hero-header.jpg

Kyl och Frys - Bäst i Test

BÄST I TEST PRISVÄRD PREMIUM STIL/DESIGN
Siemens KG49NAI40 Bosch KGE36VW4A Bosch KGV36VI32 Samsung RB30J3000WW
Bäst pris hos
Plus NoFrost, WiFi LowFrost, A+++ LowFrost, Bigbox Pris, NoFrost
Minus Pris Energiklass A+
SPECIFIKATIONER
Mått H/B/D 203x70x67 cm 186x60x65 cm 186x60x65 cm 178x59,5x66,8 cm
Volym Kyl 330 liter 214 liter 213 liter 213 liter
Volym Frys 105 liter 88 liter 94 liter 98 liter
Produktvikt 94 kg 71.4 kg 71 kg 66.5 kg
Ljudnivå 38 dB 38 dB 39 db 39 dB
Energiklass A+++ A+++ A++ A+
FUNKTIONER
Snabbkylning
Snabbfrysning
Auto avfrostning Kyl / Frys Kyl / Frys Kyl / Frys
0-gradig låda
Dörrlarm
Anti-fingeravtryck
Omhängbar dörr
Home Connect Kräver WiFi-adapter
Semesterläge

Kyl och Frys - Bäst i Test

INTRODUKTION

Bästa Kyl och Frys. Vi listar de bästa Kyl med Frys utifrån experttester och användaromdömen, budget som premium. Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

KÖPTIPS

Volym: Räcker Kyl-Frysens volym till storhandlingen ?
Anpassning: Vitvaror är att se som en del av inredningen - Tänk på estetiken.
Miljömärkning: Högre miljöklasser har lägre elkostnader och mindre miljöpåverkan. A+++ är bäst.
Ljudnivå: Placera Kyl/Frysen nära sovplats ? Sikta på en tystgående variant.

Senast uppdaterad: torsdag, 23 januari 2020

Bäst i Test

① Siemens-KG49NAI40

Siemens KG49NAI40 Kyl och frys
ButikPrisLänkar

Vår Vinnare

Siemens KG49NAI40 är en kombi kyl/frys med NoFrost-teknik som leder fukten ut ut frysen och motverkar att is och frost bildas. Modellen har elektronisk temperaturstyrning med avläsning på en tydlig LCD-display och mulitAirflow-system som ger snabb nedkylning av maten.

De 5 hyllorna i kylen är av säkerhetsglas varav 4 är flyttbara, och dörrhyllorna har ett easyLift-system där hyllorna kan höjdjusteras steglöst. För att hålla frukt och grönsaker fräscha har modellen en hyperFresh låda med fuktreglering som har ca 2-4 °C lägre temperatur än i övriga kylen. Ett airFreshfilter som neutraliserar oönskad lukt finns även det i denna toppmodell. KG49NAI40 har en invändigt belysning med Premium LED placerade i sidovägg och tak som ger bra belysning i hela skåpet.

Infrysningskapaciteten är på 15 kg/dygn och frysdelen har ett flexibel utformning av utrymmet benämnt VarioZone. Modellen kommer med ett antal säkerhetslösmingar. Akustiskt och optiskt varning dörrlarm samt funktionsfel.

Som premiummodell är denna kyl och frys förberedd för WiFi och kan anslutas till Home Connect med en adapter som finns som extra tillbehör.Systemet ger möjlighet att fjärrstyra och kontrollera din kyl via Connect-appen, som även kan skicka meddelande till din smartphone om du glömde att stänga dörren.

En bra funktion är att maskinen kommer med 90°-dörröppningsvinkel, dvs. att skåpet kan placeras direkt mot en sidovägg utan att varken dörr eller lådor orsakar problem att öppna helt.

Se hur du ansluter din kyl och frys från Siemens till Home Connect här:

Tillverkarens produktbeskrivning: Länk här

FUNKTIONER

Snabb-kylning/frysning.
Frostfritt kylskåp/frys.
LED-belysning.
Dörrlarm.
Mobilapp.

SPECIFIKATIONER

Volym, Kyl330 liter
Volym, Frys105 liter
Ljudnivå38 dB
Omhängbara dörrarJa
EnergiklassA+++
ButikPrisLänkar

Prisvärd

② Bosch-KGE36VW4A

ButikPrisLänkar

Populär

KGE36VW4A från Bosch är med sin kylkapacitet på 214 liter och frysdel på 88 liter anpassat för att täcka behoven hos ett hushåll på 3-4 personer.

