Mikrovågsugn

Mikrovågsugn bäst i test 2023

Uppdaterad 5 mars, 2023

Genomgång av de bästa mikrovågsugnarna 2023 utifrån prestanda, byggkvalitet och omdömen.

Efter produkterna finns en köpguide som hjälp inför ditt val.

BÄST I TEST

Bästa Mikrovågsugn 2023

Samsung
MW6000M

POPULÄR

Bästa Mikrovågsugn 2022

Samsung
MS23K3513AS

DESIGN

OBH-Nordica-7541-Vega

OBH Nordica
Vega Chilli

Out of Stock

INBYGGNAD

Bäst mikrovågsugn inbyggd

Siemens
BF555LMS0

Produkter

Samsung MW6000M - Bäst i Test

Mikrovågsugn Samsung MC28M6045CS bäst i test 2023.

Bästa mikrovågsugn 2023 – Samsung MW6000M (MC28M6045CS) är en mikro som kommer med ett ugnsutrymme på fina 28 liter och med en effekt på 900 w i mikroläget samt en grilleffekt på goda 1500 watt. Modellen fungerar även som en vanlig ugn med en varmluftsfunktion, där Samsung med sin teknik HotBlast blåser in värme genom små hål i innerväggen direkt på maten.

Här hittas även ett läge benämnt Slim Fry – en funktion med fritös-liknande egenskaper – här kombinerar man makrofunktionen med varmluftscirkulation.

Crusty Plate är en annan funktion för att ge krispighet åt rätterna genom att samtidigt bryna både över och undersida.

EasyView är en annan bra uppgradering av panelglaset, här ges en klarare insyn i mikron under tillagningen genom att använda sej av ett tunnare metallnät i glaset, dock med kvarstående säkerhetsklass. Modellen kommer med en invändig yta med keramisk emaljbeläggning som är lätt att rengöra.

Användare är mycket nöjda med sin mikrovågsugn som man anser hålla generellt hög kvalité. Man plussar mest för att modellen värmer snabbt och jämt, bra funktioner som levererar vad som sägs, varmluftsfunktionen ges också bra betyg liksom kombi-läget mikro/varmluft.

Med bra funktioner som varmluft och kombi-läge samt mycket nöjda användare blir denna Samsung vårt val & mikrovågsugn bäst i test 2023.

Samsung MS23K3513AS - Populär

Bästa Mikrovågsugn 2022

Samsung MS23K3513AS är en omtyckt mikrovågsugn med en kapacitet på 23 liter. Maskinen har ett tredubbelt distributionssystem med tre mikrovågsantenn för att ge en bra värmefördelning i hela ugnen. Maskinen  har en 28,8 cm roterande tallrik, standby-funktion, digital klocka och invändig keramisk emaljbeläggning för att underlätta rengöring.

Programmen som finns är: Effektupptining, sensoravfrostning samt automatisk upptining.

Samsung MS23K3513AS är en attraktivt prissatt mikrovågsugn där användare plussar för ett enkelt handhavande, att den är tystgående  medans den mörka ugnsluckan ges kritik då det kan vara svårt att se det som tillagas genom glaset.

Whirlpool MAX 38/IX - Liten

Bra Mikrovågsugn 2023

Whirlpool MAX 38/IX. Snygg rostfri designad mikrovågsugn i rundad form, vilket gör att den lättplacerad  i ett hörn t.ex. MAX 38/IX  är utrustad med en dual Crisp-funktion, perfekt för pizza, pommes frites, kyckling eller en krispig paj. En videopresentation på hur det fungerar kan du titta på här: Crisp Funktion.

Mikrovågsugnen kommer med en funktion för snabbstart som kallas Jetstart, och ger en 30 sekunders värmning per knapptryck på maxnivå, lagom att värma en kopp te eller eller t.ex för soppor. MAX 38/IX har även en grillfunktion vilket är riktigt bra för prisklassen.

