Luftfuktare - Bäst i Test

Luftfuktare - Bäst i Test

INTRODUKTION

Bästa Luftfuktare. Bli befriad från torr hy, irriterade ögon och förkylningar med en bra luftfuktare. Vi har listat vad du bör tänka på samt tagit fram en jämförelse mellan de luftfuktare som fått bäst betyg enligt test, användare och allergiförbund. Lycka till med ditt köp!

KÖPTIPS

Luftfuktighet: Sikta på 45% luftfuktighet på vintern, och 60% luftfuktighet på sommaren.
Hygrometer: Mät luftfuktigheten med hjälp av en inbyggd eller extern hygrometer.
Räckvidd: Säkerställ att luftfuktaren har en räckvidd som motsvarar eller överstiger det område du vill fukta.
Kombinerad luftrenare och luftfuktare: För astmatiker och allergiker: använd en kombinerad eller fristående luftrenare för bättre resultat.
Räckvidd: Säkerställ att luftfuktaren har en räckvidd som motsvarar eller överstiger det område du vill fukta.

Bäst i Test

① Philips HU4813

Luftfuktare Philips HU4813

Bäst i test

 • Goda användarrecensioner
 • Första plats i tyska Allesbeste test av luftfuktare.

Specifikationer

Philips HU4813 passar till ytor upp till 44 kvadratmeter, och tack vare kompakt design är modellen enkel att flytta mellan rum vid behov. Modellen använder kall ånga i form av tunna partiklar, vilket gör att det inte blir blött runtomkring luftfuktaren, något som annars kan förekomma i billigare varianter. HU4813 har en inbyggd hygrometer som mäter luftfuktigheten i ditt hem. Man kan själv välja om man vill ha 40, 50 eller 60% luftfuktighet. Vattentanken rymmer 2 liter vatten. Vill man ha fuktaren på hela tiden innebär det påfyllning 1-2 gånger om dagen.

Det är smidigt att fylla på nytt vatten. Man behöver bara lyfta på locket, fylla på med vatten och sätta tillbaks locket.

Funktioner

Med nattläget släcks alla knapparna och ljudnivån sänks så att luftfuktaren kan stå i sovrummet utan att man störs av ljudet. Eftersom att mindre ånga släpps ut med nattläget så fungerar maskinen hela natten. När displayen lyser rött vet man att nytt vatten behövs fyllas på.

FUNKTIONER

Inbyggd hygrometer Mäter luftfuktigheten
Justerbar luftfuktighet Reglage för luftfuktighet
Automatisk avkalkning Rengör luftfuktaren från kalk
Nattläge Släcker belysning och minskar ljudnivån

 

SPECIFIKATIONER

Teknik Ultrasonisk, Kall ånga, Varm ånga,
Täckningsyta (kvm) 44 m²
Storlek (BxHxD) 25 x 34 x 25
Vattentank 2 L
Ljudnivå 34 dB
ButikPrisLänkar

Bästa Budget

② Beurer LB 37

Luftfuktare Beurer LB 37
ButikPrisLänkar

Beurer LB 37 är en luftfuktare som passar till ytor upp till 20 kvadratmeter. Locket skruvar man enkelt av och fyller sedan på med vatten. Vattentanken håller 2 liter vatten, vilket räcker för en dag. Luftfuktaren är enkel att förflytta och står fint både på golvet och möbler. Produkten är tystlåten av sig vilket gör den lämplig även för sovrummet, och kan vara på under nattetid utan att man stör sig på ljudet. Luftfuktaren genererar genom sin Ultrasonic teknologi en fin men synbar ånga.

Beurer LB 37 kommer med två inställbara hastigheter på fläkten och luftfuktaren stängs automatiskt av när nytt vatten behöver fyllas på. LB 37 fungerar bra att användas med aroma-oljor vilket gör det möjligt att sprida en behaglig doft i hemmet.

Med många goda omdömen från användare blir Beurer LB 37 vårt val av bästa luftfuktare i budgetklassen.

