Skaftdammsugare

Skaftdammsugare Bäst i Test 2024

Uppdaterad 30 januari, 2024

Skaftdammsugare bäst i test 2024 – Är du på jakt efter en ny skaftdammsugare? För att hjälpa dig att hitta rätt har vi på Hemtips sammanställt listan nedan över bästa skaftdammsugare 2024. Vi har undersökt användarbetyg samt externa tester och även utvärderat priskvalitet samt funktionalitet.

Bäst-i-test blir Dyson V15 Detect Absolute – en användarvänlig skaftdammsugare som ger dig valuta för pengarna.

BÄST I TEST

Bästa Skaftdammsugare 2024 - Dyson V15 Detect

Dyson V15

PREMIUM

Skaftdammsugare bäst i test 2024 Premium - Samsung Bespoke Jet AI Premium

Samsung Bespoke Jet AI

BUDGET

Skaftdammsugare bäst i test Budget - Electrolux ES52CB18UG

Electrolux ES52CB18UG

1 | Dyson V15 Detect - Skaftdammsugare Bäst i Test

Bästa Skaftdammsugare 2024 - Dyson V15 Detect

Bästa skaftdammsugare 2024

Dyson V15 blir vårt val som bästa skaftdammsugare 2024. Otrolig sugkraft i kombination med lång batteritid samt en genomtänkt design gör denna toppmodell från det välrenommerade Dyson till guldstandarden inom sladdlösa dammsugare.

Pålitlig och prisvärd skaftdammsugare som passar de flesta behov.

Kraftfull skaftdammsugare

Med en nyutvecklad Hyperdymium-motor som genererar hela 220 AW har produkten en sugförmåga som helt klart är överlägsen konkurrenternas. Det i samband med modellens helsystemsfiltrering avlägsnar 99,97% av alla partiklar ner till 0,3 mikrometer.

Du väljer själv den effekt du vill åt genom att växla mellan tre olika lägen: ”Auto”, ”Eco” och ”Boost”. För optimal balans mellan prestanda och batteritid rekommenderas Auto-läget.

Batteritid

Trots den kraftigare motor som denna nya modell kommer utrustad med har Dyson lyckats behålla batteritiden på 60 minuter – betydligt längre än en mer alldaglig skaftdammsugare. En full laddning tar drygt 4,5 timmar.

Växla rengöringsläge för att få ut det mesta av ditt batteri. Vid behov kan du även byta ut batteriet med en enkel knapptryckning. Vårt bäst-i-test-val är alltså en skaftdammsugare som kan hålla dig i många år framöver.

LCD-skärm

Dyson V15 kommer utrustad med smarta premiumfunktioner som styrs via den medföljande LCD-skärmen. Dammsugaren kan tala om för dig när det är dags för underhåll samtidigt som du lätt ser över batteritiden på skärmen och justerar inställningar.  

Tillbehör

När det gäller munstycken och tillbehör har Dyson verkligen inte snålat. Med skaftdammsugaren tillkommer ett flertal speciellt anpassade tillbehör för olika bruksområden. Dessa är:

 • Motoriserad borste
 • Kombinationsverktyg
 • Konformat verktyg
 • Långt munstycke
 • Mjuk dammborste
 • Slim Fluffy-borste.

Dessutom ingår en praktisk laddningsstation som går att montera på väggen, ett bekant tillbehör för befintliga Dyson-kunder.

Hyllad av experter och användare

Dyson V15 har fått strålande recensioner från såväl experter som användare. Den kraftfulla sugeffekten är särskilt uppskattad och den långa batteritiden likaså. En mängd av tillbehör blir pricken över i:et. Noterbart är dock att bäst-i-test-produkten har ett relativt högt inköpspris.

Sammanfattning

Med V15 håller Dyson enkelt sina konkurrenter på armlängds avstånd, och övriga tillverkare kommer att behöva lång tid på sig innan de tar sig ikapp. V15 är en sladdlös skaft- och handdammsugare som verkligen kan mäta sig mot traditionella alternativ.

Innovation i toppklass kommer dock inte billigt, och det gäller även här. Men vill man ha det bästa som marknaden har att erbjuda så är Dyson V15 ett självklart val och även vårt val som bästa skaftdammsugare 2024.

Produkter

2 | Samsung Bespoke Jet AI - Premium

Skaftdammsugare bäst i test 2024 Premium - Samsung Bespoke Jet AI Premium

Bästa skaftdammsugare 2024 Premium

Om priset inte är den avgörande faktorn i ditt köpval rekommenderar vi Samsung Bespoke Jet AI – en innovativ skaftdammsugare med den senaste tekniken och smart funktionalitet.

