Router Bäst i Test 2021

Router - Bäst i Test

Router Bäst i Test 2021

Vi  listar bäst i test router utifrån experttester och användaromdömen, budget som premium.
Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.
Närliggande Produkter: Mesh-router

KÖPTIPS

Täckning: Mest Wifi ? Satsa på en bra router med erkänt stark täckning.
Streama: För stabilast resultat rekommenderas trådbunden kabelanslutning till t.ex Tv:n.
Hastighet: Skicka filer i nätverk ? Premiera hög överföringshastighet.
Pris: Kvalitet lönar sej i längden, köp välkända och beprövade produkter.

① Asus ZenWiFi AX XT8

Router Bäst i Test 2021
Router bäst i test 2020
ButikPrisLänkar

Asus Zenwifi AX XT8 är en router i premiumklassen i snyggt borstad aluminium. Modellen kommer med hela 6 st inbyggda antenner varav två av dessa är vinklade för maximal täckning. Här levereras prestanda - 3 st gigabit LAN-portar och en WAN-port på hela 2.5 Gb samt en kompetent fyrkärnig 1,5 GHz-processor. Med duktiga 4,8 Gb/s i Wifi 6 läge och 4.3 Gb/s med Wifi 5 lämnar Asus Zenwifi konkurrenterna rejält bakom sej.

Behöver du ansluta en extern nätverksdisk eller skrivare i nätverket finns en kompatibel USB 3.1 port att tillgå. Porten har även stöd för iOS-Time Machine. Routern installeras och konfigurera via appen där diverse inställningar för till exempel gästnät, föräldrakontroll och enhets-prio finns.

Säkerhet
Förutom möjlighet att använda den inbyggda Open-VPN-klienten för att kryptera din utgående trafik har Asus Zenwifi implementerat en säkerhetslösning från Trend Micro benämnt AiProtection Pro. Systemet blockerar automatiskt surf till skadliga webbplatser och ett intrångsskyddssystem skyddar även ditt nätverk mot angrepp utifrån. Med appen kan man nå en avancerad föräldrakontroll för att se trafiken på ditt nätverk.

Sammanfattning
Att modellen är lätt att uppgradera/framtidssäkra till ett mesh-system genom att addera ytterligare en enhet till är en klar fördel.
Användare är nöjda med sin router. Den goda täckningen samt de höga hastigheterna plussas mest för. Kritik finns med enstaka kommentarer att produkten inte levererar förväntad hastighet. I bransch-recensioner ges höga betyg och modellen i mesh-version (2 enheter ) blev också utsedd till bäst i test hos PC För Alla.

Vill man toppklass på räckvidd och nog fart för en 8K-stream är Asus ZenWiFi AX XT8 ett bra val att uppgradera till. Vårt val av Bästa Router 2021.

② Asus RT-AC68U

Populär & Prisvärd - Router Bäst i Test 2021
Router bäst i test 2020
ButikPrisLänkar

ASUS RT-AC66U har under en längre tid vart den mest populära routern för hemmabruk. Med tanke på pris och prestanda är det lätt att förstå.

Installationen är enkel, efter inloggning på det öppna wifi:t startas en steg-för-steg-guide där lösenord och grundläggande inställningar väljs. Gränssnitt har svenskt språkstöd och det är lätt att hitta och ställa in.

På 2,4 GHz uppnås 600 Mbps, medans 5 GHz ger 1300 Mbps. Då denna router kan hantera bägge frekvenserna samtidigt via sin dual-band-teknik uppnås 1900 Mps överföringshastighet. Routern kommer med 2 usb portar, 1 st med 3.1 gränssnitt och en med 2.0. Portarna kan användas för t.ex datalagring över nätverket eller för ett externt usb-modem för mobilt bredband.
Säkerhetsmässigt finns AiProtection som ger ett bra skydd mot intrång i ditt lokala nätverk, samt säkerhetsprotokollen för trådlös trafik WPA2, WPA2-PSK, TKIP, WPA2-Enterprise.

RT-AC66U stöjer också AiMesh där två eller fler AiMesh-kompatibla routrar kan de arbeta tillsammans som en enhet under ett SSID, vilket enkelt ökar täckningen vid t.ex över/under-våning eller där större större ytor behöver täckas. Andra finesser är t.ex inbyggd printerserver, mobilapp för styrning av funktioner, filserver, föräldrakontroll samt molntjänsten ASUS AiCloud.

ASUS RT-AC66U är en mycket prisvärd router  i jämförelse med pris kontra prestanda. Routern passar utmärkt  för normalanvändaren med fullgoda hastigheter samt bra täckning för både streaming, gaming och surf.

Användare ger bland annat beröm för routerns enkla installation, att räckvidd och hastighet är bra samt pris i förhållande till prestanda/kvalitet.

③ Asus RT-AC86U

Bäst i mellanprisklassen - Router Bäst i Test 2021
 Bäst i test 2020
ButikPrisLänkar

Asus RT-AC86U är ett utmärkt val av router i mellan/övre prissegmentet . Räckvidden på det trådlösa nätverket samt hastigheten routern presterar är betydligt bättre än på de enklare modellerna.

Installationen är enkel med val av nätverksnamn och lösenord, konfigurering sker sedan med webbgränssnitt i datorn eller via mobilappen.

