Mikrovågsugn

Mikrovågsugn bäst i test 2024

Uppdaterad 28 januari, 2024

Genomgång av de bästa mikrovågsugnarna 2024 utifrån prestanda, byggkvalitet och användares omdömen. Efter produkterna finns en köpguide som hjälp inför ditt val.

BÄST I TEST 2024

Bästa Mikrovågsugn 2024

Samsung
MW6000M

POPULÄR

Whirlpool MCP-345 - Mikrovågsugn med Quartz-Grill

Whirlpool
MCP 345

INBYGGNAD

Bästa Mikrovågsugn 2023 - Inbyggnadsmikro

Siemens
BF555LMS0

Quick Defrost

Bästa Mikrovågsugn 2022

Samsung
MS23K3513AS

Produkter

Samsung MW6000M - Mikrovågsugn Bäst i Test

Bästa Mikrovågsugn 2024

Bästa mikrovågsugn 2024

Samsung MW6000M (MC28M6045CS) är en mikro som kommer med ett ugnsutrymme på fina 28 liter och med en effekt på 900 w i mikroläget samt en grilleffekt på goda 1500 watt. Modellen fungerar även som en vanlig ugn med en varmluftsfunktion, där Samsung med sin teknik HotBlast blåser in värme genom små hål i innerväggen direkt på maten.

Mikrovågsugnens Funktioner

Här hittas även ett läge benämnt Slim Fry – en funktion med fritös-liknande egenskaper – här kombinerar man makrofunktionen med varmluftscirkulation.

Crusty Plate är en annan funktion för att ge krispighet åt rätterna genom att samtidigt bryna både över och undersida.

EasyView är en annan bra uppgradering av panelglaset, här ges en klarare insyn i mikron under tillagningen genom att använda sej av ett tunnare metallnät i glaset, dock med kvarstående säkerhetsklass. Modellen kommer med en invändig yta med keramisk emaljbeläggning som är lätt att rengöra.

Sammanfattning

Användare är mycket nöjda med sin mikrovågsugn som man anser hålla generellt hög kvalité. Man plussar mest för att modellen värmer snabbt och jämt, bra funktioner som levererar vad som sägs, varmluftsfunktionen ges också bra betyg liksom kombi-läget mikro/varmluft.

Med bra funktioner som varmluft och kombi-läge samt mycket nöjda användare blir denna Samsung vårt val & mikrovågsugn bäst i test 2024.

Whirlpool MCP 345 - Populär

Whirlpool MCP-345 - Mikrovågsugn med Quartz-Grill

Populär mikrovågsugn 2024

Whirlpool  har med sin MCP 345 landat i toppskiktet av de mest populära mikrovågsugnarna den senaste tiden. Här finns förutom en neutral men trevlig design alla de funktioner man kan ställa på en mikro – i ett prisläge som dessutom känns mer än rimligt med både Quartz-Grill & Crisp-panna.

Funktioner

Whirlpool MCP 345  mikro hittas i vitt och svart alternativ med en pris vs kapacitet ratio som känns positiv. Mikrovågsugnen som ger ett utrymme på fina 25 L och en roterande Crisp-panna på 280 mm har här både en anpassningsbar Crisp funktion samt en Quartz-grill för xtra-crisp där det behövs.

6 effektlägen hittas med samt hela 21 auto menyer med till exempel Pizza/Krisp läge där mikrons 3D-teknik står för en säker och jämn värmefördelning.

Bröd tinas enkelt upp genom att använda Jet Defrost och Crisp funktionerna via snabbvalet Bread Defrost. Snabbt, smidigt, varmt och frasigt – precis som vi vill ha det,.

MPC 345 måttar in på lättplacerade 520 mm x 425 mm x 301 mm och vill man ta sej en titt på hur mikon presenteras av tillverkaren går det bra på dess hemsida.

Slutord

MCP 345 ges oss vad vi förväntar oss av en modern mikrovågsugn med Crisp & grillfunktion till ett rimligt pris. 2 valbara färgalternativ och bra funktioner med ångrengöring i en standard lättplacerad design räcker gott och väl för att blir ett av de bättre köpen av mikrovågsugn idag.