Samsungs starkaste sugkraft hittills

Skaftdammsugaren kommer utrustad med den starkaste motorn som Samsung någonsin producerat, nämligen HexaJet. Med 280W i sugkraft och ett innovativt filtreringssystem med flera skikt avlägsnas upp till 99,999% av allt damm – alltså i princip vartenda dammkorn. Perfekt för allergiker eller för dig som helt enkelt vill ha det bästa resultatet som pengar kan köpa.

Det senaste inom Artificiell Intelligens

Framtidens skaftdammsugare är här. Vårt premiumalternativ kan justera inställningar automatiskt medan du dammsuger genom sensorer som kontrollerar luftflödet samt ytan som du använder den på. Det innebär både en längre batteritid och mer effektiv städning. 

Tack vare AI Cleaning Mode kan du använda Samsung Bespoke Jet AI i upp till 100 minuter. Dessutom ingår ett andra batteri, med mindre kapacitet, som kan förlänga användningstiden med en ytterligare 60 minuter.

Clean Station

Är du trött på att behöva tömma din skaftdammsugare? Då volymen på dammbehållaren hos denna typ av produkt vanligtvis är ganska begränsad måste du tömma behållaren ofta. Med dockningsstationen Clean Station sköts detta åt dig. Dessutom säkerställer Clean Station att inget damm smiter ut medan stationen suger upp det som finns i behållaren. Batteriet laddas samtidigt som detta sker. 

3 | Dyson V8 Absolute - Mellanpris

När Dyson V8 Absolute introducerades satte företaget en ny standard för sladdlösa skaftdammsugare. Jämfört med de nya modellerna hamnar V8:an något efter när det gäller prestanda, men produkten är med sin prisfördel fortsatt ett mycket gott val.

V8-motorn fortsätter att imponera

Dyson V8 Absolute kommer utrustad med företagets digitala V8-motor, som ger en sugeffekt på utmärkta 115 W. Det är en effekt som endast Dysons dyrare modeller kan toppa.  V8:an har ett laddningsbart Li-ion batteri som ger upp till 40 minuters kontinuerlig användning.

Effektiv filtrering

Det tvättbara filtret behöver aldrig bytas ut, utan går att använda under dammsugarens hela livslängd. Tömning av dammbehållaren går smidigt med ett enda knapptryck. 

Dyson V8 fångar effektivt upp bakterier och allergiframkallande ämnen så små som 0,3 mikrometer. Filtrering sker i hela maskinen och luften som blåser ut blir renare än luften i rummet.

Extra funktioner och tillbehör

Funktionen Maxläge ger högsta möjliga sugeffekt i upp till sju minuter för rengöring av extra smutsiga ytor. Dyson V8 väger endast 2,6 kg, vilket gör städningen till en ren fröjd.

Ej i lager för tillfället

4 | Electrolux ES52CB18UG - Bästa Budget

Skaftdammsugare bäst i test Budget - Electrolux ES52CB18UG

Skaftdammsugare bäst i test 2024 Budget

Electrolux ES52CB18UGär en 2-i-1 skaftdammsugare med både låg vikt och en låg prislapp samt luftfiltrering i fem steg. Ett intressant och mycket populärt alternativ i den tuffa ”budget”-klassen.

Upp till 45 minuter städtid

Med ett litiumbatteri på 18 V ges här upp till 45 minuter av effektivt städande med en laddningstid på 4,5 h.  En ljus-indikator signalerar när maskinen behöver laddas på nytt. Modellen har en mindre dammbehållare som rymmer 0,3 liter. Ljudnivån är låg med bara 79 dB.

Effektiv filtrering i fem steg

Luftfiltersystemet med tvättbara filter i fem steg reducerar upp till 99,99 % av alla partiklar ner till en mikrometer. Den praktiska handenheten är löstagbar för att möjliggöra för smidig städning av exempelvis kak- och chipssmulor i soffan efter fredagsmyset.

Trevligt lågt pris

Electrolux ES52CB18UGgår att plocka upp för en bråkdel av priset på exempelvis vår bäst-i-test-produkt. Du får givetvis inte samma prestanda till den låga prislappen, men relativt till kostnaden är detta en bra sladdlös 2-i-1 skaftdammsugare.

