Skaftdammsugare - Bäst i Test

Skaftdammsugare - Bäst i Test

Skaftdammsugare Bäst i Test 2020

Sladdlös skaftdammsugare & handdammsugare bäst i test. Vi listar de bästa handdammsugare utifrån större tester och konsumenternas omdömen, budget som premium. Efter genomgången av produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

KÖPTIPS

Större kapacitet och längre batteritid är extra relevant för större hem.
Mikrofilter är bra mot damm.
Hepa-filter klara även mikrodamm som kan orsaka allergiska besvär.
Gör en bra research innan köp, se vad de som redan köpt tycker.

① Dyson V11 Absolute Extra

Skaftdammsugare Bäst i Test 2020
Skaftdammsugare Bäst i Test 2020 - Dyson V11 Absolute
ButikPrisLänkar

Bästa skaftdammsugaren

Dyson V11 Absolute Extra. Med sin senaste toppmodell V11 höjer Dyson återigen standarden för vad sladdlösa dammsugare kan prestera. Med en nyutvecklad motor som genererar hela 185 AW ges en överlägen sugförmåga som tillsammans med V11:ans helsystemsfiltrering fångar upp 99,97% av partiklar ner till 0,3 mikrometer. Modellen ges toppbetyg i både experttester, bland annat Råd & Rön och från många nöjda användares recensioner.

Dammsugaren drivs av Dysons digitala V11-motor som med en sugeffekt på hela 185 WA, vilket är en prestandaökning med över 60 % gentemot en tidigare toppmoll som V8. Trots denna stora kapacitetsökning har Dyson samtidigt lyckats öka batteriets drifttid från 40 till 60 minuter, imponerande. V11 är utrustad med tre lägen för att optimera användningen mellan kraft och batteritid: eco, auto och boost.

En bra premiumfunktion är att på skaftet finns en bra LCD-skärm som både visar återstående batteritid samt uppmärksammar när det är dags för underhåll. Modellen kan självklart även användas med eller utan skaft. För att ändra från golv till handdammsugare klickas dammsugarröret bort och munstycket fästs enkelt direkt på motorenheten. Laddning sker i en väggmonterad docka, och tiden för full laddning är ca 4,5 h.

Når det gäller munstycken/tillbehör har Dyson inte heller snålat. Med modellen kommer ett flertal speciellt anpassade tillbehör för olika bruksområden. Dessa är: Kombinationsmunstycke, Fogmunstycke, Motordrivet minimunstycke, High Torque-munstycke, Soft Roller-munstycke, Borste mot ingrodd smuts, samt en Mjuk dammborste.

Användare plussar främst för den kraftfulla sugeffekten, bra tillbehör samt batteriets höga kapacitet. På minuskontot nämns ett högt inköpspris samt enstaka användare som anser att modellen känns väl tung vid användning.

Fördelar Dyson V11 Absolute

  • Överlägsen sugkraft.
  • 60 min brukstid.
  • Bra tillbehör.
  • Hepa-filter.

Med nya V11:an håller Dyson enkelt sina konkurrenter på armlängds avstånd, och övriga tillverkare har att ägna sig åt produktutveckling.
Modellen är den första sladdlösa skaft/handdammsugaren som på allvar tar upp kampen mot traditionella dammsugare. Innovation i toppklass kommer dock ofta med ett pris, så även här. Men vill man ha det bästa marknaden kan erbjuda så är Dyson V11 Absolute Extra ett enkelt val. Vårt topp val i - Skaftdammsugare Bäst i Test 2020.

FUNKTIONER

System utan påse Indikator för full behållare
HEPA-certifierat filter

SPECIFIKATIONER

Kapacitet - behållare 0,76 liter
Batteritid 60 min
Ljudnivå, dB(A) 84 dB
Nettovikt 3,05 kg
Mått (BxHxD) 260 × 250 × 1290 mm

② Xiaomi Dreame V10

Prisvärd
Skaftdammsugare Bäst i Test 2020 - Dammsugare Xiaomi Dreame V10
ButikPrisLänkar

Prisvärd

Dreame V10 kommer med en Cyclone borstlös DC-motor på 450 W effekt som levererar en sugeffekt på 140 W med hela 100.000 varv per minut att tillgå när smulor och damm ska bort från golven.  Modellen utrustad med ett laddningsbart 25,2 volt Li-ion batteri.  Brukstid upp till 60 minuters kontinuerlig användning i eco-läget, 30 minuter på standardläget och 10 minuter i turboläge. Laddningstiden ligger på 3,5 timmar.

