa dej på vägen till ett lyckat köp.

Program

 

 Varmluft

Varmluftsfunktionen passar bra i många situationer. Fläkten sprider värmen snabbt och gör att hela ugnen blir jämt uppvärmd, vilket är ett stort plus. Funktionen passar därför allra bäst när du lagar flera rätter samtidigt på olika nivåer i ugnen. Funktionen passar även bra för att tina upp bröd t.ex.

En varmluftsugn värms upp snabbt vilket tillåter dig att grädda direkt från kall ugn. Både smidigt och miljövänligt.  Varmluften gör att maten nås runt om och inte bara överst/under som standardugnen.

 Över / Undervärme

Över-& Undervärme är standardinställning på en ugn, och är det vanligaste sättet att värma maten på i en ugn. Lagar du efter recept och ingen inställning anges är det detta program som ska användas. Används med fördel när du tillagar stora rätter som behöver en jämn fördelning av värme, till exempel stora köttbitar och bakverk. Om du letar efter ett prisvänligt alternativ så kan du hålla dig till en inbyggnadsugn med endast över- & undervärme

 Grill

Grillfunktionen fungerar bäst när du vill ha en krispig stekyta. När kött tillagas placeras köttet nära det övre värmeelementet för bästa resultat.  Revbensspjäll,  gratänger,  fläskfilé eller varför inte ett grillspett med kyckling, nötkött,  lök och champinjoner?

 Varmluftsgrill

Används för grillning större maträtter likt hel kyckling, större fisk t.ex. Maten som ska grillas placeras bäst i mitten av ugnen.

 Ångugnar

Är du ute efter det mest hälsosamma alternativet så ska du köpa dig en ugn med ångfunktion. En ångugn har alla de klassiska funktionerna, och utöver det även funktionalitet att värma upp maten med vattenånga. Resultatet är en saftig insida med ett knaprigt yttre. Vill du kunna baka det perfekta brödet så är ångugnen din bästa vän. Även kycklingen, köttbiten, äggen och, ja, det mesta blir helt enkelt godare med ångvärmd mat. Men smakar det så kostar det. Ångugnar har en prislapp som får de flesta att skygga. Men för all del, vill du ha det bästa så behöver du inte leta längre!

 Pizzafunktion

Pizzaprogrammet innebär att det du tillagar får en tydligt brynt yta och krispig botten. Lämplig för varma mackor och pizza.

 Gratinera

Några ugnar har en gratinering funktion, den är jämförbar med varmluftsgrillen och används  för att t.ex.  gratinera skinka, paj, pizza. 

 Eco / Eco Varmluft / Eco Grill

Eco är en energibesparande funktion med lägre energiförbrukning.  Ofta är detta en kombination mellan fläkt och grillfunktion. Speciellt användbar när du endast behöver tillaga en mindre mängd mat  på en ugnsnivå. Fungerar även bra för att värma upp mat. 

 Upptining

Används, inte helt otippat, för upptining av frysta varor. Funktionen startar fläkten som cirkulerar luft i ugnen utan att någon värmefunktion används. Luftens rörelse tinar upp maten. Inga konstigheter.

 

Funktioner 

3/4D Funtioner
En funktion som gör det möjligt att mat kan lagas i fler nivåer samtidigt. Ugnens fläktmotor ger jämn värme i hela ugnen. Du behöver alltså inte fundera på vilken nivå plåten placeras.

Anti Fingerprint
AntiFingerPrint är en ytbehandling som gör att du slipper fingeravtryck på ugnen.

Pyrolysrengöring / Automatisk rengöring
Ett rengöringsprogram som finns i de lite mer påkostade ugnarna.  Ugnen värms då upp till en temperatur runt 500 ℃ som bränner fett och smuts till aska,  varpå du lätt kan torka ur ugnen när programmet är färdigt. Vissa modeller har plåtar och galler som tål den höga temperaturen, på andra ska dessa tas ur ugnen innan  programmet startas. Under processen låses ugnsluckan automatiskt och kan inte öppnas innan temperaturen sänkts till normalnivå. Programmet tar ca 3-3,5 tim att köra.

SoftClose
En funktion som gör att ugnsluckan stängs mjukt och tyst. Funktionen kan ha snarlika namn beroende på tillverkare.

Timer
Timern användas för att anpassa start eller avstängning av ugnen utefter dina önskemål.

Utdragbara skenor / teleskopfunktion
Vissa modeller har teleskopfunktion på skenorna för att bekvämare och säkrare arbeta med varma plåtar och formar.

Ångrengöring – AquaClean
Om ugnen har denna rengöringsfunktion ställs en långpanna fylld med vatten in i ugnen varefter ångrengöringsfunktionen aktiveras. Ångan från vattnet löser upp smuts och fett som man sedan kan torka bort. Programmet tar ca 30 minuter. Funktionen kan ha snarlika namn beroende på tillverkare.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 2