Luftrenare Bäst i Test 2021

Luftrenare - Bäst i Test

Luftrenare Bäst i Test 2020

Vi har listat de bästa luftrenare utifrån experternas tester och användares omdömen, budget som premium. Efter produktgenomgången hittar du en praktisk köpguide och expertrecensioner som underlag inför ditt köp. Lycka till! Närliggande Produkter: Luftfuktare.

KÖPTIPS

Täckningsarea: Utgå ifrån hur stor yta du vill kunna rena luften på.
Kvalitet: Samtliga luftrenare i testet är kvalitetstestade och godkända av astma- och allergiförbundet.
WiFi / bluetooth- styrning via mobilapp: Tillåter dig styra luftrenaren och se data på luftkvaliteten i mobilen.
Nattläge: Minskar belysning och ljudnivån.
Automatisk sensor: Anpassar luftreningen automatiskt utifrån behov.

① Blueair Classic 405

Luftrenare Bäst i Test 2020

Luftrenare bäst i test 2020 Blueair classic 405
ButikPrisLänkar

Vår Vinnare

I ett större avancerat test av 11 olika luftrenare utfört av svenska testfakta utsågs Blueair Classic 405 till bäst i test. Modellen rekommenderas även av Astma- och Allergiförbundet samt får toppbetyg bland konsumenter. Den fungerar bra i ett rum upp till 99 kvm, men presterar maximalt på ytor upp till ca 40 kvm. Den har ett flertal smarta funktioner och inställningar och är jämförelsevis relativt tyst.

Du kan ansluta luftrenaren till ditt WiFi och styra den med en app i telefonen, en funktion som är mycket uppskattad av användare. Luftrenaren har ett HEPA filter, och har du problem med lukter  i hus/lägenheten så finns även ett s.k. Smokestop-filter med aktivt kol som förbättrar luftkvaliteten.

Blueair Classic 405  blir vårt val av luftrenare bäst i test 2020 och är tveklöst ett toppval om du vill ha en effektiv luftrenare med bra betyg från både experter  och  användare. Vårt toppval och vinnare av Luftrenare Bäst i Test 2020.

FUNKTIONER

Mobilapp
Display
Reningsmetod HEPA-filter

SPECIFIKATIONER

Effektförbrukning 15 - 90 W
Kapacitet 40 m²
Produktvikt 14 kg
Ljudnivå 32 - 52 dB

Prisvärd

② Coway AP-1008CH

Luftrenare bäst i test 2020 Coway AP-1008CH
ButikPrisLänkar

Populär

Coway AP-1008CH är en populär modell som renar luften i rum upp till 25 kvm, men fungerar bäst på något mindre rum.  Den har totalt tre filter, varav ett är ett HEPA filter för att rena luften. Luftrenaren rekommenderas av Astma- & Allergiförbundet samt Asthma Allergy Nordic och får toppbetyg av konsumenter.  Modellen hanterar damm, pollen, allergener och lukter.  Luftrenaren aviserar ett färgat sken beroende på hur ren luften är i en skala mellan blått och orange,  en bra finess! En indikator anger också när det är dags för filterbyte.

Den kritik vi kunnat finna är att byte av filter upplevs som något krångligt av ett fåtal användare. Med en ljudnivå på inte mer än 22 dB, kvalar luftrenaren från  Coway  in långt under den gräns på 37 dB som Astma- och Allergiförbundet rekommenderar. Sammantaget är Coway 1008CH en testvinnande och uppskattad luftrenare med en attraktiv prissättning.

FUNKTIONER

HEPA 12-filter

SPECIFIKATIONER

Effektförbrukning 45 W
Kapacitet 73 m²
Produktvikt 6.8 kg
Ljudnivå 22.4 - 44.5 dB

Populär

③ Xiaomi Mi Air Purifier 2H

Luftrenare bäst i test 2020 Xiaomi Mi Air Purifier 2H
ButikPrisLänkar

Bäst i mellanklassen

Xiaomi Mi Air Purifier 2H är en populär luftrenare i mellanprisklassen. Tekniken för att rena luften går i tre steg via det primära förfiltret som fångar upp de större partiklarna av damm, fibrer och pollen. Ett HEPA-filter som filtrerar PPM 2.5 partiklar ner till 2,5 µm, samt ett aktivt kolfilter för att reducera lukter och gaser.

