TV 55 tum

TV 55 tum bäst i test 2024

Uppdaterad 29 januari, 2024

Bästa 55 tum Tv 2024

Letar du efter den bästa 55 tum Tv:n ? Då behöver du inte leta länge till.  Vi på Hemtips har vänt på alla stenar (och 55″:or), lyssnat på konsumenter och samlat ihop experttester för att hitta de bästa alternativen.  Efter otaliga timmars research av tester och användares recensioner känner vi oss säkra på att vi hittat de absolut bästa tv 2024 modellerna i olika prisnivåer av de bästa 55 tum tv som finns på marknaden.

BÄST I TEST

Bästa TV 2024 LG Oled B3

LG
OLED55B3

PREMIUM

Bästa TV 2024 Premium

LG
OLED55C3

PRISVÄRD 4K Android

Bra budget tv - Andersson LED5546UHDA

Andersson
4K LED Android

1 | LG OLED55B3 - 55" Tv Bäst i Test 2024

Bästa TV 2024 LG Oled B3

Bäst i test 2024

Nya B3 serien har landat på marknaden och är självklart ett toppval som pris vs kvalité referens i Oled klassen.

Modell B3 som delar flertalet av de mer framstående funktionerna med LG:s high-end modeller, men kommer med en trevligare prisbild är inte oväntat en Tv många funderar lite extra på.

Teknik

Oled-teknikens suveräna hantering av svärta och kontrast är som bekant mer än välkänd och också en av anldningarna till LG: stora framgångar hos film, serie och Tv tittare världen över.

B3 briljerar här liksom de övriga 2023 modellerna rent generellt och tar rejäla kliv från konkurrenterna när det kommer till hur HDR formatet presenteras. Mellanklassens B3 saknar förvisso toppalternativens – C3 & G3 – exklusivare EVO-paneler som kan pressa ytterligare ett par nits ljusstyrka vid HDR, men i irl handlar det mer om labb-siffror än hur de flesta av oss uppfattar bildens återgivning om man får generalisera en smula.

4K prestanda

Tittar vi däremot på den mer normala standardupplösningen SDR 4K presterar modellerna i stort sett helt lika vad ljusstyrkan anbelangar. LG B3 har liksom övriga stöd för alla de relevanta HDR teknikerna inklusive funktionen Dolby Vision IQ och vi presenteras som väntat av en slående bild med perfekt svärta och högklassig kontrast. Ser vi till betraktningsvinkel presterar faktiskt just B3 modellen snäppet bättre än övriga modeller.

Gaming

Att plugga in favorit konsollen i tv:s hdmi är något vi vant oss vid, och med dagens teknik kan vi spela med i stort sett samma flyt på Tv:n som på en avancerad gamingdator. Här gäller det att ha lite extra koll att modellen är utrustad med Hdmi 2.1 som ger de förutsättningar som krävs för att ladda upp sina games med 120Hz i 4K upplösning.

B3:an liksom C3 & G3 ståtar med just dessa portar och här i den topprankade versionen 48 Gbps. De för gamern välkända VVR teknikerna Nvidia G-sync och AMD Freesync Premium stöds samt LG:s egna Prevent Input Delay funktion ger med Oleds överlägsna svarstider en gamerigg att ta på allvar.

Sammanfattning Bäst i Test

LG B3 blir vår topp rekommendation som bästa köp – med en kvalité och prestanda som nästintill tangerar high-end panelerna, och samtidigt lämnar instegsmodellen med sin 60Hz panel på armlägds avstånd till ett i sammanhanget gynnsamt pris. (Vid reor typ Black Friday kan förutsättningarna ändas såklart.

Produkter

2 | LG OLED C3 - 55 Tum Tv Premium Oled

Bästa TV 2024 Premium

Bästa Tv 55 tum 2024 Premium

LG OLED C3 är årets uppföljare till tidigare kritikerrosade OLED C serier – paneler som blev standard för andra att mäta sig med. Modell C3 kommer med en avancerad  processor vid namn α9 Gen6 AI 4K, samt HDR10 Pro som ger stöd för ledande standarder som Dolby Vision IQ samt Dolby Atmos.

