Luftkylare

Luftkylare bäst i test 2023

Uppdaterad 20 maj, 2023

Vi listar de bästa luftkylare på marknaden 2023. Det kan vara en god idé att köpa i tid då dessa tenderar att ta slut innan de varmaste månaderna når oss.

BÄST I TEST

Olimpia Splendid

PREMIUM​

Honeywell CL30XC

TIMER & SOVLÄGE

Luftkylare bäst i test 2023

Tristar AT-5464

Produkter

1 | Olimpia Splendid Peler 20 - Bäst i test

Bra Luftkylare 2023

Bästa luftkylaren 2023 – Olimpia Splendid Peler 8 är en populär modell i tilltalande design med kapacitet i segmentets högre skikt. Vattentanken är här på rejäla 20 liter. Luftkylaren från Olimpia kan under optimala förhållanden sänka rumstemperaturen upp till 4 grader och täcka en yta på upp till fina 55 Kvm.

Som alltid när det gäller denna typ av kylning gäller att kylarens placering i rummet är avgörande för effektiviteten. För oprimalt resultat behöver luftkylaren placer i närheten av ett öppet fönster för att slussa kyld luft med ett omfång på 600 kvm/timme.

Luftkylarens inställningar med 4 hasighetslägen styrs via en display av touch format eller via den medföljande fjärrkontrollen. Som produkt i finklassen kan vi lägga att modellen även kommer med en bra funktion för luftrening.

Med bra omdömen av dess användare och specifikationer i klassens toppskikt kan Olimpia Splendid vara ett alternativ väl värt att titta på, speciellt då större ytor behöver kylas. Vårt toppval av Bästa Luftkylare 2023.

2 | Honeywell ES800 - Populär Luftkylare

Luftkylare Honeywell ES800

Honeywell är kända för att leverera högkvalitativa produkter i segmentet klimatkontroll och ES800 är ingalunda något undantag. Populära ES800 kommer med bra användaromdömen och en avdunstningskylning som via en kraftfull fläkt effektivt sänker temperaturen för ytor upp till 12 m².

Funktioner

Tar vi en titt på de tekniska preferenserna hittar vi i denna 3-i-1 produkt förutom möjligheten att kyla våra rum även funktionen att hjälpa till att förbättra inomhusklimatet som en dedikerad justerbar luftfuktare eller svalka oss likt en standard golvfläkt av bättre märke.

Ett koldammfilter sitter här även på plast som ett extra plus för att ytterligare fräscha upp vår luftkvalité. 4 hastigheter och ett luftflöde på 350 m³h erbjuds.

Förutom att styra enheten via den medföljande fjärrkontrollen kan luftkylaren även justeras via den digatala kontrollpanelen. Till detta kan en bra timerfunktion läggas till liksom auto-kontroll av 7-liter tankens vattennivå med larmfunktion när det är dags att fylla på.

För lite mer stillsam svalka ger oss modellen ett behgligt viloläge där luftkylaren sprider en tystgående sval och lätt bris som kan passa extra bra under nattens timmar.

Sammanfattningsvis är Honeywell ES800 luftkylare ett prisvärt alternativ som erbjuder en för kategorin bra kylning med plusfunktioner som luftfuktare, fläkt och luftrening.

3 - Honeywell CL30XC - Premium

Luftkylaren från kvalite´-tillverkaren Honeywell är en av marknadens mer lyxiga produkter.  CL30XC kommer med både Timer, Fjärrkontroll, Digital kontrollpanel och ett effektivt luftfilter.

Luftkylaren kommer med en effekt på fina 252 W och ett luftflöde om 900 m³/h. CL30XC är en lite stabilare variant med måtten 45,8×85,6×35,2 cm. Luftkylarens vattentanken kan fyllas med 30L för bra funktionstid. Luftfiltret är självklart tvättbart och ljudnivån mäts i spannet 52 – 58 db.

Med sin för produktklassen goda kapacitet passar modellen för rum med en storlek på upp till 30 m2. 4 olika hastighetsnivåer finns att laborera med.

