hero-header.jpg

Luftrenare - Bäst i Test

Luftrenare - Bäst i Test

INTRODUKTION

Bäst i test. Luftrenare. Vi har listat de bästa luftrenarna utifrån experttester och användaromdömen, budget som premium. Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

KÖPTIPS

Täckningsarea: Utgå ifrån hur stor yta du vill kunna rena luften på.
Kvalitet: Samtliga luftrenare i testet är kvalitetstestade och godkända av astma- och allergiförbundet.
WiFi / bluetooth- styrning via mobilapp: Tillåter dig styra luftrenaren och se data på luftkvaliteten i mobilen.
Nattläge: Minskar belysning och ljudnivån. Andra luftrenare kan man justera i styrka för att sänka ljudnivån.
Automatisk sensor: Anpassar luftreningen automatiskt utifrån behov.

Senast uppdaterad: torsdag, 23 januari 2020

Bäst i Test

① Blueair Classic 405

Luftrenare Blueair classic 405
ButikPrisLänkar

Vår Vinnare

I ett stort test av 11 olika luftrenare utfört av svenska testfakta utsågs Blueair Classic 405 till bäst i test. Modellen rekommenderas även av Astma- och Allergiförbundet samt får toppbetyg bland konsumenter. Den fungerar bra i ett rum upp till 99 kvm, men presterar maximalt på ytor upp till ca 40 kvm. Den har ett flertal smarta funktioner och inställningar och är jämförelsevis relativt tyst.

Du kan ansluta luftrenaren till ditt WiFi och styra den med en app i telefonen, en funktion som är mycket uppskattad av användare. Luftrenaren har ett HEPA filter, och har du problem med lukter  i hus/lägenheten så finns även ett s.k. Smokestop-filter med aktivt kol som förbättrar luftkvaliteten.

Blueair Classic 405 blir bäst i test och är tveklöst ett toppval om du vill ha en effektiv luftrenare med bra betyg från både experter  och  användare.

Mobilapp Ios: Blueair Friend
Mobilapp Android: Blueair Friend
Tillverkarens produktbeskrivning: Länk här

FUNKTIONER

Mobilapp
Display
Reningsmetod HEPA-filter

SPECIFIKATIONER

Effektförbrukning15 - 90 W
Kapacitet40 m²
Produktvikt14 kg
Ljudnivå32 - 52 dB
ButikPrisLänkar

Prisvärd

② Coway AP-1008CH

Luftrenare Coway AP-1008CH
ButikPrisLänkar

Populär

Coway AP-1008CH är en populär modell som renar luften i rum upp till 25 kvm, men fungerar bäst på något mindre rum.  Den har totalt tre filter, varav ett är ett HEPA filter, och den renar luften bra. Luftrenaren rekommenderas av Astma och Allergiförbundet och får toppbetyg av konsumenter. Detta är en mycket prisvärd luftrenare för de som har problem med astma eller olika partiklar i luften.

Modellen hanterar damm, pollen, allergener och lukter. En nackdel som påpekas är att det kan vara svårt att byta ut filtret, men den har en indikator för filterbyte, vilket är bra. Luftrenaren ger ifrån sig ett färgat sken beroende på hur ren luften är. Ifrån blått till orange, där man ser om det är mycket damm i lägenheten. En bra finess! Med en ljudnivå på inte mer än 22 dB, kvalar Coway AP-1008CH in långt under den gräns på 37 dB som Astma- och Allergiförbundet rekommenderar. Ett bra val av luftrenare med en attraktiv prissättning.

Tillverkarens produktbeskrivning: Länk här

FUNKTIONER

HEPA 12-filter

SPECIFIKATIONER

Effektförbrukning45 W
Kapacitet73 m²
Produktvikt6.8 kg
Ljudnivå22.4 - 44.5 dB
ButikPrisLänkar

Premium

③ Philips AC3259/10

Luftrenare Philips ac 3259
ButikPrisLänkar

Högpresterande

Philips AC3259/10 är en högpresterande kvalitetsprodukt som kommer med tre automatiska inställningar. Ett allmänt läge, ett extra känsligt allergen-läge som avlägsnar upp till 99,97 % av luftburna allergener såsom pollen samt ett effektivt bakterie/virusläge med en reningsrad på upp till 99.99 %. Utöver dessa automatiska inställningar kan du även välja mellan fem manuella inställningar för fläktens hastighet. Modellen har sensorer mäter luftkvaliteten och anpassar luftrenaren automatiskt för maximal rening. Information om aktuell luftkvalitet visas i realtid, med ett allergiindex från 1 till 12.