LG:s Oled skärmar levererar en onekligen en strålande bild då både ljus och färg skapas i varje enskild bildpunkt. Med över 100 miljoner lysande subpixlar genereras en ny nivå av bildupplevelse. Ingen slår LG på fingrarna när det gäller svärta, färgspektra och bildkvalitet.

Dolby Vision IQ & Atmos

OLED55 C3 är utrustad med både Dolby Vision IQ och  Dolby Atmos som är tekniker för avancerad behandling av bild och ljud. Dolby Atmos hanterar ljudets surroundeffekter, tekniken behandlar ljudet objektbaserat och ger känslan att ljudet kommer från olika håll, även i olika höjdnivåer.

Dolby Vision IQ är en teknik som dynamiskt optimerar varje bildruta, vilket ger ett bredare spektra av färger samt har förmåga att tillsammans med processorn anpassa bilden efter ljusförhållanden i rummet.

Med OLED Motion Pro-funktionen optimeras snabba och små rörelser  vid t.ex action-scener och sport för att undvika att bilden blir otydlig. En annan nyhet är Filmmaker Mode som aktiverat optimerar filmupplevelsen med de inställningar som aktuell film har i originalversion.

Gaming-Tv

För spel via dator och konsol har modellen  stöd  för NVIDIA G-SYNC, AMD Fresync, HDMI 2.1 och Auto Low Latency som synkroniserar skärmens uppdateringsfrekvens med spelens bildhastighet och på så sätt minimerar input lag.  LG:s Oled skärmar är bäst i klassen vad gäller gaming oavsett om det sker via konsol eller dator. Modellen har stöd för Apple TV app och streaming-standarderden AirPlay 2.

Sammanfattning

LG OLED C3 får toppbetyg överlag i större genomlysande test. Då både användare och experter är överens om C3 modellens utmärkta prestanda har det inte varit lätt att hitta kritik värd att nämna. Det vi funnit är den som riktas generellt mot alla Oled-skärmar, nämligen att man måste vara försiktig med att låta en enskild bild statiskt visas under lång tid på grund av risk för inbränning.

Är ny tv kanske aktuell och det är premiumklassen som gäller är LG C3 en av de första kandidaterna att fundera på. 

Produkter

3 | Andersson LED5546UHDA - Prisvänlig

Bra budget tv - Andersson LED5546UHDA

Prisvärd Android Tv

Andersson LED5546UHDA- En prisvärd 55 tums tv i den lite  lägre prisknivån som priset till trots kommer med en hel del premiumfunktioner som en inbyggd ChromeCast  och Dolby Vision.

Tv Tekniker

Med stöd för både HDR10+ och Dolby Vision presenteras materialet bra på denna ljusstarka 4K UHD skärm. Modellen kommer även med stöd för ljudtekniken DTS:X –  imponerande för pengen man betalar.

Bildkvalitén måste betecknas som mycket god för prisklassen, Fin färgåtergivning med bra kontrast kort och gott. Här finns även stöd för Auto low latency och Variable refresh rate för bättre gaming.

Användare är nöjda med sina köp och då speciellt förhållandet mellan bildkvalité /funktioner och pris. Här får man onekligen mycket tv per spenderad krona.

Sammanfattning

Letar du efter en bra 4K UHD Android Tv som levererar HDR material med ett för klassen bra resultat, har en attraktiv balans mellan prestanda och pris – är detta ett bra val.

4 | Samsung TQ55Q60C- Prisvärd 55" Qled

Samsung TQ55Q60C

Samsung TQ55Q60C är med sin 3100 Picture Quality Index Qled panel en prisvärd 55 tum utmanare i den bättre mellanklassen. Här levererar över en miljard färgnyanser.

