hero-header.jpg

Mesh Router - Bäst i Test

BÄST I TEST PREMIUM UTMANAREN
TP-Link Deco M5 Netgear XRM570 Asus Lyra Trio
Bäst pris hos
Plus Pris Snabbast Gratis säkerhetspaket
Minus Pris Mindre bra app
SPECIFIKATIONER
Typ AC1300 AC2600 AC1750
WiFi-täckning 500 kvm 450 kvm 500 kvm
Trådlöst band 5GHz / 2.4GHz 5GHz / 2.4GHz 5GHz / 2.4GHz
Trådlöst protokoll 802.11a, 802.11g, 802.11n, 802.11ac 802.11a, 802.11g, 802.11n, 802.11ac 802.11a, 802.11g, 802.11n, 802.11ac
Hastighet 2.4 Ghz 400 800 Mbps 450
Hastighet 5 Ghz 867 1,733Mbps 1300
LAN-portar 2 4+2 1
Cpu Quad-core 1.7GHz dual-core Qualcomm 750 MHz
Ram 256 MB RAM/32 MB Flash 512MB RAM/256 MB Flash 128 MB RAM/32 MB Flash
MU-MIMO
FUNKTIONER
USB-Port 2st 3.0
VPN-stöd

Prisvärd

① TP-Link Deco M5

Router TP-Link Deco P7
ButikPrisLänkar

Med 3st Deco enheter bygger du enkelt ett trådlöst sömlöst mesh  nätverk där du kan förflytta dig i hemmet med bra täckning hela tiden. TP-Link använder sej av en teknik man kallar TP-Link ART™ som automatiskt väljer den bästa anslutningen utifrån var de enskilda Deco-enhet är placerade. Deco M5 täcka upp till imponerande 400 m².

Deco kan med hjälp av Mu-mimo och dualband-teknik ge både höga hastigheter och bra räckvidd - upp till 867 Mb/s på 5 GHz-bandet och 400 Mb/s på 2,4 GHz-bandet. Kompatibel Amazon Alexa.

Mesh nätverkett installeras lätt genom att ladda ner Deco appen, som finns på svenska för både Android och Ios (länk nedan). Appen hjälper till att att placera dina Deco enheter för bästa resultat. Med paketet kommer säkerhetslösningen TP-Link HomeCare TM ett samarbete med Trend Micro™ med både föräldrakontroll och antivirus funktion.

Samantaget är TP-Link Deco M5 ett attraktivt prissatt och populärt val för att förbättra täckning och hastighet i medelstora / större hem. Deco M5 förärades med bäst i test hos PC FÖR ALLA.

App för Android: Länk här.
App för Ios: Länk här.

Produktbeskrivning hos tillverkaren: Länk här.

Premium

② Netgear XRM570

ButikPrisLänkar

Xrm570 är ett mesh-system som kopplar ihop Netgear XRM500-router med sin acesspunkt EX7700. Kombon är enkel att installera via app eller web-gränssnitt, och ger utmärkt prestanda vad gäller både snabbhet, täckning samt tillförlitlighet.

Xrm570 skapar enkelt ett sömlöst trådlöst mesh nätverk vilket gör att du kan röra dig runt fritt i ditt hem utan att tappa uppkopplingen när den växlar mottagning mellan router och acesspunkt. För trådad anslutning finns fyra Gigabit LAN-portar på router och 2st Gigabit Ether på acesspunkten.

App för Android: Länk här.

App för Ios: Länk här.

Produktbeskrivning hos tillverkaren: Länk här.

Utmanaren

③ Asus Lyra Trio

ButikPrisLänkar

Asus Lyra Trio skapar enkelt ett enda sömlöst wifi-nätverk som med tre arbetande mesh-noder kan täcka upp till 500 m², Asus själva rekommenderar dock enheten för ytor upp till 375m².
Installationen av nätverket är lätt, du loggar in på det öppna wifi:t varefter en svenskspråkig steg-för-steg-guide där du väljer lösenord samt övriga grundläggande inställningar. Installationen kan genomföras Via appen, webbgränssnittet eller wps-parkoppling.

När du anslutit till nätverket ser Lyra Trio till att du automatiskt ansluter till den nodd som har bäst signal och växlar sömlöst nodd allteftersom du förflyttar dig i hemmet. Modellen är kompatibel med Amazon Alexa för enkel integrering i ett smart hem.

