Mikrovågsugn - Bäst i Test

Mikrovågsugnar - Bäst i Test

INTRODUKTION

Bästa Mikrovågsugn. Vi har listat de bästa mikrovågsugnarna på marknaden enligt expert-test och användaromdömen.
Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

KÖPTIPS

Mått: Mät ditt kök och hitta en mikrovågsugn som håller måttet 🙂
Konstruktion: Inbyggda mikrovågsugnar byggs in i skåpen till ett mer enhetligt utseende. Fristående kan placeras vart som.
Effekt: Högre watt (W) är lika med snabbare uppvärmning.
Varmluft: Vissa mikrovågsugnar använder varmluft som en mer hälsosam uppvärmningsmetod.
Funktioner: Se över så att din mikrovågsugn har de finesser du önskar, exempelvis crisp.

Senast uppdaterad: måndag, 13 juli 2020

Bäst i Test

① Samsung MS28J5255UW

Mikrovågsugn Samsung MS28J5255UW
ButikPrisLänkar

Ångkokning för hälsosam uppvärmning

Samsung MS28J5255UW. Med ångkokningsfunktionen tillagar du enkelt kyckling, fisk, potatis, grönsaker och mycket mer på ett hälsosamt sätt. Tack vare den effektiva värmeprocessen behålls en större andel näringsvärden i jämförelse med de metoder de klassiska mikrovågsugnarna, även ugnar och spisar, använder. Det betyder att mer av de vitaminer som finns i ex. kyckling, fisk, potatis och grönsaker behålls.

Enkel rengöring och underhåll

Interiören i denna mikro är smart konstruerad med keramisk emaljbeläggning, vilket gör att mat inte fastnar lika lätt. Det förenklar även städprocessen samt minskar oönskad odör. Utöver det finns har mikrovågsugnen en funktion specifikt framtagen för att ta bort odör. Funktionen kallas Deodorisation.

Övriga funktioner som är uppskattade av användare är tallriksvärmaren, samt hur bra defrost-funktionen är sett till prisklasen. MS28J5255UW från Samsung är en bra mikrovågsugn för dig som vill värma maten på ett hälsosamt sett. Med bästa ration mellan kvalitet och pris blir Samsung MS28J5255UW vår vinnare och Bäst i Test.

Färgval Svart

ButikPrisLänkar

Produktinformation från tillverkaren

FUNKTIONER

ÅngkokningBehåller grönsakers näringsvärden
UpptiningTinar fryst mat

SPECIFIKATIONER

Volym28 liter
Effekt1000 W
Antal effektlägen7
ButikPrisLänkar

Populär

② Samsung Samsung MS23K3513AS

Mikrovågsugn Samsung MS23K3513AS
ButikPrisLänkar

Storsäljare

Samsung MS23K3513AS är en omtyckt mikrovågsugn med en kapacitet på 23 liter. Maskinen har ett tredubbelt distributionssystem med tre mikrovågsantenn för att ge en bra värmefördelning i hela ugnen. Maskinen  har en 28,8 cm roterande tallrik, standby-funktion, digital klocka och invändig keramisk emaljbeläggning för att underlätta rengöring. Programmen som finns är: Effektupptining, sensoravfrostning samt automatisk upptining.

Samsung MS23K3513AS är en attraktivt prissatt mikrovågsugn där användare plussar för ett enkelt handhavande, att den är tystgående  medans den mörka ugnsluckan ges kritik då det kan vara svårt att se det som tillagas genom glaset.

Färgval Vit

ButikPrisLänkar

Produktsida hos tillverkaren: Länk här

FUNKTIONER

UpptiningTinar fryst mat

SPECIFIKATIONER

Volym23 liter
Effekt800 W
Antal effektlägen6
ButikPrisLänkar

Liten

③ Whirlpool MAX 34 FW

Mikrovågsugn Whirlpool Max 38CSL
ButikPrisLänkar

Perfekt för små kök

Mikrovågsugn i rundad form, vilket gör att den passar bra att placera i ett hörn. Whirlpool MAX 34 FW är utrustad med en Crisp-funktion, perfekt för pizza, pommes frites, kyckling eller en krispig paj. En videopresentation på hur det fungerar kan du titta på här: Crisp Funktion.

Mikron har också en snabbstart som kallas Jetstart, och ger en 30 sekunders värmning per knapptryck på maxnivå, lagom att värma en kopp te eller eller t.ex för soppor. Maskinen har även en grillfunktion, vilket är bra för prisklassen.

Inga klagomål

Jag har själv denna modell sedan ett drygt år i ett mindre kök, och den har fungerat helt felfritt hittills. En funktionsrik, snygg och smidig mikrovågsugn, helt enkelt.