Med en utmärkt QLED-panel levererar här Samsung en skärpa i detaljerna som är mycket bra och på den ljusstarka 4K skärmen. Svärtan är för klassen också mycket bra. Bildförbättringssystem som t.ex en Dual Led bakgrunds-belysning och en Supreme UHD Dimming finns här.

TV tekniker

Ljudet i dessa ultratunna moderna skärmarna brukar inte vara direkt ögonbrynshöjande om man ska vara ärlig, här ligger dock Samsung TQ55Q60C rimligt till med sina 20W och Dolby Digital Plus med Audio Return Channel, Enhanced Audio Return Channel, Dialogförbättring & Adaptivt ljud och levererar fullt acceptabelt ljud även för filmkvällen.

Förinställda kalibreringar: Spelläge, Filmläge, Naturligt läge, Auto Game Mode, Autolågt latensläge (ALLM), Filmskaparläge.

Gaming Tv

För de som använder tv:n att koppla in spelkonsol/dator finns Steam Link som app för att spegla spel från dator till tv skärmen samt NVIDIA GeForce NOW för cloud gaming. TQ55Q60C varianten kommer även med stöd för Auto Low Latency,  Game bar 3.0 & Motion Xcelerator för bättre sync & gamingupplevelse.

Sammanfattning

 Med en för klassen utmärkt prissättning, många attraktiva funktioner med AirSlim design och  en utmärkt ljusstyrka via Qled panelens bländande färgspektra, är Samsung TQ55Q60C är ett utmärkt köp och vårt toppval som bäst i test 2024 i den populära mellanklassens högre klass.

Köpguide TV 55 tum bäst i test 2024

Med nya modeller varje år och många nya tekniker som dyker upp är det inte märkligt att det kan vara knepigt att välja. Varje år tycks det enligt branchen komma oumbärliga förbättringar som ingen borde klara sej utan. Så är det naturligtvis inte och förra årets modell kan ofta i stora drag prestera mycket snarlikt den nyare varianten. Behöver jag Dolby Vision IQ  – Oled eller Qled ? Vi går igen de vanligaste teknikerna för att förenkla vad som kan vara intressant för just dig.

Storlek

De tv-apparater som säljs flest av idag är 55 tum med 4k upplösning. Kombinationen fungerar bra om avståndet mellan finsoffan och skärmen är ca 1,5–2 m. Just ration mellan upplösning och avstånd är viktig. För att ögat ska kunna tillgodogöra sej höga upplösningar krävs att avståndet är rätt. Sitter du för långt ifrån upplevs inte den nya teknikens förbättring och man har lagt extra pengar för en högre kvalitet man inte drar nytta av. Följande avstånd mellan storlek och den numer absolut vanligaste upplösningen 4k (3840 x 2160 pixlar) brukar rekommenderas.

50″55″60″65″70″75″
1,3–1,9 m1,4–2,1 m1,5–2,3 m1,6–2,5 m1,8–2,7 m1,9–2,9 m

 OLED-TV

 • Bästa svärta och kontrast.
 • Utmärkt bildkvalitet.
 • Snabb responstid.

 QLED-TV

 • Enastående ljusstyrka.
 • Utmärkt färgspektra.
 • Energieffektiva.
 • Tangerar inte Oleds totala svärta.
 • Pris.

LCD-TV (utan Quantum dot)

 • Pris.
 • Stor tv för en mindre peng
 • Bra bildkvalitet

 LCD-TV

 • Uppnår ej Oled/Qled bildkvalité.
 • Färre high-end funktioner.

