Pastamaskiner - Bäst i Test

Bästa pastamaskinen 2018

Att kunna göra sig en härligt god och färska pasta har aldrig varit enklare. Med en bra pastamaskin är det både smidigt och roligt att göra pasta. Om du vill göra penne, ravioli, lasagne, klassisk spaghetti eller andra typer av spannmål är helt upp till dig. De manuella pastamaskinerna ger dig full kontroll över processen, medans de elektriska ger dig enkelhet och kreativitet. Vi har listat de bästa i sina respektive prisklasser så att du kan få det allra bästa alternativet utefter dina kriterier.

① Philips PastaMaker HR2355

ButikPrisLänkar
1.938 Kr.Till butik

Philips PastaMaker HR2355 är ett premiumalternativ som presterar över förväntan, både när det kommer till smak och enkelhet. Allt man behöver är ingredienserna, och maskinen tar hand om resten. Du kan själv välja vilka ingredienser du vill använda; olika miljösorter, morötter, rödbetor, ägg och mycket mer.

4 formskivor finns förprogrammerade i pastamaskinen, så att du kan forma pastan till spaghetti, penna, fettuccine och lasagne. Ännu fler alternativ finns som tillbehör, både för pasta och nudlar. Ration mellan vatten och mjöl är det viktigaste när det kommer till att få fram den bästa pastan, och de medkommande måtten samt avskrapare hjälper dig få en optimal blandning, varje gång. Displayen tillåter dig välja mellan 300 och 600 gram pasta.

I jämförelse med andra helautomatiska pastamaskiner är HR2355 både snyggare, tystare och mer enkel att rengöra. Samtidigt har maskinen en tilltalande modern design.

PLUS

MINUS

Färsk pasta med ett knapptryck

Dyrare än övriga pastamaskiner

Philips demonstrerar här hur det går till i praktiken:

② Marcato Atlas motor

ButikPrisLänkar
1.499 Kr.Till butik

Till en hederlig andraplats presenterar vi Marcato Atlas motor - en motordriven pastamaskin som kan producera lasagne, tagliolini och fettuccini. Atlas motor har funktionalitet för att kunna reglera tjockleken på pastan, och det finns även ett stort utbud av pastavalsar som gör att du kan ta fram ännu fler pastatyper.

Maskinen känns väldigt robust är givetvis tillverkad i Italien. Motorn går att montera av och istället ersättas med den medföljande manuella veven om så önskas. Atlasmotor är ett smidigt alternativ till det helautomatiska alternativet från Philips.

PLUS

MINUS

Snygg & lätthanterlig

Inte lika bekväm som en helautomatisk

③ Funktion

ButikPrisLänkar
379 Kr.Till butik
446 Kr.Till butik
599 Kr.Till butik
599 Kr.Till butik

Kasta snabbmakaronerna, för här skall göras pasta! Funktion är en manuell pastamaskin till ett väldigt bra pris. Veven är extra lång, vilket förenklar vevprocessen, och tjockleken är justerbar. Med Funktion kan du servera färsk tagliatelle och lasagne på under 20 minuter. Maskinen är i rostfritt stål och rullarnas bredd är 17,5 cm.

Funktion är perfekt för dig som vill ha en manuell & prisvärd pastamaskin.

PLUS

MINUS

 Priset

 Allt är manuellt

④ C3 Pasta Basta

Om du är familjär med matberedare så kommer du bekanta dig snabbt med i C3 Pasta Basta. Denna helautomatiska pastamaskinen är tämligen snarlik en typisk matberedare sett till utformningen, och klarar av att göra 300 gram pasta åt gången. När degen är färdigknådad säger maskinen till, och är då reda att pressas. Första gången maskinen används kan det kännas något överväldigande med alla moment, men efter en testrunda eller två så är man på banan, och kan servera pasta på under 20 minuter.

PLUS

MINUS

 Helautomatisk

 Många avtagbara delar

Här presenterar kocken Erik Fröderberg maskinen från start till färdig pasta
https://www.youtube.com/watch?v=lNe5dFIoW4w
Smartson framställde ett konsumenttest på C3, där 91& av testpiloterna rekommenderade produkten.
Här hittar du hela testet.

Köpguide

Många som är skeptiska till pastamaskiner brukar aldrig gå tillbaks efter att ha testat. Färsk pasta är helt enkelt så mycket godare än vanlig pasta man köper i affären, samtidigt kan man ta fram helt unika recept. En pastamaskin är lätt som en plätt att använda, tar väldigt lite plats och rengörs snabbt. De allra flesta pastamaskinerna är konstruerade som så att de fästs fast i köksbänken, så se därför till att hitta en variant som passar ditt kök bäst.

För tydlighets skull kan vi dela in pastamaskiner i tre nivåer: helautomatiska, mekaniska och handvävda. Alla ger dig färsk pasta, men fungerar olika i praktiken och erbjuder olika funktioner.

Helautomatiska pastmaskiner

Gör allt jobb själv, det enda du behöver göra är att välja ingredienser. Efter det knådar pastamaskinen degen själv och pressar färdig pasta. Processen tar ungefär 15 minuter, och man kan börja koka pastan direkt efter. En elektrisk pastamaskin kan du köpa för runt 2000kr. Samtidigt erbjuder de till skillnad från övriga varianter mer bekvämlighet och låter dig vara kreativ med val av ingredienser, smaker, färger och former. För färgsättning kan du använda det mesta, exempelvis morotsjuice, där smak och färg fördelas jämnt. Vissa pastamaskiner kan även göra nudlar.

Philips HR2355 är enligt oss den bästa helautomatiska pastamaskinen delvis för att den gör god pasta, men också för att den är mycket enkel att hålla ren, samt att den erbjuder flest alternativ för att göra olika pastatyper.

+ Enkel, smidig och flest valmöjligheter
- Dyrare än övriga alternativ

Mekaniska / motordrivna pastamaskiner

 Pressar pastan, men du behöver själv knåda degen. En mekanisk pastamaskin kan du köpa för ett par hundralappar, och pastavalser, som låter dig anpassa utformningen, kostar ca. 200 kr styck.
+ Du slipper veva manuellt
- Inte lika bekväm som en helautomatisk pastamaskin

Manuella pastamaskiner

Sätter dig i förarsätet, och du får själv knåda och pressa pastan. De skiljer sig främst åt i storlek, och många pastamaskiner har samma tillverkare. De billigare varianterna håller därmed överlag samma kvalitet som de dyrare.
+ Prisvärd
- Du behöver själv dega, knåda och pressa.

Användartips

Nyckeln till en perfekt pasta är ration av mjöl och vätska. För 600 g pasta bör du använda ungefär 180 ml vatten. Om du vill blanda ägg som färgning av pasta så behöver den räknas in som vätska. Därför kan det vara bra att mäta och mixa dem i en behållare först.