Surfplatta

Surfplatta bäst i test 2023

Uppdaterad 5 mars, 2023

Vi har listat bästa surfplattor 2023 utifrån tester och konsumenters omdömen, budget som premium. Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide och expert-tester  som underlag för att hitta den surfplatta som passar just dej bäst.

BÄST I TEST

Surfplatta bäst i test 2023

Apple
iPad 10.2" 9th Gen

POPULÄR

Surfplatta bäst i test 2023

Apple
iPad Air

Out of Stock

BÄST ANDROID OS

Samsung
Galaxy Tab S6 10.4"

PRISVÄRD

Samsung
Galaxy Tab A7 Lite

1 | Apple iPad WiFi 10.2" 9 Gen - Bäst i Test

Surfplatta bäst i test 2023

Bäst i test

Bästa surfplatta 2023 pris vs kvalité. Apple  uppgraderar sin Ipad och befäster sin position som stor favorit bland surfplattor hos både användare och experter.

Ipaden som är instegsmodellen hos Apple ger som förväntat väldigt mycket kvalitet för en rimlig peng. Förändringarna mot förra årets modell är att processorn har uppgraderats till en 6 kärnig Apple A13 Bionic på 2,66 Ghz. Ipaden stödjer numer även sedan förra generationen Apple Pencil för att skriva ner dina idéer, skissa eller kanske måla en akvarell.

Retina skärmen med true tone & 2160×1620 pixlar är ljusstark med HDR kapacitet och bjuder på utmärkt bra naturliga färger. En anmärkning är dock att skärmen saknar den anti-reflex som finns i de dyrare modellerna. När det kommer till ljud finns här två välbalanserade stereohögtalare på baksidan som levererar ett vettigt ljud för film och spel.

Systemprogrammet är iPadOS 15 och mängder av appar för nytta och nöje finns att ta del av på Appstore.

Apple Ipad är en kvalitetsprodukt, dock inte fullt i klass med Pro versionen – men modellen som levererar bästa surfplattan per spenderad krona enligt oss och blir därför bäst i test.

2 | Apple iPad Air 64GB - A14 Bionic

Surfplatta bäst i test 2023
Out of Stock

Apple iPad Air – Modellen är i det mesta relativt lik vårt toppval. Vi går därför endast igen de skillnader som kommer med den lite vassare Air versionen.

Den mest påtagliga skillnaden gäller processorn – nya Air kommer men den vassare 6-Core A14 Bionic på 3 GHz som tillsammans med sina fina 4 GB RAM ger en snabbare enhet att arbeta med.

Den andra större skillnaden är naturligtvis den större skärmen – Air skalar här upp till en 10.9 Retina True Tone panel med en upplösning om 2360 x 1640 pixlar i 60Hz. True Tone tekniken justerar bekvämt skärmens ljusstyrka efter omgivningens ljusförhållande.   Air modellen är även trots den större skärmen slim med en vikt på 458 g vs 487 g för standard versionen.

Även Wi-Fi standarden har här uppgraderats från version 5 till Wi-Fi 6 samt att Air är kapabel att presentera video i 4K Ultra HD. Air är även kompatibel med Apple’s Smart Keyboard, så om det är viktigt är det Air som gäller.

Blundar man för en relativt stor skillnad i pris är självfallet Apple iPad Air ett stabilare val.

Out of Stock

3 | Samsung Galaxy Tab S6 - Android OS

Galaxy Tab S6 är en surfplatta från Samsung i mellanprisklassen som med sina 7 millimeter tillhör de tunnaste på marknaden.

Med sin briljanta skärm och i övrigt goda egenskaper har modellen blivit en av marknadens storsäljare. Skärmen på 10,4 tum är av typen Super Amoled med en upplösning på 2000 x 1200 pixlar och här är både användare och experter rörande eniga att Galaxyn levererar en alldeles utmärkt upplevelse vad gäller färger, skärpa, svärta och kontrast. Som skydd mot repor och om surfplattan skulle tappas är modellen utrustad med Gorilla Glass.

Även om denna surfplatta fungerar bra med spel på medelhöga inställningar – tack vare den vassa processorn Exynos 9611 – har den sin edge mot multimedia – med tidigare nämnda utmärkta skärm med en video uppspelnings-kvalité på UHD 4K &120fps och ett bra 3D-ljud ljudsystem,

På säkerhetssidan finns funktioner för inlogg med både fingeravtryck och ansiktsigenkänning, och skulle lagringskapaciteten på 64 GB börja krympa kan den enkelt utökas med ett mikro sd-kort på upp till 1 TB. Plattan kommer med den senaste Android 10 versionen.

Galaxy Tab S6 är en mycket kompetent surfplatta i den bättre mellanklassen med extra plus för de som använder sin platta till att se på film och rekommendationen är given.

4 | Apple iPad Pro 12.9" - Premium

Apple Ipad Pro är tveklöst en av marknadens bästa surfplattor 2023 med prestanda som på alla punkter lämnar övriga konkurrenter på bekvämt avstånd i backspegeln. En high-end platta med motsvarande prislapp.  