Xiaomi kommer med ett effektivt tvättbart 5-stegs Hepa-filtret och tömning av smuts sker enkelt från behållaren med en knapptryckning.

Dreame V10 har kapacitet att fånga upp bakterier och allergiframkallande ämnen som är endast 0,3 mikrometer stora.

  • Inställning på  standardläge ger effektiv arbetstid upp till 30 minuter.
  • Xiaomi Dreame V10 väger endast 1,5 kg vilket verkligen underlättar och gör städningen enklare.

Medföljande tillbehör:  Förlängningsstav - borstrulle - platt 2-i-1-munstycke - rengöringsborste för kvalster - 2-i-1-pulverborste -  Strömadapter.

Modellen får överlag gott betyg av sina användare där främst modellens goda sugkraft nämns, samt att produkten känns prisvärd. Enstaka kritik mot modellens ljudnivå.

FUNKTIONER

System utan påse
HEPA-certifierat filter

SPECIFIKATIONER

Kapacitet - behållare 0,5 liter
Batteritid 60 min
Ljudnivå, dB(A) 85 dB
Nettovikt 1,5 kg

③ Dyson V8 Absolute Plus

Prisvärd Utmanare
Skaftdammsugare Bäst i Test 2020 - Dyson V8 Absolute
ButikPrisLänkar

Prisvärd  Toppmodell

När Dyson V8 Absolute introducerades sattes en ny standard för sladdlösa skaftdammsugare.  Med nya Dyson V11 hamnar denna modell något efter vad prestanda gäller, men är med sin prisfördel fortsatt ett mycket gott val.

Modellen drivs med Dysons digitala V8-motor som ger en sugeffekt på utmärkta 115 W, vilket endast Dysons dyrare modeller kan toppa.  v8:an är utrustad med ett laddningsbart Li-ion batteri som ger upp till 40 minuters kontinuerlig användning.

Det tvättbara filteret håller hela dammsugarens livslängd. Tömning av smuts sker enkelt från behållaren med en knapptryckning.

Maskinen fångar effektivt upp bakterier och allergiframkallande ämnen som är endast 0,3 mikrometer stora, och filtrering sker i hela maskinen och blåser ut luft som är renare än luften du andas.

  • Funktionen Maxläge ger högsta möjliga sugeffekt i upp till 7 minuter för rengöring av extra smutsiga ytor.
  • Dyson V8 väger endast 2,6 kg vilket underlättar handhavandet och gör städningen enklare.

Medföljande tillbehör: Dockningsstation som förvarar och laddar dammsugaren. Fogmunstycke, Golvmunstycke, Möbelborste, Parkettmunstycke, Roterande munstycke samt Turboborste.

FUNKTIONER

System utan påse Indikator för full behållare
HEPA-certifierat filter

SPECIFIKATIONER

Kapacitet - behållare 0,54 liter
Batteritid 40 min
Ljudnivå, dB(A) 80 dB
Nettovikt 2,61 kg
Mått (BxHxD) 224 × 1 244 × 250 mm

④ Xiaomi Roidmi F8

Kraftfull
Skaftdammsugare Bäst i Test 2020 - Xiaomi Roidmi F8
ButikPrisLänkar

Utmanaren

Xiaomi Roidmi F8 är en stark utmanare till Dyson dominansen,  en populär och effektiv sladdlös dammsugare som prisats med utmärkelser från både Red Dot Design Award, , IF Design Award samt vinnare av M3:s stora test.