Modellen kommer med Xiaomis app - Mi Home, där luftkvalitetsindex, fläkthastighet och schemaläggning av timerfunktion kan hanteras. Appen uppmärksammar också när luftfiltret behöver bytas. Modellen har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa.

Xiaomi Mi 2H är en energisnål luftrenare med endast 4,8 watt på lägsta nivån och 31 watt vid full fart, bra för både plånbok och miljö.

FUNKTIONER

Fjärrkontroll
Mobilapp
Stöd för Google Home och Alexa.

SPECIFIKATIONER

Effektförbrukning 31 W
Kapacitet 31 m²
Produktvikt 5.2 kg
Ljudnivå 66 dB

Xiaomi Mi Air Purifier Pro

Större variant med en kapacitet på att rena hela 60 m² med ett luftflöde om 500 m³/h,

ButikPrisLänkar

Premium

④ Electrolux Pure A9 PA91-604GY

Luftrenare bäst i test 2020 Electrolux Pure A9
ButikPrisLänkar

Electrolux Pure A9 är en populär luftrenare som är rekommenderad av Asthma Allergy Nordic. Modellen passar bra för rening upp till 129 m² med ett luftflöde på hela 620 m³/h/tim och arbetar med jonisering,  hepa samt kolfilter. Pure A9 kommer med inte mindre än nio olika fläkthastigheter, som tillsammans med Electrolux AirSurround-system utvecklar en spiralrörelse för att luften ska cirkulera och renas mer effektivt.

När inställningen auto läge väljs mäter sensorer löpande luftkvaliteten via funktionen PureSense och justerar därefter luftrenarens inställningar för att optimera luftkvaliteten. Pure A9 kan självklart även ställas in manuellt efter eget tycke och smak. Modellen är mycket tystgående med endast 17 dB på lägsta nivån medans maxläget ger en ljudnivå på jämförelsevis låga 49 dB.

Fördelar Electrolux Pure A9

 • Rekommenderad av Asthma Allergy Nordic
 • 9 fläktnivåer
 • Ljudnivå på lästa inställning 17 decibel
 • Har tre olika 360-filter
 • Kan styras via app till smartphone

Användare är överlag nöjda med produkten och framhåller att en avsevärt bättre luftkvalitet uppnås. Många plussar även för Pure A9:s låga ljudnivå samt för modellens stilrena design som gör den lättplacerad. På minuskontot är appens mervärde mer delade då vissa tycker den är svår att få igång medans andra är nöjda.

FUNKTIONER

Mobilapp
Display

SPECIFIKATIONER

Effektförbrukning 3.6 - 41 W
Kapacitet 129 m²
Produktvikt 8.9 kg
Ljudnivå 17 - 49 dB

Electrolux Pure A9 PA91-404GY

En populär och lite mindre & mer portabel variant av ovanstående produkt. Här är kapaciteten på 92 m² med ett luftflöde om 442 m³/h.

Bästa Mindre Luftrenare

⑤ Electrolux Flow A3

Luftrenare bäst i test 2020
ButikPrisLänkar

Electrolux FA31-201GY må vara liten till storleken, men är icke desto mindre en mycket effektiv luftrenare från kvalitet-säkra Electrolux. Modellen som passar för utrymmen upp till 40 m2 renar luften från pollen, bakterier, mögelsporer, allergener och oönskade lukter på ett bra sätt. FA31-201GY känner automatisk av luftkvaliteten / mängden partiklar i luften via sina smarta sensorer och anpassar därefter vilken nivå på fläkten som behövs för att rena luften på bästa sätt. Vill du själv bestämma finns 3 st hastigheter att välja på.

Luftrenaren från Electrolux kommer med ett utbytbart flerstegsfilter - HEPA & Kolfilter  -  vars livslängd är på upp till 12 månader. En indikator på luftrenaren visar när det är dags att byta filtret.

Med sin höjd på 38 cm och vikt på behagligt bärbara 2.5 kg ger det sej självt att produkten är lätt att flytta runt efter behov. På ovansidan hittar vi kontrollpanelen - en touch-display med funktioner för on/off, ändra fläkthastighet i 3 steg eller välja auto samt nattläge. Panel visar även aktuell luftkvalitet i realtid.