Fartmässigt står sej detta mesh nätverk väl med 1,300 Mbps på 5GHz bandet och 450 Mbps på 2.4GHz bandet och systemet kan hantera bägge frekvenserna samtidigt för maximal prestanda.

Säkerhetsmässigt finns AiProtection som ger ett bra skydd mot intrång i ditt lokala nätverk, här samarbetar Asus med Trend Micro och bjuder på en icke tidsbunden fullversion av Trend Micro:s säkerhetslösning. Xtra plus för det, då stödet oftast brukar vara tidsbegränsat hos andra tillverkare.

Asus Lyra Trio är en bra mesh-lösning för normalanvändaren med fullgoda hastigheter/täckning för streaming/gaming/surf för en hel familjs samtidiga användning.

Topplacering pc för alla

App för Android: Länk här.
App för Ios: Länk här.

Produktbeskrivning hos tillverkaren: Länk här.

Guide

 

 

Mesh Nätverk

 

 

Ett mesh-nätverk är ett antal enheter som fungerar som ett enda Wi-Fi-nätverk; i motsatts till den enskilda routern som fram tills nu har vart den vanligaste lösningen för hemmabruk. Men i och med större krav på bandbredd och mobilitet, samt en viss irritation på emellanåt dålig täckning har mesh-varianten blivit all mer populär även i hemmen.

Wi-Fi-källorna benäms ofta som nodar, åtkomstpunkter eller kort o gott enheter. I ett mesh-nätverk sänds alltså Wi-Fi från varje Wifi-nod - och inte bara från en enda router, och kan därför ge bättre täckning över en större yta. Dess fler enheter som finns i systemet, desto bättre kan du fördela dem i din lägenhet/hus och få stabilare och snabbare tillgång till nätet.

I de flesta lösningar som säljs kan man efter behov utöka sitt nätverk med ytterligare enheter efter behov.
Skulle en av enheterna gå sönder dirigeras automatiskt trafiken till att sända vidare på närmsta annan enhet.

Dagens mesh-alternativ konfigureras tämligen enkelt, ofta med hjälp av mobilapp och är knappast svårare att sätta upp än en traditionell router.

Här beskrivs och illustreras mesh-nätverk hos en av de större tillverkarna

Routers

 

 

En router är förenklat maskinen som hämtar ditt internet och sedan fördelar densamma till anslutna datorer, telefoner osv som är uppkopplade i nätverket. Till hjälp använder sej routern av portar och antenner. Den port som hämtar internet betecknas som WAN-port, medans LAN-portarna fördelar den inkommande strömmen ut till nätverkets anslutna enheter. WAN-porten är ofta inramad i en annan färg för att underlätta. 1 st.  WAN-port och 4 LAN-portar är standard på konsumentroutrar.

 

 

 

Vid trådbundet nätverk dras då nätverkskabel från  en LAN-port på routern till nätverksporten på enheten som ska anslutas. Fördelen med trådbundet är kvaliteten på signalen jämfört med trådlös anslutning. Mindre störningar och högre hastighet oftast kort och gott.

 

Fördelen med trådlös anslutning är självklar, att slippa sladdar och kunna vara rörlig i hemmet. Nackdelen kan vara sämre signal som resulterar i lägre hastigheter, glapp i strömmen och problem då större ytor ska täckas. Tekniken utvecklas dock kontinuerligt och resultaten blir bättre. Med de nya standarderna fungerar trådlöst oftast bra även för krävande användning.

 

De standarder som används  är :

802.11g: 2.4 GHz med maxgräns 54Mbit/s

802.11n: 2.4/5 GHz med maxgräns 600Mbit/s

802.11ac: 5 GHz, med maxgräns 1.3Gbit/s

802.11ad: En ny standard på toppmodellerna som på 60 GHz och korta avstånd kan nå upp till 7 Gbit/s.

De flesta routrar har idag stöd för samtliga standarder förutom 802.11ad, som än är förbehållet de mer exklusiva modellerna. Stödet för äldre standarder är för att säkra kompatibilitet med äldre enheter.

Generellt kan man säga att 5 GHz ger en snabbare uppkoppling än 2.4 GHz, men på bekostnad av sämre räckvidd.

 

 

Experttester

PC FÖR ALLA | Länk till test

Recenserar 12 Mesh-paket.

Techadvisor | Länk till test

Test av 10 olika Meash-paket

pcmag.com | Länk till test

TechSpot Metascore 90/100

"The Best Wi-Fi Mesh Network Systems for 2019"