Produktvikten landar på bekväma 2,5 kg som gör den smidigt att arbeta med och dammsugaren kommer utan golvstativ, istället finns ett väggmontage i form av ett magnetfäste som enkelt monteras med skruv . Xiaomin har en flexibel led mellan skaft och golvmunstycke för att enkelt komma åt även i trånga utrymmen. Huvudmunstycket har en integrerad led-belysning som startas automatiskt vid behov. I det lägsta effektläget håller batteriet nära för en timmes användning medans full effekt ger ca tio minuters kapacitet.

Roidmi F8 är en nydanande skaftdammsugare och här finns bluetooth med tillhörande app för din smartphone, appen uppdaterar automatiskt mjukvaran i dammsugaren då det finns ny sådan tillgänglig samt ger information om t.ex batteri och hepa-filtrets status samt när behållaren behöver tömmas.

Xiaomis populära sladdlösa dammsugare Roidmi F8 är en kombination av pris/innovation och prestanda som är svårslagen.

Modellen säljs även i en enklare variant under benämningen Xiaomi Roidmi F8E. F8E har en svagare motor med en hastighet på 80 000 jmf. med 100 000 varv per minut, total effekt på 300 W jmf. med 410 W,  sugeffekt på 115 W vs 80 W samt en batteritid på 40 minuter vs 55 minuter.

FUNKTIONER

System utan påse Bluetooth med App
HEPA-certifierat filter

SPECIFIKATIONER

Kapacitet - behållare 0,4 liter
Batteritid 55 min
Ljudnivå, dB(A) 83 dB
Nettovikt 2,5 kg
Mått (BxHxD) 259 × 1191 × 158 mm

④ Cleanmate S40

Smidig
Skaftdammsugare Bäst i Test 2020 - Cleanmate S40
ButikPrisLänkar

Lätt och smidig

Cleanmate S40 är en lättskött och prisvärd sladdlös dammsugare med två effektlägen för att anpassa sugkraften efter behov. Med sitt 21,6v lithium batteri ges en lång körtid på 25 minuter i standardläge och 15 minuter på maxdrift. Modellens munstycke är utrustad med en led-belysning för att enklare se damm speciellt i mörkare utrymmen.

Dammsugaren kommer med tvättbara filter samt en 0,25 l dammbehållare som är enkel att rengöra. Cleanmate utmärker sig som en  mycket lätt och smidig  dammsugare att arbeta med då vikten endast är på 1,5 kg.

Användare mycket nöjda med produkten och plussar framförallt för bra sugkraft, bra batteritid, samt den låga vikten vilket gör arbetet smidigare.

FUNKTIONER

System utan påse 2 i 1 funktion
2 Effektlägen Led-belysning

SPECIFIKATIONER

Kapacitet - behållare 0,25 Liter
Batteritid 30 min
Ljudnivå, dB(A) 80 dB
Nettovikt 1,5 kg

⑤ Electrolux EUP8GREEN

Bra battertid
Electrolux-EUP8GREENst
ButikPrisLänkar

Utmärk med attraktivt pris

Electrolux UltraPower är med sina många nöjda användare en stark utmanare, och med en låg prislapp är maskinen ett intressant alternativ.  Skaftdammsugaren är utrustad med ett kraftfullt TurboPower HD litiumbatteri på 32,4V,  som med råge ger den längsta användartiden i testet - upp till hela 80 minuter.  En indikatorn signalerar också när maskinen behöver laddas.

UltraPower är ergonomiskt genomtänkt med bland annat 180° EasySteer™ - där  de lite större hjulen  underlättar manövreringen av maskinen.  En annan uppskattad finess är vad man kallar DustSpotter™ - där Electrolux placerat LED-lampor på det aerodynamiskt utformade PerformancePro™-munstycket för att lysa upp i mörka utrymmen. Rengöring av borstmunsycket görs enkelt med den patenterade tekniken - BrushRollClean™ -  genom en enkel knapptryckning på pedalen. Dammsugaren har  tre effektlägen för att  anpassa din dammsugning till olika ytor. Electrolux UltraPower är en bra sladdlös dammsugare med en rimlig prislapp.

Medföljande tillbehör: Laddstation, Golvborste, Golvmunstycke, Turboborste.

