Skaftdammsugare

Skaftdammsugare Bäst i Test 2022

1 månad sedan

Vi listar bästa skaftdammsugare 2022 med bra betyg av användare och externa tester, budget som premium. Efter genomgången av produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

Bästa Skaftdammsugare 2022

BÄST I TEST 2022

Bästa Skaftdammsugare 2022

Dyson
V15

PRISVÄRD

Skaftdammsugare bäst i test 2020 Xiaomi Dreame V10

Xiaomi
Dreame V10

MELLANPRIS

Skaftdammsugare bäst i test 2020

Dyson
V8 Absolute

SMART & SMIDIG

Bästa Skaftdammsugaren 2022

Roborock
Mace H7

  • Större kapacitet och längre batteritid är extra relevant för större hem.
  • Mikrofilter är bra mot damm.
  • Hepa-filter klara även mikrodamm som kan orsaka allergiska besvär.

1 | Dyson V15 Detect Absolute - Bäst i Test

Bästa Skaftdammsugare 2022

Bästa Skaftdammsugare 2022 – Dyson V15. Med sin senaste toppmodell V15 höjer Dyson återigen standarden för vad sladdlösa dammsugare kan prestera.

Med en nyutvecklad Hyperdymium-motor som genererar hela 220 AW ges en överlägen sugförmåga som tillsammans med V15:s helsystemsfiltrering fångar upp 99,97% av partiklar ner till 0,3 mikrometer. Modellen ges toppbetyg i både experttester, och från många nöjda användares recensioner.

Trots den stora kapacitetsökningen på nya modellen har Dyson likväl lyckats behålla batteriets drifttid på 60 minuter, imponerande. V15 är utrustad med tre lägen för att optimera användningen mellan kraft och batteritid: eco, auto och boost.

En bra premiumfunktion är att på skaftet finns en bra LCD-skärm som både visar återstående batteritid samt uppmärksammar när det är dags för underhåll. Modellen kan självklart även användas med eller utan skaft. För att ändra från golv till handdammsugare klickas dammsugarröret bort och munstycket fästs enkelt direkt på motorenheten. Laddning sker i en väggmonterad docka, och tiden för full laddning är ca 4,5 h.

När det gäller munstycken/tillbehör har Dyson inte heller snålat. Med skaftdammsugaren kommer ett flertal speciellt anpassade tillbehör för olika bruksområden. Dessa är: Motoriserad borste, kombinations-tillbehörsverktyg, konformat verktyg, långt munstycke, liten mjuk dammborste samt en Slim Fluffy-borste. Den välbekanta & praktiska vägg-monterbara laddningsstationen följeer självklart även med nya modellen

Användare är här rejält nöjda och plussar främst för den kraftfulla sugeffekten, bra tillbehör samt batteriets höga kapacitet. På minuskontot nämns ett högt inköpspris.

Med nya V15 håller Dyson enkelt sina konkurrenter på armlängds avstånd, och övriga tillverkare har att ägna sig åt produktutveckling. V15 är en sladdlös skaft/handdammsugaren som på allvar tar upp kampen mot traditionella dammsugare. Innovation i toppklass kommer dock ofta med ett pris, så även här. Men vill man ha det bästa marknaden kan erbjuda så är Dyson V15 ett enkelt val.

Dyson Alternativ - Dyson V11

Skaftdammsugare bäst i test 2022

Dyson V11 är en föregående toppsäljare som nu med ett mer attraktivt prisläge kan vara ett bra alternativ till senaste toppmodellen. V11 drivs av Dysons digitala V11-motor med en sugeffekt på hela 220 WA.

V11 är utrustad med tre lägen för att optimera användningen mellan kraft och batteritid: eco, auto och boost. Batteritiden är som alltid i toppklass när det gäller Dyson och här gäller 60 minuters användning innan det är dags att ladda igen.

Dyson:s tillbehör – som alltid i toppklass.

Medföljande Verktyg: Platt munstycke, minimotoriserat verktyg, kombinationsmunstycke, liten mjuk dammborste, rengöringshuvud med mjuk rulle.
Medföljande Tillbehör: Skaftklämma – Fristående laddningsstation – Strömadapter – Väggmonterbar docka.

Dyson Alternativ - Dyson V10 Animal

Dyson V10 Animal är en speciellt anpassad variant framtagen för att hjälpa oss med husdjur i hemmet att bättre fånga upp envisa hår. HEPA-certifierat filter.

Medföljer: Golvmunstycke, Fogmunstycke, Turboborste, Möbelborste, Golvborste, Roterande munstycke.

Dyson Alternativ - Dyson V10 Absolute

Dyson V10 Absolute är numer ett mycket prisvänligt alternativ att ”bli med Dyson”. Modellen fick självfallet utomordentliga betyg vid ankomst – och är fortsatt en mycket kompetent skaftdammsugare.

Medföljer: Golvmunstycke, Möbelmunstycke, Parkettmunstycke, Fogmunstycke, Turboborste, Möbelborste, Golvborste, Roterande munstycke, Mjuk rulle.

