Mesh Router - Bäst i Test

Router - Bäst i Test

.

INTRODUKTION

Vi har listat de bästa meshrouter enligt användare & test. Se vår köpguide och hitta den mesh router som passar just dig bäst.

Bäst i test

① Asus ZenWiFi AX XT8

Mesh Asus ZenWiFi AX XT8
ButikPrisLänkar

Asus Zenwifi AX XT8 är ett mesh-system i absolut toppnivå och kommer som premiumprodukt i stilrent borstad aluminium. Paketet består av två st ASUS AX6600 WiFi 6-routrar som enkelt ordnar ett sammanhängande sömlöst wifi-nätverk.

Hårdvara

Här finns hårdvarustöd så det räcker och blir över. Asus Zenwifi enheterna är utrustade med tri-band. fyrkärninga 1,5 GHz-processorer samt 3 st gigabit LAN-portar samt 1 st  2.5 Gb WAN-port. Systemet Kan leverera upp till imponerande 4,8 Gb/s via Wifi 6 och 4.3 Gb/s via Wifi 5. Jämfört med dagens vanligare mesh-system kan denna wifi 6 lösning fördubbla kapaciteten med en total bandbredd på upp till 6 600 Mbps. nog för att framtidssäkra en stabil 8k stream.

För att maximera systemets täckning är varje enhet utrustad med inte mindre än 6 st inbyggda antenner, två av dess vinklade för att optimera täckning höjdledes mellan 2 våningar t.ex.

För de som vill ansluta en nätverksskrivare eller kanske dela ut en större hårddisk i nätverket finns en USB 3.1 port att ansluta till. Porten är glädjande nog även kompatibel med automatisk backup för iOS-Time Machine. Asus mesh-paket kommer också med stöd för IPTV som då konfigureras via webbgränssnitt eller app. Via appen kan du även initialt enkelt installera ditt nätverk och konfigurera detsamma med inställningar för enhetsprio, gästnät samt föräldrakontroll t.ex.

Säkerhet

Systemet kommer med ett omfattande säkerhetspaket - AiProtection Pro som kontinuerligt uppdateras. Här identifieras och blockeras automatiskt åtkomst till skadliga webbplatser i samarbete med experterna på Trend Micro. En avancerad föräldrakontroll är också inbyggd och du kan via smartphone-appen se allt vad som händer på ditt nätverk. Intrångsskyddssystemet (intrusion protection systems ) ser till att blockera otrevliga externa angrepp på ditt nätverk.

Det trådlösa nätverket sammankopplas enkelt via WPS-knappen och här finns stöd för de vanliga WPA, WPA2, WPA2-Enterprise, men även skydd mot brute force-angrepp via WPA3-kryptering, då hackare via program simulerar möjliga inloggningsuppgifter för att komma in i ditt nätverk. Slutligen finns även en inbyggd Open-VPN-klient för att kryptera din egna utgående trafik.

För & Emot

Användare är mycket nöjda med sin nya mesh-lösning. Man plussar främst för den utomordentliga täckningen samt höga hastigheter även i större hus med långa avstånd mellan enheterna. Kritik finns dock - där enstaka negativa recensenter anser att produkten inte levererar förväntade hastigheter. I fack-pressen ges utmärkta betyg överlag och modellen blev även utsedd till bäst i test hos Pc För Alla.

Vill man slippa irritera sej på trötta uppkopplingar och lagg i nätverket finns lösningar med Asus ZenWiFi AX XT8 mesh-system. Men vill man ha det bästa så kommer det ofta med en prislapp, så även här.

Prisvärd och prisad

② TP-Link Deco M5

Router TP-Link Deco P7
ButikPrisLänkar

Med 3st Deco enheter bygger du enkelt ett trådlöst sömlöst mesh  nätverk där du kan förflytta dig i hemmet med bra täckning hela tiden. TP-Link använder sej av en teknik man kallar TP-Link ART™ som automatiskt väljer den bästa anslutningen utifrån var de enskilda Deco-enhet är placerade. Deco M5 täcka upp till imponerande 400 m².