Läs mer om varje variant nedan

 

LCD / LED

 • LCD-teknik.  LCD bygger tekniken på flytande kristaller som tänds och släcks. Varje enskild kristall släpper igenom olika mängd ljus beroende på vilken strömstyrkan den ges. LCD-Tekniken arbetar med en typ av lysrör som ljuskälla,
 • LED-tekniken är en utveckling av LCD-varianten där lysdioder istället för lysrörsteknik används. Ljuset reflekteras antingen från sidan (doidplacering kantbelyst) eller från baksidan (doidplacering bakbelyst), Fördelen gentemot lysrör  är att tekniken ger en bättre ljusstyrka och därmed även en bättre färgskala. Den kantbelysta varianten gör det också möjligt att göra panelen tunnare.
 • Paneltyper De paneltyper som används är IPS samt VA  och teknikerna kommer med olika för och nackdelar. IPS-panelens fördel ligger i en bredare synvinkel och bättre ljusstyrka än VA vilket gör modellen till ett bra val i ett ljust vardagsrum för sport och vardagsprogram . VA-panelens fördel är  ha betydligt bättre kontrast på bekostnad av ljusstyrka och sämre synvinkel. VA passar därför bättre för användning i mörkare rum, och då speciellt för film där den goda kontrasten kommer bättre till nytta.
 • Fördelar: Bra bild,  större bildyta per krona.
 • Nackdelar: Når inte upp till bildkvalitén  som OLED och QLED ger.

QLED

QLED (Quantum Light-Emitting Diode). Tekniken utvecklades  av Samsung och är ytterligare en förfining av LCD/LED-tekniken,  Samsungs variant benämns som  Quantum Dot. Tekniken ger en avsevärt bättre ljusstyrka, korrektare färgåtergivning, djupare svarta, bredare betraktningsvinklar samt detaljrikare bild än den ursprungliga LCD-tekniken. Kvantprickar (Quantum-dot) är minimala fosforescerande kristaller som ger sken när du lyser på dem och vilken färg de avger bestäms av deras storlek.

För att uppnå dessa bättre egenskaper använder Samsung här nanopartiklar som kallas kvantprickar, där ett metalliskt kvantfilter  individuellt kan kontrollera prickarnas exakta färgmatchning. Qled kan återge 100% täckning av färgutrymmet oavsett ljusstyrka samt marknadens bästa färganalys.

 • Fördelar: Bäst ljusstyrka, bra betraktningsvinkel,utmärkt färgreproduktion, energieffektiv teknik.
 • Nackdelar: Når inte upp till den djupa kontrast och absoluta svärta en Oled skärm kan ge. Pris.

OLED

OLED (Organic Light Emitting Diode) är en teknik Kodak utvecklat och som LG förfinat och anpassat för sina paneler. Resultatet slog marknaden med häpnat när den introducerades. Med sina individuellt upplysta pixlar  kunde man uppvisa en kontrast, bildkvalité och svarta i en helt ny klass. Även om också andra tillverkare utvecklat sina tekniker markant är det ingen som kan mäta sej med Oled när det kommer till just kontrast och svärta. Tekniken tillåter att varje pixel kan släcka ned helt och hållet, inget ljus bara svart. Att kontrasten därmed också blir utmärk ger sig självt och tekniken levererar en jämn och fin bild.

Oled hanterar även färger utmärkt bra och betraktningsvinkeln är den bästa på marknaden idag. Skärmarnas snabba svarstid har också gjort att de som gillar att använda tv-skärmen till att roa sej med konsolspel/dataspel gärna väljer just en Oled skärm.

Ljusstyrkan hos en  OLED-panel brukar vara den kritik som nämns, men det är en sanning med modifikation. Oled  klarar ca 350 nits på SDR material vilket är i klass med lcd varianter i mellanprisklassen, samt upp till 700 nits med HDR materiel vilket det behövs en lcd-skärm i toppklass för att trumfa. Ljusstyrkan räcker alltså med bred marginal  till vardagstittande i dagsljus.

Fördelar: Djup svärta, otrolig kontrast, utmärkt färgreproduktion.
Nackdelar: Pris.

HDR är en förkortning av High Dynamic Range.  Funktionen är en videostandard och tekniken resulterar i ett större dynamiskt omfång som ger en mer verklighetstrogen bild, Med både bättre färgrikedom men framförallt högre kontrasten i både väldigt ljusa och väldigt mörka scener visualiseras både struktur och djup i bilden mer realistiskt. En förutsättning för att kunna dra nytta av tekniken är att materialet man tittar på har producerats med stöd för tekniken. I nyproducerade filmer och serier finns ofta detta stöd tillsammans med 4k.

