StationÀr Dator BÀst i Test 2021

StationÀr Dator - BÀst I Test 2021

Vi har listat de bÀsta stationÀra datorer utifrÄn experternas tester och konsumenternas omdömen, bÄde budget som premium. Efter genomgÄngen av produkterna hittar du praktiska köp och anvÀndarguider som underlag inför ditt köp. NÀrliggande: Laptop.

1 | Lenovo IdeaCentre AIO 3

BĂ€sta Bruks Dator 2021
StationÀr Dator bÀst i test 2020

VĂ„r vinnare & Bra Familjedator


Lenovo IdeaCentre AIO 3 - 
Lenovo Àr ett företag kÀnt för sina kvalitativa produkter. De sÀljer allt frÄn laptops, till mobiltelefoner och stationÀra datorer. Det som sÀrskiljer produkter frÄn Lenovo Àr den höga prestandan du fÄr för priset. 

Modellen vi valt som vinnare Àr hÀr inte den bÀsta datorn pengar kan köpa - utan som vi ser det den mest prisvÀrda stationÀra datorn för standardbruk. Modellen Àr komplett med en 23.8" FHD skÀrm med 2 högtalare och webcam, tangentbord & mus följer ocksÄ med paketet.

 Bra standard familj / arbetsdator

Innanför chassit hittar vi den snabba 6-kÀrniga processor AMD Ryzen 5 4500U pÄ 2.3 GHz, en 512 GB SSD för lagring samt 8 GB DDR4 RAM. Detta innebÀr en rimligt snabb dator som startar upp pÄ under 20 sekunder. Modellen Àr mer Àn nog kapabel att smidigt arbeta i office eller liknande program, streama film och all övrigt "normal" datahantering. 

Sammantaget tycker vi just denna version av Lenovos IdeaCentre Àr ett riktigt bra köp av bruksdator. Komponent för komponent Àr priset i toppklass pÄ marknaden i skrivande stund - en bra standard dator till ett riktigt bra pris och vÄrt val av bÀsta stationÀr dator 2021.

Specifikationer:

 • Processor: AMD Ryzenℱ 5 4500U
 • RAM-Minne: 8 GB
 • SSD: 512 GB
 • Grafik: AMD Radeon Graphics
 • Wifi: 802.11ac
 • Bluetooth 5.0
 • 4 USB-kontakter, 1 x HDMI

SkÀrm: 23,8 LED FHD 1920 x 1080
Lenovo Calliope Mouse & Keyboard
Bredd: 549 mm
Djup: 185 mm
Höjd: 446 mm
Produktvikt: 7,5 kg

2 | Acer Aspire XC-830

StationÀr dator bÀst i test 2021

Billig arbetsdator

Acer Aspire XC-830 Är du inte intresserad av gaming kan det kĂ€nnas onödigt att betala för prestanda som du aldrig kommer fĂ„ anvĂ€ndning för. För en arbetsdator behövs ofta inte ett externt grafikkort. En relativt kraftig CPU, snabb & sĂ€ker SSD lagring samt rimligt med RAM kommer man lĂ„ngt med i kontorsmiljö.

Med denna kontor anpassade dator fÄr du allt du behöver i ett kompakt format, och till ett pris man inte behöver pruta pÄ.

 SSD-minne och DDR4 RAM, trots det billiga priset

Datorn Àr utrustad med en snabb 256 GB SSD  disk för lagring samt kommer med 8 GB DDR4 RAM. Med modellens Intel Pentium Silver J5040 fÄr du ocksÄ en hel del processor prestanda pÄ 2 GHz för pengen. Intel UHD Graphics 605 heter grafik-kretsen, en vÀlbeprövad grafiklösning som Äterfinns i mÄnga av dagens bÀrbara datorer.

Sammantaget duger kombinationen gott och vÀl för office miljö, och det gÄr alltid att uppgradera datorn med extra minne / lagringskapacitet om det senare skulle behövas.