Användares betyg är generellt goda men kritik finns – även här gäller det vad ljudnivå beträffar, vilket inte är ovanligt för kategorin.

Vi länkar även till Honeywell´s populära alternativ i den finare klassen –  Honeywell TC30PE & Portable Evaporative.

4 | Tristar AT-5464 - Timer & sovläge

Luftkylare bäst i test 2023

Tristar AT-5464 – med denna luftkylare kan du välja mellan de tre inställningarna Natural / Normal / Sleep som anpassats för att ha under natten.

Utöver det kan du välja en lufthastighet mellan 900,1100 och 1300 varv i minuten. Modellen kommer med en vattentank som rymmer 9 liter. AT-5464 är utrustad med en timer som kan anpassas mellan 1 till 7.5 h samt har ett skydd mot överhettning.

Vill man styra luftkylaren från t.ex sängen kommer den medföljande fjärrkontrollen väl till pass. För enkel förflyttning finns hjul under och lutningen på luftflödet kan fixeras vid t.ex 45 grader uppåt eller neråt efter behag.

 • 3 hastigheter
 • 60 watts energiförbrukning
 • Funktion: Luftkylare och Luftfuktare

5 | DeLonghi EV250- Kraftfull

Luftkylare Delonghi EV250
Out of Stock

DeLonghi EV250 är en kombinerad luftkylare & luftrenare anpassad att att kyla / rena rum upp till ca 20 kvadratmeter. Luftrenarfunktionen är i form av jonisering där negativa joner sprids i rummet för att rena luften.

EV250 kommer med en vattenbehållare på 4,5 liter som är smidigt avtagbar för påfyllnad och en indikator påminner när det är dags att fylla på behållaren.

Luftkylaren kan oscillera vertikalt eller ställas efter eget önskemål för att förbättra luftcirkulationen. Tre fläktstyrkor finns till hands att välja på i variation med 3 vindlägen naturlig /normal /sova.

En praktisk ställbar timer på 24 timmar finns och övriga inställningar görs smidigt via den medföljande fjärrkontrollenL eller de ED-upplysta kontrollpanelen. 

 • 3 hastigheter / 3 olika vindströmmar
 • Ljudnivå 53 dB
 • Funktion: Luftkylare och Luftfuktare
Out of Stock

5 | Ravanson KR-1011 - Bra omdömen

Ravanson KR-1011 kommer med bra konsumentbetyg, kylklampar, 4L vattentank och en kyleffekt på 75 W.

Här sprider luftflödet svalka med en kapacitet av 410 m3/h. Modellen är oscillerande i tre fasta fläktägen som styrs via KR-1011:ans kontrollpanel.

En ljudnivå på 64 db uppges av tillverkaren vilket får anses vara acceptabelt för segmentet. En bra timerfunktion med automatisk avstängning hittar vi också här.

Med tanke på prisläge och bra recenssioner kan modellen vara värd att ha i beakting.

6 | Evapolar EvaLight - Kompakt

Evapolar EvaLight är en smidig luftkkylare som inte bara kyler utan även fuktar och renar luften runt dig,  bra för att motverka torra ögon och hud.

Lätt att komma igång: fyll bara på vattentanken och starta evaCHILL. Inom ett par minuter kommer evachill-patronen att absorbera vatten som sprider sig sedan jämnt över kylkudden. När luften cirkulerar genom dynorna avdunstar vattnet, vilket gör att luften kyls ned. Den inbyggda fläktfunktionen hjälper den svala luften sprida sig över ett område på 2-4 kvm runt dig.

EvaLight renar även luften från dammpartiklar för bättre inomhusklimat och har även en inbyggd LED-belysning med ett mjukt blått sken som man kan stänga av om man så önskar. 

För att bättra på modellens flyttbarhet kan EvaLight ta ström från en usb-powerbank eller annan usb-kontakt,  men självklart även  med  normal elanslutning.

