Stekpanna

Stekpanna bäst i Test 2023

Uppdaterad 12 januari, 2023

Bästa stekpanna 2023 – Genomgång av populära & bra stekpannor på marknaden utifrån test och konsumenters betyg. Efter genomgången finns guide och tips som underlag för ett bättre köp.

BÄST I TEST

Stekpanna bäst i test 2023

GreenPan Barcelona

POPULÄR

Anders Petter Stenfors

Out of Stock

1 | GreenPan Barcelona - Bäst i test 2023

Stekpanna bäst i test 2023

Bästa Stekpannan 2023 blir GreenPan Barcelona, en bra stekpanna av hög kvalitet från den belgiska tillverkaren GreenPan som har nått stora framgångar med sina giftfria produkter. Stekpannan har många nöjda användare och utsetts till bäst i test i Ica-kurirens genomgång av stekpannor, Barcelona blev även testvinnare hos danska Tænk.

Stekpannan kommer med Thermolons bästa beläggning Thermolon Infinity Professional, en keramisk non-stick beläggning som förstärkts med diamanter för utmärkt hållbarhet. Ytan är av så pass hög kvalitet att man kan använda metallredskap i pannan utan risk för repor. Produkten är 100% fri från PTFE, PFAS, PFOA, bly och kadmium.

Stekpannor från serien Barcelona har en jämn och bra värmefördelning med sin kombinationen av ett extra tjockt aluminiumhölje och den senaste magneto induktionstekniken. Handtaget är ergonomiskt och tillverkat i gjutet rostfritt stål. Med nöjda konsumenter och bra testresultat i kombination med ett riktigt bra pris blir GreenPan Barcelona vår vinnare av Stekpanna bäst i test 2023.

  • Keramisk non-stick förstärkt med diamanter.
  • Tjock, smidd botten för jämn värmefördelning och stabilitet på hällen.
  • Magneto induktionsteknik för effektivitet på alla spishällar.
  • Hållbart, nitat handtag i rostfritt stål.
  • Ugnssäker.
  • Tål maskindisk.
  • Livstidsgaranti för fabrikationsfel.

2 | AMT Gastroguss - Populär

Stekpanna bäst i test 2023

AMT Gastroguss är stekpannan som går under namnet ”The world´s best pan” efter en utmärkelse av tyska kockförbundet.

Gastroguss är en handgjuten kvalitetsprodukt i aluminium med 10 mm tjock botten. Stommen är sålunda stabil och ger med stekpannans ingjutna induktionsmaterial om  2 mm  en något tyngre panna. Här finns AMT:s unika 4 lagers teknik som byggs med först ett lager titanoxid, därefter ett anti-korrosion, ett keramiskt och avslutningsvis ett non-stick lager.

Stekpannans utmärkta konstruktion ger en jämn och bra värmefördelning i pannan. Handtaget på denna panna klarar upp till 240°C i ugnen och modellen tål att diskas i maskin. Stekpannan är 100% fri från PFOA.

  • AMT:s unika 4 lagers teknik
  • PFOA-fri
  • Kan användas på alla spisar
  • Klarar upp till 240°C i ugnen
  • 25 års garanti på bottens planhet
  • 25 års garanti att handtagen inte glappar
  • 3 års garanti på tillverkningsfel i beläggningen

3 | Scan Pan CTX - Premium

Scan Pan CTX är ett omtyckt val av stekpanna, och är populär bland konsumenter. Som kuriosa kan tilläggas att denna var stjärnkocken Tommy Myllymäkis officiella tävlingsstekpanna, som han bland annat använt när han tävlat med det svenska kocklandslaget samt i prestigefyllda tävlingen Bocuse d’ Or Europé.

Denna danska panna har ett lyxigt utseende i rostfritt stål och är lätt att rengöra. Stekpannan är uppbyggd i fem lager rostfritt stål, med en riktigt hård och värmebeständig ytbeläggning vars Non-stickyta GreenTek/ CTX är helt fri från skadliga och miljöfarliga PFOA-ämnen.

