Router - Bäst i Test

Router - Bäst i Test

INTRODUKTION

Vi  listar bäst i test router 2020 utifrån experttester och användaromdömen, budget som premium.
Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

Närliggande: Mesh Router

KÖPTIPS

Täckning: Mest Wifi ? Satsa på en bra router med erkänt stark täckning.
Streama: För stabilast resultat rekommenderas trådbunden kabelanslutning till t.ex Tv:n.
Hastighet: Skicka filer i nätverk ? Premiera hög överföringshastighet.
Pris: Kvalitet lönar sej i längden, köp välkända och beprövade produkter.

Bäst i Test

① Asus RT-AC68U

Router Asus RT-AC68U
ButikPrisLänkar

ASUS RT-AC66U har under en längre tid vart den mest populära routern för hemmabruk. Med tanke på pris och prestanda är det lätt att förstå.

Installationen är enkel, efter inloggning på det öppna wifi:t startas en steg-för-steg-guide där lösenord och grundläggande inställningar väljs. Gränssnitt har svenskt språkstöd och det är lätt att hitta och ställa in.

På 2,4 GHz uppnås 600 Mbps, medans 5 GHz ger 1300 Mbps. Då denna router kan hantera bägge frekvenserna samtidigt via sin dual-band-teknik uppnås 1900 Mps överföringshastighet. Routern kommer med 2 usb portar, 1 st med 3.1 gränssnitt och en med 2.0. Portarna kan användas för t.ex datalagring över nätverket eller för ett externt usb-modem för mobilt bredband.
Säkerhetsmässigt finns AiProtection som ger ett bra skydd mot intrång i ditt lokala nätverk, samt säkerhetsprotokollen för trådlös trafik WPA2, WPA2-PSK, TKIP, WPA2-Enterprise.

RT-AC66U stöjer också AiMesh där två eller fler AiMesh-kompatibla routrar kan de arbeta tillsammans som en enhet under ett SSID, vilket enkelt ökar täckningen vid t.ex över/under-våning eller där större större ytor behöver täckas. Andra finesser är t.ex inbyggd printerserver, mobilapp för styrning av funktioner, filserver, föräldrakontroll samt molntjänsten ASUS AiCloud.

ASUS RT-AC66U är en mycket prisvärd router och blir vår vinnare efter jämförelse vid pris kontra prestanda. Routern passar utmärkt  för normalanvändaren med fullgoda hastigheter samt bra täckning för både streaming, gaming och surf.

Användare ger bland annat beröm för routerns enkla installation, att räckvidd och hastighet är bra samt pris i förhållande till prestanda/kvalitet.

App för Android | App för Ios | Produktbeskrivning

Prisvärd

② TP-Link Archer C9

Router TP-Link Archer C9
ButikPrisLänkar

TP-Link Archer C9 är en populär router i den nedre prisklassen som lovordas både bland experter och användare. Trots sitt relativt låga pris får du här en router med bra fart och riktigt bra täckningsförmåga. Här finns de egenskaper en normalanvändare behöver och lite till för den som vill.

Gränssnittet är på svenska, är intuitivt och lätt att förstå. Här sätts val för gästnätverk, en qos-funktion som delar ut olika bandbredd utifrån vilken enhet eller program man vill prioritera i sitt nätverk samt en bra föräldrakontroll. Hastigheten mäts till 600 Mbit/sek på 2,4 GHz-bandet och 1 300 Mbit/sek på 5 GHz-bandet. Routern kommer med 2 usb-portar som kan användas till att dela en skrivare eller sätta upp en filserver.

Användare värdesätter främst, förutom prissättningen routerns goda täckningsförmåga, enkla gränssnitt samt stabila gång.

Om du letar efter en bra router för en mindre peng är Archer C9 ett mycket bra val.

En stor sammanfattning användarkommentarer finns att läsa på Techspot.com

Produktbeskrivning hos tillverkaren: Länk här.

Premium

③ Asus RT-AC86U

 Asus RT-AC86U router
ButikPrisLänkar

Asus RT-AC86U är en router i mellan/övre prissegmentet som fått sina användare att jubla. Räckvidden på det trådlösa nätverket samt hastigheten routern presterar är betydligt bättre än på de enklare modellerna. Här får man faktisk mer mos för pengarna.

Installationen är enkel med val av nätverksnamn och lösenord, konfigurering sker sedan med webbgränssnitt i datorn eller via mobilappen.