Denna modell har en VitaFresh låda som med två olika klimatzoner håller maten fräsch längre. Detta tack vare en extra låg temperatur i en zon passande för t.ex kött och fisk, samt en zon med en avancerad justerbar fuktighetskontroll för frukt och grönsaker. En annan funktion för att hålla maten fräschare är en teknik man kallar FreshSense. KGE36VW4A har också ventilerad kylning för att säkerställa att temperaturen är jämn i kylskåpet.

KGE36VW4A är inte självavfrostande, men har en LowFrost funktion som minskar isbildning genom att värme och fukt förs ur frysen för mindre isbildning gentemot andra modeller och med sensorer i frysen mäts den omgivande temperaturen för att hålla en konstant innertemperatur.

Ljudnivån på denna kyl och frys ligger på låga 38 dB och energiklassen är A+++ vilket är den bästa energimärkningen, modellen är sålunda energisnål och ett gott grönt alternativ.

Användare ger denna kyl och frys goda omdömen generellt men framhåller dess låga energiförbrukning, att maskinen är tystgående, den goda belysning samt att man kan styra kyl och frys med separata kontroller.

Tillverkarens produktbeskrivning: Länk här

FUNKTIONER

VitaFresh ZeroZone.
LowFrost.
Energiklass A+++.
Semesterläge.

SPECIFIKATIONER

Volym, Kyl214 liter
Volym, Frys88 liter
Ljudnivå38 dB
Omhängbara dörrarJa
EnergiklassA+++
ButikPrisLänkar

Desing

③ Bosch-KGV36VI32

ButikPrisLänkar

Bosch KGV36VI32 är en rostfri kyl och frys med kapacitet på sammanlagt 307 liter. Kyldel har en VitaFresh låda som med två olika klimatzoner håller maten fräsch längre. Inredningsmässigt finns 4 hyllor av säkerhetsglas varav 2 är flyttbara.

Kylen är utrustad med en bra LED-belysning och då detta är en rostfri kyl/frys är den antifingerprint-behandlad för att motverka fläckar på dörren. Modellen kommer även med LowFrost för att minska isbildning.

Frysdelen består av frysbackar med genomskinlig front, varav en BigBox en extra stor fryslåda för att få plats med de större godsakerna.

Energiklass är A++ den näst högsta, och hela 40 % effektivare än standardklass A.

Användare är generellt mycket nöjda med sina köp och plussar för rymliga lådor i både kyl och frys, bra LED-belysning, att den är estetiskt tilltalande samt en attraktiv prissättning.

Tillverkarens produktbeskrivning: Länk här

FUNKTIONER

Snabbfrysning
VitaFresh ZeroZone
BigBox

SPECIFIKATIONER

Volym, Kyl215 liter
Volym, Frys94 liter
Ljudnivå39 dB
Omhängbara dörrarJa
EnergiklassA++
ButikPrisLänkar

Kalaspris

④ Samsung RB30J3000WW

ButikPrisLänkar

Samsung RB30J3000WW är en rymlig kyl/frys med en kylvolym på 213 l och en frysvolym på 98 l. Modellen kommer med tekniken NoFost som förhindrar isbildning och håller en jämn temperatur i hela utrymmet. Kall luft blåses ut genom ventiler placerade vid varje hylla vilket gör att maten hålls fräschare i hela kylskåpet. Kylan anpassas automatiskt med hjälp av Samsung Digital Inverter Compressor* vilket ger lägre energiförbrukning, lägre bullernivå samt ökar livslängden på produkten.

En bra finess är Easy Slide hyllan som enkelt dras ut för lätt åtkomst och bättre överblick. Samsungs kyl/frys har en bra LED-belysningen i kylen och kommer med dörrlarm, funktion för vändbar dörr och en ljudnivå dB på låga 39 dBA. Energiklassen är A+ vilket är bra, utan att nå toppmodellernas A+++.

Användare ger bra betyg för skåpets konstruktion som ger gott om plats, den tysta gången samt för en attraktiv prissättning.

Samsung RB30J3000WW är en bra kyl och frys till ett bra pris kort och gott.