Omdömen
Jag har själv denna modell sedan ett drygt år i ett mindre kök, och den har fungerat helt felfritt hittills. En funktionsrik, snygg och smidig mikrovågsugn, helt enkelt.

Användare plussar mest för den platsbesparande formen, snabb effekt och grillfunktionen. På minusfronten nämns att modellen borde komma med gummifötter för att inte glida så lätt när luckan öppnas.

Siemens BF555LMS0 - Inbyggnad

Bäst mikrovågsugn inbyggd

Siemens BF555LMS0 är kanske marknadens populäraste micro för inbyggnad. Modellen i rostfritt stål och glaslucka rymmer goda 25 liter och kommer med 7 st förinställda automatiska program, 4 upptinings-program och 3 matlagningsprogram samt en memory-funktion. De fem 5 effektlägen som finns att välja på är: 90 W, 180 W, 360 W, 600 W samt 900 W.

Här finns också en smart TouchControl-funktion för att styra micron, ändra effektläge eller avsluta programmet. Funktionen för automatiska program/matlagning – cookControl Plus – kan beskådas i en videopresentation här.

Några användare riktar här kritik mot att displayen är svår att se i svagt ljus, i övrigt är ägarna nöjda med sin mikrovågsugn. Här plussar man mest för den enkla hanteringen, den goda funktionen, bra invändig LED-belysning samt som alltid när det kommer till Siemens en snygg design.

OBH Nordica Vega Chilli - Design

OBH-Nordica-7541-Vega
Out of Stock

Att design blir en allt viktigare del i produktutvecklingen är såklart trevligt för oss konsumenter, men när det kommer till just mikrovågsugnar är det väl generellt lite si och så med den saken kan man tycka.

OBH Nordica har iallafall med sin Vega Chilli gett oss möjligheten att bli med en kompetent mikro i färgen röd vilket vi självklart uppskattar. Här finns förutom den trevligt röda anpassningen alla de funktioner som man kan ställa på en bra mikro i ett prisläge som dessutom känns rimligt.

Funktioner

OBH Nordica Vega Chilli är alltså ett av få röda mickro alternativ, och det bästa på marknaden sett till pris vs kapacitet. Mikrovågsugnen som ger ett utrymme på fina 20 L och en tallriksdiameter på 255 mm har här både en anpassningsbar funktion för avfrostning via tid & vikt samt en grillfunktion med en effekt på 1000W för crisp där det behövs.

5 effektlägen hittas med intervallen 10, 30, 50, 80 och 100% samt 8 auto menyer där 55% av tiden körs i mikroläge medans grillfuntionen tar över resterande tid med fasta lägen för t ex uppvärmning, fisk, kött soppa samt pizza.

En digital timer med ett spann på upp till 95 minuter hjälper till att få till slutresultatet precis som vi önskar. 

Vega Chilli måttar in på lättplacerade 440 mm x 335 mm x 258 mm och vill man ta sej en titt på hur mikon presenteras av tillverkaren går det bra på Vega Chilli´s hemsida.

Slutord

Har man bestämt att det är en röd mikro som ska beställas så tycker vi att OBH Vega Chilli tämligen enkelt tar hem pokalen som bästa mikrovågsugnen på marknaden idag.

Out of Stock

Electrolux EMS21400W - Populär & Pris

Electrolux-EMS21

Electrolux EMS21400W är en mycket populär mindre mikro på 18 L. Trots det mindre & smidiga formatet kommer modellen med både en integrerad grillfunktion, en tallrik-diameter på 27 cm & invändig belysning.

7 helautomatiska program finns att välja bland, modellen saknar touch-kontroller och styrs istället utan krångel via tydliga vred och knappar. En menydisplay visar sedan vilka inställningar som valts. För upptining finns ett smart avfrostningsprogram med viktavkänning. Modellens mått landar på praktiska Höjd: 287 x Bredd: 485 x Djup: 422 mm.