FUNKTIONER

Doftspridare Separat fack för aroma

SPECIFIKATIONER

Teknik Ultrasonisk
Täckningsyta (kvm) 20 m²
Storlek (BxHxD) 21 x 25 x 11
Vattentank 2 L
Ljudnivå- -
ButikPrisLänkar

Kombi Luftfuktare / Luftrenare

③ Philips AC2729

Philips AC2729
ButikPrisLänkar
 • Luftfuktare & luftrenare i ett
 • Bluetooth-kompatibel
 • Mät inomhushälsa i realtid

Specifikationer

Philips AC2729 är ett premiumval som utöver luftfuktning även renar luften. Luftkvaliteten följer man via appen, där man även har möjlighet att styra luftrenaren. För de med astma och allergier kan symptom minska betydligt. På Philips hemsida får produkten 4,6/5 stjärnor med många fina ord rörande hur effektiv den är att förbättra luftkvaliteten, vilket märks av minskade symtom för allergiker och astmatiker. Hög kvalitet på inomhusluften är såklart bra för alla. AC2729 har en täckningsyta på 65 kvm, vilket är mer än de flesta konkurrenter. Produkten är därför lämplig i hemmet som på kontoret.

Funktioner

Via appen Air Matters såväl som på displayen kan du styra din luftfuktare. En luftsensor mäter luftkvaliteten och presenterar ett värde mellan 1-12 som indikation på kvaliteten. En ljusindikator varnar om luftkvaliteten är dålig. Air Combi är tystlåten och har stöd för nattläge. Luftfuktigheten kan man ställa in till mellan 40-60%, och luftfuktaren ser sedan till att hålla denna nivå.

Air Combi är en väl genomtänkt kombinerad luftfuktare och luftrenare som lämnar sina kunder nöjda med köpet.

FUNKTIONER

Lägen Tre automatiska lägen
Visar luftkvalitet Numeriskt
Timer 1~9  timmar

 

SPECIFIKATIONER

Teknik Ultrasonisk
Täckningsyta (kvm) 65 m²
Storlek (BxHxD) 23 x 58 x 40
Ljudnivå  36 dB
ButikPrisLänkar

Design

④ Wilfa HU-4W

Luftfuktare Wilfa HU 4W
ButikPrisLänkar

Bra Budgetalternativ

 • Tystlåten
 • Kan användas med aromaoljor

Specifikationer

Wilfa Lotus HU-4W är en populär luftfuktare som producerar kall dimma i form av ånga som lätt absorberas i luften. Luftfuktaren har en kapacitet vid full tank (2L) på 10 fina timmar.  Lotusen är minimalistisk designad och därför lättplacerad. Modellen lämpar sig för rum upp till 20 m2.

Funktioner

Wilfa Lotus har  funktioner för att justera fuktighetsnivå samt en indikator som påminner om vatten behöver fyllas på. Om så önskas finns även möjlighet att använda modellens doftfunktion. Modellen kan sprida doft med hjälp av eterisk olja, droppa några droppar i doft-svampen så fylls straxt rummet med din favoritdoft.

Med många goda omdömen från användare är Wilfa Lotus HU-4W ett gott val i budgetklassen.

FUNKTIONER

Justerbar luftfuktighet Reglage för luftfuktighet
Doftspridare Separat fack för aroma

SPECIFIKATIONER

Teknik Ultrasonisk, Kall ånga
Täckningsyta (kvm) 20 m²
Storlek (BxHxD) 21 x 25 x 13
Vattentank 2 L
ButikPrisLänkar

Köpguide

Sammanfattning:
- Luftfuktare producerar ånga med hjälp av vatten vilket ökar luftfuktigheten.
- I många hem är luftfuktigheten inte på en optimal nivå.
- Symtom som torr hud, svidande ögon och torr hals är vanligt förekommande när luftfuktigheten är för låg.
- För att motverka symtomen rekommenderas en luftfuktighet på mellan 40-60%.
- Luftfuktigheten kan man mäta med hjälp av en hygrometer.

