Rakapparat

Rakapparat Bäst i Test 2024

Uppdaterad 30 mars, 2024

Skäggets vara eller icke vara har funderats över sedan urminnes tider. Mer eller mindre praktiska rakredskap har hittats skapta redan under bronsåldern. Alltsedan dess, och troligen långt innan har  skäggväxt vs slätrakat vart ett kärt tvistemål.

Vi har granskat marknaden 2024 och listat 4 populära alternativ som kommer hantera rakning & skägg på toppnivå utifrån prisklassen.

Testade Rakapparater 2024

BÄST I TEST

Bästa Rakapparat Premium

Philips Series 9000

POPULÄR

Populär & Prisvärd Rakapparat

Philips Series 5000

Out of Stock

PREMIUM ALTERNATIV

Bästa Rakapparat Premium

Braun Series 9 Pro

PRISVÄRD

Braun 51-B1000s​

Philips Series 9000 - Rakapparat Bäst i Test 2024

Bästa rakapparat 2024

Bästa rakapparat 2024 blir Philips Series 9000 i variant S9987 som är en populär rakapparat i den övre prisklassen för den mest precisa och bekväma rakningen på marknaden. Modellen fungerar självklart för vanlig torr-rakning men även för våt-rakning med rak-gel eller raklödder. Series 9000 kommer också med en integrerad precisionstrimmer. Vi går igenom funktionerna och för att se vad som erbjuds av Philips toppmodell.

Rakapparat Bäst i Test 2024

S9987 kommer med ett avancerat Dual SteelPrecision -bladsystem med hela 72 självslipande blad som levererar upp till imponerande 150 000 klipp per minut / 500 gånger per sekund för att säkra både precision och hållbarhet och för att ge ett så hudnära rakresultat som möjligt.

Rakapparatens 360-D-flexibela huvud som via sin power adapt-sensor följsam följer ansiktets konturer och även fångar upp hår som växer i olika riktningar och i varierande täthet.

Som rakapparat i den finare klassen hittas här även en avanverad tryckvakts-sensor som dedekterar aktuellt tryck och indikerar via ljussignaler om du rakar med för mycket / lite tryck.

Området runt bladen, som är kontaktytan mot huden är en nog så viktig detalj när det kommer till rakning för att minimera hudirritation. Här har Philips en bra lösning med en SkinGlide anti-friktionsbeläggning på sina komfortringar för en så behaglig och smidig rakning som möjligt.

Styling

Philips Series 9000 S9987 klarar enkelt via sitt tillbehörsystem för skäggstylingt att få den perfekta längden på både skägg och stubb. Här finns 5 variationer av längdinställningar för bästa trimning. Rakapparaten  kan alltså med fördel även användas av de med prydligt skägg via dessa tillbehör.

På rakapparatens display visas information om batteristatus i procent samt indikatorer för rengöring och apparaten kan här via bluetooth paras till smartphone för anpassning via appen GroomTribe.

Användare ger mycket höga betyg för modellens generella känsla av premiumprodukt, produktens materialval samt självklart en bekväm rakning och ett utmärkt rakresultat.

Rakapparater Test 2024

Philips Series 5000 - Populär

Populär & Prisvärd Rakapparat
Out of Stock

Bästa rakapparat 2024 Prisvärde – Philips S5589/30 är en rakapparat i den bättre mellanklassen med många nöjda användare. Modellen är avsedd för både torr och våt rakning. S5589 kommer med flexibla 360-D-rakhuvuden samt det självslipande rakbladet SteelPrecision med 90 000 klippmoment per minut. Philips SkinIQ-teknik känner smart av och anpassar rakningen till skäggets tjocklek för bättre resultat.

Bästa Rakapparat 2024 Mellanklass

Rakapparaten är helt vattentät och det fungerar utmärkt att ta med den i duschen. Laddning för fullt batteri tar omkring 1 timme och ger även ca 60 minuters drifttid.  Är det bråttom finns möjlighet till en 5 minuters snabbladdning som räcker för en normal rakning.

Användare är mycket nöjda med modellen, som exempel ges betyget 4,5/5 av konsumenterna som kommenterat modellen på Philips produktsida. Man plussar mest för att rakapparaten upplevs som bekväm, att den är tystgående, samt för bra rakresultat och då allra bäst vid användning med rak-gel eller lödder. Även den modellens inbyggda trimsax ges plus för. Produktinfo Tillverkaren.

Fördelar Philips AquaTouch S5400/06

 • SteelPrecision-rakblad.
 • Både torr och våt rakning.
 • Bra användaromdömen.
Out of Stock

Braun Series 9 Pro - Rakapparat Premium

Bästa Rakapparat Premium

Braun Series 9 Pro 9460cc är en helt vattentät rakapparat i premiumklassen som fungerar för våt, torr, gel eller skumrakning. Modellen kommer med en Sonic-teknik som producerar inte mindre än 10 000 mikrovibrationer. Tillsammans med de fem synkroniserade rakelementen och den intelligenta AutoSense-motorn analyseras skäggtätheten.

