Luftrenare bäst i test 2021

En luftrenare förbättrar luftkvaliteten genom att filtrera bort skadliga partiklar. Förbättrad luftkvalitet hjälper dig andas bättre, minskar vanliga hudproblem som torr och kliande hud, och kan till och med hjälpa dig sova bättre. Med många valmöjligheter av luftrenare kan valet bli svårt. Vi har ganskat alla populära modeller för att se vilka som presterar bäst. Nedan har vi sammanställt en lista på de bästa luftrenarna inom sina prisklasser.

Att tänka på inför ditt köp
 Täckningsarea: Utgå ifrån hur stor yta du vill kunna rena luften på.
 Kvalitet: Säkerställ att luftrenaren är godkänd av astma- och allergiförbundet. Samtliga luftrenare i vårt test är godkända.

Populära funktioner
 Automatisk sensor: Anpassar luftreningen helt automatiskt utifrån behov.
 Nattläge: Bra funktion om du vill ha luftrenaren i sovrummet.
 WiFi / bluetooth РStyrning via mobilapp: Tillåter dig styra luftrenaren och se data på luftkvaliteten i mobilen.

B√ĄST I TEST

Luftrenare bäst i test 2021

Blueair Classic 405

PREMIUM

Luftrenare bäst i test 2021

Electrolux Pure A9

POPUL√ĄR

Luftrenare bäst i test 2021

Xiaomi Mi Air Purifier 2H

Coway AP-1008CH

1 | Blueair Classic 405 - Luftrenare Bäst i Test 2021

Luftrenare bäst i test 2021

SPECIFIKATIONER
Täckningsyta: 40 m²
Luftflöde: 595 m³/h
Ljudnivå: 32 Р52 dB
Hastighetslägen: 3
Storlek: (BxHxD) 500x590x275 mm
Vikt: 15 Kg

FUNKTIONER
Reningsmetod: HEPA Silent
Touchkontroller
Filterindikator
Nattläge
Wifi / bluetooth
App: Android – iOS

Bäst i Test

Blueair Classic 405  blir vårt val av bästa luftrenaren 2021. Utöver en mycket effektiv luftrenare rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet, får du de senaste teknikerna som bluetooth-styrning och filterindikator. Samtidigt är den mycket tystlåten. Letar du efter den bästa luftrenaren till ett bra pris så behöver du inte leta mer! 

I ett större avancerat test av 11 olika luftrenare utfört av svenska testfakta utsågs Blueair Classic 405 till bäst i test. Modellen rekommenderas även av Astma- och Allergiförbundet samt får toppbetyg bland konsumenter. Den fungerar bra i ett rum upp till 99 kvm, men presterar maximalt på ytor upp till ca 40 kvm. Den har ett flertal smarta funktioner och inställningar och är jämförelsevis relativt tyst.

Du kan ansluta luftrenaren till ditt WiFi och styra den med en app i telefonen, en funktion som är mycket uppskattad av användare. Luftrenaren har ett HEPA Silent filter, och har du problem med lukter  i hus/lägenheten så finns även ett s.k. Smokestop-filter med aktivt kol som förbättrar luftkvaliteten.

2 | Electrolux Pure A9 - Premium

Luftrenare bäst i test 2021

SPECIFIKATIONER
Täckningsyta: 129 m²
Luftflöde: 620 m³/h
Ljudnivå: 17 Р49 dB
Hastighetslägen: 9 st
Storlek: (BxHxD) 315x725x315mm
Vikt: 8,9 Kg

FUNKTIONER
Reningsmetod: Jonisering, HEPA H12, Kolfilter
Fjärrkontroll, Timer
Luftkvalitetsindikator
Nattläge
Wifi
App: Android – iOS

Premium

Electrolux Pure A9 är en luftrenare i premiumklassen som rekommenderas av Asthma Allergy Nordic. Passar dig som vill täcka en mycket stor yta.

Modellen passar bra för rening upp till 129 m² med ett luftflöde på hela 620 m³/h/tim och arbetar med jonisering,  hepa samt kolfilter. Pure A9 kommer med inte mindre än nio olika fläkthastigheter, som tillsammans med Electrolux AirSurround-system utvecklar en spiralrörelse för att luften ska cirkulera och renas mer effektivt.

När inställningen auto läge väljs mäter sensorer löpande luftkvaliteten via funktionen PureSense och justerar därefter luftrenarens inställningar för att optimera luftkvaliteten. Pure A9 kan självklart även ställas in manuellt efter eget tycke och smak. Modellen är mycket tystgående med endast 17 dB på lägsta nivån medans maxläget ger en ljudnivå på jämförelsevis mycket låga 49 dB.