Externa länkar:
Konsumentrecensioner på Reevoo: Länk här
Videopresentation från tillverkaren: Länk här

FUNKTIONER

Grill / crispGer en krispig stekyta
UpptiningTinar fryst mat

SPECIFIKATIONER

Volym13 liter
Effekt700 W
Antal effektlägen5
ButikPrisLänkar

Bäst Integrerad

④ Siemens BF555LMS0

Mikrovågsugn Caso Chef MCG30
ButikPrisLänkar

Siemens BF555LMS0 är kanske marknadens populäraste micro för inbyggnad. Modellen i rostfritt stål och glaslucka rymmer goda 25 liter och kommer med 7 st förinställda automatiska program, 4 upptinings-program och 3 matlagningsprogram samt en memory-funktion. De fem 5 effektlägen som finns att välja på är: 90 W, 180 W, 360 W, 600 W samt 900 W. Här finns också en smart TouchControl-funktion för att styra micron, ändra effektläge eller avsluta programmet. Funktionen för automatiska program/matlagning - cookControl Plus - kan beskådas i en videopresentation här.

Några användare riktar kritik mot att displayen är svår att se i svagt ljus, i övrigt är ägarna nöjda med sin mikrovågsugn. Här plussar man mest för den enkla hanteringen, den goda funktionen, bra invändig LED-belysning samt som alltid när det kommer till Siemens för den snygga designen.

Fördelar:

  • 25 liter
  • LED-belysning
  • Tallrikdiameter 31.5 cm
  • Inbyggd kylfläkt
  • 7 st automatiska program
  • TouchControl

Bruksanvisning: Länk här (pdf)
Monteringsinstruktioner: Länk här (pdf)

FUNKTIONER

cookControl PlusAutomatiska inställningar efter typ av mat
BelysningInvändig LED-belysning
Upptining4 program

SPECIFIKATIONER

Volym25 liter
Effekt900 W
Antal effektlägen5
ButikPrisLänkar

Bäst i övre mellanprisklass

⑤ Caso Chef MCG30

Mikrovågsugn Caso Chef MCG30
ButikPrisLänkar

Bäst i övre mellanprisklassen

Med en kapacitet på 30 liter räcker Caso Chef MCG30 till även för den stora familjen. Med både varmluft och grillfunktion kvalar denna, med i prislapp  för mellanklass, in i finrummet bland premiummaskinerna. Här kan man nämligen välja mellan varmluft, grill och mikrovågor i 4 kombinationsprogram samt 9 helautomatiska program. 10 värmenivåer finns också att tillgå för perfekt resultat.
Denna mikrovågsugn kommer med innerbelysning och en insida i rostfritt stål, en timer-funktion som kan sättas på upp till 95 minuter finns också.

En tysk kvalitetsugn med både varmluft och grill gör Caso Chef MCG30 till bästa köp i övre mellanprisklassen.

Extern Länk:
Produktinformation från tillverkaren

FUNKTIONER

Grill / crispGer en krispig stekyta
VarmluftVärmer maten på rekordfart
UpptiningTinar fryst mat

SPECIFIKATIONER

Volym30 liter
Effekt900 W
Antal effektlägen10
ButikPrisLänkar

Prisvärd Budget

⑥ Sharp R-242WW

ButikPrisLänkar

Bra Budgetval

Sharp R-242WW är en synnerligen prisvärd mikrovågsugn från Sharp . Med bra funktioner och höga betyg från bland annat råd & rön samt ett attraktivt pris är Sharp R-242WW ett utmärkt köp. Maskinen har touch-kontroller på panelen vilket är lyx för klassen och en enkel tryckknapp för att öppna ugnsluckan.
Med 8 Automatiska program och hela 11 effektlägen finns en mängd variationer att tillgå för ett gott resultat. Ugnen har Roterande glastallrik på 25,5 cm och är utrustad med barnlås.

Produktinformation från tillverkaren

FUNKTIONER

UpptiningTinar fryst mat

SPECIFIKATIONER

Volym20 liter
Effekt800 W
Antal effektlägen11
ButikPrisLänkar

Köpguide

Tips och råd inför ditt val av mikrovågsugn. 

Fristående mikrovågsugnar
En fristående mikrovågsugn är ofta billigare och mest förekommande i Svenska hushåll idag. De erbjuder flexibilitet sett till placering, och kommer som både budgetvarianter och premiumalternativ. Fristående mikrovågsugnar kommer i många olika utföranden. Vissa får du inte plats med mer än en matlåda, medans andra kan jämföras nästintill vanliga ugnar i storlek. De går att placera på bänken eller eventuellt i köksskåpen. I testet finns endast fristående mikrovågsugnar med.

