Torktumlare bÀst i test 2021

Vi gÄr igenom de bÀsta torktumlare 2021 som finns pÄ marknaden just nu. Efter genomgÄngen finns lÀnkar till tester/recensioner och anvÀndaromdömen samt en guide med info om tekniker, funktioner samt tips. Lycka till med ditt val!

Tips

AnvÀndning: VÀrmepumpstumlare anvÀnder ca 45 % mindre energi Àn vanliga standardtumlare.
Placering: Placeras torktumlaren ovanpÄ tvÀttmaskin behövs en monteringsram för att sÀkra installationen.
Kondenstorktumlare : Kondenstorktumlare behöver inte anslutas till ventilationen, den samlar fukten i avsedd behÄllare eller via slang ut i avloppet.
 LjudnivÄ: Genom att sÀtta gummifötter under tumlaren ökas stabiliteten samtidigt som bullret minskas.

BÄST I TEST

Torktumlare BĂ€st i Test 2021

Bosch WTW85L48SN

BUDGET

BĂ€sta Torktumlare i Test 2020

Electrolux EW2C327R1

PREMIUM

Electrolux-EW8H658B8

Electrolux EW8H658B8

1 | Bosch WTW85L48SN - Torktumlare BĂ€st i Test 2021

BĂ€sta Torktumlare i Test 2020 - Bosch WTW85L48SN

Kvalitet frÄn Bosch

Bosch WTW85L48SN Àr en populĂ€r torktumlare med vĂ€rmepumpsteknik och en kapacitet pĂ„ 8 kg. Modellen har ett bra automatiskt sjĂ€lvrengörande system for kondensorn – SelfCleaning Condenser, som anvĂ€nder det kondensvatten som har samlats under programmets gĂ„ng för rengöringen. Maskinen Ă€r ocksĂ„ utrustad med AutoDry-sensorer för att stĂ€lla in önskad grad av torkeffekt, systemet skyddar automatiskt mot för höga temperaturer som kan orsaka att material krymps. Modellen har 24 timmars startfördröjning och Ă„terstĂ„ende programtid visas i displayen.
För att minska maskinens ljudnivÄ har Bosch ett antivibration system som ger modellen bÀttre stabilitet samt tystare gÄng under arbetet, ljudnivÄn ligger pÄ 65 dB. För att maximera slutresultatet har man hÀr modifierat trummans utformning och struktur som i kombination med Bosch varmluftsteknik ger jÀmt och skonsam torkning. Bosch kallar det Sensitive Drying.

Program
Bosch torktumlare kommer med följande program: Yllefinish, Mix, Handdukar, Tidsprogram varm, Sport, Dunprogram, Supersnabb 40 samt Skjortor.

AnvÀndare plussar frÀmst för att torktumlaren upplevs som tystgÄende, Àr enkel att förstÄ, samt den stora luckan och en tydlig display. PÄ minuskontot nÀmns den manuella rengöringen av de 3 filter maskinen har. VÄrt val av torktumlare bÀst i test 2021.

Varför Bosch WTW85L48SN ?

 • ECARF-kvalitetsstĂ€mpel: tilldelas allergivĂ€nliga produkter
 • Energiklass A++
 • sjĂ€lvrengörande kondensor
 • Mycket positiva anvĂ€ndare

2 | Electrolux EW2C327R1 - Torktumlare BĂ€st i test 2021 Budget

BĂ€sta Torktumlare i Test 2020

SPECIFIKATIONER
Typ: Kondenstumlare
Torkkapacitet: 7 kg
Energiklass: A+++
Antal program: 10
LjudnivÄ: 67 dB

BĂ€st i budgetklassen

Electrolux SimpliCare Àr en storsÀljande torktumlare vilket Àr lÀtt att förstÄ. Med en lÄg prislapp, bra omdömen och resultat som matchar de dyrare maskinerna sÄ blir SimpliCare ett intressant alternativ. Man bör dock vara medveten om att denna torktumlare inte har en energisparande vÀrmepumpsteknik, vilket gör elrÀkningen vid normal anvÀndning ca 200 kr/Är dyrare Àn med de energisnÄlare modellerna.

Electrolux kondenstumlare har en kapacitet pÄ 7kg och kommer med bÄde automatstyrda sensorprogram, tidsstyrda program samt möjlighet till timer-torkning. Program finns för bÄde bomull och syntet som extra torrt, skÄptorrt, sport och ett refresh program. Maskinen indikerar under gÄng för tork-fas, luftning, skrynkelskydd samt vid programavslut. De automatiska programmen styrs av Electrolux Optisence (video nedan), dÀr sensorer kontinuerligt kÀnner av fuktighetsgraden, bÄde energisparande och skyddar mot övertorkning. Timerfunktionen kan fördröja starttiden upp till 20 h, praktiskt.

AnvÀndare plussar frÀmst för kvalitet vs pris, nÄgot som Àven danska taenk framhöll, dess relativt tysta gÄng och goda torkresultat.

Varför Electrolux SimpliCare ?