Mobilapp Air Matters

Philips luftrenare klarar av att säkra en yta på upp till 95 kvm och det finns en indikator som markerar då luftfiltret bör bytas ut. Ljudnivån ligger på 58 db. Som det premiumalternativ AC3259/10 är finns mobilappen  Air Matters för styrning av funktioner för både Ios och Android.

Philips AC3259/10 är testad och certifierad av Europeiskt centrum för allergiforskning (ECARF) samt rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet .

Mobilapp Ios: Länk här.
Mobilapp Android: Länk här.
Tillverkarens produktbeskrivning: Länk här

FUNKTIONER

Fjärrkontroll
Mobilapp
Display

SPECIFIKATIONER

Effektförbrukning11 - 60 W
Kapacitet95 m²
Produktvikt8.4 kg
Ljudnivå33 - 64 dB
ButikPrisLänkar

Budget

④ Xiaomi Mi Air Purifier 2S

Luftrenare Xiaomi Mi Air Purifier 2S
ButikPrisLänkar

Bästa Budgetval

Xiaomi Mi Air Purifier 2S är en populär luftrenare som lovordas av användare för sin tysta gång och effektivitet. Teknikerna för att rena luften går i tre steg via det primära förfiltret som fångar upp de större partiklarna av damm, fibrer och pollen. Ett HEPA-filter som filtrerar PPM 2.5 partiklar ner till 0,3 mikron, samt ett aktivt kolfilter för att reducera lukter och gaser.

Modellen kommer ned en tydlig Oled skärm där informationen presenteras, skärmen har även
en sensor som anpassar ljusstyrkan efter omgivande ljus, och du kan även ställa in ljusstyrkan manuellt. Via Xiaomis app - Mi Home, kan luftkvalitetsindex, fläkthastighet och schemaläggning av timerfunktionen kontrolleras. Appen uppmärksammar också när luftfiltret behöver bytas.
Modellen har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa.

Xiaomi Mi 2S är en energisnål luftrenare med endast 4,8 watt på lägsta nivån och 29 watt vid full fart, bra för både plånbok o miljö.

App för Android: Länk här.
App för Ios: Länk här.

Produktbeskrivning hos tillverkaren: Länk här

FUNKTIONER

Fjärrkontroll
Mobilapp
Stöd för Alexa och Google Home

SPECIFIKATIONER

Effektförbrukning2 - 29 W
Kapacitet37 m²
Produktvikt4.5 kg
Ljudnivå31 dB
ButikPrisLänkar

Storsäljare

⑤ Electrolux EAP300

Electrolux-eap300st
ButikPrisLänkar

Stilren

Electrolux EAP300 kommer med tre olika filter, ett för partiklar och ett kolfilter med jonisering. Det finns en luftkvalitetssensor som mäter  och justerar fläkthastigheten för optimal luftkvalitet. Sensorn reagerar på mycket små kvalitetsförändringar för att säkerställa att du alltid har ren luft i rummet.
Electrolux luftrenare tar bort många allergener, såsom damm, djurhår och pollen. Filtreringsnivån är på 99,9 %, vilket gör luften i ditt hem mycket ren och fri från partiklar. Dessutom rekommenderas denna luftrenare av Astma- och Allergiförbundet.

Electrolux EAP300 är ett bra köp, och man får mycket för pengarna. Denna luftrenare klarar av att rena luften effektivt, och den klarar av en yta upp till 70 kvm, indikerar för filterbyte, och den har en ljudnivå på 59 db.

Tillverkarens produktbeskrivning: Länk här

FUNKTIONER

Fjärrkontroll
Display

SPECIFIKATIONER

Effektförbrukning4 - 60 W
Kapacitet70 m²
Produktvikt6 kg
Ljudnivå26 - 55 dB
ButikPrisLänkar

Experttester

Testfakta | Vinnare - Blueair Classic 405 | Länk till test i pdf-format

Det nordiska oberoende testinstitutet Testfakta ger Classic 405 högst poäng med 8,4 av 10 för överlägsen luftrening vid både låg och maxeffekt.

