Bästa Torktumlare i test 2020

Bästa Torktumlare i test 2020

Bästa Torktumlare i Test 2020

Vi går igenom de populäraste torktumlare på marknaden 2020 utifrån test och konsumenters betyg. Efter genomgången finns länkar till tester/recensioner och användaromdömen samt en guide med info om tekniker, funktioner samt tips.

Närliggande:
Kombinerad Tvätt och Torktumlare Tvättmaskiner Tvattmaskin/torktumlare-paket

TIPS

Användning: Värmepumpstumlare använder ca 45 % mindre energi än vanliga standardtumlare.
Användning: Placeras torktumlaren ovanpå tvättmaskin behövs en monteringsram för att säkra installationen.
Typ: Kondenstorktumlare behöver inte anslutas till ventilationen, den samlar fukten i avsedd behållare eller via slang ut i avloppet.
Användning: Genom att sätta gummifötter under tumlaren ökas stabiliteten samtidigt som bullret minskas.

‚φ Bosch WTW85L48SN

Bästa Torktumlare i test 2020
Bästa Torktumlare i test 2020
ButikPrisLänkar

Kvalitet från Bosch - Bästa Torktumlare i Test 2020

Bosch WTW85L48SN är en populär torktumlare med värmepumpsteknik och en kapacitet på 8 kg. Modellen har ett bra automatiskt självrengörande system for kondensorn - SelfCleaning Condenser, som använder det kondensvatten som har samlats under programmets gång för rengöringen. Maskinen är också utrustad med AutoDry-sensorer för att ställa in önskad grad av torkeffekt, systemet skyddar automatiskt mot för höga temperaturer som kan orsaka att material krymps. Modellen har 24 timmars startfördröjning och återstående programtid visas i displayen.
För att minska maskinens ljudnivå har Bosch ett antivibration system som ger modellen bättre stabilitet samt tystare gång under arbetet, ljudnivån ligger på 65 dB. För att maximera slutresultatet har man här modifierat trummans utformning och struktur som i kombination med Bosch varmluftsteknik ger jämt och skonsam torkning. Bosch kallar det Sensitive Drying.

Program
Bosch torktumlare kommer med följande program: Yllefinish, Mix, Handdukar, Tidsprogram varm, Sport, Dunprogram, Supersnabb 40 samt Skjortor.

Användare plussar främst för att torktumlaren upplevs som tystgående, är enkel att förstå, samt den stora luckan och en tydlig display. På minuskontot nämns den manuella rengöringen av de 3 filter maskinen har.

Varför Bosch WTW85L48SN ?

 • ECARF-kvalitetsst√§mpel: tilldelas allergiv√§nliga produkter
 • Energiklass A++
 • sj√§lvreng√∂rande kondensor
 • Mycket positiva anv√§ndare

SPECIFIKATIONER

Kondensationseffektivitet 84 %
Torkkapacitet 8 Kg
Trumvolym 112 liter
Antal program 9
Ljudnivå 64 dB
ButikPrisLänkar

‚Ď° Electrolux PerfectCare 800

Utmanare - Bästa Torktumlare i test 2020

Electrolux PerfectCare är en stark utmanare som får höga betyg av såväl användare samt tester och har dessutom vunnit den prestigefyllda IF Design Award 2018. Modellen som har en torkkapacitet på 8 kg kommer med en energisparande värmepumpsteknik och klassas med goda A++. Elextrolux kommer med ett flertal system för temperaturanpassning och fuktavkänning. Modellens automatiska program aktiverar DelicateCare-systemet som arbetar med temperatur / rotationsvariabler medans SmartSense-systemet känner av aktuell fuktighetsgrad för att tillsammans torka materialet på bästa sätt. Modellen har även tidsstyrda torkprogram som alternativ till de automatiska.

Användare plussar främst för bra programutbud och att maskinen upplevs som tystgående.

Varför Electrolux PerfectCare 800 ?

 • H√∂ga betyg av anv√§ndare/test
 • Sensorteknik
 • V√§rmepumpstumlare
 • If Design Award

SPECIFIKATIONER

Kondensationseffektivitet 82 %
Torkkapacitet 8 Kg
Trumvolym 118 liter
Antal program(max) 8
Ljudnivå 66 dB

‚ĎĘ Electrolux SimpliCare EW2C327R1

Bästa Budget - Bästa Torktumlare i test 2020
Bästa Torktumlare i test 2020 - Electrolux SimpliCare EW2C3
ButikPrisLänkar

Bästa Torktumlare Budget

Electrolux SimpliCare är en storsäljande torktumlare vilket är lätt att förstå. Med en låg prislapp, bra omdömen och resultat som matchar de dyrare maskinerna så blir SimpliCare ett intressant alternativ. Man bör dock vara medveten om att denna torktumlare inte har en energisparande värmepumpsteknik, vilket gör elräkningen vid normal användning ca 200 kr/år dyrare än med de energisnålare modellerna.