Bästa Rakapparat 2024 Premium

Rakhuvudet på Series 9 är 8-D flexibelt och anpassar sig bra efter ansiktets konturer med en hudkontakt så nära som 0,05 mm för att säkerställa en mer jämn och effektiv rakning.

Rakapparaten är bra utrustad med 5 justerbara effektlägen som anpassar intensiteten efter önskemål,  inklusive turbo när det är bråttom samt ett läge för  känslig hud.

Laddningstiden på 9460cc ligger på  ca 60 min vilket i sin tur genererar goda 60 minuters brukstid, modellen kan även snabbladdas på endast 5 minuter. En batteri-indikator visar via ett LED-gränssnitt aktuell batteristatus och uppmärksammar när det är dags att ladda upp igen.

Betygen som ges är i toppklass för segmentet. Användare uppskattar det hudnära rakresultatet, att modellen känns bra mot huden, den praktiska laddnings-stationen samt en generell känsla av kvalitét. 

Fördelar Braun Series 9

 • 5 synkroniserade rakelement.
 • Autosense-motor.
 • SmartCare-station.
 • Mycket goda användaromdömen.
 • Snabbladdning på endast 5 minuter.

Medföljande tillbehör:

SmartCare-center med Laddstation – Rengöringsborste – Rengöringspatron – Resefodral i läder – Bruksanvisning.

Braun Series 5 51-B1000s - Prisvärd

Braun Series 5 51-B1000s är en omtyckt rakapparat som generellt får bra betyg av sina användare. 51-B1000s är en rakapparat för både vår & torr rakning med en kapacitet på upp till 50 minuter rakning och kan snabbladdas på 5 min för en rakning. Full laddning tar ca 1 h.

Braun Series 5 rakapparat har ett tredubbelt skärhuvud som lyfter skäggstrået innan rakning och modellen anpassar sej smidigt efter ansiktets kontur. Rakapparaten ger 50 minuters rakning på 1 timmes laddning och kommer med en display som kontinuerligt anger status för batterinivån.

Användare upplever att rakapparaten gör sitt jobb effektivt, att modellen är skonsam mot huden samt är lätt att rengöra. Det negativa vi kunnat finna är ett antal kommentarer om att apparaten upplevs ge sämre rak-resultat än förväntat samt att man saknar de dyrare modellernas rörlighet i 360 grader. Produktinfo hos tillverkaren.

Fördelar Braun Series 5 

 • EasyClean system
 • Anpassar sig efter ansiktets konturer
 • Huvud med varierande hålstorlekar
 • 100% vattentät1

Guide - Rakapparat Bäst i Test 2024

– Rakapparater ger en nära rakning och en bekväm upplevese utan risk för irriterande skärsår.
– Handhavandet är mycket enkel och rakapparater är lätta att använda vilket passar både nybörjare och oss mer erfarna skäggbärare.
Apparaterna är generellt av hög kvalité och hållbara vilket gör rakapparater till ett mycket kostnadseffektivt val.

Nuförtiden samlas skäggets främsta konnässörer i eleganta föreningar för att diskutera skägg i alla dess former samt olika typer av vax, kammar, oljor, skägg-schampo med mera. Oavsett personliga ställningstaganden i denna fråga ska trots allt skäggväxten hanteras.

Visst finns hyvlar i storpack av tveksam kvalité, rakblad i fåpack med rejäl prislapp osv, men hur vi än vrider och vänder på det hamnar de flesta av oss män förr eller senare i andra änden av en förhoppningsvis modern, effektiv och trivsamt småbrummande rakapparat. Här följer lite tips för att göra stunden med rakapparaten lite trevligare,

Tips

 • Linjär eller roterande modell ? Vilken typ man väljer är kanske både en estetisk smaksak och vilken typ man känner sej mest bekväm med att använda. Bägge varianterna gör sitt jobb men man brukar säga att om man har lite kraftigare skäggväxt kan en roterande rakapparat vara att föredra.
 • Bäst rakning ges när apparaten jobbar mor skäggets växtriktning oavsett typ av rakapparat. Har du en linjär apparat rakar man bäst vertikalt uppåt/ nedåt. Har du en roterande modell används med fördel inte överraskande just en roterande rörelse för bästa resultat.
 • Har du känslig hud så det ofta svider och blir irriterat efter rakningen kan en rakapparater som klarar våt-rakning vara värt att skaffa då just den tekniken är extra skonsam mot huden. Det varma vattnet mjukar upp skäggstråna och gör rakningen betydligt smidigare.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 4.6 / 5. Antal betyg: 7

Övriga Tester