Testfakta | Coway AP-1008CH | Länk till test

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har testat på uppdrag av Testfakta sex olika luftrenare för sovrum. Testet fick en klar vinnare i Coway vars luftrenare 1008CH.

techradar.com | Xiaomi Mi Air Purifier 2S | Länk till test

"OUR VERDICT
...the Mi Air Purifier 2 is a game changer. It has an incredible sleek and sexy design, works brilliantly, connects seamlessly to your smartphone and is incredibly quiet."

Köpguide

Varför behöver du en luftrenare?

Du ser dem inte men de finns där. De skadliga partiklarna i luften hemma. Det är omöjligt att helt komma undan dem, men det går att minska mängden med hjälp av en luftrenare. Naturligtvis handlar det inte om direkt livshotande ämnen och partiklar. Men de påverkar i många fall livskvaliteten. I synnerhet för dem som redan har andningsbesvär i form av exempelvis astma.

Men det är inte bara andningen som påverkas. Dålig luft inomhus kan också ge hudirritationer, trötthet och svårigheter att sova. Under pollensäsongen lider många av allergiska problem, som också kan minskas med en luftrenare.

Nu är det här ingen säljtext för luftrenare. Däremot vill vi hjälpa dig att hitta rätt. Det finns nämligen gott om riktigt usla luftrenare på marknaden. Exempelvis har Testfakta i ett test nyligen hittat en modell som försämrar luften, genom att släppa ut ozon. De flesta modeller är lyckligtvis inte så dåliga. Däremot är det mer regel än undantag att de inte klarar av att rena så mycket luft som tillverkaren anger.

Vad är en luftrenare?

Namnet säger allt. En luftrenare renar luft. Men det kan ske på lite olika sätt. Utöver ett eller flera filter använder en del modeller också så kallad jonisering, vilket innebär att partiklar i luften laddas elektriskt. Det underlättar bortfiltrering men kan också innebära att luftrenaren släpper ut ozon, som bildas vid just jonisering.

Luftrenare bäst i test använder olika kombinationer av fysiska filter. Exempelvis har Coway 1008CH tre filter som filtrerar ut olika stora partiklar ur luften. En annan modell, Electrolux Oxygen EAP300, använder dessutom ett filter med aktivt kol, för att få bort dofter.

Vad är viktigt att titta på hos en luftrenare?

Effektiviteten i själva reningen torde vara den viktigaste egenskapen att titta på när du väljer luftrenare. Tillverkarna anger ofta hur stor volym luft luftrenaren klarar att rena varje timme, och översätter även den siffran till en ungefärlig rumsstorlek. Tänk på, att om du har ovanligt högt i tak ökar förstås luftvolymen i ett rum med motsvarande yta.

Det är inte heller ovanligt att tillverkarens siffra är tilltagen i överkant eller att den förutsätter att luftrenaren körs på en hastighet som ger en störande hög ljudnivå. När Testfakta testade Electrolux Oxygen EAP300 fann de exempelvis att luftrenaren, när den kördes på en effekt som gav en acceptabel ljudnivå, klarade av att rena 95 kubikmeter luft per timme medan tillverkaren anger en siffra som är mer än tre gånger så stor.

Välj en luftrenare med låg ljudnivå

Ljudnivån är för övrigt en annan högst väsentlig aspekt du bör ta hänsyn till. Ofta vill du använda luftrenaren i sovrummet, eftersom det är där du tillbringar mest tid när du är hemma. För att kunna sova ordentligt bör den inte ha en ljudeffekt som överstiger 37 dB, enligt Astma- och Allergiförbundets riktlinjer.

Somliga luftrenare har smarta funktioner för att öka komforten och maximera effekten. Exempelvis känner Electrolux Oxygen EAP300 av om halten av skadliga partiklar i luften ökar, som vid dammsugning eller användning av hårsprej, och ökar effekten. När du släcker lampan på kvällen för att sova märker luftrenaren att det blir mörkt och går ner i ett tyst läge.

Tips att tänka inför köpet

  • Acceptabel ljudnivå för luftrenare enligt Astma & Allergiförbundet. Mätningarna har utförts vid den effekt som ligger närmast under 37 dB.
  •  Enligt Astma & Allergiförbundet bör luften i rummet renas minst 2 gånger per timma.
  •  Gällande gränsvärden för ozon (EU:s riktlinjer) är 55 ppb (parts per billion).

Lycka till att hitta den bästa luftrenaren för dig !