Specifikationer

 • Processor: Intel Pentium Silver J5040 2 GHz
 • RAM-Minne: 8 GB
 • SSD: 256 GB
 • Grafik: Intel UHD Graphics 605
 • Wifi: 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Ethernetport: 1 st
 • USB-kontakter: 6 st
 • HDMI: 1 st
 • Bredd: 100 mm
 • Djup: 330 mm
 • Höjd: 290 mm
 • Produktvikt: 5.5 kg

3 | Apple iMac

För dig som föredrar Apple

BÀsta stationÀra dator 2021 Apple

Windows Àr inte det bÀsta alternativet för alla. I mÄnga arbetsmiljöer, exempelvis för dig som arbetar grafiskt, Àr Mac det allra vanligaste operativsystemet. MacOS Àr vanligtvis bÀttre optimerat, och lÀmpar sig dÀrför utmÀrkt som operativsystem till en arbetsdator. Fokuset ligger hÀr pÄ smidig anvÀndning, bra fart och tillgÄng till program/verktyg dÀr Mac har edge,

Monitor och dator i ett

Apple iMac har datorkomponenterna inbyggda i sjÀlva skÀrmen. Konstruktionen ger en smidig och lÀttplacerad dator som tar upp mindre plats och hela arbetsmiljön ser prydligare ut. Det medför dock Àven att datorn blir svÄrare att uppgradera komponenter pÄ. Med Apple iMac fÄr du en Apple-patenterad Retina skÀrm med en upplösning pÄ upp till 4.5 K med premium modellerna, dvs absolut top-of-the-line nÀr det kommer till bildupplevelse med enastÄende och precis fÀrgÄtergivning.

Flera alternativ i samma modell

Apple iMac gÄr att hitta i ett flertal varianter med olika kapacitet och storlek pÄ bildskÀrm.. Instegs alternativet kommer med en 21,5 tum Full HD skÀrm & 256GB SSD medans premium modellen glÀnser med en 24 tum skÀrm med 4.5 K upplösning och en Apple M1 8-kÀrnors processor.

TillgÄng till MacOS-Unika Appar

Apple levererar inte den högsta prestandan sett till priset, sÄ Àr det, Det företaget istÀllet strÀvar efter Àr en problemfri & sÀker produkt med tydlig design som bÄde Àr anvÀndarvÀnlig och snygg. Med MacOS följer mÀngder av unika appar som t.ex garageband en fullt utrustad gratis musikstudio.

iMac 21,5" FHD

imac 21,5"

‱ 21.5-tum FHD.
‱ Intel Core i5 3,2 Ghz
‱ 8 GB RAM
‱ Intel Iris Plus Graphics 640.
‱ 256 GB SSD
‱ Fyra usb-a-portar.
‱ TvĂ„ Thunderbolt 3-portar.

‱ Gigabit Ethernet-port.
‱ FaceTime HD-kamera.
‱ 802.11ac wifi & Bluetooth 4.2.
‱ Magic Mouse 2.
‱ Magic Keyboard.

iMac 24" 4.5K

imac 24"

‱ 24-tum Retina 4.5K.
‱ 8-kĂ€rnig M1 3.2 GHz Processor.
‱ Grafik Apple M1 8-Core.
‱ 512 GB SSD.
‱ 2 Thunderbolt 3-portar
‱ 4 USB portar.

‱ Gigabit Ethernet-port.
‱ FaceTime HD-kamera..
‱ 802.11ax wifi - Bluetooth 5.0.
‱ Magic Mouse 2
‱ Magic Keyboard

Plexgear C-500

TrÄdlöst tangentbord och mus

TrÄdlöst tangentbord och mus
ButikPrisLĂ€nkar

Plexgear C-500 TrÄdlöst tangentbord och mus.