Användare är överlag nöjda med produkten och framhåller att en avsevärt bättre luftkvalitet uppnås. Många plussar även för Pure A9:s låga ljudnivå samt för modellens design som gör den lättplacerad. På minuskontot är appens mervärde mer delade då vissa tycker den är svår att få igång medans andra är nöjda.

  • Rekommenderad av Asthma Allergy Nordic
  • 9 fl√§ktniv√•er
  • Ljudniv√• p√• l√§sta inst√§llning 17 decibel
  • Har tre olika 360-filter
  • Kan styras via app till smartphone

Electrolux Pure A9 PA91-604GY

Täckningsyta: 129 m²
Luftflöde: 620 m³/h

ELECTROLUX Pure A9 PA91-404GY

Täckningsyta: 92 m²
Luftflöde: 442 m³/h

3 | Xiaomi Mi Air Purifier 2H - Populär

Luftrenare bäst i test 2021
SPECIFIKATIONER Täckningsyta: 31 m² Luftflöde: 260 m³/h Ljudnivå: 41 Р65 dB Hastighetslägen: Steglös Storlek: (BxHxD) 240x520x240 mm Vikt: 5,2 Kg

FUNKTIONER
Reningsmetod: HEPA, Kolfilter
Fjärrkontroll, Timer
Luftkvalitetsindikator
Nattläge
Wifi
App: Android – iOS

Bäst i mellanklassen

Xiaomi Mi Air Purifier √§r en stors√§ljande luftrenare i mellanprisklassen. Tekniken f√∂r att rena luften g√•r i tre steg via det prim√§ra f√∂rfiltret som f√•ngar upp de st√∂rre partiklarna av damm, fibrer och pollen. Ett HEPA-filter som filtrerar PPM 2.5 partiklar ner till 2,5 ¬Ķm, samt ett aktivt kolfilter f√∂r att reducera lukter och gaser.

Modellerna kommer med Xiaomis app РMi Home, där luftkvalitetsindex, fläkthastighet och schemaläggning av timerfunktion kan hanteras. Appen uppmärksammar också när luftfiltret behöver bytas. Modellen har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa.

Sammanfattning: Med goda omdömen från användare och ett riktigt bra pris blir luftrenaren från Xiami vårt val av bästa köp i mellanklassen. Рett bra alternativ med trevliga funktioner tycker vi.

Xiaomi Mi 2H
31 m² Luftflöde 260 m³/h

Xiaomi Mi 3H
45 m² Luftflöde 380 m³/h

Xiaomi Mi Pro
60 m² Luftflöde 500 m³/h

4 | Coway AP-1008CH - Prisvärde

Coway-AP-1008CHx300

SPECIFIKATIONER
Täckningsyta: 73 m²
Luftflöde: 350 m³/h
Ljudnivå: 22 -49 dB
Hastighetslägen: 5
Storlek: (BxHxD) 354x645x194 mm
Vikt: 6,8 Kg

FUNKTIONER
Reningsmetod: HEPA-filter, förfilter
Renhetsindikator
Auto. avkalkning.
Nattläge

Prisvärd

Coway AP-1008CH är en populär modell som renar luften i rum upp till 25 kvm, men fungerar bäst på något mindre rum.  Den har totalt tre filter, varav ett är ett HEPA filter för att rena luften. Luftrenaren rekommenderas av Astma- & Allergiförbundet samt Asthma Allergy Nordic och får toppbetyg av konsumenter.  Modellen hanterar damm, pollen, allergener och lukter.  Luftrenaren aviserar ett färgat sken beroende på hur ren luften är i en skala mellan blått och orange,  en bra finess! En indikator anger också när det är dags för filterbyte.

Den kritik vi kunnat finna är att byte av filter upplevs som något krångligt av ett fåtal användare. Med en ljudnivå på inte mer än 22 dB, kvalar luftrenaren från  Coway  in långt under den gräns på 37 dB som Astma- och Allergiförbundet rekommenderar.

Sammanfattning: Coway 1008CH år en testvinnande och uppskattad luftrenare med en attraktiv prissättning med tanke på produktens kvalite.