Routern är försedd med fyra Gigabit LAN-portar, en USB 2.0-port och en USB 3.0-port och drivs av en 1,8 GHz dual-core CPU med 512 MB RAM. Maskinen levererar upp till 750 Mbps på 2,4 GHz-bandet och 2167 Mbps på 5GHz-bandet, med andra ord tillgång till 2917 Mbps sammanlagd kraft. Ingen fara att streamen buffrar när övriga familjemedlemmar/kompisar lirar onlinespel samtidigt
.
Router har MU-MIMO-teknik vilket gör att kompatibla enheter ges en egen Wi-Fi-anslutning med full hastighet, mycket bra då flera enheter kopplar upp sig samtidigt.

AiProtection skyddar nätverket mot angrepp utifrån och säkerhetsprotokollen för trådlös anslutning är WPA, WEP, WPA2, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPS, WPA2-Enterprise, WPA-Enterprise.

RT-AC86U har även stöd för AiMesh., så att två eller fler AiMesh-kompatibla routrar kan arbeta tillsammans som en enhet under ett SSID. Bra funktion när man behöver öka täckningen av större större ytor.

Användare av denna Asus router plussar mest för den höga topphastigheten, att den ger bättre räckvidd än andra modeller samt att den hanterar många enheter utan problem. En stor sammanfattning användarkommentarer finns att läsa på Techspot.com

RT-AC86U rekommenderas varmt till alla som bästa routern i sin prisklass, men främst till hushåll där ett flertal emellanåt samtidigt använder sej av nätverkskrävande applikationer som streaming och onlinespel.

④ TP-Link Archer C80

Bra Budgetval - Router Bäst i Test 2021
TP-Link Archer C80
ButikPrisLänkar

TP-Link Archer C80 är en populär router i den nedre prisklassen som lovordas både bland experter och användare. Trots sitt relativt låga pris får du här en router med bra fart och riktigt bra täckningsförmåga. Här finns de egenskaper en normalanvändare behöver och lite till för den som vill.

Gränssnittet är på svenska, är intuitivt och lätt att förstå. Här sätts val för gästnätverk, en qos-funktion som delar ut olika bandbredd utifrån vilken enhet eller program man vill prioritera i sitt nätverk samt en bra föräldrakontroll. Hastigheten mäts till 600 Mbit/sek på 2,4 GHz-bandet och 1 300 Mbit/sek på 5 GHz-bandet. Routern kommer med fyra LAN-portar & Dual Band & MU-MIMO.

Användare värdesätter främst, förutom prissättningen routerns goda täckningsförmåga, enkla gränssnitt samt stabila gång.

Om du letar efter en bra router för en mindre peng är TP-Link Archer C80 ett mycket bra val.

Guide - Router Bäst i Test 2021

 

Router bäst i test 2020

 

En router är förenklat maskinen som hämtar ditt internet och sedan fördelar densamma till anslutna datorer, telefoner osv som är uppkopplade i nätverket. Till hjälp använder sej routern av portar och antenner. Den port som hämtar internet betecknas som WAN-port, medans LAN-portarna fördelar den inkommande strömmen ut till nätverkets anslutna enheter. WAN-porten är ofta inramad i en annan färg för att underlätta. 1 st.  WAN-port och 4 LAN-portar är standard på konsumentroutrar.

 

Router bäst i test 2020

 

Router bäst i test 2020

Vid trådbundet nätverk dras då nätverkskabel från  en LAN-port på routern till nätverksporten på enheten som ska anslutas. Fördelen med trådbundet är kvaliteten på signalen jämfört med trådlös anslutning. Mindre störningar och högre hastighet oftast kort och gott.

Router bäst i test 2020

Fördelen med trådlös anslutning är självklar, att slippa sladdar och kunna vara rörlig i hemmet. Nackdelen kan vara sämre signal som resulterar i lägre hastigheter, glapp i strömmen och problem då större ytor ska täckas. Tekniken utvecklas dock kontinuerligt och resultaten blir bättre. Med de nya standarderna fungerar trådlöst oftast bra även för krävande användning.

De standarder som används  är :

802.11g: 2.4 GHz med maxgräns 54Mbit/s

802.11n: 2.4/5 GHz med maxgräns 600Mbit/s

802.11ac: 5 GHz, med maxgräns 1.3Gbit/s

802.11ad: En ny standard på toppmodellerna som på 60 GHz och korta avstånd kan nå upp till 7 Gbit/s.

De flesta routrar har idag stöd för samtliga standarder förutom 802.11ad och Wifi 6 som än är förbehållet de mer exklusiva modellerna. Stödet för äldre standarder är för att säkra kompatibilitet med äldre enheter. Generellt kan man säga att 5 GHz ger en snabbare uppkoppling än 2.4 GHz, men på bekostnad av sämre räckvidd.

 

 

Experttester - Router Bäst i Test 2021

Asus RT-AC68U | pcmag.com | Länk till test

EDITOR RATING: EXCELLENT (4.0)

Asus RT-AC68U | techspot.com | Länk till test

"The Asus RT-AC68U B1 is a budget-friendly dual-band router that is easy to install, feature-packed, and delivers solid throughput performance."

TP-Link Archer C9 | PC FÖR ALLA | Länk till test

"Prisvärt, enkelt och snyggt"

TP-Link Archer C9 | trustedreviews.com | Länk till test

"If you’re in the market for a top-spec, future-proofed router but don’t want to spend megabucks, the TP-Link Archer C9 is a great choice. "

Asus RT-AC86U | techspot.com | Länk till test

TechSpot Metascore 90/100

"The Asus RT-AC86U is a stellar Wi-Fi router for anyone. The router is awesome by itself."

Lycka till att hitta en router som passar dig bra !

[cmtoc_table_of_contents]