Inbyggda mikrovågsugnar
Högre i pris, men ger ett mer exklusivt intryck. Mikrovågsugnen integreras

Hur stor är en mikrovågsugn?
En klassisk fristående mikrovågsugn är ungefär 45 cm bred, 25 cm hög och 35 cm djup. Utöver det behöver mikrovågsugnen minst 15 cm spelrum ovan & baktill för optimal ventilation. Detsamma gäller om du har planerat att bygga in din mikrovågsugn i ett skåp. Då krävs alltså att rätt slags ventilationssystem finns på plats. Det brukar tillverkaren och eventuellt återförsäljaren veta mer om och kunna lösa.

Kapacitet
Kapacitet hänvisar till hur mycket som ryms, och brukar vanligtvis variera från 17 till 30 liter. Alla varianter har plats för en vanlig tallrik. För varje produkt har vi även indikerat hur pass stor tallrik som får plats i ugnen. Kolla med ditt porslin hemma först så är du säker på att tallrikarna får plats.

Funktioner
Vilken mikrovågsugn som passar dig bäst beror till mångt och mycket på hur du vill använda mikrovågsugnen. Vill du endast värma maten så fungerar och presterar många av de billigare varianterna bra. Vill du dock ha bekväma funktionaliteter och estetiskt tilltalande varianter så måste storplånkan ut. Utöver att mikra kan mer exklusiva modeller även erbjuda funktion för att grilla och baka.

Grill / Crisp - Ger en krispig yta på pizzan, gratängen eller toasten.
Ångkokning - Genom att värma maten med ånga behålls grönsakers näringsämnen, som vitaminer och antioxidanter.
Varmluft - Värmer maten på rekordfart.
Upptiningsprogram - Om du vill kunna frysa in mat för att värma upp vid senare tillfälle bör du säkerställa att mikrovågsugnen som du väljer har ett bra upptiningsprogram.

Roterande botten - Är mer vanligt än ovanligt att ha för mikrovågsugnar. Rotationen fördelar värmen till ett jämnt resultat. Vissa ugnar erbjuder av- & på-funktion för rotation. Ska man exempelvis värma något större kan det vara bekvämt att kunna stänga av rotationsförmågan, så att tallriken inte slår mot kanterna.

Användarguide

Är mikrovågsugnar farliga?
Svar: nej. Det är en myt som växtes fram utifrån okunskap om hur mikrovågor påverkar mat. Att mikrovågsugnens strålar skulle vara ett farligt sätt att värma maten på har inte någon förankring i vetenskapen.

Hur varmt och hur länge du värmer maten spelar roll
Att värma mat på för hög värme, oavsett metod, leder till att viktiga näringsämnen går till spillo. Micra därför inte alltid på maximal värme, och inte allt för länge. På så sätt bevarar du alla de energigivande vitaminer och mineraler i maten.

Förpackningen spelar roll
Vissa förpackningar utsöndrar kemikalier som man helst inte vill ha i sin mat, när de möts med för hög värme. Samtidigt behöver maten värmas i minst 75 grader för att ta död på alla bakterier.

Akta dig för plast
Exempel på bra förpackningar att värma mat i är tallrikar, glas, skålar och (de flesta) matlådor i glas eller rostfritt stål. Visst kan det tyckas vara bekvämt att värma maten direkt i matlåden, men om du värmer din matlåda som är gjord av plast, löper du risken att få i dig giftiga ämnen som PVC. Om du trots det vill använda en matlåda av plast, se till att den är uppmärkt med typ 1 för att minimera risken av gifter.

Plast ger en ojämn värmetemperatur
Värmer du konservburken direkt i mikrovågsugnen så är det inte ovanligt att ena sidan blir brännande varm och andra sidan blir kall som en istapp. Det är för att metall är svår att genomtränga för mikrovågorna, och leder då till ett ojämnt resultat av värme och kyla.

kan man värma mat två gånger?
Svar: Ja, man kan värma mat flera gånger, och det är helt ofarligt. Färg och smak kan dock påverkas, men det betyder inte att maten är farlig att äta. Det är inget mer än en långlivad myt är att man inte skulle kunna värma maten fler gånger än en. Det är alltså inget att vara orolig över, och man kan värma sin mat hur många gånger man vill. Spara in på matkostnaden med andra ord, den bjuder vi på!

Hur fungerar en mikrovågsugn?
Till skillnad från en konventionell ugn värmer mikrovågsugnen inte genom luftvärme. Istället utnyttjas mikrovågorna, som gör att molekylerna rör sig på grund av friktion och genererar värme. Det gör att maten inifrån, vilket gör mikrovågsugnar är anledningen till att de kan värma maten snabbare än andra tillagningssätt. Dock värms maten inte jämnt, vilket förklarar anledningen till att mikrovågsugnens botten roterar och fördelar vågorna.

Lycka till att hitta bästa mikrovågsugnen just för dig!

 

Experttester

Råd&Rön | Länk till test

Råd &Rön:s test av mikrovågsugnar.

Via länken ovan kan du läsa hela testet (prenumeration krävs hos Råd&Rön)