Bästa mikrovågsugn 2021

Vi har listat bästa mikrovågsugnar på marknaden enligt expert-test och användaromdömen.
Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

KÖPTIPS

 Mått: Mät ditt kök och hitta en mikrovågsugn som håller måttet.
 Konstruktion: Inbyggda mikrovågsugnar byggs in i skåpen till ett mer enhetligt utseende. Fristående kan placeras vart som.
 Effekt: Högre watt (W) är lika med snabbare uppvärmning.
 Varmluft: Vissa mikrovågsugnar använder varmluft som en mer hälsosam uppvärmningsmetod.
 Funktioner: Se över så att din mikrovågsugn har de finesser du önskar, exempelvis crisp.

BÄST I TEST

Bästa Mikrovågsugn 2021

Samsung MC28M6045CS

POPULÄR

Bästa Mikrovågsugn 2021

Samsung MS23K3513AS

LITEN

Whirlpool-MAX-38x

Whirlpool MAX 38/IX

INBYGGNAD

Siemens-BF555LMS0

Siemens BF555LMS0

1 | Samsung MC28M6045CS

Bästa mikrovågsugn 2021

Bästa Mikrovågsugn 2021

FUNKTIONER
Grill / crisp
Varmluft
Upptining
Barnlås

SPECIFIKATIONER
Volym
: 28 L
Maxeffekt: 1400 W
Antal effektlägen: 6

Varmluft & Fritös-variant
Samsung MC28M6045CS är en mikro som kommer med ett ugnsutrymme på fina 28 liter och med en effekt på 900 w i mikroläget samt en grilleffekt på goda 1500 watt. Modellen fungerar även som en vanlig ugn med en varmluftsfunktion, där Samsung med sin teknik HotBlast blåser in värme genom små hål i innerväggen direkt på maten.

Här finns även ett läge benämnt Slim Fry – en funktion med fritös-liknande egenskaper – här kombinerar man mikrofunktionen med varmluftscirkulation.
Crusty Plate är en annan funktion för att ge krispighet åt rätterna genom att samtidigt bryna både över och undersida.

EasyView är en annan bra uppgradering av panelglaset, här ges en klarare insyn i mikron under tillagningen genom att använda sej av ett tunnare metallnät i glaset, dock med kvarstående säkerhetsklass. Modellen kommer med en invändig yta med keramisk emaljbeläggning som är lätt att rengöra.

Användare är mycket nöjda med sin mikrovågsugn som man anser hålla generellt hög kvalité. Man plussar mest för att modellen värmer snabbt och jämt, bra funktioner som levererar vad som sägs, varmluftsfunktionen ges också bra betyg liksom kombi-läget mikro/varmluft.

Med bra funktioner som varmluft och kombi-läge samt mycket nöjda användare blir Samsung MC28M6045CS bästa mikrovågsugn 2021.

2 | Samsung MS23K3513AS

Bästa mikrovågsugn 2021 - Populär

Bästa Mikrovågsugn 2021

FUNKTIONER
Upptining
Barnlås

SPECIFIKATIONER
Volym
: 23 L
Maxeffekt: 800 W
Antal effektlägen: 6

Samsung MS23K3513AS är en omtyckt mikrovågsugn med en kapacitet på 23 liter. Maskinen har ett tredubbelt distributionssystem med tre mikrovågsantenn för att ge en bra värmefördelning i hela ugnen. Maskinen  har en 28,8 cm roterande tallrik, standby-funktion, digital klocka och invändig keramisk emaljbeläggning för att underlätta rengöring.

Programmen som finns är: Effektupptining, sensoravfrostning samt automatisk upptining.

Samsung MS23K3513AS är en attraktivt prissatt mikrovågsugn där användare plussar för ett enkelt handhavande, att den är tystgående  medans den mörka ugnsluckan ges kritik då det kan vara svårt att se det som tillagas genom glaset.

3 | Whirlpool MAX 38/IX

Bästa mikrovågsugn 2021 - Mindre

Whirlpool-MAX-38x

FUNKTIONER
Grill / crisp
Upptining
Barnlås

SPECIFIKATIONER
Volym
: 13 L
Maxeffekt: 700 W
Antal effektlägen: 5

Whirlpool MAX 38/IX. Snygg rostfri designad mikrovågsugn i rundad form, vilket gör att den lättplacerad  i ett hörn t.ex. MAX 38/IX  är utrustad med en dual Crisp-funktion, perfekt för pizza, pommes frites, kyckling eller en krispig paj. En videopresentation på hur det fungerar kan du titta på här: Crisp Funktion.

Mikron kommer med en funktion för snabbstart som kallas Jetstart, och ger en 30 sekunders värmning per knapptryck på maxnivå, lagom att värma en kopp te eller eller t.ex för soppor. MAX 38/IX har även en grillfunktion vilket är riktigt bra för prisklassen.

Omdömen
Jag har själv denna modell sedan ett drygt år i ett mindre kök, och den har fungerat helt felfritt hittills. En funktionsrik, snygg och smidig mikrovågsugn, helt enkelt. Användare plussar mest för den platsbesparande formen, snabb effekt och grillfunktionen. På minusfronten nämns att modellen borde komma med gummifötter för att inte glida så lätt när luckan öppnas.