FUNKTIONER

System utan påse Indikator för full behållare
Filtreringssystem - Cyklonavskiljning 2 i 1 dammsugare

SPECIFIKATIONER

Kapacitet - behållare 0,8 Liter
Batteritid 80 min
Ljudnivå, dB(A) 82 dB
Nettovikt 2,76 kg
Mått (BxHxD) 160 × 1 090 × 265 mm

Bosch BBH 52550

Turboläge
Skaftdammsugare bäst i test 2020
ButikPrisLänkar

Kvalitet med bra prestanda

Bosch BBH52550 är en populär sladdlös dammsugare utrustad med en motoriserad AllFloor HighPower Brush som arbetar med cirka 5 000 varv per minut för att uppnå utmärkta resultat på alla golvtyper. Maskinen är utrustad med SensorControl som säkerställer att dammsugaren alltid arbetar alltid med optimal effekt.

Dammbehållaren är enkel att ta loss och rengöra tack vare Bosch SensorBagless™ teknologi . En LED-lampa lyser när det är dags att rengöra filtret och det finns även en indikatorlampa för när det är dags att tömma den 0,9 liter stora dammbehållaren, vilket för övrigt är den rymligaste i testet.  Rengöringen av munstycket via Bosch Easy Clean System som låter dig ta ut borstvalsen  för enkel rengöring.

BBH52550 har 3 prestandanivåer för dammsugning att anpassa efter behov maximal drifttid - medel drifttid och Turbo. Drifttiden är  upp till 50 minuter medans uppladdningstiden ligger på 3 timmar för 80%  batteriladdning och en laddning under 6 timmar ger 100% laddat batteri.  BBH52550 har även ett Soft Touch handtag för ett stabilare grepp.

FUNKTIONER

System utan påse Indikator rengöring filter
3 prestandanivåer Indikator batteriladdning 

SPECIFIKATIONER

Kapacitet - behållare 0,9 liter
Batteritid 50 min
Ljudnivå, dB(A) Ingen info
Nettovikt 3 kg
Mått (BxHxD) 285× 1 160 × 185 mm

Philips PowerPro Duo FC6168

2 i 1
Skaftdammsugare bäst i test 2020
ButikPrisLänkar

Lättmanövrerad & populär

Philips PowerPro Duo är en omtyckt sladdlös 2-i-1 skaftdammsugare med en praktisk parkeringsposition där det kan stå upprätt vilket underlättar när man behöver pausa en stund.

PowerPro har ett  TriActive-turbomunstycke som med den motoriserade borsten är mycket effektiv mot smuts och damm, samt tar bort djurhår från soffor, textilier och kuddar. Mikropartiklar fångas upp med filter i tre lager,  de tvättbara filter kan fånga 90 % av allergener från pollen, hår från husdjur och damm.

Medföljande tillbehör: Fogmunstycke, Golvborste, Turboborste.

FUNKTIONER

System utan påse Stående parkeringsposition
Tvättbart mikropartikelfilter 2 i 1 dammsugare

SPECIFIKATIONER

Kapacitet - behållare 0,6 Liter
Batteritid 40 min
Ljudnivå, dB(A) 83 dB
Nettovikt 3,2 kg
Mått (BxHxD) 253 × 1 150 × 215 mm

Experttester - Skaftdammasugare Bäst i Test 2020

Dyson V11 Absolute & Dyson V8 Absolute | Råd & Rön | Länk till test

En prenumeration hos Råd & Rön behövs för att få tillgång till testet.

Dyson V11 Absolute | dyson.com | Länk till användares recensioner

Dyson V8 Absolute | Theguardian.com

"..The V8 Absolute is the most flexible, easy to use and convenient vacuum cleaner I have ever used."
Länk till test

Dyson V8 Absolute | Expertreviews.co.uk

"...Yes, it’s the best cordless vacuum you can buy today, and it has some wonderful refinements over the previous V6 Absolute."
Länk till test

Xiaomi Roidmi F8 | Expertreviews.co.uk

"On the whole, the Roidmi F8 is an exceptionally good vacuum cleaner."
Länk till test

Tidigare recenserade produkter

[cmtoc_table_of_contents]