Skaftdammsugare bäst i test

Vi listar populära skaftdammsugare som fått goda bäst betyg från användare och experttester, budget som premium. Efter genomgången av produkterna hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

KÖPTIPS

 Större kapacitet och längre batteritid är extra relevant för större hem.
 Mikrofilter är bra mot damm.
 Hepa-filter klara även mikrodamm som kan orsaka allergiska besvär.

BÄST I TEST

Dyson V11 Absolute

Dyson V11 Absolute Extra

Prisvärd

Skaftdammsugare bäst i test 2020 Xiaomi Dreame V10

Xiaomi Dreame V10

MELLANPRIS

Skaftdammsugare bäst i test 2020

Dyson V8 Absolute

BUDGET

Electrolux-Ergorapidox250

Electrolux Ergorapido

1 | Dyson V11 Absolute Extra - Bäst i Test

Skaftdammsugare bäst i test 2021

SPECIFIKATIONER
Kapacitet: 0,76 liter
Batteritid: 60 minuter
Ljudnivå: 84 dB

Dyson V11 Absolute Extra. Med sin senaste toppmodell V11 höjer Dyson återigen standarden för vad sladdlösa dammsugare kan prestera. Med en nyutvecklad motor som genererar hela 185 AW ges en överlägen sugförmåga som tillsammans med V11:ans helsystemsfiltrering fångar upp 99,97% av partiklar ner till 0,3 mikrometer. Modellen ges toppbetyg i både experttester, bland annat Råd & Rön och från många nöjda användares recensioner.

Dammsugaren drivs av Dysons digitala V11-motor som med en sugeffekt på hela 185 WA, vilket är en prestandaökning med över 60 % gentemot en tidigare toppmoll som V8. Trots denna stora kapacitetsökning har Dyson samtidigt lyckats öka batteriets drifttid från 40 till 60 minuter, imponerande. V11 är utrustad med tre lägen för att optimera användningen mellan kraft och batteritid: eco, auto och boost.

En bra premiumfunktion är att på skaftet finns en bra LCD-skärm som både visar återstående batteritid samt uppmärksammar när det är dags för underhåll. Modellen kan självklart även användas med eller utan skaft. För att ändra från golv till handdammsugare klickas dammsugarröret bort och munstycket fästs enkelt direkt på motorenheten. Laddning sker i en väggmonterad docka, och tiden för full laddning är ca 4,5 h.

Når det gäller munstycken/tillbehör har Dyson inte heller snålat. Med modellen kommer ett flertal speciellt anpassade tillbehör för olika bruksområden. Dessa är: Kombinationsmunstycke, Fogmunstycke, Motordrivet minimunstycke, High Torque-munstycke, Soft Roller-munstycke, Borste mot ingrodd smuts, samt en Mjuk dammborste.

Användare plussar främst för den kraftfulla sugeffekten, bra tillbehör samt batteriets höga kapacitet. På minuskontot nämns ett högt inköpspris samt enstaka användare som anser att modellen känns väl tung vid användning.

Med nya V11:an håller Dyson enkelt sina konkurrenter på armlängds avstånd, och övriga tillverkare har att ägna sig åt produktutveckling.
Modellen är den första sladdlösa skaft/handdammsugaren som på allvar tar upp kampen mot traditionella dammsugare. Innovation i toppklass kommer dock ofta med ett pris, så även här. Men vill man ha det bästa marknaden kan erbjuda så är Dyson V11 Absolute Extra ett enkelt val.

Fördelar Dyson V11 Absolute

  • Överlägsen sugkraft.
  • 60 min brukstid.
  • Bra tillbehör.
  • Hepa-filter.

2 | Xiaomi Dreame V10 - Prisvärd

Skaftdammsugare bäst i test 2020 Xiaomi Dreame V10

SPECIFIKATIONER
Kapacitet: 0,5 liter
Batteritid: 60 minuter
Ljudnivå: 85 dB

Xiaomi Dreame V10 är en stark utmanare till Dyson dominansen,  en populär och effektiv sladdlös dammsugare med många nöjda användare.

