Kompaktkamera

Kompaktkamera bäst i test 2023

Uppdaterad 12 januari, 2023

Kompaktkameror är ett bra alternativ om du vill ha en mindre och lättare kamera, för exempelvis resor. Det finns kompaktkameror med bra zoom möjligheter. Men mycket handlar om priset, vad du får för pengarna, d.v.s du får vad du betalar för i fråga om bildkvalitet, inställningsmöjligheter m.m.

Nedan följer ett antal kompaktkameror som vunnit priser, och anses vara de som ger mest för pengarna. Här kan du välja mellan billigare alternativ, upp till de som kostar lite mer. Men alla kamerorna har fått bäst i test de senaste åren.

BÄST I TEST

Panasonic Lumix Dmc-tz100

Panasonic
Lumix TZ100

PREMIUM

Canon Powershot G7 X Mark Ii

Canon
PowerShot G7 X Mark II

MINI

canon_powershot_g9x_mark_ii_bk_eu26_black-39571144-1

Canon
PowerShot G9 X

ZOOM

Sony Cyber-shot Dsc-rx10

Sony
Cybershot DSC-RX10

1 | Panasonic Lumix TZ100​ - Bäst i Test

panasonic lumix tz100

Panasonic Lumix TZ100 är en liten kamera med 10x zoom. Den är liten och lätt och tar väldigt bra bilder. Du får även 4K-video på köpet. Här har du en kompaktkamera som är perfekt att ha med på resan eller om du vill ha en liten lätt kamera att stoppa i väskan för att kunna ta bra bilder när du vill.

TZ100​ har en stor 1-tums bildsensor och ett anpassat zoomobjektiv, vilket gör att bilderna blir mycket bra. Kameran är så pass avancerad att även den som vill ha lite mer kreativa möjligheter blir nöjd.

Kameran har en 25–250 mm zoom, 1-tums bildsensor med 20 megapixlar, 4K-video med 8 Mp-stillbilder, pekskärm, elektronisk sökare och fokus som går att ställa in efter bilden har tagits. Detta är ett utmärkt köp för den kräsne som vill kunna ta fina bilder, men inte vill bära på en tung systemkamera.

Här får du möjlighet att spela in 4K-video som kan visas med 8 Mp-upplösning på en 4K-TV.

Vissa hade kanske velat ha en större sökare, lite längre batteritid och ett bättre handgrepp, men kameran är perfekt om du vill ha en liten kamera med vissa kreativa inställningsmöjligheter, den är utsedd till “bra köp” i sin prisklass. a-märkta zoomen är i stället väldigt korrekt och jämnt skarp vid de flesta bländare och nästan alla brännvidder.

Panasonic Lumix TZ100 har en Leica-märkt zoom som är mycket jämnt skarp vid. Kamerans stabilitet är bra, och när du tittar i sökaren stabiliserar du kameran bättre vid långa brännvidder och längre slutartider.
Detta är en prisvinnande kamera i sin klass. Lätt att bära med sig, tar fina bilder, och med vissa inställningsmöjligheter. Ett bra köp helt enkelt.

Produkter

2 | Canon PowerShot G7 X Mark II - Premium

Canon Powershot G7 X Mark Ii

Canon PowerShot G7 X Mark II har vunnit många priser i klassen kompakt kamera, och är utsedd som en av de bästa i sin prisklass. Den är liten och behändig och ger dig många kreativa möjligheter. Den är i klass med en systemkamera.

Här får du fina bilder av hög kvalitet genom en stor bakbelyst 20,1 MP CMOS-sensor av 1,0”-typ. Via en kraftfull bildprocessor, DIGIC 7 ger den många kreativa möjligheter. Du kan fota allt ifrån makrobilder till högupplösta landskapsbilder eller porträtt med bakgrundsoskärpa.

Kameran har Touch AF som gör att du kan välja fokuspunkt direkt på skärmen. Och den har en vinklingsbar 3” LCD-pekskärm, som även går att vinkla nedåt. Kameran har ca 1 040 000 punkter. Du kan dela och fjärrstyra kameran via WiFi och NFC.

G7 X Mark II fått ett betydligt bättre grepp än sin föregångare. Nu finns ett bättre grepp då du fotar. Även tumgreppet har blivit bättre.

Kameran går att ladda genom ett usb-uttag, vilket underlättar då man inte har ett vägguttag.

Du kan ta högkvalitativa jpeg-bilder i svåra ljusförhållanden tack vare en DIGIC 7-processor, och du kan filma i HD.

Det finns en manuell MF-peaking eller Touch AF, som skapar en filmisk känsla från ett fokus till ett annat.

Det finns en Wi-Fi-knapp som ger dig en snabb och enkel genväg till kamerans Wi-Fi-funktioner. Du kan även ladda kameran via USB-standardladdaren i en smartphone eller en PC.
Här får du en mycket bra kompaktkamera som tar väldigt fina bilder.

3 | Canon PowerShot G9 X - Mini

Canon Powershot G9 X Mark Ii Svart

Det här är en testvinnande kamera, den kommer på tredje plats av testet Råd&Rön gjorde 2016/2017. Kameran tar bra bilder och är mindre jämfört med konkurrenterna.

