Symaskin

Symaskin bäst i test 2023

Uppdaterad 12 januari, 2023

Vi har listat de bästa symaskinerna 2023 utifrån större test och användares omdömen. Efter produkterna hittar du en praktisk köpguide och tips som underlag inför ditt köp.

BÄST I TEST

Singer One

POPULÄR

Bästa Symaskin 2023 i mellanklassen

Brother DS-120X

1 | Singer One​ - Bäst i Test 2023

Bästa symaskin 2023

Bästa symaskin 2023 prisvärde – Singer One är en populär elektronisk symaskin från giganten Singer med en syhastighet på 750 stygn/min i maxläge. Modellen kommer med 24 sömmar, nyttosömmar, elastiska sömmar samt dekorsömmar och 2 olika 1-stegs knapphål.

Välj önskad söm och maskinen ställer automatiskt in in stygn-bredden. Maximal styng-bredd på denna maskin är 7 mm och antalet nålpositioner är 13 st.

Modellen kommer med SwiftSmart trädningssystem, ett system utvecklat av Singer för enkel trädning av tråden, här finns en videolänk som visar hur enkelt tekniken fungerar.

En annan finess på Singer One är en smart säkerhetsfunktion där en sensor är kopplad till pressarfoten. Sensorn säkerställer att pressarfoten är i läge – maskinen startar inte utan att pressarfoten är korrekt ställd,  utan varnar då med en ljudsignal att justera innan sömnad kan ske.

Funktioner: Quiltning, Pekskärm, Friarm, automatisk trådspänning, bra Led.belysning med tre lampor.

Tillbehör som ingår:

 • Standardfot, blixtlåsfot, dekorsömsfot, blindsömsfot, knapphålsfot med skena
 • Sprättare/borste  – Extra trådpinne  – Trådbrickor
 • 4 spolar  – 5 nålar och mjukhuv

Användare är mycket positiva till sina köp och framhåller främst maskinens enkla handahavde generellt och speciellt nålträdaren SwiftSmart. Bra funktioner och program, tydliga instruktioner , samt att man får mycket symaskin per spenderad krona.

Med bra funktioner, bra prisbild och många nöjda användare blir Singer One vårt val av bästa symaskin 2023.

Produkter

2 | Brother DS-120​X - Populär

Bästa Symaskin 2023 i mellanklassen

Symaskin Bäst i test mellanklass – Brother DS-120X är en populär elektronisk symaskin som är utrustad med många funktioner och symaskinen lämpar sig väl för både den avancerade och normale användaren.

Tack vare en stark motor fungerar modellen bra för att sy i både tunna och tjocka tyger som jeans till exempel. Maskinen kommer med ett enkelt inbyggt system för nålträdning samt snabbspolning. Med 20 inbyggda sömmar täcker DS120X gott och väl de flesta behoven, lägg därtill funktioner för 3 helautomatiska 1-stegs knapphål. Bra ljus är en förutsättning för en god arbetsmiljö och modellen kommer med en bra och ett ljusstarkt LED-ljus.

Användare plussar för att maskinen enkel att använda, lätt att byta spolar och undertrådar samt bra funktioner för prislappen.

Söker du en bra symaskin med många funktioner till ett rimligt pris, så är Icakurirens testvinnare Brother DS-120X ett bra val.

Varför Brother DS-120X?

 • 20 inbyggda sömprogram
 • Automatisk nålträdare
 • 3 Automatiskt knapphål
 • Klarar att sy i Jeans
 • Bra elastisk söm

3 | Singer 2250 - Budget

Singer 2250 är ett populärt val av symaskin i budgetklassen som lämpar sej bra för enklare till normal användning där behovet att sy i svårare material inte finns.

Maskinen har 10 olika sömmar varav 6 grundsömmar, 3 dekorativa samt 4-stegs knapphål. Symaskinen levereras med 4 pressarfötter och har  funktioner som underlättar ditt arbete som automatisk undertrådsspolning, justerbar stygnlängd och stygnbredd.

Användare ger symaskinen goda omdömen och upplever symaskinen som prisvärd och lättarbetad.

Varför Singer 2250?

 • 10 inbyggda sömprogram
 • 4-stegs knapphål
 • 4 pressarfötter ingår
 • Pris

4 | Toyota Super Jeans J34PE - För jeans

symaskin toyota superj34pe

Toyota Super Jeans J34PE är en stark och rejäl symaskinen som med en kraftfull motor utmärker sej med att hantera tyngre material som jeans och läder extra bra.

Symaskinen klarar att arbeta med upp till hela 12 lager av jeanstyg. Toyotas symaskinen kommer med inte mindre än 34 inbyggda sömmar varav 15 standardsömmar, 19 stretch och dekorsömmar samt 4 stegs knapphålssöm. Övriga funktioner är bland annat justerbar trådlängd, justerbart pressarfotstryck och inbyggd nålträdare.

Tillbehör som medföljer symaskinen: Bruksanvisning på svenska, Normala nålar, jeansnålar, undertrådsspolar och tryckfötter varav en speciellt anpassad för jeans och andra tyngre tyger.

 • 34 inbyggda sömprogram
 • Kraftfull – hanterar upp till 12 lager Jeans
 • 4-stegs knapphål
 • Anpassad pressfot för tyngre tyger

Köpguide

Vid val av ny symaskin bör man såklart fundera på vad maskinen främst ska användas till. Generellt är dyrare symaskiner utrustade med fler program och funktioner än de billigare, men ibland kan en funktion som just du önskar saknas på en dyrare maskin, men finnas på en enklare. En bra research är alltid en god investering. Nedan listar vi några av de viktigare funktionerna vad gäller symaskiner och dess användning.

Mekaniska symaskiner är kanske den typ av maskin de flesta som inte än sytt så ofta är bekanta med. Modellerna är lätta att förstå – på en mekanisk symaskin ställer du manuellt in inställningarna via maskinens knappar, hjul och rattar. Maskinen passar bra för de flesta som använder sin maskin lite mindre frekvent och till enklare arbeten som att sy gardiner och lägga upp byxor. En mekanisk maskin klarar annars av även avancerade arbeten och tjocka material lika bra som en elektronisk variant.

Elektronisk symaskiner är datoriserade och sköter automatiskt inställningar som stygn-längd och stygn-bredd. Symaskinen brukar vara utrustad med en display där du kan se de aktuella inställningarna. En elektronisk symaskin passar bra för de som arbetar lite oftare med textilarbete. Handhavandet är både enklare men framförallt mer tidssparande. Momentet att byta söm görs t.ex enkelt via en knapptryckning.

Pressar-fötter
Pressfot är den del som håller ner tyget. Symaskiner kommer ofta med 2 eller flera pressar-fötter anpassade för olika material och arbetsuppgifter.

Pressarfotslyft
Funktion för att höja pressarfoten vilket underlättar när du behöver sy i tjockare typer av material.

 • Knapphål
  Funktionen för att sy fast knappar. Många maskiner gör detta automatiskt.
 • Justerbar söm-längd / bredd
  Stygns längd och bredd justeras för att anpassa styrkan du vill att sömmen ska ha.
 • Sömprogram
  På dagens moderna maskiner finns ofta många program att välja bland. Programmen är oftast typindelade i grund-sömmar som sicksack och raksöm, dekorativa samt elastiska sömmar.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 3.1 / 5. Antal betyg: 7

Liknande tester