Mesh-router

Mesh router bäst i test 2024

Uppdaterad 4 april, 2024

Vi tittar på mesh router bäst i test 2024 enligt användare & test. Se vår guide och hitta den bästa mesh-routern för just dig.

Bästa Mesh router 2024

BÄST I TEST

Bästa mesh-router 2024

Asus
ZenWiFi AX XT8

PRISVÄRD

Mesh Router Bäst i Test 2024

TP-Link
Deco M5

STABIL & SNABB

Bra Mesh router 2024

TP-Link
Deco M9

BUDGET

TP-Link
Deco M4

1 | Asus ZenWiFi AX XT8​ - Bäst i Test 2024

Asus ZenWiFi AX XT8 Mesh router bäst i test 2024

Asus Zenwifi AX XT8 är ett mesh-system i absolut toppnivå och kommer som premiumprodukt i stilrent borstad aluminium. Paketet består av två st ASUS AX6600 WiFi 6-routrar som enkelt ordnar ett sammanhängande sömlöst wifi-nätverk.

Bästa Mesh router 2024

Här finns hårdvarustöd så det räcker och blir över. Asus Zenwifi enheterna är utrustade med tri-band. fyrkärninga 1,5 GHz-processorer samt 3 st gigabit LAN-portar samt 1 st  2.5 Gb WAN-port. Systemet Kan leverera upp till imponerande 4,8 Gb/s via Wifi 6 och 4.3 Gb/s via Wifi 5. Jämfört med dagens vanligare mesh-system kan denna wifi 6 lösning fördubbla kapaciteten med en total bandbredd på upp till 6 600 Mbps. nog för att framtidssäkra en stabil 8k stream.

Täckning

För att maximera systemets täckning är varje enhet utrustad med inte mindre än 6 st inbyggda antenner, två av dess vinklade för att optimera täckning höjdledes mellan 2 våningar t.ex.

För de som vill ansluta en nätverksskrivare eller kanske dela ut en större hårddisk i nätverket finns en USB 3.1 port att ansluta till. Porten är glädjande nog även kompatibel med automatisk backup för iOS-Time Machine. Asus mesh-paket kommer också med stöd för IPTV som då konfigureras via webbgränssnitt eller app. Via appen kan du även initialt enkelt installera ditt nätverk och konfigurera detsamma med inställningar för enhetsprio, gästnät samt föräldrakontroll t.ex.

Säkerhet

Systemet kommer med ett omfattande säkerhetspaket – AiProtection Pro som kontinuerligt uppdateras. Här identifieras och blockeras automatiskt åtkomst till skadliga webbplatser i samarbete med experterna på Trend Micro. En avancerad föräldrakontroll är också inbyggd och du kan via smartphone-appen se allt vad som händer på ditt nätverk. Intrångsskyddssystemet (intrusion protection systems ) ser till att blockera otrevliga externa angrepp på ditt nätverk.

Det trådlösa nätverket sammankopplas enkelt via WPS-knappen och här finns stöd för de vanliga WPA, WPA2, WPA2-Enterprise, men även skydd mot brute force-angrepp via WPA3-kryptering, då hackare via program simulerar möjliga inloggningsuppgifter för att komma in i ditt nätverk. Slutligen finns även en inbyggd Open-VPN-klient för att kryptera din egna utgående trafik.

För & Emot

Användare är mycket nöjda med sin nya mesh-lösning. Man plussar främst för den utomordentliga täckningen samt höga hastigheter även i större hus med långa avstånd mellan enheterna. Kritik finns dock – där enstaka negativa recensenter anser att produkten inte levererar förväntade hastigheter. I fack-pressen ges utmärkta betyg överlag och modellen blev även utsedd till bäst i test hos Pc För Alla.

Vill man slippa irritera sej på trötta uppkopplingar och lagg i nätverket finns lösningar med Asus ZenWiFi AX XT8 mesh-system som blir vårt toppval i Mesh Router Bäst i Test 2024.

2 | TP-Link Deco M5 - Prisvärt Mesh System

Mesh Router Bäst i Test 2024

Med 3st Deco M5 enheter bygger du enkelt ett trådlöst sömlöst mesh  nätverk där du kan förflytta dig i hemmet med bra täckning hela tiden. TP-Link använder sej av en teknik man kallar TP-Link ART™ som automatiskt väljer den bästa anslutningen utifrån var de enskilda Deco-enhet är placerade. Deco M5 täcka upp till imponerande 400 m².

