Luftrenare

Luftrenare - Bäst i test

Luftrenare - Bäst i Test

INTRODUKTION

Vi har listat de bästa luftrenarna utifrån experttester och användaromdömen, budget som premium.
Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

KÖPTIPS

Täckningsarea: Utgå ifrån hur stor yta du vill kunna rena luften på.
Kvalitet: Samtliga luftrenare i testet är kvalitetstestade och godkända av astma- och allergiförbundet.
WiFi / bluetooth- styrning via mobilapp:Tillåter dig styra luftrenaren och se data på luftkvaliteten i mobilen.
Nattläge: Minskar belysning och ljudnivån. Andra luftrenare kan man justera i styrka för att sänka ljudnivån.
Automatisk sensor: Anpassar luftreningen automatiskt utifrån behov.

Senast uppdaterad: tisdag, 12 november 2019

Bäst i Test

① Blueair Classic 405

blueair-classic-405st
ButikPrisLänkar

Vår Vinnare

I ett stort test av 11 olika luftrenare utfört av svenska Testfakta så utsågs Blueair Classic 405 till bäst i test. Den rekommenderas av Astma & Allergiförbundet, får toppbetyg ifrån konsumenter, och priset ligger på ca 3900 kr. Den fungerar bra i ett rum upp till 99 kvm, men presterar bäst upp till ca 40 kvm. Den har ett flertal smarta funktioner och inställningar och är relativt tyst.
Du kan ansluta luftrenaren till ditt WiFi och styra den med en app i telefonen, mycket uppskattat av konsumenter.
Luftrenaren har ett HEPA filter, men har du stora problem med lukter etc. i lägenheten så finns ett s.k. Smokestop-filter med aktivt kol som förbättrar luften.
Denna luftrenaren är en av de bästa valen om du vill ha en effektiv luftrenare med bra betyg från användare.

Tillverkarens produktbeskrivning: Länk här

FUNKTIONER

Justerbar Temperatur.
Varmhållningsfunktion.
Signallampa.
Kalkfilter.
Överhettningsskydd.
Låsbart lock.

SPECIFIKATIONER

Effekt2400 W
Kapacitet1,5 liter
Produktvikt1,86 kg
Färg/Material valRostfri/krom, Svart, Vit, Silver, Grå, Blå, Glas
ButikPrisLänkar

Prisvärd

② Coway AP-1008CH

coway2st
ButikPrisLänkar

Populär

Denna luftrenare renar luften i rum upp till 25 kvm, men fungerar bäst på något mindre rum. Priset är relativt lågt. Den har totalt tre filter, varav ett är ett HEPA filter, och den renar luften bra. Luftrenaren rekommenderas av Astma och Allergiförbundet, får toppbetyg av konsumenter och utnämnd som vinnare då Testfakta genomförde en större undersökning.

Detta är en mycket prisvärd luftrenare för de som har problem med astma eller olika partiklar i luften. Den hanterar damm, pollen, allergener och lukter.
En nackdel som påpekas är att det kan vara svårt att byta ut filtret, men den har en indikator för filterbyte, vilket är bra. Luftrenaren ger ifrån sig ett färgat sken beroende på hur ren luften är. Ifrån blått till orange, där man ser om det är mycket damm i lägenheten. En bra finess! Med en ljudnivå på inte mer än 22 dB, kvalar Coway AP-1008CH in långt under den gräns på 37 dB som Astma- och Allergiförbundet rekommenderar.

Tillverkarens produktbeskrivning: Länk här

FUNKTIONER

Justerbar Temperatur.
Varmhållningsfunktion.
Signallampa.
Kalkfilter.
Överhettningsskydd.

SPECIFIKATIONER

Effekt2200 W
Kapacitet1,7 liter
Produktvikt1,4 kg
Färg/Material val Rostfritt stål, Röd, Grå, Guld, Koppar.
ButikPrisLänkar

Desing

③ Philips AC3259/10

philips3259stor
ButikPrisLänkar

Elegent Retro

Denna luftrenare rengör effektivt luften på en större yta och klarar lätt en mindre och mellanstor yta. För den som är bosatt i en vanlig lägenhet är Philips AC3259/10 ett bra val. Den tar bort damm och partiklar utan problem.
Den har två filter, ett för nanopartiklar och ett vanligt HEPA filter, vilket gör att luften renas bra. Den klarar av en yta på upp till 95 kvm och det finns en indikator som säger till då luftfiltret måste bytas. Ljudnivån ligger på 58 db.

Tillverkarens produktbeskrivning: Länk här

FUNKTIONER

Varmhållningsfunktion.
Signallampa.
Kalkfilter.
Överhettningsskydd.

SPECIFIKATIONER

Effekt2400 W
Kapacitet1,7 liter
Produktvikt1,6 kg
Färg/Material val Röd, Rostfritt stål, Silver, Svart, Vit, Blå, Creme, Pastellblå, Pastellgrön, Rosa.
ButikPrisLänkar

Storsäljare

④ Electrolux EAP300

Electrolux-eap300st
ButikPrisLänkar

Stilren

Denna luftrenare har tre olika filter, ett för partiklar och ett kolfilter med jonisering. Det finns en luftkvalitetssensor som mäter luftkvalitet och justerar fläkthastigheten för optimal luftkvalitet. Sensorn reagerar på de små förändringar, på det sättet har du alltid ren luft i rummet.
Den tar bort många allergener, såsom damm, djurhår och pollen. Filtreringsnivån är på 99,9 %, vilket gör luften i ditt hem mycket ren och fri från partiklar. Dessutom rekommenderas denna luftrenare av Astma- och Allergiförbundet.
Electrolux EAP300 är ett bra köp, och man får mycket för pengarna. Denna luftrenare klarar av att rena luften effektivt, och den klarar av en yta upp till 70 kvm, indikerar för filterbyte, och den har en ljudnivå på 59 db.