Sammanfattning

Användare är generellt nöjda med produkten och tycker modellen har både trevlig design, är effektiv och jämförelsevis tystgående och speciellt då på nattläget. Modellens ljudnivå är för övrigt specificerad mellan 26 - 49 dB beroende på läge. Kritik finns dock - vissa användare upplever just ljudet som väl högt vid maxdrift, enstaka användare upplever att deras exemplar avgett en lukt av plast initialt, samt att nattläget inte hållt konstant fläkthastighet.
Bruksanvisning PDF

Luftrenare Bäst i test 2020

FUNKTIONER

Touch-Display

SPECIFIKATIONER

Kapacitet 40  m²
Produktvikt 2.5 kg
Ljudnivå 26 - 49 dB

Bästa Budgetval

⑥ Cleverio Smarthome Air Purifier

Luftrenare bäst i test 2020
ButikPrisLänkar

Prisvärd

Cleverio Air Purifier är en Wifi-styrd luftrenare med 360°-graders filter i tre lager, varav ett HEPA 13 som stoppar 99.97% av luftburna partiklar ner till 2,5 µm, vilket gör modellen lämplig att rena pollen. Cleverio har även ett aktivt kolfilter för att neutralisera dofter. En partikelsensor analyserar luftkvaliteten och styr luftrenaren därefter. Luftflödet är på upp till 119 m³/h, vilket är bra med tanke på modellens storlek. Vi appen kan du se mätvärden samt få information om när filtret bör bytas.

Användare är nöjda med produkten och tycker att Cleverio upplevs som relativt tystgående, möjligheten att schemalägga uppskattas, att appen fungerar bra samt att luftrenaren har ett mycket bra pris.

Varför Cleverio Air Purifier ?

 • HEPA 13-filter stoppar 99.97% av luftburna partiklar
 • Tystgående
 • Styr luftkvalité via appen

FUNKTIONER

Mobilapp
Display

SPECIFIKATIONER

Effektförbrukning 5 - 30 W
Kapacitet 20 m²
Produktvikt 2.5 kg
Ljudnivå 25 - 54 dB

Guide - Luftrenare Bäst i Test 2020

Varför behöver du en luftrenare?

Du ser dem inte men de finns där. De skadliga partiklarna i luften hemma. Det är omöjligt att helt komma undan dem, men det går att minska mängden med hjälp av en luftrenare. Naturligtvis handlar det inte om direkt livshotande ämnen och partiklar. Men de påverkar i många fall livskvaliteten. I synnerhet för dem som redan har andningsbesvär i form av exempelvis astma.

Men det är inte bara andningen som påverkas. Dålig luft inomhus kan också ge hudirritationer, trötthet och svårigheter att sova. Under pollensäsongen lider många av allergiska problem, som också kan minskas med en luftrenare.

Nu är det här ingen säljtext för luftrenare. Däremot vill vi hjälpa dig att hitta rätt. Det finns nämligen gott om riktigt usla luftrenare på marknaden. Exempelvis har Testfakta i ett test nyligen hittat en modell som försämrar luften, genom att släppa ut ozon. De flesta modeller är lyckligtvis inte så dåliga. Däremot är det mer regel än undantag att de inte klarar av att rena så mycket luft som tillverkaren anger.

Vad är en luftrenare?

Namnet säger allt. En luftrenare renar luft. Men det kan ske på lite olika sätt. Utöver ett eller flera filter använder en del modeller också så kallad jonisering, vilket innebär att partiklar i luften laddas elektriskt. Det underlättar bortfiltrering men kan också innebära att luftrenaren släpper ut ozon, som bildas vid just jonisering.

Luftrenare bäst i test använder olika kombinationer av fysiska filter. Exempelvis har Coway 1008CH tre filter som filtrerar ut olika stora partiklar ur luften. En annan modell, Electrolux Oxygen EAP300, använder dessutom ett filter med aktivt kol, för att få bort dofter.

Vad är viktigt att titta på hos en luftrenare?

Effektiviteten i själva reningen torde vara den viktigaste egenskapen att titta på när du väljer luftrenare. Tillverkarna anger ofta hur stor volym luft luftrenaren klarar att rena varje timme, och översätter även den siffran till en ungefärlig rumsstorlek. Tänk på, att om du har ovanligt högt i tak ökar förstås luftvolymen i ett rum med motsvarande yta.

