Kyl och frys

Kyl och frys bäst i test 2023

Uppdaterad 28 januari, 2023

Vi listar de bästa Kyl och Frys utifrån externa tester och användaromdömen – budget som premium. Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp. Är det en side by side du letar efter finns en bra genomgång här.

BÄST I TEST

Bästa Kyl och Frys Side-By-Side 2023

Samsung
RS50N3403SA

Out of Stock

ÖVER / UNDER

Bra Side-by-side 2023

Siemens
KG49NXIEP

BUDGET

Kyl-frys Samsung RB30J3000WW/EF

Samsung
RB30J3000WW

Out of Stock

Produkter

1 | Samsung RS50N3403SA - Bäst i Test

Bästa Kyl och Frys Side-By-Side 2023
Out of Stock

Bästa Kyl och Frys 2023. Samsung RS50N3403SA är en storsäljande side by side kyl och frys med stor förvaringskapacitet. Kyl-delen rymmer rejäla 357 liter och består av 5 glashyllor och 2 grönsakslådor samt har en vattendispenser inbyggd i dörrens front.

Kyl-frysen kommer med en praktisk vatten/is-dispenser via röranslutning, bra och energisnål LED-belysning samt en display på dörrens framsida som informerar om aktuell temperatur. Ljudnivån är på utmärkta 43 db.

Samsung har i detta side by side skåp integrerat sitt MultiFlow system för att säkra en jämn luftcirkulation i hela kylen vilket håller kylens innehåll fräscht längre. Systemet är separerat från frysen som har ett eget system och man kallar lösningen för Twin Cooling, två separata luft och kylsystem alltså.

Frys-delens volym är på 144 liter med hyllor i härdat glas och transparenta lådor. Frysen är av modellen NoFrost, det vill säga helautomatisk så här slipper man att avfrosta själv. Tekniken förhindrar effektivt att frost bildas i frysutrymmet, mer plats för förvaring istället för is tycker vi om. Dessutom ger det lägre energiförbrukning, bra för både plånbok och miljö.

En annan funktion benämnd Power Freeze är en turbo-funktion för att snabbt sänka tempen i skåpet. Det sker genom att systemet blåser kall luft i kyl och frys för extra snabb nedkylning/frysning.

Out of Stock

2 | Siemens KG49NXIEP - Över / under

Bra Side-by-side 2023

Siemens KG49NXIEP är en toppsäljande kombi kyl/frys med LowFrost-teknik,  funktionen leder fukten ut ur frysen och motverkar att is och frost bildas. Modellen har elektronisk temperaturstyrning med avläsning på en tydlig LCD-display och ett multiflow-system som ger snabb nedkylning av maten.

Här finns även Siemens FreshSense teknik som kontrollerar att temperaturen i kylen är konstant och optimal för dina varor.

De 5 hyllorna i kylen är av säkerhetsglas varav 4 är flyttbara. För att hålla frukt och grönsaker fräscha har modellen en hyperFresh låda med fuktreglering som har ca 2-4 °C lägre temperatur än i övriga kylen. Siemens KG49NXIEP kommer med en invändigt LED-belysning som ger bra belysning i hela skåpet.

Infrysningskapaciteten är på 15 kg/dygn och frys-delen har 3 frysbackar med transparent front, varav 1 bigBox. Modellen kommer med ett antal säkerhetslösningar, t.ex akustiskt och optiskt varning vid öppen dörr samt vid funktionsfel.

 • Infällda handtag
 • Anti-Fingerprint
 • 2 separat reglerbara system
 • FreshSense
 • hyperFresh
 • Energiklass A+++

Användare är mycket nöjda med sina köp, och plussar mest för den effektiva Hyperfresh-boxen, låg ljudnivå, rymlig frys-del samt som alltid med Siemens för en snygg design och tydlig känsla av kvalité.. Kritik finns i mindre omfattning och då är det som ofta när det kommer till kylande vitvaror ljudnivån som upplevs vara högre än utlovade 40 db.

Allt sammanräknat blir Siemens populära Siemens KG49NXIEP vår vinnare av  över/under Kyl och frys 2023.