Siemens BF555LMS0 - Inbyggnad

Bästa Mikrovågsugn 2023 - Inbyggnadsmikro

Bästa mikrovågsugn inbyggnad 2024

Siemens BF555LMS0 är kanske marknadens populäraste micro för inbyggnad. Modellen i rostfritt stål och glaslucka rymmer goda 25 liter och kommer med 7 st förinställda automatiska program, 4 upptinings-program och 3 matlagningsprogram samt en memory-funktion. De fem 5 effektlägen som finns att välja på är: 90 W, 180 W, 360 W, 600 W samt 900 W.

TouchControl

Här finns också en smart TouchControl-funktion för att styra micron, ändra effektläge eller avsluta programmet. Funktionen för automatiska program/matlagning – cookControl Plus – kan beskådas i en videopresentation här.

Sammanfattning

Några användare riktar här kritik mot att displayen är svår att se i svagt ljus, i övrigt är ägarna nöjda med sin mikrovågsugn. Här plussar man mest för den enkla hanteringen, den goda funktionen, bra invändig LED-belysning samt som alltid när det kommer till Siemens en snygg design.

Samsung MS23K3513AS - Quick Defrost

Bästa Mikrovågsugn 2022

Samsung MS23K3513AS är en omtyckt mikrovågsugn med en kapacitet på 23 liter. Maskinen har ett tredubbelt distributionssystem med tre mikrovågsantenn för att ge en bra värmefördelning i hela ugnen. Maskinen  har en 28,8 cm roterande tallrik, standby-funktion, digital klocka och invändig keramisk emaljbeläggning för att underlätta rengöring.

Programmen som finns är: Effektupptining, sensoravfrostning samt Quick Defrost för snabb automatisk upptining.

Sammanfattning

Samsung MS23K3513AS är en attraktivt prissatt mikrovågsugn där användare plussar för ett enkelt handhavande, att den är tystgående  medans den mörka ugnsluckan ges kritik då det kan vara svårt att se det som tillagas genom glaset.

Whirlpool MAX 38/IX - Liten Micro

Bra Mikrovågsugn 2023

Bästa mindre mikrovågsugn 2024

Whirlpool MAX 38/IX. Snygg rostfri designad mikrovågsugn i rundad form, vilket gör att den lättplacerad  i ett hörn t.ex. MAX 38/IX  är utrustad med en dual Crisp-funktion, perfekt för pizza, pommes frites, kyckling eller en krispig paj. En videopresentation på hur det fungerar kan du titta på här: Crisp Funktion.

Funktioner

Mikrovågsugnen kommer med en funktion för snabbstart som kallas Jetstart, och ger en 30 sekunders värmning per knapptryck på maxnivå, lagom att värma en kopp te eller eller t.ex för soppor. MAX 38/IX har även en grillfunktion vilket är riktigt bra för prisklassen.

Omdömen

Jag har själv denna modell sedan ett drygt år i ett mindre kök, och den har fungerat helt felfritt hittills. En funktionsrik, snygg och smidig mikrovågsugn, helt enkelt.

Sammanfattning

Användare plussar mest för den platsbesparande formen, snabb effekt och grillfunktionen. På minusfronten nämns att modellen borde komma med gummifötter för att inte glida så lätt när luckan öppnas.

Electrolux EMS21400W - Populär & Pris

Electrolux-EMS21

Electrolux EMS21400W är en mycket populär mindre mikro på 18 L. Trots det mindre & smidiga formatet kommer modellen med både en integrerad grillfunktion, en tallrik-diameter på 27 cm & invändig belysning.

Funktioner

7 helautomatiska program finns att välja bland, modellen saknar touch-kontroller och styrs istället utan krångel via tydliga vred och knappar. En menydisplay visar sedan vilka inställningar som valts. För upptining finns ett smart avfrostningsprogram med viktavkänning. Modellens mått landar på praktiska Höjd: 287 x Bredd: 485 x Djup: 422 mm.

