Skaftdammsugare

Skaftdammsugare Bäst i Test 2023

Uppdaterad 4 oktober, 2023

Vi listar bästa skaftdammsugare 2023 med bra betyg av användare och externa tester, budget som premium. Efter genomgången av produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

BÄST I TEST

Bästa Skaftdammsugare 2023

Dyson V15

PRISVÄRD

Skaftdammsugare bäst i test 2023 Prisläge - Xiaomi Dreame V10

Xiaomi Dreame V10

MELLANPRISKLASS

Skaftdammsugare från Dyson

Dyson V8 Absolute Plus

BUDGET

Skaftdammsugare bäst i test 2023 Budget - Electrolux WQ61-40OG

Electrolux WQ61

1 | Dyson V15 Detect Absolute - Bäst i Test

Bästa skaftdammsugare 2023

Bästa Skaftdammsugare 2023 – Dyson V15. Med sin senaste toppmodell V15 höjer Dyson återigen standarden för vad sladdlösa dammsugare kan prestera.

Stark motor

Med en nyutvecklad Hyperdymium-motor som genererar hela 220 AW ges en överlägen sugförmåga som tillsammans med V15:s helsystemsfiltrering fångar upp 99,97% av partiklar ner till 0,3 mikrometer. Modellen ges toppbetyg i både experttester, och från många nöjda användares recensioner.

Batteritid

Trots den stora kapacitetsökningen på nya modellen har Dyson likväl lyckats behålla batteriets drifttid på 60 minuter, imponerande. V15 är utrustad med tre lägen för att optimera användningen mellan kraft och batteritid: eco, auto och boost.

LCD-skärm

En bra premiumfunktion är att på skaftet finns en bra LCD-skärm som både visar återstående batteritid samt uppmärksammar när det är dags för underhåll. Modellen kan självklart även användas med eller utan skaft. För att ändra från golv till handdammsugare klickas dammsugarröret bort och munstycket fästs enkelt direkt på motorenheten. Laddning sker i en väggmonterad docka, och tiden för full laddning är ca 4,5 h.

Tillbehör

När det gäller munstycken/tillbehör har Dyson inte heller snålat. Med skaftdammsugaren kommer ett flertal speciellt anpassade tillbehör för olika bruksområden. Dessa är: Motoriserad borste, kombinations-tillbehörsverktyg, konformat verktyg, långt munstycke, liten mjuk dammborste samt en Slim Fluffy-borste. Den välbekanta & praktiska vägg-monterbara laddningsstationen följeer självklart även med nya modellen.

Användare är här rejält nöjda och plussar främst för den kraftfulla sugeffekten, bra tillbehör samt batteriets höga kapacitet. På minuskontot nämns ett högt inköpspris.

Sammanfattning

Med V15 håller Dyson enkelt sina konkurrenter på armlängds avstånd, och övriga tillverkare har att ägna sig åt produktutveckling. V15 är en sladdlös skaft/handdammsugaren som på allvar tar upp kampen mot traditionella dammsugare. Innovation i toppklass kommer dock ofta med ett pris, så även här. Men vill man ha det bästa marknaden kan erbjuda så är Dyson V15 ett enkelt val.

Produkter

2 | Dyson V12 - Premium Alternativ

Bästa Skaftdammsugare 2023

Dyson V12 slim är en specialvariant som som anpassats för de som gärna arbetar med en så smidig skaftdammsugare som möjligt, utan att förlora nödvändig kapacitet och kraft.

Men en vikt på endast 2,4 Kg är modellen  bekväm att hantera. En något lägre effekt på 545 W samt en mindre behållare på 0,35 hjälper till att hålla vikten minimal. 

V12:an är likväl en kraftfull skaftdammsugare i jämförelse med de flesta konkurrenter och passar särskilt bra både för mindre ytor samt för de som har svårare att hantera en tyngre modell.

Medföljande tillbehör: Långt munstycke, motoriserad borste, minimotoriserat verktyg, mindre mjuk dammborste, Laser-smal pensel, kombinationsverktyg, väggmonterbar laddstation.

3 | Xiaomi Dreame V10 - Prisvärd

Skaftdammsugare bäst i test 2023 Prisläge - Xiaomi Dreame V10

Xiaomi Dreame V10 är en stark utmanare till Dyson dominansen,  en populär och effektiv sladdlös dammsugare med många nöjda användare.

Produktvikten landar på bekväma 1,5 kg som gör den extra smidig att arbeta med. Xiaomin har en flexibel led mellan skaft och golvmunstycke för att enkelt komma åt även i trånga utrymmen. Modellen utrustad med ett laddningsbart 25,2 volt Li-ion batteri.  Brukstid upp till 60 minuters kontinuerlig användning i eco-läget, 30 minuter på standardläget och 12 minuter i turboläge. Laddningstiden ligger på 3,5 timmar.