Tillverkarens produktbeskrivning: Länk här

FUNKTIONER

Justerbar Temperatur.
Varmhållningsfunktion.
Signallampa.
Kalkfilter.
Överhettningsskydd.

SPECIFIKATIONER

Effekt2400 W
Kapacitet1,7 liter
Produktvikt1,1 kg
Färg/Material val Rostfri/krom, Vit, Svart, Silver, Röd.
ButikPrisLänkar

Experttester

Testfakta | Vinnare - Blueair Classic 405 |Länk till test i pdf-format

Det nordiska oberoende testinstitutet Testfakta ger Classic 405 högst poäng med 8,4 av 10 för överlägsen luftrening vid både låg och maxeffekt.

Testfakta | Länk till test

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har testat på uppdrag av Testfakta sex olika luftrenare för sovrum. Testet, som mätte luftrenarnas kapacitet och energieffektivitet, fick en klar vinnare i Coway vars luftrenare 1008CH fick totalbetyget 4,7 av 5.

Köpguide

Varför behöver du en luftrenare?

Du ser dem inte men de finns där. De skadliga partiklarna i luften hemma. Det är omöjligt att helt komma undan dem, men det går att minska mängden med hjälp av en luftrenare. Naturligtvis handlar det inte om direkt livshotande ämnen och partiklar. Men de påverkar i många fall livskvaliteten. I synnerhet för dem som redan har andningsbesvär i form av exempelvis astma.

Men det är inte bara andningen som påverkas. Dålig luft inomhus kan också ge hudirritationer, trötthet och svårigheter att sova. Under pollensäsongen lider många av allergiska problem, som också kan minskas med en luftrenare.

Nu är det här ingen säljtext för luftrenare. Däremot vill vi hjälpa dig att hitta rätt. Det finns nämligen gott om riktigt usla luftrenare på marknaden. Exempelvis har Testfakta i ett test nyligen hittat en modell som försämrar luften, genom att släppa ut ozon. De flesta modeller är lyckligtvis inte så dåliga. Däremot är det mer regel än undantag att de inte klarar av att rena så mycket luft som tillverkaren anger.

Vad är en luftrenare?

Namnet säger allt. En luftrenare renar luft. Men det kan ske på lite olika sätt. Utöver ett eller flera filter använder en del modeller också så kallad jonisering, vilket innebär att partiklar i luften laddas elektriskt. Det underlättar bortfiltrering men kan också innebära att luftrenaren släpper ut ozon, som bildas vid just jonisering.

Luftrenare bäst i test använder olika kombinationer av fysiska filter. Exempelvis har Coway 1008CH tre filter som filtrerar ut olika stora partiklar ur luften. En annan modell, Electrolux Oxygen EAP300, använder dessutom ett filter med aktivt kol, för att få bort dofter.

Vad är viktigt att titta på hos en luftrenare?

Effektiviteten i själva reningen torde vara den viktigaste egenskapen att titta på när du väljer luftrenare. Tillverkarna anger ofta hur stor volym luft luftrenaren klarar att rena varje timme, och översätter även den siffran till en ungefärlig rumsstorlek. Tänk på, att om du har ovanligt högt i tak ökar förstås luftvolymen i ett rum med motsvarande yta.

Det är inte heller ovanligt att tillverkarens siffra är tilltagen i överkant eller att den förutsätter att luftrenaren körs på en hastighet som ger en störande hög ljudnivå. När Testfakta testade Electrolux Oxygen EAP300 fann de exempelvis att luftrenaren, när den kördes på en effekt som gav en acceptabel ljudnivå, klarade av att rena 95 kubikmeter luft per timme medan tillverkaren anger en siffra som är mer än tre gånger så stor.

Välj en luftrenare med låg ljudnivå

Ljudnivån är för övrigt en annan högst väsentlig aspekt du bör ta hänsyn till. Ofta vill du använda luftrenaren i sovrummet, eftersom det är där du tillbringar mest tid när du är hemma. För att kunna sova ordentligt bör den inte ha en ljudeffekt som överstiger 37 dB, enligt Astma- och Allergiförbundets riktlinjer.

Somliga luftrenare har smarta funktioner för att öka komforten och maximera effekten. Exempelvis känner Electrolux Oxygen EAP300 av om halten av skadliga partiklar i luften ökar, som vid dammsugning eller användning av hårsprej, och ökar effekten. När du släcker lampan på kvällen för att sova märker luftrenaren att det blir mörkt och går ner i ett tyst läge.

Tips att tänka inför köpet

  • Acceptabel ljudnivå för luftrenare enligt Astma & Allergiförbundet. Mätningarna har utförts vid den effekt som ligger närmast under 37 dB.
  •  Enligt Astma & Allergiförbundet bör luften i rummet renas minst 2 gånger per timma.
  •  Gällande gränsvärden för ozon (EU:s riktlinjer) är 55 ppb (parts per billion).

Lycka till med ditt köp!