 • Pris
 • Sensorteknik
 • Timerfunktion
 • Goda anvĂ€ndaromdömen

3 | Electrolux EW8H658B8 - Torktumlare BĂ€st i test 2021 Premium

Electrolux-EW8H658B8

SPECIFIKATIONER
Typ: VĂ€rmepumpstumlare
Torkkapacitet: 8 kg
Energiklass: A++
Antal program: 8
LjudnivÄ: 66 dB

Electrolux PerfectCare Àr en stark utmanare som fÄr höga betyg av sÄvÀl anvÀndare samt tester och har dessutom vunnit den prestigefyllda IF Design Award 2018. Modellen som har en torkkapacitet pÄ 8 kg kommer med en energisparande vÀrmepumpsteknik och klassas med goda A++. Elextrolux kommer med ett flertal system för temperaturanpassning och fuktavkÀnning. Modellens automatiska program aktiverar DelicateCare-systemet som arbetar med temperatur / rotationsvariabler medans SmartSense-systemet kÀnner av aktuell fuktighetsgrad för att tillsammans torka materialet pÄ bÀsta sÀtt. Modellen har Àven tidsstyrda torkprogram som alternativ till de automatiska.

AnvÀndare plussar frÀmst för bra programutbud och att maskinen upplevs som tystgÄende.

Varför Electrolux PerfectCare 800 ?

 • Höga betyg av anvĂ€ndare/test
 • Sensorteknik
 • VĂ€rmepumpstumlare
 • If Design Award
KÖPGUIDE

Torktumlare BĂ€st i Test 2021

NÀr det Àr dags att köpa ny torktumlare kan det vara intressant att se över vilka alternativ som erbjuds pÄ marknaden. Teknikutvecklingen gÄr fort och det gÀller inte minst torktumlare. De största skillnaderna mellan en Àldre och en nytillverkad maskin gÀller frÀmst energiÄtgÄng samt nya sensorstyrda automatiska funktioner för att nÄ bÀsta torkresultat, samt skydda klÀder och annat torkmaterial mot övertorkning. De typer av torktumlare som sÀljs idag Àr av 3 olika typer och det Àr viktigt att vÀlja den typ som passar bÀst utifrÄn de behov som finns.

Kondenstorktumlare med vÀrmepumpsteknikBÀsta Torktumlare i Test 2020

VÀrmepumpstumlare Àr den absolut mest energieffektiva typen av torktumlare som finns pÄ marknaden idag. Tekniken fungerar sÄ att kall luft omvandlas till varmluft för att torka materialet varefter luften avfuktas med en kompressor för att kunna ÄteranvÀndas i nÀsta torkcykel. DÄ denna typ av tumlare inte behöver vÀrma ny luft i samma mÀngd sparas energi pÄ upp till 40 % gentemot maskiner som saknar denna teknik. VÀrmepumpstumlaren arbetar Àven med en lÀgre temperatur vilket Àr skonsamt mot materialet som ska torkas. Bra för bÄde miljö och ekonomi.

Kondenstorktumlare

Denna typ av tumlare kondenserar Änga till vatten för att sedan samla upp vattnet i en behÄllare som töms manuellt, ofta finns Àven möjlighet att koppla en slang för att leda vattnet till avloppet. Tumlaren tar in kall luft som den sedan vÀrmer för att torka klÀderna med, materialet avfuktas för att sedan slÀppa ut den fuktiga varmluften. Proceduren upprepas med ny kall luft tills materialet torkats. Oavsett val av dessa tvÄ  ovanstÄende tekniker Àr en god ventilation av utrymmet viktigt pÄ grund av den fuktbildning som uppstÄr.

FrÄnluftstumlare

FrÄnluftstumlare kopplas till ett frÄnluftsuttag sÄ den varma fuktiga luften leds bort via en slang/rör och sedan ut genom fasaden. Fördelen Àr att luften slÀpps ut ur rummet och minimerar risken för fuktskador. Tekniken anses vara den mest effektiva, men Àven den mest energikrÀvande.

Funktioner

 • Sensorer
  Dagens torktumlare arbetar med sensorer som i en kombination av programfunktioner automatisk kÀnner av fuktighetsgraden i materialet för att avgöra hur lÄng torktiden ska vara. Tillverkare har olika namn pÄ sina system sensorsystem t.ex AutoDry, DelicateCare, OptiSense. AnvÀnds de automatiska programmen avslutas programmet nÀr materialet Àr lagom torrt. Systemen skyddar bÄde torkmaterialet mot övertorkning och Àr samtidigt energieffektiva.
 • TrummanBĂ€sta Torktumlare i Test 2020
  Tillverkarna har pĂ„ senare tid Ă€ven utvecklat trummans utformning för att förbĂ€ttra torkresultatet. Man gör det genom att anvĂ€nda olika strukturer inuti trumman. Man brukar benĂ€mna det att torktumlaren Ă€r utrustad med en skontrumma. Tanken Ă€r att trummans utformning ger materialet lĂ€ngre tid i tumlarens luftström samt en skonsammare ”landning” emot trummans strukturanpassade innervĂ€gg.
 • Tips
 • För bĂ€sta skrynkelfria resultat bör inte tumlaren fyllas helt. Ju mer utrymme materialet har att ”fritt” tillgodogöra sig tid i den varma luften, dess bĂ€ttre resultat.
 • Maskiner med möjlighet att rotera Ă„t vĂ€xelvisa hĂ„ll – reverserande – Ă€r extra bra pĂ„ att minimera risken för skrynkligt resultat.
 • Kom ihĂ„g att tömma luddfiltret i luckan efter tillverkarens rekommendationer.

Hoppas att du fann testet hjÀlpsamt

LÀmna gÀrna ett betyg!

Genomsnitt: 0 / 5. Antal betyg: 0

Relaterade tester