Stekpanna bäst i Test 2025
Uppdaterad 2025-05-28
Bästa stekpanna 2025 – Genomgång av populära & uppskattade stekpannor på marknaden utifrån test och konsumenters betyg. Efter genomgången finns guide och tips som underlag för ett bättre köp.
Bäst just nu
- 1: Tefal Jamie OliverStekpanna bäst i Test 2025
- 2: Scan Pan CTXStekpanna bäst i Test Premium
- 3: Skeppshult TraditionalBästa Stekpanna Gjutjärn
- 4: Fiskars All SteelVärmeavledande
- 5: Eva Solo Rostfri StekpannaRostfri
Scan Pan CTX
Stekpanna bäst i Test Premium- I ugn upp till 260 grader
- Fungerar på alla typer av hällar
Scan Pan CTX
Stekpanna bäst i Test Premium- I ugn upp till 260 grader
- Fungerar på alla typer av hällar
Tefal Jamie Oliver
- Prisvärde
- Höga användarbetyg
Stekpanna bäst i Test 2025: Tefal Jamie Oliver Quick & Easy
Från Tefals Jamie Oliver serie kommer denna storsäljande och snygga stekpanna vid namn Quick & Easy. Här gäller en design i rostfritt stål, både elegant och hållbar för daglig användning. Vår testvinnare som stekpanna bäst i test 2025 i den lägre prisklassen.
Non-stick beläggningen är den beprövade & uppskattade förstärkta Tefal varianten som effektivt motverkar att maten bränner fast och därav även ger en lättdiskad panna efter middagen.
Stekpannan kommer också med den praktiska ThermoSpot-teknologin – en värmeindikator som blir röd när den idealiska matlagningstemperaturen nås för bästa resultat. Praktiskt & användbart på riktigt.
Konsumenter är nöjda med sina köp och poängterar bland annat att det är den bästa stekpannan man haft sett till prisvärde, att modellen håller jämn värme och att inget bränner fast. Vi tycker Tefal Quick & Easy som är valbar i 24/26/28 cm är ett gott & snyggt val av stekpanna till ett mycket rimligt pris dessutom.
Ytskikt förstärkt med titan.
Håller jämn värme.
Thermo Spot-teknologi.
Tål maskindisk.
Prisvärd.
Scan Pan CTX
- I ugn upp till 260 grader
- Fungerar på alla typer av hällar
- Köksverktyg av metall kan användas
Scanpan CTX: Bästa Stekpanna 2025 Premium
Scan Pan CTX är ett omtyckt val av stekpanna och är populär bland konsumenter. Som kuriosa kan tilläggas att denna var stjärnkocken Tommy Myllymäkis officiella tävlingsstekpanna, som han bland annat använt när han tävlat med det svenska kocklandslaget samt i prestigefyllda tävlingen Bocuse d'Or Europé.
Design och material i toppklass
Denna danska bäst i test vinnande stekpanna har ett lyxigt utseende i rostfritt stål och är lätt att rengöra. Stekpannan är uppbyggd i fem lager rostfritt stål, med en riktigt hård och värmebeständig ytbeläggning vars Non-stickyta GreenTek/ CTX är helt fri från skadliga och miljöfarliga PFOA-ämnen.
Jämn värmefördelning och ugnssäkerhet
Det tar en stund för denna stekpanna att få upp värmen, därefter är värmefördelningen jämn och bra då önskad temperatur nåtts. Scan Pan CTX kan även användas i ugnen, ända upp till 260 graders värme vilket är i bra för en panna med non-stick beläggning.
Lättviktig och användarvänlig
Scan Pan CTX har relativt låg vikt, 1.7 kg vilket gör den jämförelsevis lätt att arbeta med och pannans handtag är värmeavledande och bekvämt. Modellen tål att diskas i maskin och stekpannan som kommer med 5 års garanti har många utmärkelser som testvinnare i större genomgångar.
Miljömedveten non-stick beläggning
Stekpannans GreenTek/CTX non-stick beläggning är inte bara effektiv utan också miljövänlig, helt fri från PFOA-ämnen, vilket gör den till ett hållbart val för medvetna konsumenter.