Vi länkar även till de snarlika Evapolar evaCHILL & Evapolar evaSMART.

7 - Nedis COOL115CWT - Timer

Luftkylare bäst i test 2022

Luftkylaren från Nedis har en luftcirkulationhar på 270 m³ / h och en oscillerande fläktfuntion vars hastighet kan varieras mellan Hög / Medium / Låg.

Vattentanken rymmer här 3 liter och kan även användas med de två medföljande isklampar för effektivare kylning. Modellen har en timer som stänger av luftkylaren efter önskad tidsperiod via panel eller den medföljande fjärrkontrollen.
Nedis luftkylare kan användas som en luftfuktare som motverkar att torr luft irriterar ögon och hals, eller enbart som fläkt om man föredrar det.

Luftkylning fungerar på följande sätt: Kylaren drar in den torra, varma luften som sedan leds genom en fuktad dyna. Dynan absorberar värme och fukten i dynan avdunstar och kyler luften. Modellen kommer med hjul för enklare förflyttning av kylaren.

Användare är mycket nöjda med produkten och framhåller att modellen kyler bättre än förväntat, viss kritik riktas mot ljudnivån.

8 | Symphony DiET i 8

Symphony DiET i 8 är en luftkylare som täcker upp till 23 kvm. Tack vare hjulen är den enkel att flytta på när den inte används, eller när den behöver användas i ett annat rum.

Vattentanken på 8 l är större än många andra luftkylare, och räcker under hela dagen. Denna luftkylare fungerar utmärkt både hemma och i kontorsmiljö. Gallret kan justeras i sidled för att sprida luft genom hela rummet Det finns 3 hastigheter att välja mellan.

Det medföljer en fjärrkontroll för av- & påstängning, justering av hastigheten samt timer.

Letar du efter en premiumprodukt inom luftkylare men vill eller kan inte riktigt köpa en AC? Då är Symphony DiET i 8 ett intressant val.

9 | TVINS Arctic Air Ultra - Kompakt

TVINS Arctic Air är en populär mini-kylare med bra betyg och en vattentank på 750 ml  för 8 h kylning.

Miniluftkylaren Twins gör sej bra liksom alla mini-varianter som kompanjon att ta med sej runt i hemmet. 

Modellen har en justerbar fläkt i 3 lägen – och kapacitet att kyla, fukta och rena i ett ultra-smidigt format. Vattenfiltret är utbytbart på denna lilla modell. Kylare av detta mindre slag brukar ges mindre goda omdömen – men här är användare faktiskt riktigt nöjda. Är det en liten som står på menyn kan detta vara ett köp att fundera på.

10 | Emerio - Prisvärd

Luftkylare Emerio-AC

Emerio 212919 gör sig väl på skrivbordet eller byrån, och är superenkel att plocka undan när den inte används. Luftkylaren ansluts enkelt med USB-sladd och är energisnål.

Denna luftkylare kyler upp till 10 kvm, vilket gör den bra intill  datorn / arbetsplatsen. Vattentanken på 0,5 L är god för ett par timmars användning, och indikerar när vattnet behöver fyllas på med belysning.

Luftkylaren har två hastighetslägen för enkel kontroll av luftflödet. Det går även att justera riktningen på luftflödet genom att rotera gallret. Även denna luftkylare fuktar luften med hjälp av vattenånga, vilket skapar ett behagligt inomhusklimat.

Köpguide

En luftkylare sänker temperaturen i hemmet genom att sprida vattenånga från en vattentank med en fläkt. Detta skapar en mer behaglig inomhustemperatur under de varmare månaderna.