Deco M5 kan med hjälp av Mu-mimo och dualband-teknik ge både höga hastigheter och bra räckvidd – upp till 867 Mb/s på 5 GHz-bandet och 400 Mb/s på 2,4 GHz-bandet. Kompatibel Amazon Alexa.

Mesh Setup

Mesh nätverket installeras lätt genom att ladda ner Deco appen, som finns på svenska för både Android och Ios (länk nedan). Appen hjälper till att att placera dina Deco enheter för bästa resultat. Med paketet kommer säkerhetslösningen TP-Link HomeCare TM ett samarbete med Trend Micro™ med både föräldrakontroll och antivirus funktion.

Sammantaget är TP-Link Deco M5 ett attraktivt prissatt och populärt val för att förbättra täckning och hastighet i medelstora / större hem. Deco M5 förärades med bäst i test hos PC FÖR ALLA. Bästa budgetval i vårt Mesh Router Bäst i Test 2024.

3 | TP-Link Deco M9 Plus​ - Stabil & snabb

Bra Mesh router 2024

TP-Link Deco M9 skapar ett tri-bands mesh-nätverk som med sina 8 antenner ger bra täckning på upp till hela 600 kvm och stabila hastigheter.

Här får man till sitt förfogande ett 2,4 Ghz band som ger en hastighet på 400 Mbit/s medans de 2 st 5 Ghz banden kan levererar upp till 867 Mbit/s. Den totala samtidiga hastigheten för systemet landar alltså på 2134 Mbit/s. Wifi-protokollen som stöds är här: 802.11a/b/g/n/ac (Wifi-5).

Mesh Säkerhet

HomeCare heter TP-Links säkerhetslösning, här finns en lättkonfigurerad föräldrakontroll för att blockera oönskat material, sätta tidsgränser för åtkomst till internet med mera, antivirusskydd, brandvägg och skydd mot intrång via det automatiska detektering-systemet IDS. Kryptering-standarden är upp till WPA2-Enterprise – så detta paket saknar den allra senaste WPA3 krypteringen som finns på de wifi-6 certifierade lösningarna.

Övriga funktioner

När det kommer till portar så har var enhet 1 st WAN-port för inkommande ström samt 2 st LAN-portar att koppla upp fasta trådbundna enheter på om man så önskar. Smarta hem produkter blir allt vanligare och där är M9:an med på tåget – här finns stöd för förutom TP-Links egna produkter även inbyggt stöd för styrning av t.ex Philips Hue, Osram och Samsung Smart Things.

Deco M9 är ett för pengen bra mesh-system och M9:an är ett populärt val med bra betyg i både hands-on tester och av konsumenter.

4 | TP-Link Deco M4​ - Bästa Mesh Budget

Med Deco M4 ordnas enkelt ett trådlöst sömlöst wifi-nätverk. M4 använder sej liksom övriga TP-Link modeller  av tekniken TP-Link ART™ som automatiskt väljer den bästa anslutningen utifrån placeringen av enheterna. Deco M4 täcker upp till 370 m².

M4 kommer med både Mu-mimo och dualband-teknik för att ge både höga hastigheter och bra räckvidd – upp till 867 Mb/s på 5 GHz-bandet samt 300 Mb/s på 2,4 GHz-bandet.

Installation av mesh nätverket sker enkelt genom att ladda ner TP-Links Deco app, som finns på svenska för både Android och Ios (länk nedan). Appen hjälper dej att att placera dina enheter för bästa resultat.

Användare är mycket nöjda med sina köp och plussar främst för enkel installation, för dess goda täckning samt för ett bra pris på produkten. PC för Alla ger omdömet ”Bra val!”.

5 | ZenWiFi AX Mini - Smidig

Bästa Mesh Router 2024 Mini – ZenWiFi AX Mini systemet kombinerar en AX1800 router och en acesspunkt. Tillsammans ger detta prisvärda & lättplacerade wifi-6 system  en bandbredd på fina 1800 Mbps.