Testvinnare med lång garanti
Så är du villig att lägga lite mer pengar på en bra och snygg stekpanna i toppklass, då är danska Scan Pan CTX ett gott val.
Rostfritt stål med keramisk beläggning
Vikt 1.7kg
Ugnssäker Upp till 260 grader
5 års garanti
Skeppshult Traditional
- Gjutjärn (Hållbar)
- Trevligt Trähandtag
- Passar alla typer av värmekällor
- Vikt: 2.8 kg
Skeppshult Traditional: Bästa Stekpanna 2025 Gjutjärn
Skeppshult Traditional Stekpanna är en gjutjärnspanna som kombinerar kvalitet och hållbarhet i en tidlös design.
Design och material
Med 28 cm diameter och 5 mm tjock botten ger pannan jämn värmefördelning, perfekt för att steka biffar eller grönsaker. Den är förbehandlad med ekologisk rapsolja för en naturlig non-stick-yta som förbättras med tiden. Bokträhandtaget är värmeisolerande och bekvämt, och varje panna är unik, gjuten i sandformar och handslipad i Skeppshults småländska gjuteri.
Funktion och användning
Pannan fungerar på alla värmekällor, från induktion till öppen eld, vilket gör den mångsidig.
Skötsel och hållbarhet
Med handdisk utan diskmedel och regelbunden inbränning med rapsolja kan pannan hålla i generationer, med stöd av Skeppshults 25-års gjutjärnsgaranti.
Fördelar och nackdelar
Den miljövänliga tillverkningen och långa hållbarheten är fördelar, men vikten kan vara en nackdel.
Slutsats
Skeppshult Traditional är ett fint val för den som vill ha en hållbar, högkvalitativ stekpanna med hantverksmässig charm, idealisk för långvarig matlagning.
Fiskars All Steel
- Rostfritt stål
- Ceratec-beläggning
Fiskars All Steel: Populär Stekpanna i Mellanklassen
Fiskars All Steel är en populär stekpanna tillverkad av rostfritt stål. Modellen år tillverkad med en 3-skiktsbotten med en keramisk Non-Stick Ceratec-beläggning som ger en jämn värmefördelning och lättarbetad yta utan risk för att maten bränns fast.
Det slitstarka ytskiktet gör att alla typer av köksredskap kan användas i pannan. All Steel pannan klar upp till 270 °C i ugnen vilket är i toppklass. Modellen tål maskindisk, men man rekommenderar att handdiska pannan för en mer varaktig livslängd. Fiskars All Steel har testats av SVT Plus 2015, där den klarade användar- och slitagetester mycket bra och utsågs till bäst i test.
Användare är överlag nöjda med sina köp, även om kritik finns. Man nämner främst en bra non-stick beläggningen samt den fina stekytan pannan ger. Den kritik som finns är att vissa anser den väl tung (1.6 kg) samt att några anser beläggningen vara känslig för överhettning.
Upp till 270 °C i ugnen
Pris
Eva Solo Rostfri Stekpanna
- Tål maskindisk
- Värmetålig upp till 400°C
- Fungerar på alla värmekällor
Rostfria Stekpannan Eva Solo
Lyxig keramisk stekpanna med Non-Stick Sandwich-botten. Pannan är fri från både bly och kadmium och beläggningen är både PFOA- och PTFE fri. Modellen kommer med ett värmeavskärmande välbalanserat handtag.
Eva Solo stekpanna i rostfritt stål fungerar bra att använda på alla typer av spisar inklusive induktion. Fördelen med denna stekpanna är, förutom den snygga designen materialet ger, en bra slitstark keramisk yta med non-stick som fått toppbetyg av sina användare.
När det kommer till skötsel så tål stekpannan diskmaskin men handdisk rekommenderas. Stekpannan från Eva Solo kan med fördel även användas i ugnen upp till storfina 400°C.
Letar du efter en snygg panna i bra kvalitet för en i sammanhanget mer än rimlig peng tycker vi liksom många andra att Eva Solo är ett bra alternativ att titta på när en ny stekpanna ska hitta hem.
