Torktumlare Bäst i Test

Torktumlare Bäst i Test 2022

2 veckor sedan

Vi går igenom de bästa torktumlare 2022 som finns på marknaden just nu. Efter genomgången finns en guide med info om tekniker, funktioner samt tips. Lycka till med ditt val!

Bästa Torktumlare 2022

BÄST I TEST

Torktumlare Bäst i Test 2022

Bosch WTW85L48SN

PREMIUM

Bästa torktumlare 2022 Premium

Electrolux Perfect Care

BUDGET

Bästa torktumlare 2022 Budget

Electrolux EW2C327R1

Användning: Värmepumpstumlare använder ca 45 % mindre energi än vanliga standardtumlare.
Placering: Placeras torktumlaren ovanpå tvättmaskin behövs en monteringsram för att säkra installationen.
Kondenstorktumlare: Kondenstorktumlare behöver inte anslutas till ventilationen, den samlar fukten i avsedd behållare eller via slang ut i avloppet.
Ljudnivå: Genom att sätta gummifötter under tumlaren ökas stabiliteten samtidigt som bullret minskas.

1 | Bosch WTW85L48SN - Bäst i Test 2022

Torktumlare Bäst i Test 2022

Torktumlare Bäst i Test 2022 – Bosch WTW85L48SN är en populär torktumlare med värmepumpsteknik och en kapacitet på 8 kg. Modellen har ett bra automatiskt självrengörande system. SelfCleaning Condenser – använder här det kondensvatten som har samlats under programmets gång för rengöringen – enerisparande & miljövänligt.

Torktumlaren är också utrustad med AutoDry-sensorer för att ställa in önskad grad av torkeffekt, systemet skyddar även automatiskt mot för höga temperaturer som kan orsaka att material krymps. Tumlaren kommer med en 24 timmars startfördröjning och återstående programtid visas i en tydlig display.

För att minska maskinens ljudnivå har Bosch här ett antivibration-system som ger modellen bättre stabilitet samt tystare gång under arbetet, ljudnivån ligger på rimliga 65 dB.

För maximerat slutresultatet har man här modifierat trummans utformning och struktur som i kombination med Bosch varmluftsteknik ger en jämt och skonsam torkning av materialet. Bosch kallar det Sensitive Drying.

Omdömme
Användare plussar främst för att torktumlaren upplevs som tystgående, är enkel att förstå, samt den stora luckan och en tydlig display. På minuskontot nämns den manuella rengöringen av de 3 filter maskinen har. Vårt val av torktumlare bäst i test 2022.

Bosch WTX8HKL9SN som kommer med en lite större tork-kapacitet på 9 Kg är ett annat mycket populärt val av torktumlare. Extra funktion på denna tummlare är Home Connect med Remote Monitor för att smidigt via mobilen se om det behövs några extra inköp på väg hem.

Bäst i Test

2 | Electrolux Perfect Care - Premium

Bästa torktumlare 2022 Premium

Electrolux PerfectCare är en stark utmanare som får höga betyg av såväl användare samt tester och har dessutom vunnit den prestigefyllda IF Design Award.

Modellen som har en torkkapacitet på 8 kg kommer med en energisparande värmepumpsteknik och klassas med goda A++. Perfect Care är utrustad med ett flertal system för temperatur-anpassning och fukt-avkänning.

Torktumlarens automatiska program aktiverar DelicateCare-systemet som arbetar med avancerade temperatur / rotationsvariabler medans SmartSense-systemet känner av aktuell fuktighetsgrad för att tillsammans torka materialet på bästa sätt. Modellen har även tidsstyrda torkprogram som alternativ till de automatiska.

Användare plussar främst för bra programutbud och att maskinen upplevs som tystgående.

3 | Electrolux SimpliCare - Budget

Bästa torktumlare 2022 Budget

Bästa torktumlare 2022 Budget – Electrolux SimpliCare är en storsäljande torktumlare vilket är lätt att förstå. Med en låg prislapp, bra omdömen och resultat som matchar de dyrare maskinerna så blir SimpliCare ett intressant alternativ.

Man bör dock vara medveten om att denna torktumlare inte har en energisparande värmepumpsteknik, vilket gör elräkningen lite bredare jämfört  med de energisnålare modellerna.