AX Mini skapar enkelt ett sömlöst trådlöst mesh nätverk med AiMesh-teknologi som gör att du kan röra dig runt fritt i ditt hem utan att tappa uppkopplingen när den växlar mellan router och acesspunkt.

Paketet kommer med en kostnadsfri säkerhetslösning – AiProtection Classic i samarbete med branchledandeTrend Micros. Här finns en bra föräldrakontroll samt funktioner med skydd för intrång till dina personliga filer.

Täckningsytan är enligt tillverkare på fina 280 kvadratmeter vilket vi är lite imponerade av då kuberna endast mäter 9x9x8 cm. Banden som är tillgängliga är standard 2,4 GHz/5GHz.

Ett smidigt litet system med bra prisläge är vad många letar efter och kombon är inte oväntat en riktig storsäljare.

Guide: Mesh Router Bäst i Test

Ett mesh-nätverk är ett antal enheter som fungerar som ett enda Wi-Fi-nätverk; i motsatts till den enskilda routern som fram tills nu har vart den vanligaste lösningen för hemmabruk. Men i och med större krav på bandbredd och mobilitet, samt en viss irritation på emellanåt dålig täckning har mesh-varianten blivit all mer populär även i hemmen.

Wi-Fi-källorna benäms ofta som nodar, åtkomstpunkter eller kort o gott enheter. I ett mesh-nätverk sänds alltså Wi-Fi från varje Wifi-nod – och inte bara från en enda router, och kan därför ge bättre täckning över en större yta. Dess fler enheter som finns i systemet, desto bättre kan du fördela dem i din lägenhet/hus och få stabilare och snabbare tillgång till nätet.

I de flesta lösningar som säljs kan man efter behov utöka sitt nätverk med ytterligare enheter efter behov.
Skulle en av enheterna gå sönder dirigeras automatiskt trafiken till att sända vidare på närmsta annan enhet.

Dagens mesh-alternativ konfigureras tämligen enkelt, ofta med hjälp av mobilapp och är knappast svårare att sätta upp än en traditionell router.

En router är förenklat maskinen som hämtar ditt internet och sedan fördelar densamma till anslutna datorer, telefoner osv som är uppkopplade i nätverket. Till hjälp använder sej routern av portar och antenner. Den port som hämtar internet betecknas som WAN-port, medans LAN-portarna fördelar den inkommande strömmen ut till nätverkets anslutna enheter. WAN-porten är ofta inramad i en annan färg för att underlätta. 1 st.  WAN-port och 4 LAN-portar är standard på konsumentroutrar.

Vid trådbundet nätverk dras då nätverkskabel från en LAN-port på routern till nätverksporten på enheten som ska anslutas. Fördelen med trådbundet är kvaliteten på signalen jämfört med trådlös anslutning. Mindre störningar och högre hastighet oftast kort och gott.

Fördelen med trådlös anslutning är självklar, att slippa sladdar och kunna vara rörlig i hemmet. Nackdelen kan vara sämre signal som resulterar i lägre hastigheter, glapp i strömmen och problem då större ytor ska täckas. Tekniken utvecklas dock kontinuerligt och resultaten blir bättre. Med de nya standarderna fungerar trådlöst oftast bra även för krävande användning.

De standarder som används  är :

802.11g: 2.4 GHz med maxgräns 54Mbit/s.

802.11n: 2.4/5 GHz med maxgräns 600Mbit/s.

802.11ac: 5 GHz, med maxgräns 1.3Gbit/s.

802.11ad: En standard som opererar på 60 GHz bandet och som på korta avstånd kan nå upp till 7 Gbit/s.

802.11ax: Senaste standarden, som ofta benämns Wifi 6. Standarden kan användas på både 2.4/5 GHz banden med  en teoretisk maxgräns på 10 Gbit/s.

De flesta enklare routrar har idag stöd för samtliga standarder upp till  802.11ac. De senaste teknikerna är som oftast förbehållet de mer exklusiva modellerna. Stödet för äldre standarder är för att säkra kompatibilitet med äldre enheter.

Generellt kan man säga att 5 GHz ger en snabbare uppkoppling än 2.4 GHz, men på bekostnad av sämre räckvidd.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 4.2 / 5. Antal betyg: 10

Liknande tester