Här finns den ny generationens Cyclone borstlösa DC-motor på stabila 450 W effekt att utmana obehörigt golvmaterial med. För den mest motståndskraftiga smutsen trycker vi på turboläget och ökar effekten till maximal effekt. Med 100.000 varv per minut & 22000 Pa sugkapacitet att förfoga över finns det bara en vinnare kvar efter jobbet – och det är inte smulor, grus & damm-produkter. Ett bra köp om man vill ha rena ytor med lite mindre arbetsinsats.

Xiaomis populära sladdlösa skaftdammsugare Dreame V10 är en prisvärd kombination av innovation och prestanda är slutsatsen.

Medföljande tillbehör: Förlängningsstav, borstrulle, 2-i-1-munstycke, 2-i-1-pulverborste, rengöringsborste för kvalster.

4 | Dyson V8 Absolute Plus - Mellanpris

Skaftdammsugare från Dyson

När Dyson V8 Absolute introducerades sattes en ny standard för sladdlösa skaftdammsugare.  Med nya Dyson modeller hamnar V8:an något efter vad prestanda gäller, men är med sin prisfördel fortsatt ett mycket gott val.

Absolute drivs med Dysons digitala V8-motor som ger en sugeffekt på utmärkta 115 W, vilket endast Dysons dyrare modeller kan toppa.  v8:an är utrustad med ett laddningsbart Li-ion batteri som ger upp till 40 minuters kontinuerlig användning.

Det tvättbara filteret håller hela dammsugarens livslängd. Tömning av smuts sker enkelt från behållaren med en knapptryckning.

V8:an fångar effektivt upp bakterier och allergiframkallande ämnen som är endast 0,3 mikrometer stora, och filtrering sker i hela maskinen och blåser ut luft som är renare än luften du andas.

  • Funktionen Maxläge ger högsta möjliga sugeffekt i upp till 7 minuter för rengöring av extra smutsiga ytor.
  • Dyson V8 väger endast 2,6 kg vilket underlättar handhavandet och gör städningen enklare.

Medföljande tillbehör: Dockningsstation som förvarar och laddar dammsugaren. Fogmunstycke, Golvmunstycke, Möbelborste, Parkettmunstycke, Roterande munstycke samt Turboborste.Absolute

5 | Electrolux WQ61 - Budget

Skaftdammsugare bäst i test 2023 Budget - Electrolux WQ61-40OG

Electrolux WQ61 – är en 2-i-1 skaftdammsugare med både låg vikt, luftfiltrering i fem steg & låg prislapp. Ett intressant & mycket populärt alternativ i den tuffa ”budget” klassen.

Med ett litiumbatteri på 18 V ges här upp till 45 minuter effektiv användningstid med en laddningstid på 4,5 h inför nästa runda.  En ljus-indikatorn signalerar när maskinen behöver laddas igen. Modellen har en mindre damm-behållare som rymmer 0.3 liter och ljudnivån stannar här på 79 dB.

Luftfiltersystem med tvättbart filter i 5 steg reducerar upp till 99,99 % av mikropartiklar ner till 1µm. Den praktiska handenheten tas enkelt loss för att smidigt avlägsna t.ex eventuella kak & chips smulor i soffan efter fredagsmyset.

Vi tycker att Electrolux WQ61 -är en till priset sett bra sladdlös 2-i-1 skaftdammsugare och användare är mer än nöjda – en faktor som är extra viktig att ha koll på speciellt när det gäller produkter i den lägre prisnivån. Här plussar främst för prisvärde, kapacitet. design samt den lätta vikten vilket gör arbetet smidigt – vår bäst i test budget!

Medföljande tillbehör: Golvmunstycke, Fogmunstycke, Möbelborste.

6 | Bosch Readyy'y - Budget Alternativ I

Bosch Bosch Readyy’y är en populär sladdlös  2-i-1 dammsugare med löstagbar handenhet till bra pris för sin kvalité. Höga betyg från modellens användare plussas extra för här.

Modellen kommer utrustad med en Turboborste som arbetar med cirka 3500 varv per minut för att uppnå utmärkta resultat på alla golvtyper. 

Dammbehållaren är enkel att ta loss & rengöra och en indikatorlampa påminner dig när det är dags att tömma  dammbehållaren.  Rengöring av munstycket görs via Bosch Easy Clean System som låter dig ta ut borstvalsen  för enkel rengöring.