Pro har uppgraderats rejält sen senaste versionen och framförallt när det kommer till plattans processor och panel. Med en upplösning på stadiga 2048 x 2732 kommer Pro versionen även som första surfplatta men en mini-led skärm med överlägsen ljusstyrka och kontrast.

Ska tekniktermer användas fullt ut handlar det om en Liquid Retina XDR panel med stöd av ProMotion och True Tone´s smarta anpassning till aktuellt ljusförhållande. Ljusstyrkan landar på skyhöga 1600 nits medans en  uppdateringsfrekvens på 120 Hz cementerar panelens överlägsna prestanda i segmentet.

Tittar vi på processorn finns här ett M1-chip – vi talar alltså om samma processorkraft som finns i Macbook laptops & iMac. Vi tittar allså på en surfplatta med en kapacitet som motsvarar en high-end dator – koppla upp tangentbordet och du har kraft nog att köra tunga program som att editera musik, grafik, video och gaming. Det är här vi förstår att den tilltagna prislappen likväl är motiverad.

Övrigt att nämna bland mycket annat kan vara modellens kamera funktion. Har finns en TrueDepth Ultrawide 10 MP med full videokapacitet + en 12 MP bakre kamera. En specialare vad gäller kamerafunktionen vid namn Center Stage gör att kameran här automatiskt också kan följa dej medans du förflyttar dej. Vill du ta en snabbkoll på skillnaderna i övrigt mellan testets Apple modeller kan du ta en titt på Apple´s jämförelse-sida.

Sammantaget är Pro varianten en surfplatta med kapacitet liknande en kompetent dator i ett ytters smidigt format. Att jämföra rakt av gentemot övriga surfplattaor känns nästintill orättvist. Bastant vinnare kort och gott.

5 | Samsung Galaxy Tab A7 / A8 - Bra Mellanklass

Bästa surfplatta 2023

Samsung Tab A7/A8 är mycket populära val av surfplatta i mellan-pris klassen. Med en 8-kärnig processor och 3 GB Ram samt fina 32 GB lagring är de kompetenta surfplattor med en kapacitet som passar många av oss.

Modellerna kommer med 8,7″ vs 10.5″ TFT skärmar med bra upplösning. För de som gärna tittar på film & serier via sin platta presenteras detta på ett bra sätt med 1080p  i 30 fps och dubbla stereo högtalare. 2 månaderna gratis Youtube Premium ingår faktiskt också här med köpet, trevligt.

Som surfplatta för gaming är modellerna inte optimala, här får man nöja sej med lägre grafiska inställningar i de mer krävande spelen för bra flyt. Enklare spel hanteras självklart bra med bästa grafik.

Som säkerhetsfunktioner finns ansiktsigenkänning samt programvaran Samsung Knox med avancerade möjligheter att administrera tillgång med föräldrakontroll samt skydd mot skadliga program, dataläckor och stöld. Tillåt/neka eller omdirigera specifika sidor via brandväggen och säkra din enhets data via DualDAR-kryptering.

En annan liten smart funktion hos Samsung är möjligheten att länka plattorna med din Samsung telefon för att ringa och skicka sms direkt från plattan.

Tab A7/A8 från Samsung passar bra för de som vill ha en ”medel” surfplatta från en tillverkare i toppklass till ett bra pris. Bra omdömen från både dedikerade webb sidor och plattans köpare ges här. Stabilt.

6 | Denver TAQ-70353K - Tålig

Denver TAQ-70353K är en stryktålig 7 tummare som är populär som första platta för den lite yngre generationen.

Surfplattan kommer med en inbyggd kamera på 2 megapixlar och trådlöst Wifi. 16 GB att spara på, 1 GB ram + en processor på 1.2 GHz står för farten som räcker gott till enklare spel med det snabba Android 8.1GO systemet + Kido’z anpassade programvara.

Varianter finns med stötsäkra bumber´s i färgerna  Blå samt Rosa.

7 | Huawei MediaPad T3 - Budget

Surfplattor bäst i Test 2021
Out of Stock

Huawei T3 är en storsäljande surfplatta i budgetsegmentet. Med en fyrkärnig processor på 1,4 Ghz och 3 GB Ram klarar den surf, film och enklare spel galant.

Lagringsutrymmetstannar här på 32 GB men kan enkelt utökas vid behov med ett microSD-kort upp till 128 GB. Modellen känns för prisklassen gediget byggd med rundade hörn och baksida/kanter av anodiserad/slitage-skyddad aluminium.

IPS skärmen på 9,6 tum är av HD kvalitet och som för klassen ger en bra upplevelse av detaljer och färger och här finns stöd för Miracast för att strömma skärmen till t.ex en tv-skärm.

Såväl frontkameran på 2 megapixlar och bakkameran på 5 megapixlar ges goda omdömen. Operativsystemet är Android  vilket gör att man kan använda Google Play, där du kan ladda ner mängder av gratisappar.

Surfplattan från Huawei rekommenderas för de som söker en enklare, men välbyggd och prisvärd modell. Surfplattan passar bra för normalanvändning och rekommenderas av många även som ett gott val till yngre barn p.g.a byggkvalitet j.m.f med andra enklare modeller. För de senaste mest avancerade spelen bör man dock se på alternativ i högre prisklasser.

Out of Stock

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 4

Liknande tester