Numer har nästa alla nya TV-apparater någon form av  HDR-teknik. Man ska dock vara medveten om att tekniken kräver en ljusstark panel för att fungera optimalt. Slutsatsen är alltså inte överraskande att de bättre och dyrare panelerna presenterar tekniken på ett bättre sätt.

De tre standarder som i allt väsentligt används i tv-apparater idag är HDR10, HDR10+ och Dolby Vision.

  • HDR10 är en öppen standard och är ännu det vanligaste HDR formatet.  Tekniken stöds också ofta även av de billigare tv-modellerna på marknaden. Tekniskt finns här stöd för ett färgdjup på över en miljard färger ( 10-bit) med en möjlig ljusstyrka upp till 4000 nits, dock begränsar ännu andra tekniska faktorer ett användningsområde över 1000 nits.
  • HDR10+ som är ett  format som utvecklats tillsammans av  Samsung och Panasonic. Tekniken har också här ett färgdjup 10 bit men kan till skillnad från HDR10 arbeta dynamiskt med scener, där HDR10 arbetar statiskt med hela bilden kan HDR10+ precisera delar av bilden med tekniken på samma sätt som Dolby Vision.
  • Dolby Vision som utvecklats av Dolby är en mer avancerad teknik med större potential att producera djup och kontrast i bilden, och tekniken finns ofta tillsammans med HDR10 i de dyrare produkterna. Dolby Vision har stöd för 12-bitars färgdjup, med svindlande 68 miljarder färger och en ljusstyrka upp till  hela 10.000 nits. Ännu finns dock ingen panel som kan producera denna ljusstyrka ska tilläggas.
  • Dolby Vision IQ är egentligen inte en ny standard för HDR-innehåll, Men då den marknadsförs som sådan lägger vi den på listan. Dolby Vision IQ är däremot en ny mjukvarufunktion som analyserar och anpassar de metadata som finns i Dolby Vision-innehåll. De paneler med Dolby Vision som kommer utan denna mjukvara kan bara återskapa en identisk spegling av Dolby vision materialet – utan hänsyn till aktuell tv-modells övriga egenskaper. Med tillägget IQ kan däremot materialet specialanpassas till den specifika tv-modellen. Här undrar naturligtvis ägare av nyinköpta apparater med Dolby Vision om dessa kommer uppgraderas med den nya IQ mjukvaran, men där finns tyvärr inget svar än vad vi kunnat finna.

4K-UHD

För att i dagsläget komma åt 4k-UHD (Ultra High Definition) material med upplösningen på 3840 x 2160, har vi att vända oss till Ultra HD Blu-ray-spelare, nyare spelkonsoler eller de streamtjänster som erbjuds via Netflix och HBO t.ex. 4K-UHD material förbrukar mycket data – upp till 7 GB i timmen, så en en internetuppkoppling med obegränsad data är nästa ett måste vid streaming. Med en pixeltäthet x4 HD-standarden ger 4k-UHD inte bara en betydligt skarpare bild, utan även ett betydligt bättre färgspektra. Tekniken klarar att visa ca 75 procent av alla färger som ögat kan uppfatta gentemot HD-standarden som är begränsat till ca 35 procent.

8K

8K är den senaste standarden för tv på marknaden i dag. 4K fördubblade HD upplösningen och dagens 8K paneler dubblar 4K upplösningen till imponerande  7 680 x 4,320 pixlar. Möjligheten att njuta av fullt 8K är ännu begränsad. Har man redan en 8K modell kan man likväl dra fördel av tekniken då tillverkarna mjukvarumässigt kan skala upp material från 4 till 8K.

SDTV/HD/

Vanliga tv-sändningar ger idag oftast HDTV-upplösningen 1280 pixlar på bredden och 720 på höjden (High Definition Television 720p), men sändningar finns även fortfarande i SDTV , (Standard Definition Television) med upplösningen 576×720 pixlar.

