Rakapparat

Rakapparat bäst i test 2022

2 veckor sedan

Skäggets vara eller icke vara har funderats över sedan urminnes tider. Mer eller mindre praktiska rakredskap har hittats skapta redan under bronsåldern, 1800 – 500 f.kr. Alltsedan dess, och troligen långt innan, har både skäggväxt vs slätrakat vart ett kärt tvistemål.

Vi har granskat marknaden och listat 4 populära alternativ som kommer lämna skägget i toppskick.

Bästa Rakapparaten 2022

BÄST I TEST 2022

Philips S9711/31

ALTERNATIV

Braun 9 9340s

PRISVÄRD

Braun 50-R1000s

1 | Philips Series S9711/31 - Bäst i Test

Philips-Series-9000-S9711CC

Bästa rakapparat 2022 – Philips Series S9711/31 som är populär en rakapparat i den övre prisklassen för den mest precisa och bekväma rakningen på marknaden. Modellen fungerar självklart för vanlig torr-rakning men även för våt-rakning med rak-gel eller raklödder. Vi går igenom funktionerna och för att se vad som erbjuds av Philips toppmodell.

S9711/31 kommer med NanoTech designade precisionsblad som är förstärkta med nanopartiklar för att säkra både precision och hållbarhet och för att ge ett så hudnära rakresultat som möjligt. Rakapparatens ContourDetect-Rakhuvud som är följsam i hela 8 riktningar efter ansiktets konturer fångar även hår som växer i olika riktningar och i varierande täthet. Området runt bladen, som är kontaktytan mot huden är en nog så viktig detalj när det kommer till rakning för att minimera hudirritation. Här har Philips en bra lösning med en anti-friktionsbeläggning på sina komfortringar för en så behaglig och smidig rakning som möjligt.

BeardAdapt Sensor
Philips S9711/31 klarar via sitt system BeardAdapt Sensor även av att hantera lite längre skäggstubb om man hoppat över rakningen ett par dagar. Under rakningen känner sensorer av tjockleken på skäggstråna hela 15 gånger per sekund och justerar därefter rakningen efter skäggväxten. Tillsammans med de nydesignade bredare och rundare öppningarna in emot skärbladen, ska tekniken vara effektiv nog att även kunna hantera ett 7-dagars stubb/skägg utan problem.

Philips rakapparat kommer med 3 olika komfortinställningar att välja mellan. Normal: För den dagliga rakningen, Snabb: Effektfull rakning när man har bråttom,  men även speciellt bra för områden med kraftigare hårväxt – samt en tredje inställning för mer känsliga områden. Modellen kan med fördel även användas av de med skägg också, med tillbehör som click on Beard styler med anpassade längdinställningar kan du enkelt hantera din skäggstil.

På rakapparatens display visas information om batteristatus i procent samt indikatorer för rengöring, reselås samt byte av rakhuvud.

Användare ger höga betyg för modellens generella känsla av premiumprodukt, produktens materialval samt självklart ett utmärkt rakresultat.

Philips S9711/31 blir tack vare innovativa funktioner, kvalitativa materialval samt  höga betyg hos konsumenter och i tester vår vinnare av rakapparat Bäst i test 2022

Bäst i Test

2 | Philips S5589/30 - Populär

Rakapparat bäst i test 2021

Philips S5589/30 är en rakapparat i budgetklassen med många nöjda användare. Modellen är avsedd för både torr och våt rakning. S5589 kommer med flexibla 360-D-rakhuvuden samt det självslipande rakbladet SteelPrecision med 90 000 klippmoment per minut. Philips SkinIQ-teknik känner smart av och anpassar rakningen till skäggets tjocklek för bättre resultat.

Rakapparaten är helt vattentät och det fungerar utmärkt att ta med den i duschen. Laddning för fullt batteri tar omkring 1 timme och ger även ca 60 minuters drifttid.  Är det bråttom finns möjlighet till en 5 minuters snabbladdning som räcker för en normal rakning.

Användare är mycket nöjda med modellen, som exempel ges betyget 4,5/5 av konsumenterna som kommenterat modellen på Philips produktsida. Man plussar mest för att rakapparaten upplevs som bekväm, att den är tystgående, samt för bra rakresultat och då allra bäst vid användning med rak-gel eller lödder. Även den modellens inbyggda trimsax ges plus för. Produktinfo Tillverkaren.

Fördelar Philips AquaTouch S5400/06

 • SteelPrecision-rakblad.
 • Både torr och våt rakning.
 • Bra användaromdömen.