Produktvikten landar på bekväma 1,5 kg som gör den extra smidig att arbeta med. Xiaomin har en flexibel led mellan skaft och golvmunstycke för att enkelt komma åt även i trånga utrymmen. Modellen utrustad med ett laddningsbart 25,2 volt Li-ion batteri.  Brukstid upp till 60 minuters kontinuerlig användning i eco-läget, 30 minuter på standardläget och 12 minuter i turboläge. Laddningstiden ligger på 3,5 timmar.

Här finns den ny generationens Cyclone borstlösa DC-motor på stabila 450 W effekt att utmana obehörigt golvmaterial med. För den mest motståndskraftiga smutsen trycker vi på turboläget och ökar effekten till maximal effekt. Med 100.000 varv per minut & 22000 Pa sugkapacitet att förfoga över finns det bara en vinnare kvar efter jobbet – och det är inte smulor, grus & damm-produkter. Ett bra köp om man vill ha rena ytor med lite mindre arbetsinsats. Xiaomis populära sladdlösa skaftdammsugare Dreame V10 är en prisvärd kombination av innovation och prestanda är slutsatsen.

Medföljande tillbehör: Förlängningsstav, borstrulle, 2-i-1-munstycke, 2-i-1-pulverborste, rengöringsborste för kvalster.

3 | Dyson V8 Absolute - Mellanpris

Dyson V8 Absolute Skaftdammsugare bäst i test 2020

SPECIFIKATIONER
Kapacitet: 0,54 liter
Batteritid: 40 minuter
Ljudnivå: 80 dB

När Dyson V8 Absolute introducerades sattes en ny standard för sladdlösa skaftdammsugare.  Med nya Dyson V11 hamnar denna modell något efter vad prestanda gäller, men är med sin prisfördel fortsatt ett mycket gott val.

Modellen drivs med Dysons digitala V8-motor som ger en sugeffekt på utmärkta 115 W, vilket endast Dysons dyrare modeller kan toppa.  v8:an är utrustad med ett laddningsbart Li-ion batteri som ger upp till 40 minuters kontinuerlig användning.

Det tvättbara filteret håller hela dammsugarens livslängd. Tömning av smuts sker enkelt från behållaren med en knapptryckning.

Maskinen fångar effektivt upp bakterier och allergiframkallande ämnen som är endast 0,3 mikrometer stora, och filtrering sker i hela maskinen och blåser ut luft som är renare än luften du andas.

  • Funktionen Maxläge ger högsta möjliga sugeffekt i upp till 7 minuter för rengöring av extra smutsiga ytor.
  • Dyson V8 väger endast 2,6 kg vilket underlättar handhavandet och gör städningen enklare.

Medföljande tillbehör: Dockningsstation som förvarar och laddar dammsugaren. Fogmunstycke, Golvmunstycke, Möbelborste, Parkettmunstycke, Roterande munstycke samt Turboborste.

4 | Electrolux Ergorapido - Budget

Electrolux-Ergorapidox250

SPECIFIKATIONER
Kapacitet: 0,5 liter
Batteritid: 35 minuter
Ljudnivå: 79 dB

Utmärk med attraktivt pris

Electrolux Ergorapido EERC70EB är en 2-i-1 skaftdammsugare med en låg prislapp och därför ett intressant alternativ för kanske lite enklare snabba insatser när det behövs samt det lite mindre hemmet.

Skaftdammsugaren är utrustad med ett litiumbatteri på 10,8 V som ger upp till 35 minuter effektiv användningstid med en rimlig laddningstid på 4 h..  En ljus-indikatorn signalerar sedan när maskinen behöver laddas igen. Modellen har en damm-behållare som rymmer 0.5 liter och ljudnivån stannar här på 79 dB. Ergorapido är praktiskt självstående med ett så kallat parkeringsläge men kommer även med ett väggfäste.