3 | Samsung RB30J3000WW - Budget

Kyl-frys Samsung RB30J3000WW/EF
Out of Stock

Samsung RB30J3000WW är en rymlig kyl/frys med en kylvolym på 213 l och en frysvolym på 98 l. Modellen kommer med tekniken NoFost som förhindrar isbildning och håller en jämn temperatur i hela utrymmet. Kall luft blåses ut genom ventiler placerade vid varje hylla vilket gör att maten hålls fräschare i hela kylskåpet.

Kylan anpassas automatiskt med hjälp av Samsung Digital Inverter Compressor* vilket ger lägre energiförbrukning, lägre bullernivå samt ökar livslängden på produkten.

En bra finess är Easy Slide hyllan som enkelt dras ut för lätt åtkomst och bättre överblick. Samsungs kyl/frys har en bra LED-belysningen i kylen och kommer med dörrlarm, funktion för vändbar dörr och en ljudnivå dB på låga 39 dBA. Energiklassen är A+ vilket är bra, utan att nå toppmodellernas A+++.

Användare ger bra betyg för skåpets konstruktion som ger gott om plats, den tysta gången samt för en attraktiv prissättning.

Samsung RB30J3000WW är en bra kyl och frys till ett bra pris kort och gott.

Out of Stock

4 | Bosch KGN33NLEB - Alternativ

Kombinerad Kyl och Frys bäst i test 2023
Out of Stock

Bosch Bosch KGN33NLEB är en rostfri kyl och frys med kapacitet på sammanlagt 279 liter. Kyldel har en VitaFresh låda som med två olika klimatzoner håller maten fräsch längre. Inredningsmässigt finns 4 hyllor av säkerhetsglas varav 2 är flyttbara.

Kylen är utrustad med en bra LED-belysning och då detta är en rostfri kyl/frys är den antifingerprint-behandlad för att motverka fläckar på dörren. Modellen kommer även med LowFrost för att minska isbildning.

Frysdelen består av frysbackar med genomskinlig front, varav en BigBox en extra stor fryslåda för att få plats med de större godsakerna.

Användare är generellt mycket nöjda med sina köp och plussar för rymliga lådor i både kyl och frys, bra LED-belysning, att den är estetiskt tilltalande samt en attraktiv prissättning.

Out of Stock

5 | Samsung RS6HA8891SLL - Side by side

Samsung-RS68N8941Sx300L
Out of Stock

Samsung RS6HA8891SL är ett mycket populärt val av Multimedia Side-by-side kylskåp med alla de senaste teknikerna och en tycker vi, väldigt tilltalande design rostfritt stål.

Samsung kyl/frys passar bra för de som behöver gott om plats för varor och den sammanlagda kapaciteten är här på stadiga 614 liter. Kylen rymmer 389 liter, medans 225 liters kapacitet gäller för frys-avdelningen.

Finesser & Funktioner

 • Twin Cooling Plus™ innebär att modellen har separata kylsystem för kyl respektive frys-del. Kylskåpets luftfuktighet är t.ex specialanpassat för att hålla färskvaror optimalt fräscha. Tekniken har förmågan att hålla vissa varor, främst frukt & grönsaker fräscha upp till dubbla tiden.
 • Precise Chef Cooling™ är en teknik som håller temperaturvariationen i kylskåpet på maximalt ±0,5 °C., vilket gör att hållbarheten på dina kylvaror ges en längre hållbarhet. Modellen har även flera luftkanaler – All Around Cooling – på varje hyll-plan för att ytterligare ge en jämnt fördelad temp i hela kylen.
 • Dispenser. Kallt vatten är gott, och speciellt uppskattat under den varmare delen av året kanske. Samsungs side-by-side kommer med en dispenser i fronten på kykskåpet. En funktion jag personligen inte skulle vilja vara utan som ger ett bra mervärde irl. Dispensern behöver vatten-anslutas, dvs detta är inte den enklare modell av dispenser där du behöver skvalpa med att fylla på behållaren manuellt.
 • Power Freeze. En inställning för snabbkylning av dina matvaror. Aktiveras funktionen Power Freeze/Power Cool blåser modellen kyld luft in i frysen för snabbare fryseffekt av nya inlagda varor.
 • Meal Planner. Smartare blir det inte – appen scannar av vad som finns tillgängligt i kylen och ger sedan tips på rätter utifån dina tidigare val.