Electrolux kondenstumlare har en kapacitet på 7kg och kommer med både automatstyrda sensorprogram, tidsstyrda program samt möjlighet till timer-torkning. Program finns för både bomull och syntet som extra torrt, skåptorrt, sport och ett refresh program. Maskinen indikerar under gång för tork-fas, luftning, skrynkelskydd samt vid programavslut. De automatiska programmen styrs av Electrolux Optisence (video nedan), där sensorer kontinuerligt känner av fuktighetsgraden, både energisparande och skyddar mot övertorkning. Timerfunktionen kan fördröja starttiden upp till 20 h, praktiskt.

Användare plussar främst för kvalitet vs pris, något som även den stora danska test-organisationen taenk.dk framhöll, dess relativt tysta gång och goda torkresultat.

Varför Electrolux SimpliCare ?

 • Pris
 • Sensorteknik
 • Timerfunktion
 • Goda anv√§ndaromd√∂men

SPECIFIKATIONER

Kondensationseffektivitet 81 %
Torkkapacitet 7 Kg
Trumvolym 104 liter
Antal program(max) 10
Ljudnivå 67 dB
ButikPrisLänkar

Köpguide - Bästa Torktumlare i test 2020

Bästa Torktumlare i Test 2020

När det är dags att köpa ny torktumlare kan det vara intressant att se över vilka alternativ som erbjuds på marknaden. Teknikutvecklingen går fort och det gäller inte minst torktumlare. De största skillnaderna mellan en äldre och en nytillverkad maskin gäller främst energiåtgång samt nya sensorstyrda automatiska funktioner för att nå bästa torkresultat, samt skydda kläder och annat torkmaterial mot övertorkning. De typer av torktumlare som säljs idag är av 3 olika typer och det är viktigt att välja den typ som passar bäst utifrån de behov som finns.

Kondenstorktumlare med värmepumpsteknikBästa Torktumlare i Test 2020

Värmepumpstumlare är den absolut mest energieffektiva typen av torktumlare som finns på marknaden idag. Tekniken fungerar så att kall luft omvandlas till varmluft för att torka materialet varefter luften avfuktas med en kompressor för att kunna återanvändas i nästa torkcykel. Då denna typ av tumlare inte behöver värma ny luft i samma mängd sparas energi på upp till 40 % gentemot maskiner som saknar denna teknik. Värmepumpstumlaren arbetar även med en lägre temperatur vilket är skonsamt mot materialet som ska torkas. Bra för både miljö och ekonomi.

Kondenstorktumlare

Denna typ av tumlare kondenserar ånga till vatten för att sedan samla upp vattnet i en behållare som töms manuellt, ofta finns även möjlighet att koppla en slang för att leda vattnet till avloppet. Tumlaren tar in kall luft som den sedan värmer för att torka kläderna med, materialet avfuktas för att sedan släppa ut den fuktiga varmluften. Proceduren upprepas med ny kall luft tills materialet torkats. Oavsett val av dessa två  ovanstående tekniker är en god ventilation av utrymmet viktigt på grund av den fuktbildning som uppstår.

Frånluftstumlare

Frånluftstumlare kopplas till ett frånluftsuttag så den varma fuktiga luften leds bort via en slang/rör och sedan ut genom fasaden. Fördelen är att luften släpps ut ur rummet och minimerar risken för fuktskador. Tekniken anses vara den mest effektiva, men även den mest energikrävande.

Funktioner

 • Sensorer
  Dagens torktumlare arbetar med sensorer som i en kombination av programfunktioner automatisk känner av fuktighetsgraden i materialet för att avgöra hur lång torktiden ska vara. Tillverkare har olika namn på sina system sensorsystem t.ex AutoDry, DelicateCare, OptiSense. Används de automatiska programmen avslutas programmet när materialet är lagom torrt. Systemen skyddar både torkmaterialet mot övertorkning och är samtidigt energieffektiva.
 • TrummanB√§sta Torktumlare i Test 2020
  Tillverkarna har på senare tid även utvecklat trummans utformning för att förbättra torkresultatet. Man gör det genom att använda olika strukturer inuti trumman. Man brukar benämna det att torktumlaren är utrustad med en skontrumma. Tanken är att trummans utformning ger materialet längre tid i tumlarens luftström samt en skonsammare "landning" emot trummans strukturanpassade innervägg.
 • Tips
 • F√∂r b√§sta skrynkelfria resultat b√∂r inte tumlaren fyllas helt. Ju mer utrymme materialet har att "fritt" tillgodog√∂ra sig tid i den varma luften, dess b√§ttre resultat.
 • Maskiner med m√∂jlighet att rotera √•t v√§xelvisa h√•ll - reverserande - √§r extra bra p√• att minimera risken f√∂r skrynkligt resultat.
 • Kom ih√•g att t√∂mma luddfiltret i luckan efter tillverkarens rekommendationer.

Lycka till att hitta den bästa torktumlaren för just dina behov !

Expert-tester

Bästa Torktumlare i Test 2020

radron.se | 2019-09-02 | Länk till test

Råd & Rön testar 48 torktummlare. För att få tillgång till testet behövs en prenumeration.

Bästa Torktumlare i Test 2020

taenk.dk | 2019-09-16 | Länk till test

taenk.dk testar 24 torktummlare. För att få tillgång till testet behövs ett medlemskap.

[cmtoc_table_of_contents]