Ergorapido är ergonomiskt genomtänkt med bland annat 180° EasySteer – där det dubbelt ledade golvmunstycket samt de lite större hjulen  underlättar manövreringen av skaftdammsugaren.  Rengöring av borstmunsycket görs enkelt med den patenterade tekniken – BrushRollClean –  genom en enkel knapptryckning på pedalen. Dammsugaren har  två effektlägen för att  anpassa din dammsugning till olika ytor. Vi tycker att Electrolux EERC70EB är en till priset sett bra sladdlös skaftdammsugare som passar som bäst till det lite mindre hemmet samt som alternativ till de lite mindre städjobben.

Medföljande tillbehör: Motormunstycke, mindre borste, fogmunstycke samt laddadapter.

Användares kommentarer om produkten är blandade kort sagt. Viss kritik mot sugförmåga samt ljudnivå finns, medans flertalet är nöjda med produkten överlag.

5 | Bosch BBHF220 - Populär

Bosch BBHF220

SPECIFIKATIONER
Kapacitet: 0,4 liter
Batteritid: 40 minuter
Ljudnivå: 81 dB
Bruksanvisning

Kvalitet med bra prestanda

Bosch BBHF220 är en populär sladdlös  2-i-1 dammsugare med löstagbar handenhet till bra pris för sin kvalité.

Modellen kommer utrustad med en motoriserad AllFloor HighPower Brush som arbetar med cirka 3500 varv per minut för att uppnå utmärkta resultat på alla golvtyper. 

Dammbehållaren är enkel att ta loss & rengöra och en indikatorlampa påminner dig när det är dags att tömma  dammbehållaren.  Rengöring av munstycket görs via Bosch Easy Clean System som låter dig ta ut borstvalsen  för enkel rengöring.

Bosch BBHF220 har 2 prestandanivåer för dammsugning att anpassa efter behov maximal drifttid samt medel drifttid. Drifttiden är  upp till 40 minuter medans uppladdningstiden ligger på 3 timmar för 80%  batteriladdning och en laddning på 5 timmar ger 100% laddat batteri. Då dammsugaren inte används finns en praktisk självstående parkeringsfunktion. En uppskattad skaftdammsugare med rimlig kapacitet och bra prisläge tycker vi.

6 | Cleanmate S40 - Smidig

Skaftdammsugare Bäst i Test 2020

SPECIFIKATIONER
Kapacitet: 0,25 liter
Batteritid: 30 minuter
Ljudnivå: 80 dB

Lätt och smidig

Cleanmate S40 är en lättskött sladdlös dammsugare på smidiga 1,5 kg med bra specifikationer men mer blandade användarbetyg

Modellen har 2 effektlägen för att anpassa sugkraften efter behov. Med sitt 21,6v lithium batteri ges en effektiv brukstid på 30 minuter i standardläge och 15 minuter på maxdrift. Modellens munstycke är utrustad med en led-belysning för att enklare se damm speciellt i mörkare utrymmen.

Dammsugaren kommer med tvättbara filter samt en 0,25 l dammbehållare som är enkel att rengöra. Cleanmate utmärker sig som en  mycket lätt och smidig  dammsugare att arbeta med då vikten endast är på 1,5 kg.

Merparten användare är nöjda med produkten och plussar framförallt för bra kraft, bra batteritid, samt den låga vikten vilket gör arbetet smidigare. Men även kritik finns där användare inte är nöjda med maskinens förmåga att suga upp lite tyngre material som t.ex grus.

7 | Philips PowerPro Duo FC6168 - Populär

Philips-PowerPro-Duo

SPECIFIKATIONER
Kapacitet: 0,6 liter
Batteritid: e0 minuter
Ljudnivå: 83 dB

Lättmanövrerad & populär

Philips PowerPro Duo är en omtyckt sladdlös 2-i-1 skaftdammsugare med en praktisk parkeringsposition där det kan stå upprätt vilket underlättar när man behöver pausa en stund.

PowerPro har ett  TriActive-turbomunstycke som med den motoriserade borsten är mycket effektiv mot smuts och damm, samt tar bort djurhår från soffor, textilier och kuddar. Mikropartiklar fångas upp med filter i tre lager,  de tvättbara filter kan fånga 90 % av allergener från pollen, hår från husdjur och damm.

Medföljande tillbehör: Fogmunstycke, Golvborste, Turboborste.