Deco kan med hjälp av Mu-mimo och dualband-teknik ge både höga hastigheter och bra räckvidd - upp till 867 Mb/s på 5 GHz-bandet och 400 Mb/s på 2,4 GHz-bandet. Kompatibel Amazon Alexa.

Mesh nätverket installeras lätt genom att ladda ner Deco appen, som finns på svenska för både Android och Ios (länk nedan). Appen hjälper till att att placera dina Deco enheter för bästa resultat. Med paketet kommer säkerhetslösningen TP-Link HomeCare TM ett samarbete med Trend Micro™ med både föräldrakontroll och antivirus funktion.

Samantaget är TP-Link Deco M5 ett attraktivt prissatt och populärt val för att förbättra täckning och hastighet i medelstora / större hem. Deco M5 förärades med bäst i test hos PC FÖR ALLA.

Snabb & Stabil

③ Netgear XRM570

ButikPrisLänkar

Xrm570 är ett mesh-system som kopplar ihop Netgear XRM500-router med sin acesspunkt EX7700. Kombon är enkel att installera via app eller web-gränssnitt, och ger utmärkt prestanda vad gäller både snabbhet, täckning samt tillförlitlighet.

Xrm570 skapar enkelt ett sömlöst trådlöst mesh nätverk vilket gör att du kan röra dig runt fritt i ditt hem utan att tappa uppkopplingen när den växlar mottagning mellan router och acesspunkt. För trådad anslutning finns fyra Gigabit LAN-portar på router och 2st Gigabit Ether på acesspunkten.

Bra Budget

④ TP-Link Deco M4

TP-Link Deco M4
ButikPrisLänkar

Med Deco M4 ordnas enkelt ett trådlöst sömlöst wifi-nätverk. Deco M4 använder sej liksom övriga TP-Link modeller  av tekniken TP-Link ART™ som automatiskt väljer den bästa anslutningen utifrån placeringen av enheterna. Deco M4 täcker upp till 370 m².  M4 kommer med både Mu-mimo och dualband-teknik för att ge både höga hastigheter och bra räckvidd - upp till 867 Mb/s på 5 GHz-bandet samt 300 Mb/s på 2,4 GHz-bandet.

Installation av mesh nätverket sker enkelt genom att ladda ner TP-Links Deco app, som finns på svenska för både Android och Ios (länk nedan). Appen hjälper dej att att placera dina enheter för bästa resultat.

Användare är mycket nöjda med sina köp och plussar främst för enkel installation, för dess goda täckning samt för ett bra pris på produkten. PC för Alla ger omdömet "Bra val!".

Design

⑤ Asus Lyra Trio

Mesh nätverk Asus Lyra
ButikPrisLänkar

Asus Lyra Trio skapar enkelt ett enda sömlöst wifi-nätverk som med tre arbetande mesh-noder kan täcka upp till 500 m², Asus själva rekommenderar dock enheten för ytor upp till 375m².
Installationen av nätverket är lätt, du loggar in på det öppna wifi:t varefter en svenskspråkig steg-för-steg-guide där du väljer lösenord samt övriga grundläggande inställningar. Installationen kan genomföras Via appen, webbgränssnittet eller wps-parkoppling.

När du anslutit till nätverket ser Lyra Trio till att du automatiskt ansluter till den nodd som har bäst signal och växlar sömlöst nodd allteftersom du förflyttar dig i hemmet. Modellen är kompatibel med Amazon Alexa för enkel integrering i ett smart hem.

Fartmässigt står sej detta mesh nätverk väl med 1,300 Mbps på 5GHz bandet och 450 Mbps på 2.4GHz bandet och systemet kan hantera bägge frekvenserna samtidigt för maximal prestanda.

Säkerhetsmässigt finns AiProtection som ger ett bra skydd mot intrång i ditt lokala nätverk, här samarbetar Asus med Trend Micro och bjuder på en icke tidsbunden fullversion av Trend Micro:s säkerhetslösning. Xtra plus för det, då stödet oftast brukar vara tidsbegränsat hos andra tillverkare.

Asus Lyra Trio är en bra mesh-lösning för normalanvändaren med fullgoda hastigheter/täckning för streaming/gaming/surf för en hel familjs samtidiga användning. OBS: Notera att denna produkt säljs både med 2 respektive 3 enheter. Kontrollera noga så att du får det du tänk dig.