Lägen att använda: Grill, Mikrovågor, Mikrovågor & grill, Avfrostning.

Tillbehör: Grillställning, Låg grillställning.

Modellen är populär med en bra prisbild sett till funktioner och ges generellt bra omdömen för att vara lättanvänd, tystgående med antifrost & grillfuntion. Den kritik vi funnit gäller främst att vreden upplevs som ”plastiga” samt att det kan vara svårt att se maten genom glaset.

Caso Chef MCG30 - Premium

Caso Chef-MCG30

Med en kapacitet på 30 liter räcker Caso Chef MCG30 till även för den stora familjen. Med både varmluft och grillfunktion kvalar denna mikro in i finrummet bland premiummaskinerna. Här kan man nämligen välja mellan varmluft, grill och mikrovågor i 4 kombinationsprogram samt 9 helautomatiska program.

10 värmenivåer finns också att tillgå för perfekt resultat. Denna mikrovågsugn kommer med innerbelysning och en insida i rostfritt stål, en timer-funktion som kan sättas på upp till 95 minuter finns också.

En tysk kvalitetsugn med både varmluft och grill gör Caso Chef MCG30 till ett bra köp i den övre prisklassen.

Köpguide

En fristående mikrovågsugn är ofta billigare och mest förekommande i Svenska hushåll idag. De erbjuder flexibilitet sett till placering, och kommer som både budgetvarianter och premiumalternativ. Fristående mikrovågsugnar kommer i många olika utföranden. Vissa får du inte plats med mer än en matlåda, medans andra kan jämföras nästintill vanliga ugnar i storlek. De går att placera på bänken eller eventuellt i köksskåpen. I testet finns endast fristående mikrovågsugnar med.

Högre i pris, men ger ett mer exklusivt intryck. Mikrovågsugnen integreras.

En klassisk fristående mikrovågsugn är ungefär 45 cm bred, 25 cm hög och 35 cm djup. Utöver det behöver mikrovågsugnen minst 15 cm spelrum ovan & baktill för optimal ventilation. Detsamma gäller om du har planerat att bygga in din mikrovågsugn i ett skåp. Då krävs alltså att rätt slags ventilationssystem finns på plats. Det brukar tillverkaren och eventuellt återförsäljaren veta mer om och kunna lösa.

Kapacitet hänvisar till hur mycket som ryms, och brukar vanligtvis variera från 17 till 30 liter. Alla varianter har plats för en vanlig tallrik. För varje produkt har vi även indikerat hur pass stor tallrik som får plats i ugnen. Kolla med ditt porslin hemma först så är du säker på att tallrikarna får plats.

Vilken mikrovågsugn som passar dig bäst beror till mångt och mycket på hur du vill använda mikrovågsugnen. Vill du endast värma maten så fungerar och presterar många av de billigare varianterna bra. Vill du dock ha bekväma funktionaliteter och estetiskt tilltalande varianter så måste storplånkan ut. Utöver att mikra kan mer exklusiva modeller även erbjuda funktion för att grilla och baka.

Grill / Crisp – Ger en krispig yta på pizzan, gratängen eller toasten.
Ångkokning – Genom att värma maten med ånga behålls grönsakers näringsämnen, som vitaminer och antioxidanter.
Varmluft – Värmer maten på rekordfart.
Upptiningsprogram – Om du vill kunna frysa in mat för att värma upp vid senare tillfälle bör du säkerställa att mikrovågsugnen som du väljer har ett bra upptiningsprogram.
Roterande botten – Är mer vanligt än ovanligt att ha för mikrovågsugnar. Rotationen fördelar värmen till ett jämnt resultat. Vissa ugnar erbjuder av- & på-funktion för rotation. Ska man exempelvis värma något större kan det vara bekvämt att kunna stänga av rotationsförmågan, så att tallriken inte slår mot kanterna.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 4.9 / 5. Antal betyg: 9

Fler tester