Användare ger produkten höga betyg – extra viktigt att påpeka när det gäller produkter i den lägre prisklassen. Recensioner plussar för prisvärde, kapacitet, design samt den lätta vikten.

Allt detta kombinerar till att göra Electrolux ES52CB18UG till vårt val som bästa budgetval för skaftdammsugare 2024.

5 | Miele Triflex HX2 - Hund & Katt Premium

Miele Triflex HX2 är den bästa skaftdammsugaren för dig med hund, katt eller annat pälsdjur i hemmet. Detta då produkten är särskilt framtagen för att hantera päls – med en multitud av praktiska tillbehör och en modulär design.

Skaftdammsugareför dig med hund eller katt

Med Miele Triflex HX2 Dog & Cat Power inkluderas flera praktiska munstycken som hjälper dig i kampen mot envis päls. För dig med husdjur blir detta alltså ett optimalt val för enkel städning. 

En längre borste fångar upp djurhår oavsett yta och gör det lätt att avlägsna päls även från mattor med lång lugg. Går även att använda till möbler.

Lämpar sig till allergiker

Med ett inbyggt HEPA-filter (samma typ som används i luftrenare) kan Miele Triflex HX2 filtrera bort upp till 99,999% av alla allergiframkallande ämnen för en fräschare luft i ditt hem. För allergiker med husdjur kan denna funktionalitet göra stor skillnad.

Räckviddsläget når överallt

Med hjälp av ett smart räckviddsläge sträcker sig skaftdammsugaren långt under soffor och andra möbler. Ingen yta i ditt hem lämnas ostädad. Den lägre vikten gör upplevelsen ännu smidigare. Det går även att använda räckviddsläget till att städa hörn i taket. 

6 | Dyson V12 - Prisvärd

Dyson V12 Slim är något mer begränsad i funktionalitet jämfört med vår bäst-i-test-produkt, men är samtidigt ett prisvärt alternativ för dig som inte behöver den extra kraften. Kompakt och användarvänlig produkt som du kan plocka upp för en rimlig peng. 

Kompakt

Med en vikt på endast 2,4 Kg är Dyson V12 enkel att hantera. En något lägre effekt på 545 W samt en mindre behållare på 0,35 liter hjälper till att hålla vikten minimal, men duger ändå gott och väl till vanlig användning. 

Sugkraft på 220 AW

Trots att V12:an inte har det allra senaste som Dyson har att erbjuda får du här en kraftfull maskin jämfört med de allra flesta konkurrenter. Trots en imponerande sugkraft på 220 AW har du här en batteritid på en timme samt en laddningstid på knappt 3.5 timmar. 

Den mindre storleken i samband med en kraftig motor gör skaftdammsugaren till ett optimalt val för mindre hem. 

Gott om tillbehör

Precis som med Dyson V15 inkluderas flera praktiska tillbehör vid köp av Dyson V12. Dessa inkluderar:

 • Långt munstycke
 • Motoriserad borste
 • Minimotoriserat verktyg
 • Mindre mjuk dammborste
 • Lasersmal pensel
 • Kombinationsverktyg
 • Väggmonterbar laddstation
Out of Stock

7 | Bosch Readyy'y - Ultrabudget

Bosch Bosch Readyy’y är en populär sladdlös  2-i-1 dammsugare med löstagbar handenhet till bra pris sett till prestandan. Höga betyg från modellens användare gör detta till ett attraktivt alternativ för dig med en striktare budget.

Skaftdammsugare för alla golvtyper

Bosch Readyy’y kommer utrustad med en Turboborste som når upp till 3500 varv per minut för att uppnå utmärkta resultat oavsett typ av golv.

Dammbehållaren är enkel att ta loss och rengöra. En indikatorlampa påminner dig när det är dags att tömma  dammbehållaren. Rengöring av munstycket görs via Bosch Easy Clean System som gör det möjligt för dig att ta ut borstvalsen och gör processen enkel.

38 minuter batteritid

Readyy’y har två lägen att välja mellan för dammsugning. Anpassa prestandan utefter dina behov. Drifttiden är  upp till 38 minuter och skaftdammsugaren behöver sedan tre timmar på sig för en laddning på 80%. uppladdningstiden ligger på 3 timmar för 80%  batteriladdning.

Då dammsugaren inte används finns en praktisk självstående parkeringsfunktion. En uppskattad skaftdammsugare med rimlig kapacitet och bra pris.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 4.5 / 5. Antal betyg: 11

Fler tester