Utrymme / täckningsområde

Välj en luftfuktare som åtminstone matchar de kvadratmeter som utrymmet eller rummet motsvarar. Hur stor yta luftuktaren klarar av står alltid i produktspecifikationen. Som tumregel används varma luftfuktare endast för mindre ytor upp till 20 kvadratmeter. Kalla luftfuktare har ofta en större täckningsarea och är därför det mer praktiska alternativet. Båda varianterna är lika bra på att fukta luften. Mer om kall vs varm fukt kan du läsa om längre ned på denna sida. Luftfuktare kan täcka ytor från 15 kvm upp till 250 kvadratmeter, så det finns gott om alternativ vare sig du vill ha luftfuktaren i lägenheten, villan eller kontoret.

Funktioner

Luftfuktare i högre prisklasser erbjuder ett större utbud av funktionalitet. Två funktioner sticker ut och gör det enklare att hålla maskinen ren samt säkerställer att man får optimal luftfuktighet.

Ta dessa två funktioner till hänsyn om du vill att allt ska skötas så automatiskt som möjligt.

1: Inbyggd hygrometer - Mäter och i vissa fall reglerar luftfuktigheten utifrån den luftfuktighet du själv vill ha. En mycket värdefull funktion som gör att du själv slipper anpassa luftfuktaren manuellt. Det gör att du med större sannolikhet kommer använda luftfuktaren länge, och få optimal luftfuktighet i hemmet.

2: Automatisk avkalkning - Det finns två sätt som underlättar underhållningen när det kommer till avkalkning. Antingen investerar man i en evaporativa luftfuktare, som inte samlar på sig kalkavlagringar lika snabbt utsträckning som luftfuktare med ultrasonisk teknik. Alternativt använder man destillerat vatten som förenklar underhållningen.

Typ av luftfuktare

Beroende på vilken metod luftfuktaren använder för att fukta, kommer fukten vara antingen varm eller kall. Båda varianterna är lika bra på att fukta luften, men det finns några praktiska skillander mellan dem.

Kalla luftfuktare lämnar kall fukt och täcker en större yta. I regel har de en ljudnivå som motsvarar ett tystlåtet kylskåp.

Varma luftfuktare värmer upp vattnet vilket avger varm fukt som inte har lika stor räckvidd. Varm fukt kan upplevas vara mer behagligt under vinterhalvåret.

Luftfuktare med ultrasonisk teknik (även kallat ultraljud) skapar en tunn och fin dimma tack vare en metallskiva som vibrerar med ultrasonisk frekvens. Luftfuktare med ultrasonisk teknik ställer högre krav på renlighet och använder därför med fördel destillerat vatten. Alternativt får man hålla luftfuktaren ren enligt bruksanvisning för att förhindra bakterier och kalk.

Luftfuktare med evaporativ teknik använder ett filter som absorberar vattnet. Luft pressas ut och fuktas tack vare filtret. Evaporativa fuktare är i en högre prisklass än ultrasoniska luftfuktare. Fördelen är att maskinen håller sig renare längre tack vare filterfunktionaliteten. Det är ändå avgörande att hålla filtret rent för en god inomhusmiljö.

Både ultrasoniska och evaporativa luftfuktare kan generera varm och kall luft.

För allergiker

En luftfuktare kombineras med fördel med en luftrenare, framför allt för allergiker. Man kan köpa dem separat, men de finns även som kombi-varianter.

Filter

Kom ihåg att filtret behöver bytas ut, vanligtvis efter ett par månader. Pris för filter brukar landa på ca. 100-300 kronor.

Användarguide

En bra luftfuktighet är gynnsamt för dig oavsett om du upplever symtom eller ej. Nedan följer de vanligaste problemen som är kopplade till för torr luft. En luftfuktare kan lindra, och i vissa fall helt åtgärda följande besvär.