Bäst i Test

2 | Xiaomi Dreame V10 - Prisvärd

Skaftdammsugare bäst i test 2020 Xiaomi Dreame V10

Xiaomi Dreame V10 är en stark utmanare till Dyson dominansen,  en populär och effektiv sladdlös dammsugare med många nöjda användare.

Produktvikten landar på bekväma 1,5 kg som gör den extra smidig att arbeta med. Xiaomin har en flexibel led mellan skaft och golvmunstycke för att enkelt komma åt även i trånga utrymmen. Modellen utrustad med ett laddningsbart 25,2 volt Li-ion batteri.  Brukstid upp till 60 minuters kontinuerlig användning i eco-läget, 30 minuter på standardläget och 12 minuter i turboläge. Laddningstiden ligger på 3,5 timmar.

Här finns den ny generationens Cyclone borstlösa DC-motor på stabila 450 W effekt att utmana obehörigt golvmaterial med. För den mest motståndskraftiga smutsen trycker vi på turboläget och ökar effekten till maximal effekt. Med 100.000 varv per minut & 22000 Pa sugkapacitet att förfoga över finns det bara en vinnare kvar efter jobbet – och det är inte smulor, grus & damm-produkter. Ett bra köp om man vill ha rena ytor med lite mindre arbetsinsats.

Xiaomis populära sladdlösa skaftdammsugare Dreame V10 är en prisvärd kombination av innovation och prestanda är slutsatsen.

Medföljande tillbehör: Förlängningsstav, borstrulle, 2-i-1-munstycke, 2-i-1-pulverborste, rengöringsborste för kvalster.

Dreame Alternativ

Dreame T20

Dreame T20

Dreame T20 Pro

Dreame T20 Pro

Även namnen nya Dreame T20 samt Dreame T20 Pro är populära val i rimligt liknande prisklass. Här skiljer i huvudsak design, drift-kapacitet samt tillbehör modellerna åt.

3 | Dyson V8 Absolute - Mellanpris

Skaftdammsugare bäst i test 2020

När Dyson V8 Absolute introducerades sattes en ny standard för sladdlösa skaftdammsugare.  Med nya Dyson modeller hamnar V8:an något efter vad prestanda gäller, men är med sin prisfördel fortsatt ett mycket gott val.

Absolute drivs med Dysons digitala V8-motor som ger en sugeffekt på utmärkta 115 W, vilket endast Dysons dyrare modeller kan toppa.  v8:an är utrustad med ett laddningsbart Li-ion batteri som ger upp till 40 minuters kontinuerlig användning.

Det tvättbara filteret håller hela dammsugarens livslängd. Tömning av smuts sker enkelt från behållaren med en knapptryckning.

V8:an fångar effektivt upp bakterier och allergiframkallande ämnen som är endast 0,3 mikrometer stora, och filtrering sker i hela maskinen och blåser ut luft som är renare än luften du andas.

  • Funktionen Maxläge ger högsta möjliga sugeffekt i upp till 7 minuter för rengöring av extra smutsiga ytor.
  • Dyson V8 väger endast 2,6 kg vilket underlättar handhavandet och gör städningen enklare.

Medföljande tillbehör: Dockningsstation som förvarar och laddar dammsugaren. Fogmunstycke, Golvmunstycke, Möbelborste, Parkettmunstycke, Roterande munstycke samt Turboborste.Absolute

4 | Roborock Mace H7 - Kraftfull & Smidig

Bästa Skaftdammsugaren 2022

Roborock Mace H7 är en populär skaftdammsugare med imponerande specifikationer i den högre mellanpris klassen. Med bra prestanda och en vikt på städvänliga 1,4 kilo är modellen ett intressant pris-snålare alternativ till toppvalet.

Funktioner
Med en effekt på 480 W ges en riktigt bra sugkraft, vilket modellens avändare också gärna påpekar. Kraften kan här justeras via 3 effektlägen – Max (10 min), Standard (45 min), & Eco (90 min) vilket är bra prestanda för klassen. Även vid ”fullt blås” håller sig H7:an sig rimligt tystgående där en maxnivå nås på 75 db vilket med tanke på motorkraften är riktigt bra.

Smarta funktioner utvecklas allt mer och funktionen med ett automatisk extra kraftpåslag när vi styr upp maskinen från golv till matta är en vi hittar här. En smart funktion då mattor gärna behöver lite extra kraft för att fånga ordentligt på djupet.

Filter
Att dammsugare av äldre snitt & dess utblåsluft kan ha sina nackdelar är vi många som erfarit. Här hålls dock utblåsluften fräsch via ett tvättbart 5-stegs HEPA-filter. 99,97 % av partiklar i form av pollen och allergener ned till 0,3 mikron samlas sedan i behållaren som här rymmer 0,5 liter.

Övrigt
Liksom alltfler modeller av högre klass finns även här en 1.3 tum info oled-panel. Panelen visar info om vald 3-stegs nivå, batteriets aktuella kapacitet samt info om behållarens status, här kan du även aktivera barnlås med mera. En extra låsknapp erbjuds så du slipper trycket på gasreglaget, bekvämt. Laddningstiden från tom till fullt laddad landar på ca. 2.5 h.

