Mikrovågsugn - Bäst i Test

Bästa Mikrovågsugnen 2018

Att snabbt kunna tina upp något ur frysen klarar alla mikrovågsugnar av, men hur är det med Grillfunktion och/eller varmluft ?  Kanske letar du efter en maskin med kapacitet att ångkoka ? Vi har tagit ett rejält grepp om marknaden och hittat de mest lovordade maskinerna i olika prisklasser. Här hittar du en jämförelselista med de maskiner vi utsett till bäst i test för 2018. Längre ner finns även en köpguide, en användarguide och experttester.

① Sharp R-242WW

 Sharp-R-242WWs mikrovågsugn i svart utförande

ButikPrisLänkar
859 Kr.Till butik
909 Kr.Till butik

Mest för pengarna

En synnerligen prisvärd mikrovågsugn från Sharp blir vår vinnare. Med bra funktioner och höga betyg från bland annat råd & rön samt ett attraktivt pris är Sharp R-242WW ett utmärkt köp. Maskinen har touch-kontroller på panelen vilket är lyx för klassen och en enkel tryckknapp för att öppna ugnsluckan.
Med 8 Automatiska program och hela 11 effektlägen finns en mängd variationer att tillgå för ett gott resultat. Ugnen har Roterande glastallrik på 25,5 cm och är utrustad med barnlås.

FUNKTIONER

UpptiningTinar fryst mat

SPECIFIKATIONER

Volym20 liter
Effekt800 W
Antal effektlägen11

② Whirlpool MAX 34 FW

Whirlpool MAX 38C/SL mikrovågsugn i vitt utförande

ButikPrisLänkar
0 Kr.Till butik
2.199 Kr.Till butik
2.199 Kr.Till butik

Perfekt för små kök

Mikrovågsugn i rundad form, vilket gör att den passar bra att placera i ett hörn. Whirlpool MAX 34 FW är utrustad med en Crisp-funktion, perfekt för pizza, pommes frites, kyckling eller en krispig paj.
En videopresentation på hur det fungerar kan du titta på här: Crisp Funktion.
Mikron har också en snabbstart som kallas Jetstart, och ger en 30 sekunders värmning per knapptryck på maxnivå, lagom att värma en kopp te eller eller t.ex för soppor. Maskinen har även en grillfunktion, vilket är bra för prisklassen.

Inga klagomål

Jag har själv denna modell sedan februari 2018 i min lilla 18-kvadratare, och den har fungerat helt felfritt hittils. En funktionsrik, snygg och smidig mikrovågsugn, helt enkelt.

Externa länkar:
Konsumentrecensioner på Reevoo: Länk här
Videopresentation från tillverkaren: Länk här

FUNKTIONER

Grill / crispGer en krispig stekyta
UpptiningTinar fryst mat

SPECIFIKATIONER

Volym13 liter
Effekt700 W
Antal effektlägen5

③ Caso Chef MCG30

 Caso Chef MCG30 mikrovågsugn i svart utförande

ButikPrisLänkar
2.339 Kr.Till butik
2.409 Kr.Till butik
2.409 Kr.Till butik
2.539 Kr.Till butik

Bäst i mellanprisklassen

Med en kapacitet på 30 liter räcker Caso Chef MCG30 till även för den stora familjen. Med både varmluft och grillfunktion kvalar denna, i pris mellanklassmaskin, in i finrummet bland premiummaskinerna. Här kan man nämligen välja mellan varmluft, grill och mikrovågor i 4 kombinationsprogram samt 9 helautomatiska program. 10 värmenivåer finns också att tillgå för perfekt resultat.
Denna maskin kommer med innerbelysning och en insida i rostfritt stål, en timer-funktion som kan sättas på upp till 95 minuter finns också.

En tysk kvalitetsugn med både varmluft och grill gör Caso Chef MCG30 till bästa köp i mellanprisklassen.