Det är inte heller ovanligt att tillverkarens siffra är tilltagen i överkant eller att den förutsätter att luftrenaren körs på en hastighet som ger en störande hög ljudnivå. När Testfakta testade Electrolux Oxygen EAP300 fann de exempelvis att luftrenaren, när den kördes på en effekt som gav en acceptabel ljudnivå, klarade av att rena 95 kubikmeter luft per timme medan tillverkaren anger en siffra som är mer än tre gånger så stor.

Välj en luftrenare med låg ljudnivå

Ljudnivån är för övrigt en annan högst väsentlig aspekt du bör ta hänsyn till. Ofta vill du använda luftrenaren i sovrummet, eftersom det är där du tillbringar mest tid när du är hemma. För att kunna sova ordentligt bör den inte ha en ljudeffekt som överstiger 37 dB, enligt Astma- och Allergiförbundets riktlinjer.

Somliga luftrenare har smarta funktioner för att öka komforten och maximera effekten. Exempelvis känner Electrolux Oxygen EAP300 av om halten av skadliga partiklar i luften ökar, som vid dammsugning eller användning av hårsprej, och ökar effekten. När du släcker lampan på kvällen för att sova märker luftrenaren att det blir mörkt och går ner i ett tyst läge.

Tips att tänka inför köpet

 • Acceptabel ljudnivå för luftrenare enligt Astma & Allergiförbundet. Mätningarna har utförts vid den effekt som ligger närmast under 37 dB.
 •  Enligt Astma & Allergiförbundet bör luften i rummet renas minst 2 gånger per timma.
 •  Gällande gränsvärden för ozon (EU:s riktlinjer) är 55 ppb (parts per billion).

Experttester

Testfakta | Vinnare - Blueair Classic 405 | Länk till test i pdf-format

Det nordiska oberoende testinstitutet Testfakta ger Classic 405 högst poäng med 8,4 av 10 för överlägsen luftrening vid både låg och maxeffekt.

Testfakta | Coway AP-1008CH | Länk till test

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har testat på uppdrag av Testfakta sex olika luftrenare för sovrum. Testet fick en klar vinnare i Coway vars luftrenare 1008CH.

techradar.com | Xiaomi Mi Air Purifier 2S | Länk till test

"OUR VERDICT
...the Mi Air Purifier 2 is a game changer. It has an incredible sleek and sexy design, works brilliantly, connects seamlessly to your smartphone and is incredibly quiet."

microsoft.com | Electrolux Pure A9 | Länk till test

"Electrolux has a smart air purifier that lets you breathe easy, even in polluted cities"

expressen.se | Electrolux Pure A9 | Länk till test

""Unik teknik, smarta filter och snygg design.
Pure A9 är nya generationens luftrenare för en hälsosam inomhusmiljö."

Tidigare recenserade produkter

Electrolux EAP300

Electrolux EAP300

Stilren

Electrolux EAP300 kommer med tre olika filter, ett för partiklar och ett kolfilter med jonisering. Det finns en luftkvalitetssensor som mäter  och justerar fläkthastigheten för optimal luftkvalitet. Sensorn reagerar på mycket små kvalitetsförändringar för att säkerställa att du alltid har ren luft i rummet.
Electrolux luftrenare tar bort många allergener, såsom damm, djurhår och pollen. Filtreringsnivån är på 99,9 %, vilket gör luften i ditt hem både ren och fri från partiklar. EAP300 klarar av att rena luften effektivt upp till 70 kvm, och modellen indikerar för filterbyte.  Ljudnivån är variabel mellan 26 - 55 dB.

Med dessa goda testresultat rekommenderas Electrolux luftrenare av Astma- och Allergiförbundet.

Användare plussar främst för att modellen upplevs som tystgående samt för joniseringstekniken som saknas på många jämförbara modeller. Electrolux EAP300 är ett bra köp där man får mycket för pengarna.

FUNKTIONER

Fjärrkontroll
Display

SPECIFIKATIONER

Effektförbrukning 4 - 60 W
Kapacitet 70 m²
Produktvikt 6 kg
Ljudnivå 26 - 55 dB

[cmtoc_table_of_contents]