Family Hub

En av premiumfunktionerna på modellen är självklart Family Hub. Via touchskärmen kan du hantera dina matvaror, hålla kontakt med familj/vänner och underhålla dig och dina gäster via Android eller iOS app och WiFi.

Här finns funktioner för att dela familjemedlemmars kalendrar direkt på skärmen, skicka eller ta emot bilder och streama musik direkt till kyl/frysens inbyggda högtalare. Du får med andra ord även en bluetooth högtalare i köket med denna modell – låt vara ”något” mindre portael än de specialanpassade. Vill du titta på tv/strema netflix ? Yes, har du en Samsung Tv av lite nyare modell fungerar det bra genom att spegla bilden till kylskåpets panel. Spara recept, shoppninglistor med mera.

Den kanske smartaste funktionen på denna modell är dock att man installerat en kamera i kylskåpet. Varje gång dörren stängs tas en bild. På vägen hem från jobb/aktiviteter plockar du fram telefonen och öppnar appen för att se vad som finns kvar i kylen. Det är en funktion som verkligen kan spara både tid och krångel, riktigt bra och irl användbar funktion.

Modellen är självfallet kompatibel med Samsung SmartThings, ett system för att övervaka och styra alla dina smarta apparater i hemmet.

Sammanfattning

Är du/ni i behov av en lite större, lite snyggare och mycket smartare variant av kyl/frys förvaring är denna populära modell tveklöst värd att titta på. Med bra pris vs storlek/funktioner och bra betyg från användare rankar vi Samsung Samsung RS6HA8891SL som ett toppval.

Out of Stock

Köpguide

Riktmärke brukar vara att 100-150 liter räcker till 1-2 personer och 150-200 liter räcker till 3-4 personer. Ägnar man sej åt att ”storhandla” fylls en mindre variant tämligen snabbt och den nya investeringen känns kanske då inte lika kul längre. En annan faktor att tänka på är placering och estetik där vitvaror är att se som en del av inredning snarare än funktioner och finesser. Köp inte för litet och tänk på helheten i hemmiljön.

En gammal kyl och frys drar mycket ström. Köper du nytt kan de vara bra att tänka på hur skåpet klassas. Skalan som används är från A – A+++ där A slukar mest och A+++ är de mest energieffektiva varianterna. Då en kyl/frys ska brukas i säg 5-10 år blir energidifferensen påtaglig. Dels handlar det om en plånboksfråga när elräkningen kommer, men också en fråga om att göra ett rimligt miljöval.

Nofrost

I en NoFrost-frys har avdunstaren satts utanför själva frysrummet. Förutom det finns  en inbyggd uppvärmningsfunktion som regelbundet värmer avdunstaren med ett intervall om cirka 4 gånger om dagen, processen tar omkring 15–30 minuter. Då denna teknik  frostar av avdunstaren slipper du göra det själv kort och gott. En fläkt inne i frysutrymmet hjälper också till att den kalla luften ständigt är i rörelse för att motverka isbildning på matvaror eller innerväggar.

Lowfrost

I en LowFrost-variant finns avdunstaren placerad utanför själva frysrummet, vilket ger en avsevärd lägre isbildning än vad de äldre maskinerna brottas med. Varmluften kommer här inte i direkt kontakt med konstruktionens rör.  LowFrost-frysen behöver därför bara frostas av någon gång om året i jämförelse med de 4–5 gångerna som rekommenderas för äldre/enklare kyl-frysar.

En kyl/frys låter, så är det bara. Vissa lite, andra lite väl mycket. Det finns alltså god anledning att fundera på hur skåpet kommer placeras, speciellt i förhållande till sovplats. Modellerna i vårt test håller alla en jämförelsevis låg ljudnivå, men det finns gott om skåp som brummar en bra bit över 40db, Värt att tänka på.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 2

Liknande tester