3 | Braun Series 9 9340s - Alternativ

Braun-Series-9-9380ccx2

Braun 9 9340s är en helt vattentät rakapparat i premiumklassen som fungerar för våt, torr, gel eller skumrakning. Modellen kommer med en Sonic-teknik som producerar inte mindre än 10 000 mikrovibrationer. Tillsammans med de fyra synkroniserade rakelementen och den intelligent AutoSense-motorn analyseras skäggtätheten. Rakhuvudet på Series 7 är 8-D flexibelt och anpassar sig bra efter ansiktets konturer med en hudkontakt så nära som 0,05 mm för att säkerställa en mer jämn och effektiv rakning.

Rakapparaten är bra utrustad med 5 justerbara effektlägen som anpassar intensiteten efter önskemål,  inklusive turbo när det är bråttom samt ett läge för  känslig hud.

Laddningstiden på 9380cc ligger på  ca 60 min vilket i sin tur genererar goda 60 minuters brukstid, modellen kan även snabbladdas på endast 5 minuter. En batteri-indikator visar via ett LED-gränssnitt aktuell batteristatus och uppmärksammar när det är dags att ladda upp igen.

Användare uppskattar det hudnära rakresultatet, att modellen känns bra mot huden, den praktiska laddnings-stationen samt en generell känsla av kvalitét. På minuskontot hittas ytterst få missnöjda konsumenter som inte anser rakningen blir bra nog.

Fördelar Braun Series 9

 • 5 synkroniserade rakelement.
 • Autosense-motor.
 • Rengöring & Laddstation.
 • Mycket goda användaromdömen.
 • Snabbladdning på endast 5 minuter.

Medföljande tillbehör:

Rengöring & Laddstation – Rengöringsborste – 1 st rengöringskassetter – Bruksanvisning – Hårt resefodral.

4 | Braun Series 5 50-R1000s - Prisvärd

Braun-Series-5-50-R1000s

Braun Series 5 50-R1000s är en omtyckt rakapparat som generellt får bra betyg av sina användare. 50-R1000s är en rakapparat för både vår & torr rakning med en kapacitet på upp till 50 minuter rakning och kan snabbladdas på 5 min för en rakning. Full laddning tar ca 1 h. Rakapparaten har ett tredubbelt skärhuvud som lyfter skäggstrået innan rakning och modellen anpassar sej smidigt efter ansiktets kontur. Rakapparaten ger 50 minuters rakning på 1 timmes laddning och kommer med en display som kontinuerligt anger status för batterinivån.

Användare upplever att rakapparaten gör sitt jobb effektivt, att modellen är skonsam mot huden samt är lätt att rengöra. Det negativa vi kunnat finna är ett antal kommentarer om att apparaten upplevs ge sämre rak-resultat än förväntat samt att man saknar de dyrare modellernas rörlighet i 360 grader. Produktinfo hos tillverkaren.

Fördelar Braun Series 5 5030s

 • EasyClean system
 • Anpassar sig efter ansiktets konturer
 • Huvud med varierande hålstorlekar
 • 100% vattentät

Köpguide

Nuförtiden samlas skäggets främsta konnässörer i eleganta föreningar för att diskutera skägg i alla dess former samt olika typer av vax, kammar, oljor, skägg-schampo med mera. Oavsett personliga ställningstaganden i denna fråga ska trots allt skäggväxten hanteras. Visst finns hyvlar i storpack av tveksam kvalité, rakblad i fåpack med rejäl prislapp osv, men hur vi än vrider och vänder på det hamnar de flesta av oss män förr eller senare i andra änden av en förhoppningsvis modern, effektiv och trivsamt småbrummande rakapparat. Här följer lite tips för att göra stunden med rakapparaten lite trevligare,

Tips

 • Linjär eller roterande modell ? Vilken typ man väljer är kanske både en estetisk smaksak och vilken typ man känner sej mest bekväm med att använda. Bägge varianterna gör sitt jobb men man brukar säga att om man har lite kraftigare skäggväxt kan en roterande rakapparat vara att föredra.
 • Bäst rakning ges när apparaten jobbar mor skäggets växtriktning oavsett typ av rakapparat. Har du en linjär apparat rakar man bäst vertikalt uppåt/ nedåt. Har du en roterande modell används med fördel inte överraskande just en roterande rörelse för bästa resultat.
 • Har du känslig hud så det ofta svider och blir irriterat efter rakningen kan en rakapparater som klarar våt-rakning vara värt att skaffa då just den tekniken är extra skonsam mot huden. Det varma vattnet mjukar upp skäggstråna och gör rakningen betydligt smidigare.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 1

Fler tester