Det tar en stund för denna stekpanna att få upp värmen, därefter är värmefördelningen jämn och bra då önskad temperatur nåtts. Scan Pan CTX kan även användas i ugnen, ända upp till 260 graders värme vilket är i toppklass för en panna med non-stick beläggning.

Scan Pan CTX har relativt låg vikt, 1.4 kg vilket gör den jämförelsevis lätt att arbeta med och pannans handtag är värmeavledande och bekvämt. Modellen tål att diskas i maskin och stekpannan som kommer med 10 års garanti blev även testvinnare i Aftonbladets stekpannetest 2016, 2017 & 2019.

Så är du villig att lägga lite mer pengar på en bra och snygg stekpanna, då är danska Scan Pan CTX ett gott val.

  • Rostfritt stål med keramisk beläggning.
  • Vikt: 1.4 kg.
  • Ugnssäker: Upp till 260 grader.
  • 10 års garanti.

4 | Anders Petter Stenfors - Populär

Out of Stock

Anders Petter Stenfors. Lyxig keramisk stekpanna med yta av ILAG. Pannan är fri från både bly och kadmium och beläggningen är både PFOA- och PTFE fri. Modellen kommer med ett bra välbalanserat handtag.

Anders Petters stekpanna i koppar fungerar bra att använda på alla typer av spisar inklusive induktion. Fördelen med denna stekpanna är, förutom den snygga designen materialet ger, en  bra slitstark keramisk yta med non-stick som fått toppbetyg i externa test.

När det kommer till skötsel så tål stekpannan diskmaskin men handdisk rekommenderas. Stekpannan från Anders Petter kan med fördel även användas i ugnen upp till fina 260°C.

Letar du efter en snygg panna i bra kvalitet för en i sammanhanget rimlig peng tycker vi Anders Petter Stenfors är ett bra alternativ att titta på.

Out of Stock

5 | Jamie Oliver Everyday - Rostfri

Out of Stock

Jamie Oliver Everyday. Från Tefals Jamie Oliver serie kommer denna snygga panna vid namn Everyday SS. Här gäller en design i rostfritt stål, både elegant och hållbar för daglig användning.

Non-stick beläggningen är den beprövade & uppskattade titanium varianten som effektivt motverkar att maten bränner fast och därav även ger en lättdiskad panna efter middagen.

Stekpannan kommer också med den praktiska ThermoSpot-teknologin – en värmeindikator som blir röd när den idealiska matlagningstemperaturen nås för bästa resultat. Praktiskt & användbart på riktigt.

Konsumenter är nöjda med sina köp och poängterar bland annat att det är den bästa stekpannan man haft, att modellen håller jämn värme och att inget bränner fast. Vi tycker Tefal Everyday SS som är valbar i 24/26/28 cm  är ett gott & snyggt val av stekpanna till ett mycket rimligt pris dessutom.

Out of Stock

6 | Fiskars All Steel - Prisvärd

Fiskars All Steel är en populär stekpanna tillverkad av rostfritt stål. Modellen år tillverkad med en 3-skiktsbotten med en keramisk Non-Stick Ceratec-beläggning som ger en jämn värmefördelning och lättarbetad yta utan risk för att maten bränns fast.

Det slitstarka ytskiktet gör att alla typer av köksredskap kan användas i pannan. All Steel pannan klar upp till 270 °C i ugnen vilket är i toppklass. Modellen tål maskindisk, men man rekommenderar att handdiska pannan för en mer varaktig livslängd. Fiskars All Steel har testats av SVT Plus 2015, där den klarade användar- och slitagetester mycket bra och utsågs till bäst i test.

Användare är överlag nöjda med sina köp, även om kritik finns. Man nämner främst en bra non-stick beläggningen samt den fina stekytan pannan ger. Den kritik som finns är att vissa anser den väl tung (1.6 kg) samt att några anser beläggningen vara känslig för överhettning.

  • Upp till 270 °C i ugnen
  • Pris

7 | Tefal Jamie Oliver Quick & Easy - Budget

Tefal Talent Proär en storsäljande och mycket populär stekpanna bland konsumenter. Pannan fungerar på alla typer av spishällar, så som induktion, gjutjärn eller gasspis.