5 | Electrolux Flow A3 - Liten

Electrolux-Flow-A3

SPECIFIKATIONER
Täckningsyta: 40 m²
Luftflöde: 202 m³/h
Ljudnivå: 26 Р49 dB
Hastighetslägen: 3
Storlek: (BxHxD) 240x380x240 mm
Vikt: 2,5 Kg

FUNKTIONER
Reningsmetod: HEPA-filter, Kolfilter
Filterindikator
Luftkvalitetsindikator
Nattläge

Electrolux FA31-201GY m√• vara liten till storleken, men √§r icke desto mindre en mycket effektiv luftrenare fr√•n kvalitet-s√§kra Electrolux. Modellen som passar f√∂r utrymmen upp till 40 m2 renar luften fr√•n pollen, bakterier, m√∂gelsporer, allergener och o√∂nskade lukter p√• ett bra s√§tt. FA31-201GY k√§nner automatisk av luftkvaliteten / m√§ngden partiklar i luften via sina smarta sensorer och anpassar d√§refter vilken niv√• p√• fl√§kten som beh√∂vs f√∂r att rena luften p√• b√§sta s√§tt. Vill du sj√§lv best√§mma finns 3 st hastigheter att v√§lja p√•.

Luftrenaren fr√•n Electrolux kommer med ett utbytbart flerstegsfilter – HEPA & Kolfilter  –  vars livsl√§ngd √§r p√• upp till 12 m√•nader. En indikator p√• luftrenaren visar n√§r det √§r dags att byta filtret.

Med sin h√∂jd p√• 38 cm och vikt p√• behagligt b√§rbara 2.5 kg ger det sej sj√§lvt att produkten √§r l√§tt att flytta runt efter behov. P√• ovansidan hittar vi kontrollpanelen – en touch-display med funktioner f√∂r on/off, √§ndra fl√§kthastighet i 3 steg eller v√§lja auto samt nattl√§ge. Panel visar √§ven aktuell luftkvalitet i realtid men en 4-f√§rgs  indikation.

Användare är generellt nöjda med produkten och tycker modellen har både trevlig design, är effektiv och jämförelsevis tystgående och speciellt då på nattläget. Modellens ljudnivå är för övrigt specificerad mellan 26 Р49 dB beroende på läge. Kritik finns dock Рvissa användare upplever just ljudet som väl högt vid maxdrift, enstaka användare upplever att deras exemplar avgett en lukt av plast initialt, samt att nattläget inte hållt konstant fläkthastighet.

6 | Cleverio Smarthome Air Purifier - Budget

Cleverio Smarthome Air Purifier

SPECIFIKATIONER
Täckningsyta: 20 m²
Luftflöde: 119 m³/h
Ljudnivå: 25 Р54 dB
Hastighetslägen: 4 st
Storlek: (BxHxD) 228×228324 mm
Vikt: 2,5 Kg

FUNKTIONER
Reningsmetod: HEPA 13-filter, Kolfilter.
Nattläge.
Wifi.
App: Android – iOS.
Partikelsensor.

Cleverio Air Purifier √§r en Wifi-styrd luftrenare med 360¬į-graders filter i tre lager, varav ett effektivt¬† HEPA 13 som stoppar 99.97% av luftburna partiklar ner till 2,5 ¬Ķm, vilket g√∂r modellen l√§mplig att rena pollen. Cleverio har √§ven ett aktivt kolfilter f√∂r att neutralisera dofter. En partikelsensor analyserar luftkvaliteten och styr luftrenaren d√§refter. Luftfl√∂det √§r p√• upp till 119 m¬≥/h, vilket √§r utm√§rkt med tanke p√• modellens storlek. Vi appen kan du se aktuella m√§tv√§rden samt f√• information om n√§r filtret b√∂r bytas.

Användare är nöjda med produkten och tycker att Cleverio upplevs som relativt tystgående, möjligheten att schemalägga uppskattas, att appen fungerar bra samt att luftrenaren har ett mycket bra pris sett till produktens egenskaper.

K√ĖPGUIDE

Varför behöver du en luftrenare?

Du ser dem inte men de finns där. De skadliga partiklarna i luften hemma. Det är omöjligt att helt komma undan dem, men det går att minska mängden med hjälp av en luftrenare. Naturligtvis handlar det inte om direkt livshotande ämnen och partiklar. Men de påverkar i många fall livskvaliteten. I synnerhet för dem som redan har andningsbesvär i form av exempelvis astma.

Men det är inte bara andningen som påverkas. Dålig luft inomhus kan också ge hudirritationer, trötthet och svårigheter att sova. Under pollensäsongen lider många av allergiska problem, som också kan minskas med en luftrenare.

