Luftrenare

Luftrenare Bäst i Test 2024

Uppdaterad 30 januari, 2024

Luftrenare Bäst i Test 2024 – En luftrenare förbättrar luftkvaliteten genom att filtrera bort skadliga partiklar. Förbättrad luftkvalitet är både hälsosam generellt och minskar vanliga problem som torr och kliande hud.

Vi har granskat alla populära modeller för att se vilka som presterar bäst. Nedan har vi sammanställt en lista på marknadens bästa luftrenare 2024 inom sina prisklasser.

BÄST I TEST 2024

Bästa Luftrenare 2024 - Electrolux Pure A9

Electrolux Pure A9

PRISVÄRD

Coway AP-1008CH

BUDGET

Xiaomi Mi Air P1

POPULÄR

Blueair Classic 405

Produkter

1 | Electrolux Pure - Bäst i Test 2024

Bästa Luftrenare 2024 - Electrolux Pure A9

Luftrenare Bäst i Test 2024

Electrolux Pure A9 är en luftrenare i premium-klassen som rekommenderas av Asthma Allergy Nordic. Passar dig som effektivt vill täcka större ytor.

Varianterna passar bra för rening upp till 92 respektive 129 m² med ett luftflöde på hela 442 vs 620 m³/h/, A9 arbetar med jonisering,  hepa samt kolfilter. Pure A9 kommer med inte mindre än nio olika fläkthastigheter, som tillsammans med Electrolux AirSurround-system utvecklar en spiralrörelse för att luften ska cirkulera och renas mer effektivt.

Luftrenarens anpassningar

När inställningen auto läge väljs mäter sensorer löpande luftkvaliteten via funktionen PureSense och justerar därefter luftrenarens inställningar för att optimera luftkvaliteten. Pure A9 kan självklart även ställas in manuellt efter eget tycke och smak. Serien är mycket tystgående med endast 17 dB på lägsta nivån medans maxläget ger en ljudnivå på jämförelsevis mycket låga 49 dB.

Sammanfattning

Användare är överlag nöjda med produkten och framhåller att en avsevärt bättre luftkvalitet uppnås. Många plussar även för Pure A9:s låga ljudnivå samt för modellens design som gör den lättplacerad.

På minuskontot är appens mervärde mer delade då vissa tycker den är svår att få igång medans andra är nöjda. Sammantaget blir Electrolux Pure A9 vårt val av Bästa Luftrenaren 2023.

2 | Coway AP-1008CH - Prisvärd

Prisvärd & Populär – Coway AP-1008CH är en populär luftrenare som renar luften i rum upp till 25 kvm. Modellen har totalt tre filter, varav ett är ett HEPA filter för att rena luften.

Luftrenare Bäst i Test 2024 – Prisvärde

Luftrenaren rekommenderas av Astma- & Allergiförbundet samt Asthma Allergy Nordic och får toppbetyg av konsumenter. 

AP-1008CH hanterar på ett bra sätt damm, pollen, allergener och lukter.  Luftrenaren aviserar ett färgat sken beroende på hur ren luften är i en skala mellan blått och orange,  en bra finess! En indikator anger också när det är dags för filterbyte.

Den kritik vi kunnat finna är att byte av filter upplevs som något krångligt av ett fåtal användare. Med en ljudnivå på inte mer än 22 dB, kvalar luftrenaren från  Coway  in långt under den gräns på 37 dB som Astma- och Allergiförbundet rekommenderar.

Sammanfattning: Coway 1008CH är en testvinnande och uppskattad luftrenare med en attraktiv prissättning med tanke på produktens kvalite.

3 | Xiaomi Mi Air P1 - Luftrenare Budget

Xiaomi Smart Mi Air Purifier P1 är en relativt ny luftrenare på marknaden & är en lite mindre modell från populära Smart Mi serien. Varianten blev snabbt den mest populära Smart mi luftrenaren med sin moderna design och smidiga format med en höjd på endast 36, 25 cm.

Luftrenare Bäst i Test 2024 – Budget

Smidig. Trots det bekväma formatet matchar P1:an de större modellerna med bra specifikationer. Med en täckning på fina 30 m² och en lägre ljudnivå mellan 19 – 49 dB är det en kompentent maskin med ett effektivt True HEPA filter. Priset är som alltid med Xiamo inget att försöka pruta på heller.

Prisvärd. Snygg, bra prestanda med stöd för både Apple Homekit & Google Home vilket är ovanligt. Vårt val av bästa luftrenare 2024 i budgetklassens mindre format blir omdömet.

4 | Blueair Classic 405 - Populär

Blueair Classic 405  är en mycket effektiv luftrenare rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet, här får du de senaste teknikerna som bluetooth-styrning och filterindikator. 

Höga Betyg

I ett större avancerat test av 11 olika luftrenare utfört av svenska testfakta utsågs Blueair Classic 405 till bäst i test. Modellen rekommenderas även av Astma- och Allergiförbundet samt får toppbetyg bland konsumenter. Den fungerar bra i ett rum upp till 99 kvm, men presterar maximalt på ytor upp till ca 40 kvm. Den har ett flertal smarta funktioner och inställningar och är jämförelsevis relativt tyst.