Jämförelse
Tefal Jamie Oliver
Stekpanna bäst i Test 2025Scan Pan CTX
Stekpanna bäst i Test PremiumSkeppshult Traditional
Bästa Stekpanna GjutjärnFiskars All Steel
VärmeavledandeEva Solo Rostfri Stekpanna
RostfriProdukt | 1 Tefal Jamie Oliver | 2 Scan Pan CTX | 3 Skeppshult Traditional | 4 Fiskars All Steel | 5 Eva Solo Rostfri Stekpanna |
---|---|---|---|---|---|
USP | Stekpanna bäst i Test 2025 | Stekpanna bäst i Test Premium | Bästa Stekpanna Gjutjärn | Värmeavledande | Rostfri |
Pris | 299 kr | 1 299 kr | 787 kr | 750 kr | 549 kr |
Specifikationer | Specifikationer saknas | Specifikationer saknas | Specifikationer saknas | Specifikationer saknas | Specifikationer saknas |
Länk | Till butik | Till butik | Till butik | Till butik | Till butik |
Stekpanna Bäst i Test - Kökets bäst vän
Stekpannan – en oumbärlig kompis vid matlagningen och en produkt nästintill alla hushåll använder. Den mångfald av stekpannor marknaden erbjuder är ändlös och kvalitén varierar i hög grad mycket beroende på vad man vill betala.
Det kan, som så ofta vara smart att betala lite mer, för att få en bra produkt som håller i många år och levererar ett gott resultat under tiden. Mycket handlar om i vilket material stekpannan är tillverkad av. En bra stekpanna ska kunna ge en jämn värmefördelning över hela stekytan.
Nedan kan du läsa om de olika materialen som stekpannor tillverkas i och vad som är dess respektive för- och nackdelar.
Gjutjärn
En tjock gjutjärnsstekpanna kan vara bra på äldre och långsamma spisar eller för viss typ av matlagning. Gjutjärnsstekpannor och stekpannor i kolstål bygger upp beläggningen själva, och de håller väldigt länge om man tar hand om dem på rätt sätt. En gjutjärnsstekpanna har en vikt runt 3 kilo. En stekpanna i kolstål har något lägre vikt än gjutjärnspannan.
Teflon
Stekpannor i teflon är populära, de väger ganska lite och är lätta att rengöra. Pannorna har oftast en Non stick-beläggning som gör att du kan steka maten utan att behöva använda så mycket matfett – fettsnålt och hälsosamt. En bra beläggning kommer göra tillagning av pannkakor och liknande rätter mycket lättare, de fastnar inte lika lätt och gör det enkelt att rengöra stekpannan. Non stick-stekpannor passar allra bäst för matlagning på lägre temperaturer som fisk och grönsaker eftersom de är känsliga för överhettning. Överhetta aldrig din belagda stekpanna då Non-stick funktionen kan förstöras med resultatet att maten fastnar.
Keramisk yta
Stekpannor med keramisk yta är extra slitstarka har en skyddande behandling som ger en non-stick effekt. De keramiska pannorna tål även högre temperaturer än en vanlig non-stick panna.
Rostfritt stål
Stekpannor i rostfritt stål är enkla att rengöra då man inte behöver vara lika försiktig vid hanteringen jämfört stekpannor med ytbeläggning. Pannorna kommer snabbt till både hög och jämn värmefördelning samt tål höga temperaturer bäst av alla stekpannor. Här behöver man dock tillsätta större mängd fett för att maten inte ska fastna, vilket också är dessa pannors nackdel då de upplevs som mer svårarbetade än övriga modeller. Stekpannor i Rostfritt stål har längre livslängd än övriga stekpannor.
Tips vid rengöring av stekpanna
För att bäst rengöra en stekpanna, diska den då den har svalnat lite, den kommer då att hålla längre. Undvik helst att diska stekpannan i diskmaskin, även om det uppges att pannan klar detta. En gjutjärnsstekpanna kan du smörja in med lite olivolja, för att få den att hålla längre.
Upplevs stekpannan börja fungera sämre än tidigare kan den behöva rengöras även på undersidan från avlagringar.
Börjar stekpannan bränna fast så kan det vara äggviteämnen som inte går bort med diskmedel, då kan man prova att koka upp vatten med maskindiskmedel i pannan, med lite tur har du efter det en stekpanna som känns helt ny.