Externa Länkar:
Produktsida hos tillverkaren:  Länk här

FUNKTIONER

Grill / crispGer en krispig stekyta
VarmluftVärmer maten på rekordfart
UpptiningTinar fryst mat

SPECIFIKATIONER

Volym30 liter
Effekt900 W
Antal effektlägen10

④ Whirlpool JC 216WH

 

ButikPrisLänkar
2.199 Kr.Till butik

Ångkokning för hälsosam uppvärmning

I denna lite mer exklusiva Whirlpool-modell finns möjligheten till att ångkoka! Kyckling, fisk, potatis och grönsaker tillagas enkelt och gott och inte minst mer hälsosamt då maten bättre behåller vitaminer  än vid tillagning i ugnen eller på spisen.
Mikrovågsugnen styrs av ett praktiskt touch-vredreglage med vilket du lätt kontrollerar alla inställningar och funktioner. Whirlpool JC 216/WH är också utrustad med en Crisp-funktion, utmärkt för en goda pizzor, pommes frites, kyckling eller en krispig paj. En videopresentation på hur det fungerar kan du titta på här: Crisp Funktion.

Maskinen fick höga betyg i råd&röns test (länk nedan). Letar du efter en lite mer kompetent microvågsugn är Whirlpool JC 216/WH ett bra val.

Externa Länkar:
Produktsida hos tillverkaren:  Länk här
Test hos Råd&rön (testet kostar att ta del av):  Länk här

FUNKTIONER

Grill / crispGer en krispig stekyta
ÅngkokningBehåller grönsakers näringsvärden
UpptiningTinar fryst mat

SPECIFIKATIONER

Volym30 liter
Effekt1000 W
Antal effektlägen8

⑤ Samsung MS23K3513AW

Samsung MS23F302EAS svart

ButikPrisLänkar
1.090 Kr.Till butik
1.349 Kr.Till butik
1.599 Kr.Till butik
1.599 Kr.Till butik

Bäst i budgetprisklassen

Samsung MS23K3513AW är en omtyckt modell med en kapacitet på 23 liter. Maskinen har ett tredubbelt distributionssystem med tre mikrovågsantenn för att ge en bra värmefördelning i hela ugnen. Maskinen  har en 28,8 cm roterande tallrik, standby-funktion, digital klocka och invändig keramisk emaljbeläggning för att underlätta rengöring. Programmen som finns är: Effektupptining, sensoravfrostning samt automatisk upptining

Samsung MS23F301EAW är en attraktivt prissatt mikrovågsugn där användare plussar för ett enkelt handhavande medans den mörka ugnsluckan ges kritik då det kan vara svårt att se det som tillagas genom glaset.

Produktsida hos tillverkaren: Länk här

FUNKTIONER

UpptiningTinar fryst mat

SPECIFIKATIONER

Volym23 liter
Effekt800 W
Antal effektlägen6

Experttester

Råd&Rön Länk till test
Produkt: Sharp R-242

Högt betyg i Råd &Rön:s test av mikrovågsugnar.. Via länken ovan kan du läsa hela testet.(betallänk).
.

Råd&Rön |Länk till test
Produkt: Whirlpool JC 216

Råd&Röns testpanel gav Whirlpool JC 216 höga betyg. Via länken ovan kan du läsa hela testet.(betallänk).

Köpguide

Tips och råd inför ditt val av mikrovågsugn. Här är allt du behöver veta för att kunna välja en mikrovågsugn som möter dina behov!

Typer av mikrovågsugnar

Fristående mikrovågsugnar
En fristående mikrovågsugn är ofta billigare och mest förekommande i Svenska hushåll idag. De erbjuder flexibilitet sett till placering, och kommer som både budgetvarianter och premiumalternativ. Fristående mikrovågsugnar kommer i många olika utföranden. Vissa får du inte plats med mer än en matlåda, medans andra kan jämföras nästintill vanliga ugnar i storlek. De går att placera på bänken eller eventuellt i köksskåpen. I testet finns endast fristående mikrovågsugnar med.

Pris varierar från 500 upp till 4000kr, med många prisvinnare i prisklassen 800+ kr.

Inbyggda mikrovågsugnar
Högre i pris, men ger ett mer exklusivt intryck. Mikrovågsugnen integreras

Kombinerade mikrovågsugnar

Hur stor är en mikrovågsugn?

En klassisk fristående mikrovågsugn är ungefär 45 cm bred, 25 cm hög och 35 cm djup. Utöver det behöver mikrovågsugnen minst 15 cm spelrum ovan & baktill för optimal ventilation. Detsamma gäller om du har planerat att bygga in din mikrovågsugn i ett skåp. Då krävs alltså att rätt slags ventilationssystem finns på plats. Det brukar tillverkaren och eventuellt återförsäljaren veta mer om och kunna lösa.