Wifi

Du kan ansluta luftrenaren till ditt WiFi och styra den med en app i telefonen, en funktion som är mycket uppskattad av användare. Luftrenaren har ett HEPA Silent filter, och har du problem med lukter  i hus/lägenheten så finns även ett s.k. Smokestop-filter med aktivt kol som förbättrar luftkvaliteten.

5 | Xiaomi Mi Air - Budget

Bästa luftrenare av modell större i budgetklassen – Xiaomi Mi Air Purifier är en populär luftrenare i den lägre prisklassen. Tekniken för att rena luften går i tre steg via det primära förfiltret som fångar upp de större partiklarna av damm, fibrer och pollen.

Ett HEPA-filter som filtrerar PPM 2.5 partiklar ner till 2,5 µm, samt ett aktivt kolfilter för att reducera lukter och gaser finns på plats. 

Luftrenare med app

Modellerna kommer med Xiaomis app – Mi Home, där luftkvalitetsindex, fläkthastighet och schemaläggning av timerfunktion kan hanteras. Appen uppmärksammar också när luftfiltret behöver bytas. Modellen har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa.

Sammanfattning

 Med goda omdömen från användare och ett riktigt bra pris blir luftrenaren från Xiami vårt val av bästa köp i den lägre prisklassen – ett bra alternativ med trevliga funktioner tycker vi.

6 | Philips AC0820 - Bra Användarbetyg

Philips Series 800 är ett mycket populärt val i den mindre lättplacerade klassen. Trots formatet klarar luftrenaren av att hålla rum upp till hela 49 m² rena och fräscha med 99,5 % partikel-borttagning & upp till 99,9 % av virus.

Series 800 kommer med både HEPA samt kolfilter – dessutom erbjuds här även jonisering för att effektivt eliminera ovälkomna lukter. Modellen har ett bekvämt autoläge och när du själv vill välja finns 2 fasta hastigheter – Max & Low att välja mellan. För klassen är detta en effektiv modell som rengör 20 m² på mindre än 16 minuter.

Modellen är riktigt effektiv och skannar faktiskt här luften hela 1 000 gånger per sekund och återger rummets luftkvalité i realtid via sin display. En smart filterindikator varnar sedan när det är dags att byta till nya filter för optimal rening.

Sammanfattning

Användare är mycket nöjda med sin lilla Philips maskin och plussar för att luftrenaren både är snygg , mycket effektiv i sitt arbete med att snabbt rena luften samt för sin tysta gång via nattläget. 

7 | Electrolux Flow A3 - Smidig Luftrenare

Electrolux FA31-201GY må vara liten till storleken, men är icke desto mindre en mycket effektiv luftrenare från kvalitet-säkra Electrolux. Modellen som passar för utrymmen upp till 40 m2 renar luften från pollen, bakterier, mögelsporer, allergener och oönskade lukter på ett bra sätt.

FA31-201GY känner automatisk av luftkvaliteten / mängden partiklar i luften via sina smarta sensorer och anpassar därefter vilken nivå på fläkten som behövs för att rena luften på bästa sätt. Vill du själv bestämma finns 3 st hastigheter att välja på.

Luftrenaren från Electrolux kommer med ett utbytbart flerstegsfilter – HEPA & Kolfilter  –  vars livslängd är på upp till 12 månader. En indikator på luftrenaren visar när det är dags att byta filtret.

Portabilitet

 Med sin höjd på 38 cm och vikt på behagligt bärbara 2.5 kg ger det sej självt att produkten är lätt att flytta runt efter behov. På ovansidan hittar vi kontrollpanelen – en touch-display med funktioner för on/off, ändra fläkthastighet i 3 steg eller välja auto samt nattläge. Panel visar även aktuell luftkvalitet i realtid men en 4-färgs  indikation.

Sammanfattning

Användare är generellt nöjda med produkten och tycker modellen har både trevlig design, är effektiv och jämförelsevis tystgående och speciellt då på nattläget. Modellens ljudnivå är för övrigt specificerad mellan 26 – 49 dB beroende på läge.

Kritik finns dock – vissa användare upplever just ljudet som väl högt vid maxdrift, enstaka användare upplever att deras exemplar inte håller konstant fläkthastighet på nattläget.

8 | Rubicson - Jonisator

Out of Stock

Rubicson Jonisator – Är det primära målet att neutralisera dålig lukt i ett utrymme kan Rubicson Jonisator vara ett billigt och lättplacerat alternativ.

Smidig – Med ett mått på blygsamma 205x125x70 mm är dessa mycket lätta att placera i rummet.

Tyst – Då inga rörliga delar finns är jonisatorn helt tyst vilket plussas för av användarna. Köpare är även riktigt nöjda med produktens effektivitet med att motverka ovälkomna lukter.

Användning

Förutom att göra rummen i hemmet luktfria är det en smart produkt att låta arbeta i t.ex bilar och husvagnar som emellanåt kan dras med mindre attrakiva odörer. En 12 V-adapter levereras därför med tillsammans med den vanliga standard nätadaptern. Bra där!

Sammanfattning – Liten, smidig och effektiv apparat som levererar med bra betyg för en mindre peng.

Out of Stock

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 4.7 / 5. Antal betyg: 7

Liknande tester