Lägen att använda: Grill, Mikrovågor, Mikrovågor & grill, Avfrostning.

Tillbehör: Grillställning, Låg grillställning.

Sammanfattning

Modellen är populär med en bra prisbild sett till funktioner och ges generellt bra omdömen för att vara lättanvänd, tystgående med antifrost & grillfuntion. Den kritik vi funnit gäller främst att vreden upplevs som ”plastiga” samt att det kan vara svårt att se maten genom glaset.

Caso Chef MCG30 - Premium

Caso Chef-MCG30

Med en kapacitet på 30 liter räcker Caso Chef MCG30 till även för den stora familjen. Med både varmluft och grillfunktion kvalar denna mikro in i finrummet bland premiummaskinerna. Här kan man nämligen välja mellan varmluft, grill och mikrovågor i 4 kombinationsprogram samt 9 helautomatiska program.

10 värmenivåer finns också att tillgå för perfekt resultat. Denna mikrovågsugn kommer med innerbelysning och en insida i rostfritt stål, en timer-funktion som kan sättas på upp till 95 minuter finns också.

En tysk kvalite-ugn med både varmluft och grill gör Caso Chef MCG30 till ett bra köp i den övre prisklassen.

Köpguide - Mikrovågsugn bäst i test 2024

En fristående mikrovågsugn är ofta billigare och mest förekommande i Svenska hushåll idag. De erbjuder flexibilitet sett till placering, och kommer som både budgetvarianter och premiumalternativ. Fristående mikrovågsugnar kommer i många olika utföranden. Vissa får du inte plats med mer än en matlåda, medans andra kan jämföras nästintill vanliga ugnar i storlek. De går att placera på bänken eller eventuellt i köksskåpen. I testet finns endast fristående mikrovågsugnar med.

Högre i pris, men ger ett mer exklusivt intryck. Mikrovågsugnen integreras.

En klassisk fristående mikrovågsugn är ungefär 45 cm bred, 25 cm hög och 35 cm djup. Utöver det behöver mikrovågsugnen minst 15 cm spelrum ovan & baktill för optimal ventilation. Detsamma gäller om du har planerat att bygga in din mikrovågsugn i ett skåp. Då krävs alltså att rätt slags ventilationssystem finns på plats. Det brukar tillverkaren och eventuellt återförsäljaren veta mer om och kunna lösa.

Kapacitet hänvisar till hur mycket som ryms, och brukar vanligtvis variera från 17 till 30 liter. Alla varianter har plats för en vanlig tallrik. För varje produkt har vi även indikerat hur pass stor tallrik som får plats i ugnen. Kolla med ditt porslin hemma först så är du säker på att tallrikarna får plats.

Vilken mikrovågsugn som passar dig bäst beror till mångt och mycket på hur du vill använda mikrovågsugnen. Vill du endast värma maten så fungerar och presterar många av de billigare varianterna bra. Vill du dock ha bekväma funktionaliteter och estetiskt tilltalande varianter så måste storplånkan ut. Utöver att mikra kan mer exklusiva modeller även erbjuda funktion för att grilla och baka.

Grill / Crisp – Ger en krispig yta på pizzan, gratängen eller toasten.
Ångkokning – Genom att värma maten med ånga behålls grönsakers näringsämnen, som vitaminer och antioxidanter.
Varmluft – Värmer maten på rekordfart.
Upptiningsprogram – Om du vill kunna frysa in mat för att värma upp vid senare tillfälle bör du säkerställa att mikrovågsugnen som du väljer har ett bra upptiningsprogram.
Roterande botten – Är mer vanligt än ovanligt att ha för mikrovågsugnar. Rotationen fördelar värmen till ett jämnt resultat. Vissa ugnar erbjuder av- & på-funktion för rotation. Ska man exempelvis värma något större kan det vara bekvämt att kunna stänga av rotationsförmågan, så att tallriken inte slår mot kanterna.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 4.9 / 5. Antal betyg: 9

Fler tester