Kapacitet

Kapacitet hänvisar till hur mycket som ryms, och brukar vanligtvis variera från 17 till 30 liter. Alla varianter har plats för en vanlig tallrik. För varje produkt har vi även indikerat hur pass stor tallrik som får plats i ugnen. Kolla med ditt porslin hemma först så är du säker på att tallrikarna får plats.

Funktioner

Vilken mikrovågsugn som passar dig bäst beror till mångt och mycket på hur du vill använda mikrovågsugnen. Vill du endast värma maten så fungerar och presterar många av de billigare varianterna bra. Vill du dock ha bekväma funktionaliteter och estetiskt tilltalande varianter så måste storplånkan ut. Utöver att mikra kan mer exklusiva modeller även erbjuda funktion för att grilla och baka.

Grill / Crisp - Ger en krispig yta på pizzan, gratängen eller toasten.
Ångkokning - Genom att värma maten med ånga behålls grönsakers näringsämnen, som vitaminer och antioxidanter.
Varmluft - Värmer maten på rekordfart.
Upptiningsprogram - Om du vill kunna frysa in mat för att värma upp vid senare tillfälle bör du säkerställa att mikrovågsugnen som du väljer har ett bra upptiningsprogram.

Roterande botten - Är mer vanligt än ovanligt att ha för mikrovågsugnar. Rotationen fördelar värmen till ett jämnt resultat. Vissa ugnar erbjuder av- & på-funktion för rotation. Ska man exempelvis värma något större kan det vara bekvämt att kunna stänga av rotationsförmågan, så att tallriken inte slår mot kanterna.

Användarguide

Är mikrovågsugnar farliga?

Svar: nej. Det är en myt som växtes fram utifrån okunskap om hur mikrovågor påverkar mat. Att mikrovågsugnens strålar skulle vara ett farligt sätt att värma maten på har inte någon förankring i vetenskapen.

Hur varmt och hur länge du värmer maten spelar roll
Att värma mat på för hög värme, oavsett metod, leder till att viktiga näringsämnen går till spillo. Micra därför inte alltid på maximal värme, och inte allt för länge. På så sätt bevarar du alla de energigivande vitaminer och mineraler i maten.

Förpackningen spelar roll
Vissa förpackningar utsöndrar kemikalier som man helst inte vill ha i sin mat, när de möts med för hög värme. Samtidigt behöver maten värmas i minst 75 grader för att ta död på alla bakterier.

Akta dig för plast
Exempel på bra förpackningar att värma mat i är tallrikar, glas, skålar och (de flesta) matlådor i glas eller rostfritt stål. Visst kan det tyckas vara bekvämt att värma maten direkt i matlåden, men om du värmer din matlåda som är gjord av plast, löper du risken att få i dig giftiga ämnen som PVC. Om du trots det vill använda en matlåda av plast, se till att den är uppmärkt med typ 1 för att minimera risken av gifter.

Plast ger en ojämn värmetemperatur
Värmer du konservburken direkt i mikrovågsugnen så är det inte ovanligt att ena sidan blir brännande varm och andra sidan blir kall som en istapp. Det är för att metall är svår att genomtränga för mikrovågorna, och leder då till ett ojämnt resultat av värme och kyla.

kan man värma mat två gånger?

Svar: Ja, man kan värma mat flera gånger, och det är helt ofarligt. Färg och smak kan dock påverkas, men det betyder inte att maten är farlig att äta. Det är inget mer än en långlivad myt är att man inte skulle kunna värma maten fler gånger än en. Det är alltså inget att vara orolig över, och man kan värma sin mat hur många gånger man vill. Spara in på matkostnaden med andra ord, den bjuder vi på!

Hur fungerar en mikrovågsugn?

Till skillnad från en konventionell ugn värmer mikrovågsugnen inte genom luftvärme. Istället utnyttjas mikrovågorna, som gör att molekylerna rör sig på grund av friktion och genererar värme. Det gör att maten inifrån, vilket gör mikrovågsugnar är anledningen till att de kan värma maten snabbare än andra tillagningssätt. Dock värms maten inte jämnt, vilket förklarar anledningen till att mikrovågsugnens boten roterar och fördelar vågorna.