Utsidan är emaljerad och stekpannan har en så kallad i Thermo Spot, en värmeindikator som blir röd när pannan har nått 180 grader och är klar att användas.  Modellen kan användas i ugnen i upp till 175 grader.

Här finns en extra tjock och hård botten och ett ytskikt förstärkt med titanpartiklar som ger god motståndskraft mot repor och bra värmefördelning i pannan. Non-stick beläggningen är Titanium Excellence som får bra betyg av konsumenter.

Användare framhåller speciellt pannans höga kanter som positivt, en bra Non-stick beläggning, att den är lättdiskad samt dess prisvärde. Den kritik som ges gäller främst värmeindikatorn som av vissa anses vara svår att tyda samt även viss kritik mot pannas hållbarhet.

  • Ytskikt förstärkt med titan.
  • Håller jämn värme.
  • Thermo Spot-teknologi.
  • Tål maskindisk.
  • Prisvärd.

Köpguide

Stekpannan – en oumbärlig kompis vid matlagningen och en produkt nästintill alla hushåll använder. Den mångfald av stekpannor marknaden erbjuder är ändlös och kvalitén varierar i hög grad mycket beroende på vad man vill betala.

Det kan, som så ofta vara smart att betala lite mer, för att få en bra produkt som håller i många år och levererar ett gott resultat under tiden. Mycket handlar om i vilket material stekpannan är tillverkad av. En bra stekpanna ska kunna ge en jämn värmefördelning över hela stekytan.

Nedan kan du läsa om de olika materialen som stekpannor tillverkas i och vad som är dess respektive för- och nackdelar.

En tjock gjutjärnsstekpanna kan vara bra på äldre och långsamma spisar eller för viss typ av matlagning. Gjutjärnsstekpannor och stekpannor i kolstål bygger upp beläggningen själva, och de håller väldigt länge om man tar hand om dem på rätt sätt. En gjutjärnsstekpanna har en vikt runt 3 kilo. En stekpanna i kolstål har något lägre vikt än gjutjärnspannan.

Stekpannor i teflon är populära, de väger ganska lite och är lätta att rengöra. Pannorna har oftast en Non stick-beläggning som gör att du kan steka maten utan att behöva använda så mycket matfett –  fettsnålt och hälsosamt.  En bra beläggning kommer göra tillagning av pannkakor och liknande rätter mycket lättare, de fastnar inte lika lätt och gör det enkelt att rengöra stekpannan. Non stick-stekpannor passar allra bäst för matlagning på lägre temperaturer som fisk och grönsaker eftersom de är känsliga för överhettning. Överhetta aldrig din belagda stekpanna då  Non-stick funktionen kan förstöras med resultatet att maten fastnar.

Stekpannor med keramisk yta är extra slitstarka har en skyddande behandling som ger en non-stick effekt. De keramiska pannorna tål även högre temperaturer än en vanlig non-stick panna.

Stekpannor i rostfritt stål är enkla att rengöra då man inte behöver vara lika försiktig vid hanteringen jämfört stekpannor med ytbeläggning. Pannorna kommer snabbt till både hög och jämn värmefördelning samt tål höga temperaturer bäst av alla stekpannor.  Här behöver man dock tillsätta större mängd fett för att maten inte ska fastna, vilket också är dessa pannors nackdel då de upplevs som mer svårarbetade än övriga modeller.  Stekpannor i Rostfritt stål har längre livslängd än övriga stekpannor.

För att bäst rengöra en stekpanna, diska den då den har svalnat lite, den kommer då att hålla längre. Undvik helst att diska stekpannan i diskmaskin, även om det uppges att pannan klar detta. En gjutjärnsstekpanna kan du smörja in med lite olivolja, för att få den att hålla längre.

Upplevs stekpannan börja fungera sämre än tidigare kan den behöva rengöras även på undersidan från avlagringar.

Börjar stekpannan bränna fast så kan det vara äggviteämnen som inte går bort med diskmedel,  då kan man prova att koka upp vatten med  maskindiskmedel i pannan, med lite tur har du efter det en stekpanna som känns helt ny.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 4.3 / 5. Antal betyg: 6

Liknande tester