 • Kostar mindre än en AC
 • Du behöver endast fylla vattentanken med vatten för att luftkylaren ska fungera
 • Ökar luftfuktigheten och minskar därmed mängden torr luft, vilket har en rad positiva effekter
 • Kyler bättre än en vanlig bordsfläkt
 • Förbrukar väldigt lite el då det enda som drar el är fläkten, vilket gör luftkylaren till ett miljövänligt val
 • Enkel att flytta och lägga undan när den inte används
 • Kompakta i konstruktionen
 • En luftkylare använder vatten och luftflöde från fläkten för att minska temperaturen. En luftkylare är billigare än en AC, men dyrare än en vanlig fläkt.
 • En AC för ut varm luft genom en ventil, vilket sänker temperaturen. En AC kan åstadkomma lägre temperaturer, men kräver installation och kostar mest av de tre alternativen.
 • En fläkt använder luftflöde vilket kan upplevas som att temperaturen minskar. En fläkt är en luftkylare minus vattentanken, och är det billigaste alternativet.

En AC kommer kunna kyla ned ännu mer, men kostar samtidigt mer och kräver installation. En luftkylare är ett billigare alternativ, men ger dig inte samma kontroll över inomhustemperaturen.

Om du inte vill lägga pengar på en luftkylare så kan du istället använda dig av en befintlig fläkt, eller köpa en billigare fläkt, och placera något kallt framför fläkten. Exempelvis ett glas med vatten och is! Vi vill även påminna om att många fläktar tar slut i lager under de varmare månaderna. Det kan vara smart att köpa en fläkt redan under vinterhalvåret då efterfrågan är lägre och alternativen är fler.

Egenskaper

Ljudnivå & fläkthastigheter.

En luftkylare låter som en fläkt, vilket kan vara bra att känna till om du är känslig för ljud exempelvis vid läggdags. Vissa luftkylare har fläkthastigheter så att man kan justera luftflödet, vilket både påverkar kylningen och ljudnivån.

Funktioner

Fjärrkontroll

En fjärrkontroll kan vara bekväm att ha för att slippa gå till luftkylaren för att justera fläkthastigheten samt starta och stoppa luftkylaren ex. under natten eller när man vaknar.

Display

En display kan vara bra för att enklare kunna se när man behöver fylla på nytt vatten.

Oscillering

Oscillering betyder att det går att justera var luften träffar. Man kan alltså enklare rikta luften uppåt eller nedåt, så att den träffar, eller inte träffar dig direkt.

Luftfilter

Det som kännetecknar en luftfuktare är att den kombinerar luft med avdunstande vatten. Detta bidrar då även till en ökad luftfuktighet i hemmet, vilket brukar vara en mycket uppskattad effekt enligt användare.

Lycka till att hitta en luftkylare att trivas med!

Tidigare tester

CO/TECH DF-AF1833C

Luftkylare som svalkar rum upp till ca 15 m² med hjälp av en kraftfull fläktfunktion och kallt vatten och/eller kylklampar.

Modellen kommer med 3 hastigheter som med ett sidledes utblås sprider svalkan. Luftkylaren fungerar även som en enklare luftrenare med ett filter som renar luften från t.ex. damm. Under kallare perioder kan DF-AF1833C också användas som luftfuktare för att bättra på inomhusmiljön.

Luftkylaren från CO/TECH kan styras via medföljande fjärrkontroll och en praktisk timerfunktion låter dig välja avstängning efter 1 – 8 timmar.

Användare är övervägande positiva med luftkylaren, att den svalkar bra och är relativt tystgående på den lägre inställningen. För bäst effekt rekommenderar man kylklampar och att kylaren placeras relativt nära ett öppet fönster samt att dörren till rummet öppen så att luften kan cirkulera fritt.

Trisa Hydro Cool

Trisa Hydro Cool Luftkylare kommer med en tank 4 liter som räcker i ca 6 timmar. Modellen är oscillerande i 120° och kommer med en praktisk fjärrkontroll.

Här finns 3 hastigheter – låg, medel och hög. Inställningarna är naturlig breeze samt en insomningsfunktion. Trisa Hydro Cool  har en inbyggd timerfunktion som kan ställas mellan 0.5-7.5 h. Modellen kommer också med ett inbyggt luftfilter.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 4.3 / 5. Antal betyg: 9

Liknande tester