Nu är det här ingen säljtext för luftrenare. Däremot vill vi hjälpa dig att hitta rätt. Det finns nämligen gott om riktigt usla luftrenare på marknaden. Exempelvis har Testfakta i ett test nyligen hittat en modell som försämrar luften, genom att släppa ut ozon. De flesta modeller är lyckligtvis inte så dåliga. Däremot är det mer regel än undantag att de inte klarar av att rena så mycket luft som tillverkaren anger.

Vad är en luftrenare?

Namnet säger allt. En luftrenare renar luft. Men det kan ske på lite olika sätt. Utöver ett eller flera filter använder en del modeller också så kallad jonisering, vilket innebär att partiklar i luften laddas elektriskt. Det underlättar bortfiltrering men kan också innebära att luftrenaren släpper ut ozon, som bildas vid just jonisering.

Luftrenare använder olika kombinationer av fysiska filter. Exempelvis har Coway 1008CH tre filter som filtrerar ut olika stora partiklar ur luften. En annan modell, Electrolux Oxygen EAP300, använder dessutom ett filter med aktivt kol, för att få bort dofter.

Vad är viktigt att titta på hos en luftrenare?

Effektiviteten i själva reningen torde vara den viktigaste egenskapen att titta på när du väljer luftrenare. Tillverkarna anger ofta hur stor volym luft luftrenaren klarar att rena varje timme, och översätter även den siffran till en ungefärlig rumsstorlek. Tänk på, att om du har ovanligt högt i tak ökar förstås luftvolymen i ett rum med motsvarande yta.

Det är inte heller ovanligt att tillverkarens siffra är tilltagen i överkant eller att den förutsätter att luftrenaren körs på en hastighet som ger en störande hög ljudnivå. När Testfakta testade Electrolux Oxygen EAP300 fann de exempelvis att luftrenaren, när den kördes på en effekt som gav en acceptabel ljudnivå, klarade av att rena 95 kubikmeter luft per timme medan tillverkaren anger en siffra som är mer än tre gånger så stor.

Välj en luftrenare med låg ljudnivå

Ljudnivån är för övrigt en annan högst väsentlig aspekt du bör ta hänsyn till. Ofta vill du använda luftrenaren i sovrummet, eftersom det är där du tillbringar mest tid när du är hemma. För att kunna sova ordentligt bör den inte ha en ljudeffekt som överstiger 37 dB, enligt Astma- och Allergiförbundets riktlinjer.

Somliga luftrenare har smarta funktioner för att öka komforten och maximera effekten. Exempelvis känner Electrolux Oxygen EAP300 av om halten av skadliga partiklar i luften ökar, som vid dammsugning eller användning av hårsprej, och ökar effekten. När du släcker lampan på kvällen för att sova märker luftrenaren att det blir mörkt och går ner i ett tyst läge.

Tips att tänka inför köpet

  • Acceptabel ljudniv√• f√∂r luftrenare enligt Astma & Allergif√∂rbundet. M√§tningarna har utf√∂rts vid den effekt som ligger n√§rmast under 37 dB.
  • ¬†Enligt Astma & Allergif√∂rbundet b√∂r luften i rummet renas minst 2 g√•nger per timma.
  • ¬†G√§llande gr√§nsv√§rden f√∂r ozon (EU:s riktlinjer) √§r 55 ppb (parts per billion).

Lycka till med ditt val av luftfuktare!

EXPERTTESTER

Testfakta | Vinnare РBlueair Classic 405 | Länk till test i pdf-format

Det nordiska oberoende testinstitutet Testfakta ger Classic 405 högst poäng med 8,4 av 10 för överlägsen luftrening vid både låg och maxeffekt.

Testfakta | Coway AP-1008CH | Länk till test

 Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har testat på uppdrag av Testfakta sex olika luftrenare för sovrum. Testet fick en klar vinnare i Coway vars luftrenare 1008CH. 

techradar.com | Xiaomi Mi Air Purifier 2S | Länk till test

”OUR VERDICT …the Mi Air Purifier 2 is a game changer. It has an incredible sleek and sexy design, works brilliantly, connects seamlessly to your smartphone and is incredibly quiet.”

microsoft.com | Electrolux Pure A9 | Länk till test

”Electrolux has a smart air purifier that lets you breathe easy, even in polluted cities”

expressen.se | Electrolux Pure A9 | Länk till test

””Unik teknik, smarta filter och snygg design. Pure A9 √§r nya generationens luftrenare f√∂r en h√§lsosam inomhusmilj√∂.”

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 3

Fler Kategorier