Routern är försedd med fyra Gigabit LAN-portar, en USB 2.0-port och en USB 3.0-port och drivs av en 1,8 GHz dual-core CPU med 512 MB RAM. Maskinen levererar upp till 750 Mbps på 2,4 GHz-bandet och 2167 Mbps på 5GHz-bandet, med andra ord tillgång till 2917 Mbps sammanlagd urkraft. Ingen fara att streamen buffrar när övriga familjemedlemmar/kompisar lirar onlinespel samtidigt
.
Router har MU-MIMO-teknik vilket gör att kompatibla enheter ges en egen Wi-Fi-anslutning med full hastighet, mycket bra då flera enheter kopplar upp sig samtidigt.

AiProtection skyddar nätverket mot angrepp utifrån och säkerhetsprotokollen för trådlös anslutning är WPA, WEP, WPA2, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPS, WPA2-Enterprise, WPA-Enterprise.

RT-AC86U har även stöd för AiMesh., så att två eller fler AiMesh-kompatibla routrar kan arbeta tillsammans som en enhet under ett SSID. Bra funktion när man behöver öka täckningen av större större ytor.

Användare av denna Asus router plussar mest för den höga topphastigheten, att den ger bättre räckvidd än andra modeller samt att den hanterar många enheter utan problem. En stor sammanfattning användarkommentarer finns att läsa på Techspot.com

RT-AC86U rekommenderas varmt till alla som bästa routern i sin prisklass, men främst till hushåll där ett flertal emellanåt samtidigt använder sej av nätverkskrävande applikationer som streaming och onlinespel.

App för Android: Länk här.
App för Ios: Länk här.

Produktbeskrivning hos tillverkaren: Länk här.

Guide

 

 

En router är förenklat maskinen som hämtar ditt internet och sedan fördelar densamma till anslutna datorer, telefoner osv som är uppkopplade i nätverket. Till hjälp använder sej routern av portar och antenner. Den port som hämtar internet betecknas som WAN-port, medans LAN-portarna fördelar den inkommande strömmen ut till nätverkets anslutna enheter. WAN-porten är ofta inramad i en annan färg för att underlätta. 1 st.  WAN-port och 4 LAN-portar är standard på konsumentroutrar.

 

 

Vid trådbundet nätverk dras då nätverkskabel från  en LAN-port på routern till nätverksporten på enheten som ska anslutas. Fördelen med trådbundet är kvaliteten på signalen jämfört med trådlös anslutning. Mindre störningar och högre hastighet oftast kort och gott.

Fördelen med trådlös anslutning är självklar, att slippa sladdar och kunna vara rörlig i hemmet. Nackdelen kan vara sämre signal som resulterar i lägre hastigheter, glapp i strömmen och problem då större ytor ska täckas. Tekniken utvecklas dock kontinuerligt och resultaten blir bättre. Med de nya standarderna fungerar trådlöst oftast bra även för krävande användning.

De standarder som används  är :

802.11g: 2.4 GHz med maxgräns 54Mbit/s

802.11n: 2.4/5 GHz med maxgräns 600Mbit/s

802.11ac: 5 GHz, med maxgräns 1.3Gbit/s

802.11ad: En ny standard på toppmodellerna som på 60 GHz och korta avstånd kan nå upp till 7 Gbit/s.

De flesta routrar har idag stöd för samtliga standarder förutom 802.11ad, som än är förbehållet de mer exklusiva modellerna. Stödet för äldre standarder är för att säkra kompatibilitet med äldre enheter. Generellt kan man säga att 5 GHz ger en snabbare uppkoppling än 2.4 GHz, men på bekostnad av sämre räckvidd.

 

 

Experttester

Asus RT-AC68U | pcmag.com | Länk till test

EDITOR RATING: EXCELLENT (4.0)

Asus RT-AC68U | techspot.com | Länk till test

"The Asus RT-AC68U B1 is a budget-friendly dual-band router that is easy to install, feature-packed, and delivers solid throughput performance."

TP-Link Archer C9 | PC FÖR ALLA | Länk till test

"Prisvärt, enkelt och snyggt"

TP-Link Archer C9 | trustedreviews.com | Länk till test

"If you’re in the market for a top-spec, future-proofed router but don’t want to spend megabucks, the TP-Link Archer C9 is a great choice. "

Asus RT-AC86U | techspot.com | Länk till test

TechSpot Metascore 90/100

"The Asus RT-AC86U is a stellar Wi-Fi router for anyone. The router is awesome by itself."

Lycka till att hitta en router som passar dig bra !