Tillverkarens produktbeskrivning: Länk här

FUNKTIONER

No Frost
Easy Slide hylla
Power Freeze-funktion
Signallampa.
Dörrlarm

SPECIFIKATIONER

Volym, Kyl213 liter
Volym, Frys98 liter
Ljudnivå39 dB
Omhängbara dörrarJa
EnergiklassA+
ButikPrisLänkar

Prisvärd Side-by-side

⑤ Samsung RS50N3403SA

ButikPrisLänkar

Side-by-side

Samsung RS50N3403SA är en storsäljande side-by-side kyl/frys med stor förvaringskapacitet. Kyl-delen rymmer rejäla 357 liter och består av 5 glashyllor och 2 grönsakslådor samt har en vattendispenser inbyggd i dörrens front. Modellen kommer med en bra och energisnål LED-belysning samt en display på dörrens framsida som informerar om aktuell temperatur. Ljudnivån är på utmärkta 43 db.

Samsungs har i detta side-by-side skåp integrerat sitt MultiFlow system för att säkra en jämn luftcirkulation i hela kylen vilket håller kylens innehåll fräscht längre. Systemet är separerat från frysen som har ett eget system och man kallar lösningen för Twin Cooling, två separata luft och kylsystem alltså.

Frys-delens volym är på 144 liter med hyllor i härdat glas och transparenta lådor. Frysen är av modellen NoFrost, det vill säga helautomatisk så här slipper man att avfrosta själv. Tekniken förhindrar effektivt att frost bildas i frysutrymmet, mer plats för förvaring istället för is tycker vi om. Dessutom ger det lägre energiförbrukning, bra för både plånbok och miljö. En annan funktion benämnd Power Freeze är en turbo-funktion för att snabbt sänka tempen i skåpet. Det sker genom att systemet blåser kall luft i kyl och frys för extra snabb nedkylning/frysning.

Varför Samsung RB30J3000WW  ?

  • Stort utrymme
  • Automatisk avfrostning
  • Snygg design
  • Pris som tål att jämföras

Mer info från produktillverkaren

FUNKTIONER

No Frost
Power Freeze-funktion
Vattendispenser.
Semesterläge

SPECIFIKATIONER

Volym, Kyl357 liter
Volym, Frys144 liter
Ljudnivå43 dB
EnergiklassA+
ButikPrisLänkar

Köpguide - Bäst i Test Kyl och Frys

Volym
Större är kanske inte alltid bättre, men när det gäller en kombi kyl/frys finns motargument. Riktmärke brukar vara att 100-150 liter räcker till 1-2 personer och 150-200 liter räcker till 3-4 personer. Ägnar man sej åt att "storhandla" fylls en mindre variant tämligen snabbt och den nya investeringen känns kanske då inte lika kul längre. En annan faktor att tänka på är placering och estetik där vitvaror är att se som en del av inredning snarare än funktioner och finesser. Köp inte för litet och tänk på helheten i hemmiljön.

Energiförbrukning
En gammal kyl och frys drar mycket ström. Köper du nytt kan de vara bra att tänka på hur skåpet klassas. Skalan som används är från A - A+++ där A slukar mest och A+++ är de mest energieffektiva varianterna. Då en kyl/frys ska brukas i säg 5-10 år blir energidifferensen påtaglig. Dels handlar det om en plånboksfråga när elräkningen kommer, men också en fråga om att göra ett rimligt miljöval.

NoFrost vs LowFrost:
I en NoFrost-frys har avdunstaren satts utanför själva frysrummet. Förutom det finns  en inbyggd uppvärmningsfunktion som regelbundet värmer avdunstaren med ett intervall om cirka 4 gånger om dagen, processen tar omkring 15–30 minuter. Då denna teknik  frostar av avdunstaren slipper du göra det själv kort och gott. En fläkt inne i frysutrymmet hjälper också till att den kalla luften ständigt är i rörelse för att motverka isbildning på matvaror eller innerväggar.

I en LowFrost-variant finns avdunstaren placerad utanför själva frysrummet, vilket ger en avsevärd lägre isbildning än vad de äldre maskinerna brottas med. Varmluften kommer här inte i direkt kontakt med konstruktionens rör.  LowFrost-frysen behöver därför bara frostas av någon gång om året i jämförelse med de 4–5 gångerna som rekommenderas för äldre/enklare kyl-frysar.

Ljudnivå:
En kyl/frys låter, så är det bara. Vissa lite, andra lite väl mycket. Det finns alltså god anledning att fundera på hur skåpet kommer placeras, speciellt i förhållande till sovplats. Modellerna i vårt test håller alla en jämförelsevis låg ljudnivå, men det finns gott om skåp som brummar en bra bit över 40db, Värt att tänka på.

Lycka till med ditt köp!