Checklista: Jag upplever…

 • Torr hud (speciellt under vintertid)
  Torr hud är ett vanligt förekommande problem, och märks av ännu mer under vinterhalvåret. Vissa individer upplever endast hudproblem kopplade till torrhet under vintertid, då luftfuktigheten är lägre. En luftfuktare kan lindra eller helt motverka frasig och svidande hud. Rätt luftfuktighet kan även lindra eksem.
 • Torra och svidande ögon
  Torra ögon är mer vanligt när du sitter framför datorn. Anledningen är att vi blinkar mindre när vi tittar in i en skärm. När vi blinkar mindre, hinner tårfilmen ibland inte återställas. Tårfilmen är det som skyddar ögonen mot damm och bakterier. Genom att använda en luftfuktare (och gärna luftrenare) försvinner många av de skadliga bakterierna från luften. Så även om problemet inte löses i sig, gör det att man slipper biverkningarna till större grad. Det finns även andra anledningar till att ögat blir torrt.
 • Torr hals, andningsproblem
  Om du upplever torra luftvägar, andningsproblem, kliande hals eller torrhosta som väcker dig på nätterna, så kan problemet grunda sig i en allt för låg luftfuktighet.
 • Förkylning, täppt näsa och hösnuva
  När luftfuktigheten minskar, blir det enklare för många virus och bakterier att sprida sig i luften. Det är en anledning till att fler blir sjuka under vinterhalvåret. En luftfuktare gör det svårare för dessa partiklar att spridas, vilket minskar risken för
 • Astma och allergi
  Allergiker och astmatiker är extra känsliga för låg luftfuktighet. När luftfuktigheten stiger under 30% upplever många att symtomen blir märkbara. För astmatiker kan en kombinerad luftfuktare och luftrenare minska symtomen markant. Luftrenaren förbättrar luftkvaliteten genom att minska damm, allergener, pollen och andra luftföroreningar som kan orsaka problem för dig med astma och allergier.
 • Symtom endast under vinterhalvåret

När det är kyligare ute och vi värmer upp hemmet (oavsett metod) leder det till konsekvensen av mer torr luft. Torr luft förekommer i större utsträckning under vinterhalvåret på grund av detta. Därför kan det vara så att du endast känner av symtom som torra ögon och torr hud i vintertid. Barn och äldre vara extra känsliga. Känner du endast av symtom under vinterhalvåret så är problemet med stor sannolikhet kopplat till torr luft. Med en luftfuktare kan besvären minskas avsevärt eller till och med helt.

Att fukta luften till optimala nivåer kan hjälpa dig lindra eller helt slippa många av dessa symtom. Ett bra inomhusklimat i hemmet och på arbetsplatsen är viktigt för alla.

Luftfuktighet

Luftfuktighet är ett mått på hur stor del av luften som är vattenånga.

Det absolut viktigaste är att du får rätt mängd luftfuktighet. Det mäter man med en hygrometer. En hygrometer mäter luftfuktigheten, även kallat för relativ fuktighet (RF), eller relative humidity (RH) på engelska. En hygrometer finns integrerad i vissa luftfuktare, men kan även köpas separat.

De viktigaste är luftfuktighet(%) och räckvidd. Luftfuktighet mäter man enkelt med en hygrometer. Man vill varken vill ha för mycket eller för lite luftfuktighet. En hygrometer kan köpas både separat och integrerad i luftfuktaren. För en extra peng på kan man utöver dessa kriterier titta närmre på bekvämligheter som autoreglage för fuktighet och antikalkfunktion.

Rekommenderad luftfuktighetsnivå

Enligt WHO bör luftfuktigheten vara mellan 30% och 70%. Beroende på inomhustemperaturen bör fuktigheten ytterligare anpassas.

På vintern: 40-45 %
På sommaren: 60-65%

För fuktig luft inte heller bra

För mycket fukt i luften är kontraproduktivt och kan leda till kan mögel, bakterier och kvalster. Står maskinen nära en vägg så ökar risken för mögel. En hygrometer gör att du kan anpassa luftfuktaren för att inte hamna i riskzonen för mögel. Vissa luftfuktare erbjuder funktionalitet för automatisk anpassning av luftfuktighetsnivå, som man bestämmer själv eller som är förprogrammerat i maskinen. Luftrenare motverkar risken för mögel och bakterier i hemmet. Därför kan det vara värt att titta närmre på kombinerade luftrenare och luftfuktare om man inte redan har en bra luftrenare hemma.

Det är allt du behöver veta inför ditt köp. Med ovan punkter i åtanke blir det förhoppningsvis ett enkelt val för dig att hitta den luftfuktaren som möter dina behov bäst. Lycka till!