Ljudformaten utvecklas likt allt annat i tv branchen i tämligen rask takt och det är länge sedan de enklaste formerna av surround-system fanns för hemmabruk. Här finns en bra genomgång av högtalares placering vid olika ljudsystem, från de enklaste till de mest avancerade systemen: Dolby Set-up Guide

Innan vi går in på dagens tungviktare kan vi gott minnas några av de tidigare teknikerna t.ex:

Dolby ProLogic – Består av fyra ljudkanaler.
Dolby Pro Logic II – 5 ljudkanaler.
Dolby Digital – 6 ljudkanaler med en dedikerad subwooferkanal.
DTS HD – 7 ljudkanaler med en dedikerad subwooferkanal.

Dolby atmos

Ljudformatet som tog biosalongens känsla rakt in i vardagsrummet med ny nästintill obegränsade 3-dimensionella möjligheter att dirigera ljudets placering och ljudnivå i rummet. Äldre tekniker skickar ett specifikt ljud till en specifik högtalare för surroundeffekt. Dolby Atmod skiljer sig med att vara objektbaserat, tekniken placerar ljudet exakt efter objektet i aktuell scen och man tar här även hjälp av den lodräta dimensionen (golv/tak) med högtalare placerad både högt och lågt i rummet för att återskapa en perfekt ljudsimulering. Med tekniken kan vi i under filmkvällen uppleva ljudet efter filmskaparen intentioner. De flesta av dagens nya tv-modeller från mid-range och uppåt har numer stöd för Dolby Atmos tekniken som standard.

Dagens platta TV-modeller blir blir allt tunnare vilket naturligtvis är estetiskt tilltalande och praktiskt – men det man vinner på karusellerna kan man ofta förlora på gungorna. Gungorna i detta fall är uppenbart ljudet. Det finns kort och gott inte plats i dessa ultratunna modeller att bygga in högtalare som levererar ett riktigt maffigt ljud för filmkvällen. Men de finns hjälp att få – Soundbars och större dedikerade hemmabiosystem.

En bra soundbar lyfter ljudet rejält och passar också när utrymmet är lite mindre. För ljud i högre klass finns surround-förstärkare och högtalare i mängder av kombinationer.

Soundbar
Fördelen med en soundbar, förutom att ge ett avsevärt bättre ljud än det tv:ns högtalare kan ge är att de inte kräver särskilt mycket plats samt att prisbilden är lägre än för ett dedikerat hemmabiosystem. En bra kompromiss för många av oss. En enkel men hyfsad soundbar med hdmi och bluetooth går att köpa för straxt över tusenlappen medan toppmodeller kan sträcka sej upp 30,000 kr. De allra billigaste av mindre välrenommerade tillverkare kan inte rekommenderas då de ofta inte ger bättre ljud än vad tv: redan ger. Förutom ljudkvalité bör man fundera på vilka ingångar och funktioner man behöver / vill ha. Bluetooth för att strömma musik från dator/telefon är numer standard på soundbars men i övrigt gäller det att ha koll på:

 • HDMI-ingång/ar.
 • USB.
 • Stöd för subwoofer.
 • Stöd för bakre högtalare
 • Digital koaxial/optisk ingång
 • Ljudformat stöd för surround-tekniker som Dolby Atmos

Ambient lightning – eller kort och gott Ambilight är en typ av ljuseffekt man kan hitta på paneler från Philips. Funktionen kan automatiskt justera ljusstyrka och färg på panelen och producera en ljuseffekt i samklang med bild/ljudmaterialet som just visas. Ljuseffekten omger skärmen via ljuskällor på tv:s baksida för att skapa en starkare stämmningseffekt. Systemet fungerar även i stand-by läge och är kompatibelet med philips hue-system för att skapa en perfekt ljussättning i rummet.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 4.8 / 5. Antal betyg: 13

Liknande tester