4 | Siemens BF555LMS0

Bästa mikrovågsugn 2021 - Inbyggnad

Siemens-BF555LMS0

FUNKTIONER
Upptining

SPECIFIKATIONER
Volym
: 25 L
Maxeffekt: 900 W
Antal effektlägen: 5

Siemens BF555LMS0 är kanske marknadens populäraste micro för inbyggnad. Modellen i rostfritt stål och glaslucka rymmer goda 25 liter och kommer med 7 st förinställda automatiska program, 4 upptinings-program och 3 matlagningsprogram samt en memory-funktion. De fem 5 effektlägen som finns att välja på är: 90 W, 180 W, 360 W, 600 W samt 900 W.

Här finns också en smart TouchControl-funktion för att styra micron, ändra effektläge eller avsluta programmet. Funktionen för automatiska program/matlagning – cookControl Plus – kan beskådas i en videopresentation här.

Några användare riktar kritik mot att displayen är svår att se i svagt ljus, i övrigt är ägarna nöjda med sin mikrovågsugn. Här plussar man mest för den enkla hanteringen, den goda funktionen, bra invändig LED-belysning samt som alltid när det kommer till Siemens för den snygga designen.

5 | Caso Chef MCG30 - Mikrovågsugn Premium

Bästa mikrovågsugn 2021 - Premium

Caso-Chef-MCG30

FUNKTIONER
Grill / crisp
Varmluft
Upptining

SPECIFIKATIONER
Volym
: 30 L
Maxeffekt: 900 W
Antal effektlägen: 10

Bra i övre prisklassen
Med en kapacitet på 30 liter räcker Caso Chef MCG30 till även för den stora familjen. Med både varmluft och grillfunktion kvalar denna mikro in i finrummet bland premiummaskinerna. Här kan man nämligen välja mellan varmluft, grill och mikrovågor i 4 kombinationsprogram samt 9 helautomatiska program.

10 värmenivåer finns också att tillgå för perfekt resultat. Denna mikrovågsugn kommer med innerbelysning och en insida i rostfritt stål, en timer-funktion som kan sättas på upp till 95 minuter finns också.

En tysk kvalitetsugn med både varmluft och grill gör Caso Chef MCG30 till ett bra köp i den övre prisklassen.

KÖPGUIDE

Mikrovågsugn Bäst i Test 2021

Fristående mikrovågsugnar
En fristående mikrovågsugn är ofta billigare och mest förekommande i Svenska hushåll idag. De erbjuder flexibilitet sett till placering, och kommer som både budgetvarianter och premiumalternativ. Fristående mikrovågsugnar kommer i många olika utföranden. Vissa får du inte plats med mer än en matlåda, medans andra kan jämföras nästintill vanliga ugnar i storlek. De går att placera på bänken eller eventuellt i köksskåpen. I testet finns endast fristående mikrovågsugnar med.

Inbyggda mikrovågsugnar
Högre i pris, men ger ett mer exklusivt intryck. Mikrovågsugnen integreras

Hur stor är en mikrovågsugn?
En klassisk fristående mikrovågsugn är ungefär 45 cm bred, 25 cm hög och 35 cm djup. Utöver det behöver mikrovågsugnen minst 15 cm spelrum ovan & baktill för optimal ventilation. Detsamma gäller om du har planerat att bygga in din mikrovågsugn i ett skåp. Då krävs alltså att rätt slags ventilationssystem finns på plats. Det brukar tillverkaren och eventuellt återförsäljaren veta mer om och kunna lösa.

Kapacitet
Kapacitet hänvisar till hur mycket som ryms, och brukar vanligtvis variera från 17 till 30 liter. Alla varianter har plats för en vanlig tallrik. För varje produkt har vi även indikerat hur pass stor tallrik som får plats i ugnen. Kolla med ditt porslin hemma först så är du säker på att tallrikarna får plats.

Funktioner
Vilken mikrovågsugn som passar dig bäst beror till mångt och mycket på hur du vill använda mikrovågsugnen. Vill du endast värma maten så fungerar och presterar många av de billigare varianterna bra. Vill du dock ha bekväma funktionaliteter och estetiskt tilltalande varianter så måste storplånkan ut. Utöver att mikra kan mer exklusiva modeller även erbjuda funktion för att grilla och baka.

Grill / Crisp – Ger en krispig yta på pizzan, gratängen eller toasten.
Ångkokning – Genom att värma maten med ånga behålls grönsakers näringsämnen, som vitaminer och antioxidanter.
Varmluft – Värmer maten på rekordfart.
Upptiningsprogram – Om du vill kunna frysa in mat för att värma upp vid senare tillfälle bör du säkerställa att mikrovågsugnen som du väljer har ett bra upptiningsprogram.
Roterande botten – Är mer vanligt än ovanligt att ha för mikrovågsugnar. Rotationen fördelar värmen till ett jämnt resultat. Vissa ugnar erbjuder av- & på-funktion för rotation. Ska man exempelvis värma något större kan det vara bekvämt att kunna stänga av rotationsförmågan, så att tallriken inte slår mot kanterna.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 2