Användare gillar sin Mace och är nöjda – modellens höga sugkraft i kombination med en låg vikt ger en effektiv och relativt lättarbetad skaftdammsugare till ett jämförelsevis bra pris anser man.

Tillbehör: Fogmunstycke, Motoriserad miniborste, Flexslang & Dammborste & Vägghängd laddstation / tillbehör-station.

5 | Cleanmate S50 - Smidig

Skaftdammsugare Bäst i Test 2022

Cleanmate S50 är en lättskött sladdlös dammsugare på smidiga 1,5 kg med bra specifikationer men mer blandade användarbetyg

Cleanmate har 2 effektlägen för att anpassa sugkraften efter behov. Med sitt 21,6v lithium batteri ges en effektiv brukstid på 30 minuter i standardläge och 15 minuter på maxdrift. Modellens munstycke är utrustad med en led-belysning för att enklare se damm speciellt i mörkare utrymmen.

Skaftdammsugaren kommer med tvättbara filter samt en 0,25 l dammbehållare som är enkel att rengöra. Cleanmate utmärker sig som en  mycket lätt och smidig  dammsugare att arbeta med då vikten endast är på 1,5 kg.

Merparten användare är nöjda med produkten och plussar framförallt för bra kraft, bra batteritid, samt den låga vikten vilket gör arbetet smidigare. Men även kritik finns där användare inte är nöjda med maskinens förmåga att suga upp lite tyngre material som t.ex grus.

6 | Electrolux Ergorapido - Budget

Electrolux-Ergorapidox250

Electrolux Ergorapido EERC70EB är en 2-i-1 skaftdammsugare med en låg prislapp och därför ett intressant alternativ för kanske lite enklare snabba insatser när det behövs samt det lite mindre hemmet.

Skaftdammsugaren är utrustad med ett litiumbatteri på 10,8 V som ger upp till 35 minuter effektiv användningstid med en rimlig laddningstid på 4 h..  En ljus-indikatorn signalerar sedan när maskinen behöver laddas igen. Modellen har en damm-behållare som rymmer 0.5 liter och ljudnivån stannar här på 79 dB. Ergorapido är praktiskt självstående med ett så kallat parkeringsläge men kommer även med ett väggfäste.

Ergorapido är ergonomiskt genomtänkt med bland annat 180° EasySteer – där det dubbelt ledade golvmunstycket samt de lite större hjulen  underlättar manövreringen av skaftdammsugaren.  Rengöring av borstmunsycket görs enkelt med den patenterade tekniken – BrushRollClean –  genom en enkel knapptryckning på pedalen.

Skaftdammsugaren har  två effektlägen för att  anpassa din dammsugning till olika ytor. Vi tycker att Electrolux EERC70EB är en till priset sett bra sladdlös skaftdammsugare som passar som bäst till det lite mindre hemmet samt som alternativ till de lite mindre städjobben.

Medföljande tillbehör: Motormunstycke, mindre borste, fogmunstycke samt laddadapter.

Användares kommentarer om produkten är blandade kort sagt. Viss kritik mot sugförmåga samt ljudnivå finns, medans flertalet är nöjda med produkten överlag.

Tidigare resencerade produkter

Philips PowerPro Duo FC6168

Philips-PowerPro-Duo

Philips PowerPro Duo är en omtyckt sladdlös 2-i-1 skaftdammsugare med en praktisk parkeringsposition där det kan stå upprätt vilket underlättar när man behöver pausa en stund.

PowerPro har ett  TriActive-turbomunstycke som med den motoriserade borsten är mycket effektiv mot smuts och damm, samt tar bort djurhår från soffor, textilier och kuddar. Mikropartiklar fångas upp med filter i tre lager,  de tvättbara filter kan fånga 90 % av allergener från pollen, hår från husdjur och damm.

Medföljande tillbehör: Fogmunstycke, Golvborste, Turboborste.

Bosch BBHF220

Bosch BBHF220

Bosch BBHF220 är en populär sladdlös  2-i-1 dammsugare med löstagbar handenhet till bra pris för sin kvalité.

Modellen kommer utrustad med en motoriserad AllFloor HighPower Brush som arbetar med cirka 3500 varv per minut för att uppnå utmärkta resultat på alla golvtyper. 

Dammbehållaren är enkel att ta loss & rengöra och en indikatorlampa påminner dig när det är dags att tömma  dammbehållaren.  Rengöring av munstycket görs via Bosch Easy Clean System som låter dig ta ut borstvalsen  för enkel rengöring.

Bosch BBHF220 har 2 prestandanivåer för dammsugning att anpassa efter behov maximal drifttid samt medel drifttid. Drifttiden är  upp till 40 minuter medans uppladdningstiden ligger på 3 timmar för 80%  batteriladdning och en laddning på 5 timmar ger 100% laddat batteri. Då dammsugaren inte används finns en praktisk självstående parkeringsfunktion. En uppskattad skaftdammsugare med rimlig kapacitet och bra prisläge tycker vi.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 4.4 / 5. Antal betyg: 7

Fler tester