Electrolux kondenstumlare har en kapacitet på 7kg och kommer med både automatstyrda sensor & tid-styrda program samt möjlighet till timer-torkning.

Program finns för både bomull och syntet som extra torrt, skåptorrt, sport och ett refresh program. Maskinen indikerar under gång för tork-fas, luftning, skrynkelskydd samt vid programavslut.

De automatiska programmen styrs av – Electrolux Optisence – där sensorer kontinuerligt känner av fuktighetsgraden, både energisparande och som skydd bra mot övertorkning. Timerfunktionen kan fördröja starttiden upp till 20 h, praktiskt.

Användare plussar främst för kvalitet vs pris, något som även danska taenk framhöll, dess relativt tysta gång och goda torkresultat.

Köpguide

Torktumlare Bäst i Test 2022

När det är dags att köpa ny torktumlare kan det vara intressant att se över vilka alternativ som erbjuds på marknaden. Teknikutvecklingen går fort och det gäller inte minst torktumlare. De största skillnaderna mellan en äldre och en nytillverkad maskin gäller främst energiåtgång samt nya sensorstyrda automatiska funktioner för att nå bästa tork-resultat, samt skydda kläder och annat tork-material mot över-torkning.

De typer av torktumlare som säljs idag är av 3 olika typer och det är viktigt att välja den typ som passar bäst utifrån de behov som finns.

Kondensortumlare med värmepumpsteknik

Värmepumpstumlare är den absolut mest energieffektiva typen av torktumlare som finns på marknaden idag. Tekniken fungerar så att kall luft omvandlas till varmluft för att torka materialet varefter luften avfuktas med en kompressor för att kunna återanvändas i nästa torkcykel.

Då denna typ av tumlare inte behöver värma ny luft i samma mängd sparas energi på upp till 40 % gentemot maskiner som saknar denna teknik. Värmepumpstumlaren arbetar även med en lägre temperatur vilket är skonsamt mot materialet som ska torkas. Bra för både miljö och ekonomi.

Kondenstorktumlare

Denna typ av tumlare kondenserar ånga till vatten för att sedan samla upp vattnet i en behållare som töms manuellt, ofta finns även möjlighet att koppla en slang för att leda vattnet till avloppet. Tumlaren tar in kall luft som den sedan värmer för att torka kläderna med, materialet avfuktas för att sedan släppa ut den fuktiga varmluften. Proceduren upprepas med ny kall luft tills materialet torkats.

Oavsett val av dessa två  ovanstående tekniker är en god ventilation av utrymmet viktigt på grund av den fuktbildning som uppstår.

Frånluftstumlare

Frånluftstumlare kopplas till ett frånluftsuttag så den varma fuktiga luften leds bort via en slang/rör och sedan ut genom fasaden. Fördelen är att luften släpps ut ur rummet och minimerar risken för fuktskador. Tekniken anses vara den mest effektiva, men även den mest energikrävande.

Funktioner

  • Sensorer
    Dagens torktumlare arbetar med sensorer som i en kombination av programfunktioner automatisk känner av fuktighetsgraden i materialet för att avgöra hur lång torktiden ska vara. Tillverkare har olika namn på sina system sensorsystem t.ex AutoDry, DelicateCare, OptiSense. Används de automatiska programmen avslutas programmet när materialet är lagom torrt. Systemen skyddar både torkmaterialet mot övertorkning och är samtidigt energieffektiva.
  • Trumman
    Tillverkarna har på senare tid även utvecklat trummans utformning för att förbättra torkresultatet. Man gör det genom att använda olika strukturer inuti trumman. Man brukar benämna det att torktumlaren är utrustad med en skontrumma. Tanken är att trummans utformning ger materialet längre tid i tumlarens luftström samt en skonsammare ”landning” emot trummans strukturanpassade innervägg.

Tips

För bästa skrynkelfria resultat bör inte tumlaren fyllas helt. Ju mer utrymme materialet har att ”fritt” tillgodogöra sig tid i den varma luften, dess bättre resultat.

Maskiner med möjlighet att rotera åt växelvisa håll – reverserande – är extra bra på att minimera risken för skrynkligt resultat.
Kom ihåg att tömma luddfiltret i luckan efter tillverkarens rekommendationer.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 5

Fler tester