Stationär Dator

Stationär Dator Bäst i Test 2024

Uppdaterad 4 april, 2024

Vi listar bästa stationära datorer för 2024 utifrån externa tester och konsumenternas omdömen, både budget som premium. 

Bästa stationära dator 2024

BÄST I TEST

Stationär Dator Bäst i test 2024

Acer Aspire C24-1300

POPULÄR

Bästa standard dator 2023 Apple

iMac 24 4.5K

GAMING

Bästa Gamingdator 2024

Komplett-PC Core Gaming

All-In-One

Bästa Gamingdator 2024

Komplett-PC Advanced

1 | Acer Aspire C24-1300 - Bäst i Test

Stationär Dator Bäst i test 2024

Bästa stationära dator 2024 – Acer Aspire C24-1300 –  Acer är ett företag känt för sina kvalitativa produkter. De säljer allt från laptops, till surfplattor och stationära datorer. Det som särskiljer produkter från Acer är den höga prestandan du får för priset. 

Modellen vi valt som vinnare är här inte den bästa datorn pengar kan köpa – utan som vi ser det den mest prisvärda stationära datorn för standardbruk. Modellen är komplett med en 23.8″ FHD skärm med en utmärkt betraktningsvinkel på 178° samt en inbyggd 2 MP FHD webcam. Trådlöst tangentbord & mus från Primax följer också med paketet.

Bra standard familj / arbetsdator

Innanför chassit hittar vi en snabb 4-kärniga AMD processor Ryzen 3 7320U på 4.1 GHz i turbo-läge, en välanpassad 512 GB SSD från säkra Micron finns för bra lagring samt 8 GB DDR5 SDRAM arbetsminne. Detta ger tillsammans en stabil dator med specifikationer bra nog att hantera standard dator användning. Modellen är mer än nog kapabel att smidigt arbeta i office eller liknande program som bildredigering, streama film och all övrigt ”normal” datahantering. 

Sammantaget tycker vi just denna version av Acer:s All in One serie är ett riktigt bra köp av bruksdator. Komponent för komponent är priset i toppklass på marknaden i skrivande stund – en bra komplett standard dator till ett riktigt bra pris och vårt val av bästa stationär dator 2024.

Stationär dator 2024

2 | iMac 24 4.5K - Populär

Bästa stationära dator 2023 Apple

Windows är inte det bästa alternativet för alla. I många arbetsmiljöer, exempelvis för dig som arbetar grafiskt, är Mac det mer uppskattade operativsystemet.

MacOS är vanligtvis bättre optimerat, och lämpar sig därför utmärkt som operativsystem till en arbetsdator. Fokuset ligger här på smidig användning, bra fart och tillgång till program/verktyg där Mac har edge,

Monitor och dator i ett

Apple iMac har datorkomponenterna inbyggda i själva skärmen. Konstruktionen ger en smidig och lättplacerad dator som tar upp mindre plats och hela arbetsmiljön ser prydligare ut. Det medför dock även att datorn blir svårare att uppgradera komponenter på. Med Apple iMac får du en Apple-patenterad Retina skärm med en upplösning på upp till 4.5 K, dvs absolut top-of-the-line när det kommer till bildupplevelse med enastående och precis färgåtergivning.

Flera alternativ i samma modell

Apple iMac går att hitta i ett flertal varianter med olika kapacitet och storlek på bildskärm. De populäraste alternativen kommer med en 24 tum Retina 4,5K skärm. Valen i övrigt skiljer på 256 vs 512 GB SSD samt mellan M1 7  &  M1 8 grafik processor. Den senare varianten är prestanda alternativet med en kärna mer att hantera grafik.

Tillgång till MacOS-Unika Appar

Apple levererar inte den högsta prestandan sett till priset, så är det. Det företaget istället strävar efter är en problemfri & säker produkt med tydlig design som både är användarvänlig och snygg. Med MacOS följer dessutom mängder av unika appar som t.ex garageband en fullt utrustad gratis musikstudio. De som en gång använt sej av Mac brukar sällan byta plattform – det säger kanske en del.

3 | Komplett-PC Core Gaming i70 RGB - Gaming

Bästa Gamingdator 2024

Bäst dator 2024 Gaming – Komplett-PC Core Gaming i70 RGB. Är du, eller kanske någon i familjen ”smått” intresserad av att datorn även ska kunna användas för avancerad gaming? Då kan denna rigg från Komplett vara lösningen för att hela gänget där hemma ska trivas.

All in One datorerna kommer ofta inte med prestanda nog att  hantera de senaste spelen på ett rimligt sätt, vilket denna fristående rigg med snygga RGB fläktar in front klarar galant. Med en kompetent processor, 1 TB snabb SSD åtkomst, rimligt med ram samt ett gaming dedikerat grafikkort passar Komplett-PC Core Gaming i stationära i70 varianten fint för både nytta, nöje och high-end gaming.

 GeForce RTX 4060 & Intel Core i3-12100F

Med modellens 6 kärniga Intel Core i3-12100F laddas turbon här upp till 4.3 GHz, tillsammans med det gameglada dedikerade RTX 4060 grafikkortet från PNY är detta en dator som hanterar de senaste spelen på ett utmärkt bra sätt kort och gott. För att få en uppfattning om specifikt game-prestanda kan vi se hur kombon presterar under ett par gamingrundor.

Sammantaget är kombinationen ett gott val för både studier, gaming och allt annat man kan kräva av en stationär dator i den finare klassen.

4 | Komplett-PC Advanced Gaming Pack a75

Bästa Gamingdator 2024

Bästa All-in-One Dator + Gaming 2024

Är du på jakt efter ett prisvärt och välkomponerat komplett paket med  kvalité komponenter? Då tar vi klivet upp och tittar in Komplett-PC Advanced Gaming Pack a75 såklart.

Denna kompetenta setup från våra Svenska marknadsledande Komplett levererar vad vi behöver för att trivas. Med denna config sitter man alltså säkert vid såväl stabil gaming, skolarbete och avancerad multimedia. Komponenter är genomgående från kvalité-tillverkare och noga utvalda av trygga specialister på komplett för att matcha varandra optimalt. Vinnare i kategorin mest krut för pengarna – alla dagar i veckan.