Vissa datorer kommer utan tangentbord & mus sÄ vi tipsar vi om ett prisvÀrt trÄdlöst paket. USB mottagaren som följer med stödjer bÀgge enheterna.

AnvÀndare Àr nöjda med sin köp och tycker att bÄde tangentbord & mus Àr bekvÀma samt att priset Àr bra för den kvalité produkterna hÄller.

Guide - StationÀr Dator- BÀst I Test 2021

StationÀr Dator BÀst i Test 2021

Behöver du prestanda Àr en stationÀr dator det bÀsta alternativet. De Àr kraftfullare Àn bÀrbara datorer vid samma pris, har bÀttre luftflöde, hÄller lÀngre och gÄr att uppgradera relativt smidigt. Att bygga egen dator brukar vanligtvis vara det billigaste alternativet, men kan tyckas obekvÀmt för dig som inte Àr teknikentusiast. GÄr nÄgot fel i processen och man kanske lyckas skada en komponent blir det alternativ sjÀlvklart inte bra.  I det fallet Àr det bÀst att köpa en fÀrdigbyggd dator. DÄ fÄr du Àven garanti samt ett öppet köp pÄ produkten.

Vad för dator du bör vÀlja beror pÄ vad du tÀnkt anvÀnda datorn till. En kraftfull gamingdator passar de allra flesta behov, men innebÀr Àven en mycket högre prislapp. Vill du endast anvÀnda datorn för arbete Àr det viktigt att produkten du vÀljer har en större SSD, d.v.s. en solid-state drive. Arbetar du med program som Photoshop eller CAD behöver du Àven en kompetent processor och gott om RAM.

 HÀr pÄ Produkttestarna har vi kompilerat en lista över de bÀsta fÀrdigbyggda stationÀra datorerna pÄ marknaden, sett till pris och prestanda. I listan nedan kan du hitta en dator som lÀmpar sig för gaming, men Àven ett par som fungerar utmÀrkt för dig som bara vill anvÀnda produkten till arbete.

 

Köptips

   Fundera över vad du vÀrderar mest: prestanda eller pris. Datorer kan variera i pris frÄn under 5000 kronor till över 20,000 kronor, och det Àr dÀrför viktigt att du förstÄr dig pÄ dina behov innan du vÀljer en produkt. Har du inte tÀnkt spela pÄ din dator duger en billigare dator ofta bra.

 •   En dyrare dator kan, förutom att ge fördelen med en snabbare och smidigare upplevelse, ocksĂ„ vara ekonomiskt i lĂ€ngden. Har produkten du valt exempelvis ett sĂ€mre grafikkort kommer du behöva uppgradera datorn redan inom ett par Ă„r, om du vill kunna köra de allra senaste spelen. Behövs Ă€ven andra uppgraderingar framöver  kan summan bli relativt hög. En dyrare dator kommer fortfarande prestera bra Ă€ven efter ett par Ă„rs tid.
 •   Kylning Ă€r nĂ„got som mĂ„nga datoranvĂ€ndare inte prioriterar, men det Ă€r fel. Bra kylning i din dator, exempelvis vattenkylning eller flera flĂ€ktar, sĂ€kerstĂ€ller att dina komponenter hĂ„ller lĂ€ngre samt att din dator presterar bĂ€ttre.
 •   NĂ€taggregatet, eller power supply (PSU), Ă€r Ă€nnu en datorkomponent som mĂ„nga anvĂ€ndare inte prioriterar. En högre effekt pĂ„ ditt PSU innebĂ€r att du kan förse ström till kraftigare komponenter. Det blir dĂ„ enklare att uppgradera datorn nĂ€r det vĂ€l Ă€r dags.

‱    Är du inte sĂ€rskilt teknikintresserad Ă€r det viktigt att du har en god garanti pĂ„ din produkt, sĂ€rskilt om du vĂ€ljer ett dyrare alternativ. 

Relaterade tester

[cmtoc_table_of_contents]