Readyy’y har 2 prestandanivåer för dammsugning att anpassa efter behov maximal drifttid samt medel drifttid. Drifttiden är  upp till 38 minuter medans uppladdningstiden ligger på 3 timmar för 80%  batteriladdning och en laddning på 5 timmar ger 100% laddat batteri. Då dammsugaren inte används finns en praktisk själv stående parkeringsfunktion.

En uppskattad skaftdammsugare med rimlig kapacitet och bra pris.

7 | Philips SpeedPro FC6724

Philips SpeedPro FC6724

Philips SpeedPro FC6724 är en omtyckt sladdlös 2-i-1 PowerCyclone skaftdammsugare med både låg vikt &  attraktiv prislapp. Tillsammans med ett praktiskt sugmunstycke på 180° har vi här ett smidig och prisvärt alternativ från en kvalité tillverkare.

SpeedPro kommer med Philips PowerBlade-motor och ett  180° munstycke effektivt hämtar upp smuts och damm. Två hastighetsinställningar och ett tvättbart filter samt en smart designad dammbehållare hittas också här.

Med ett rejält batteri på 21,6 V ges en riktigt bra kapacitet med upp till 40 minuter aktiv användning.

Medföljande tillbehör:

Nätadapter, Fogmunstycke, Inbyggd borste, Väggmonterad dockning.

dfrcs ean="8710103886808"]

8 | Cleanmate S50 - Smidig

Skaftdammsugare bäst i test 2020 Cleanmate S40 Handdammsugare

Cleanmate S50 är en lättskött sladdlös dammsugare på smidiga 1,5 kg med bra specifikationer men mer blandade användarbetyg. 

Cleanmate har 2 effektlägen för att anpassa sugkraften efter behov. Med sitt 21,6v lithium batteri ges en effektiv brukstid på 30 minuter i standardläge och 15 minuter på maxdrift. Modellens munstycke är utrustad med en led-belysning för att enklare se damm speciellt i mörkare utrymmen.

Skaftdammsugaren kommer med tvättbara filter samt en 0,25 l dammbehållare som är enkel att rengöra. Cleanmate utmärker sig som en  mycket lätt och smidig  dammsugare att arbeta med då vikten endast är på 1,5 kg.

Merparten användare är nöjda med produkten och plussar framförallt för bra kraft, bra batteritid, samt den låga vikten vilket gör arbetet smidigare. Men även kritik finns där användare inte är nöjda med maskinens förmåga att suga upp lite tyngre material som t.ex grus.

9 | Roborock Mace H7 - Kraftfull

Out of Stock

Roborock Mace H7 är en populär skaftdammsugare med imponerande specifikationer i den högre mellanpris klassen. Med bra prestanda och en vikt på städvänliga 1,4 kilo är modellen ett intressant pris-snålare alternativ till toppvalet.

Funktioner

Med en effekt på 480 W ges en riktigt bra sugkraft, vilket modellens avändare också gärna påpekar. Kraften kan här justeras via 3 effektlägen – Max (10 min), Standard (45 min), & Eco (90 min) vilket är bra prestanda för klassen. Även vid ”fullt blås” håller sig H7:an sig rimligt tystgående där en maxnivå nås på 75 db vilket med tanke på motorkraften är riktigt bra.

Smart

utvecklas allt mer och funktionen med ett automatisk extra kraftpåslag när vi styr upp maskinen från golv till matta är en vi hittar här. En smart funktion då mattor gärna behöver lite extra kraft för att fånga ordentligt på djupet.

Filter

Att dammsugare av äldre snitt & dess utblåsluft kan ha sina nackdelar är vi många som erfarit. Här hålls dock utblåsluften fräsch via ett tvättbart 5-stegs HEPA-filter. 99,97 % av partiklar i form av pollen och allergener ned till 0,3 mikron samlas sedan i behållaren som här rymmer 0,5 liter.

Övrigt

Liksom alltfler modeller av högre klass finns även här en 1.3 tum info oled-panel. Panelen visar info om vald 3-stegs nivå, batteriets aktuella kapacitet samt info om behållarens status, här kan du även aktivera barnlås med mera. En extra låsknapp erbjuds så du slipper trycket på gasreglaget, bekvämt. Laddningstiden från tom till fullt laddad landar på ca. 2.5 h.

Användare gillar sin Mace och är nöjda – modellens höga sugkraft i kombination med en låg vikt ger en effektiv och relativt lättarbetad skaftdammsugare till ett jämförelsevis bra pris anser man.

Tillbehör: Fogmunstycke, Motoriserad miniborste, Flexslang & Dammborste & Vägghängd laddstation / tillbehör-station.

Out of Stock

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 4.6 / 5. Antal betyg: 10

Referenser

Fler tester