Guide

 

 

Mesh Nätverk

 

 

Ett mesh-nätverk är ett antal enheter som fungerar som ett enda Wi-Fi-nätverk; i motsatts till den enskilda routern som fram tills nu har vart den vanligaste lösningen för hemmabruk. Men i och med större krav på bandbredd och mobilitet, samt en viss irritation på emellanåt dålig täckning har mesh-varianten blivit all mer populär även i hemmen.

Wi-Fi-källorna benäms ofta som nodar, åtkomstpunkter eller kort o gott enheter. I ett mesh-nätverk sänds alltså Wi-Fi från varje Wifi-nod - och inte bara från en enda router, och kan därför ge bättre täckning över en större yta. Dess fler enheter som finns i systemet, desto bättre kan du fördela dem i din lägenhet/hus och få stabilare och snabbare tillgång till nätet.

I de flesta lösningar som säljs kan man efter behov utöka sitt nätverk med ytterligare enheter efter behov.
Skulle en av enheterna gå sönder dirigeras automatiskt trafiken till att sända vidare på närmsta annan enhet.

Dagens mesh-alternativ konfigureras tämligen enkelt, ofta med hjälp av mobilapp och är knappast svårare att sätta upp än en traditionell router.

Här beskrivs och illustreras mesh-nätverk hos en av de större tillverkarna

Routers

 

 

En router är förenklat maskinen som hämtar ditt internet och sedan fördelar densamma till anslutna datorer, telefoner osv som är uppkopplade i nätverket. Till hjälp använder sej routern av portar och antenner. Den port som hämtar internet betecknas som WAN-port, medans LAN-portarna fördelar den inkommande strömmen ut till nätverkets anslutna enheter. WAN-porten är ofta inramad i en annan färg för att underlätta. 1 st.  WAN-port och 4 LAN-portar är standard på konsumentroutrar.

Vid trådbundet nätverk dras då nätverkskabel från en LAN-port på routern till nätverksporten på enheten som ska anslutas. Fördelen med trådbundet är kvaliteten på signalen jämfört med trådlös anslutning. Mindre störningar och högre hastighet oftast kort och gott.

Fördelen med trådlös anslutning är självklar, att slippa sladdar och kunna vara rörlig i hemmet. Nackdelen kan vara sämre signal som resulterar i lägre hastigheter, glapp i strömmen och problem då större ytor ska täckas. Tekniken utvecklas dock kontinuerligt och resultaten blir bättre. Med de nya standarderna fungerar trådlöst oftast bra även för krävande användning.

De standarder som används  är :

802.11g: 2.4 GHz med maxgräns 54Mbit/s.

802.11n: 2.4/5 GHz med maxgräns 600Mbit/s.

802.11ac: 5 GHz, med maxgräns 1.3Gbit/s.

802.11ad: En standard som opererar på 60 GHz bandet och som på korta avstånd kan nå upp till 7 Gbit/s.

802.11ax: Senaste standarden, som ofta benämns Wifi 6. Standarden kan användas på både 2.4/5 GHz banden med  en teoretisk maxgräns på 10 Gbit/s.

De flesta enklare routrar har idag stöd för samtliga standarder upp till  802.11ac. De senaste teknikerna är som oftast förbehållet de mer exklusiva modellerna. Stödet för äldre standarder är för att säkra kompatibilitet med äldre enheter.

Generellt kan man säga att 5 GHz ger en snabbare uppkoppling än 2.4 GHz, men på bekostnad av sämre räckvidd.

Experttester

TP-Link Deco M5 | PC FÖR ALLA | Länk till test

Bäst i test

Netgear XRM570 | pcmag.com | Länk till test

"EXCELLENT Editors' Choice"

TP-Link Deco M5 | pcmag.com | Länk till test

"It's a cinch to install and provides automatic malware and virus protection to every client connected to the network."

TP-link Deco M4 | PC FÖR ALLA | Länk till test

"Med stabila och goda prestanda, hög användarvänlighet, generöst med funktionalitet och ett bra pris är det här ett mycket lockande paket."

[cmtoc_table_of_contents]