G9 X fotar snabbt och bra i jpeg-läge, men tar lite längre tid på sig i RAW-format läge.
Bildkvaliteten hos Canon G9 X Mark II tar bra foton även vid svagt ljus och lång exponeringstid. ISO finns upp till 6400.

Jämfört med föregångaren så tar kameran snabbare bilder även i RAW-format, men det finns kameror som är bättre om man vill fota i råformat.
Kameran har pekskärm, vilket underlättar då man vill ta en snabb bild.

G9 X har en stor 20,2 megapixels CMOS-sensor, och en kraftfull DIGIC 6-processorn samt ett ljusstarkt f/2,0 objektiv och 3x optisk zoom.

Kameran har en optisk bildstabilisator, vilket möjliggör väldigt skarpa bilder. Du kan ansluta kameran till din smartphone eller surfplatta och ladda kameran med en vanlig USB-laddare. Du kan filma i full HD.
Här får du en liten kamera med kreativa möjligheter och som ger väldigt fina bilder.

Du kan ta högkvalitativa jpeg-bilder i svåra ljusförhållanden tack vare en DIGIC 7-processor, och du kan filma i HD.

Det finns en manuell MF-peaking eller Touch AF, som skapar en filmisk känsla från ett fokus till ett annat.

Det finns en Wi-Fi-knapp som ger dig en snabb och enkel genväg till kamerans Wi-Fi-funktioner. Du kan även ladda kameran via USB-standardladdaren i en smartphone eller en PC. Här får du en mycket bra kompaktkamera som tar väldigt fina bilder.

4 | Sony Cybershot DSC-RX10 - Bra zoom

Sony Cyber-shot Dsc-rx10

RX10 IV är en mycket bra kamera med superzoom som ger hög bildkvalitet och knivskarp 4K-video. Kameran har en högupplöst elektronisk OLED-sökare, 20,1 megapixel CMOS-sensor. Du kan fotografera i RAW. DSC-RX10 Mark 3 har en inbyggd bildstabilisator och ett ljuskänsligt objektiv från Zeiss.

Exmor-sensorn och Zeiss-objektivet, tillsammans med bildprocessorn BIONZ X, gör att kameran kan leverera mycket fina bilder med hög upplösning. Den känns mycket robust och stabil i handen

Objektivet har en motsvarande brännvidd på 24-70 mm i fullformat, vilket ger dig möjlighet att fotografera allt från vida landskap till porträtt. Objektivet har bra ljusinsläpp där den största bländaren är 1,8, vilket gör att man kan fotografera i dåligt ljus. Det finns en bildstabilisator, vilket gör att du får skarpare bilder vid sämre ljusförhållanden och långa slutartider.

Den här digitalkameran har en 42,4-megapixels1 fullformatssensor på 35 mm, så du kan enkelt filma i bättre kvalitet överallt.

Det här är en mycket bra kompaktkamera för den som vill ha en bra zoom och som tar riktigt bra bilder, och som även har inställningsmöjligheter.

Köpguide

En kompaktkamera är ett bra val om man vill ha en mindre kamera som är lätt att ta med samt som har ett fast objektiv. Men du kan även vara kreativ och göra ett flertal inställningar av bländare och slutartider på en kompaktkamera.

En kompaktkamera har betydligt mindre sensor än en systemkamera vilket gör att kvalitén på bilderna aldrig kan nå upp till systemkamerans nivå, men det finns bra kompaktkameror som tar väldigt fina bilder.

En stor sensor kan fånga mer ljus och ger därför bättre bildkvalitet, särskilt i svagt ljus. Den större sensorn gör att objektiven blir större, tyngre och dyrare.
Generellt har systemkameror snabbare autofokus, men skillnaderna minskas. Fotograferar man rörliga motiv så är en systemkamera ett bättre val.

Bländaren är ett hål i kamerans objektiv. Genom att bestämma storleken på hålet påverkar du hur mycket ljus som når sensorn. Ju större bländare, desto mer ljus. Du justerar vanligen bländaren med en ratt eller knapp på kamerahuset. Ett lågt tal ger en stor bländare, och ett högt tal ger en liten bländare.

Slutaren fungerar som en dörr mellan kamerahuset och objektivet. Genom att öppna och stänga dörren kontrollerar du under hur lång tid ljuset ska släppas fram till sensorn. Ju längre slutartid, desto mer ljus kommer in.

Ljuskänsligheten på en kamera anges i ISO. Om du ska fota i en mörkare miljö så ställer du in ett högt ISO, men det påverkar också bilden pixlar. Ett lågt ISO ger skarpare och finkorniga bilder, medans ett högt ISO ger lite mer gryniga bilder.

Detta var lite om kamerans olika exponeringsmöjligheter. En klar fördel med en kompaktkamera är att den är lätt att ta med, och perfekt som resekamera. En systemkamera är oftast tyngre och större, även om den i de flesta fall ger bättre bilder.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 3 / 5. Antal betyg: 3