TV 55 tum Bäst i Test 2021

TV 55 tum Bäst i Test 2021

Tv 55 tum Bäst i test 2020

Letar du efter den bästa 55 tum Tv:n ? Då behöver du inte leta länge till.  Vi på Hemtips har vänt på alla stenar (och 55":or), lyssnat på konsumenter och samlat ihop experttester för att hitta de bästa alternativen.  Efter otaliga timmars research av tester och användares recensioner känner vi oss säkra på att vi hittat de absolut bästa modellerna i olika prisnivåer av 55 tum tv som finns på marknaden just nu.

① LG OLED55CX

TV 55 tum Bäst i Test 2021
Tv 55 tum bäst i test 2020 - LG OLED55CX

ButikPrisLänkar

LG OLED55CX är uppföljaren till kritikerrosade OLED55C9 - tv:n som blev standard för andra att mäta sig med. Den nya 55CX kommer med en uppdaterad processor vid namn α9 Gen3 AI Processor 4K, samt 4K Cinema HDR som ger stöd för alla ledande standarder som nya Dolby Vision IQ samt Dolby Atmos.

LG:s Oled skärmar levererar en onekligen en strålande bild då både ljus och färg skapas i varje enskild bildpunkt. Med över 100 miljoner lysande subpixlar genereras en ny nivå av bildupplevelse. Ingen slår LG på fingrarna när det gäller svärta, färgspektra och bildkvalitet.

Dolby Vision IQ & Atmos
OLED55CX6LA är utrustad med både nya Dolby Vision IQ och  Dolby Atmos som är tekniker för avancerad behandling av bild och ljud. Dolby Atmos hanterar ljudets surroundeffekter, tekniken behandlar ljudet objektbaserat och ger känslan att ljudet kommer från olika håll, även i olika höjdnivåer. Dolby Vision IQ är en teknik som dynamiskt optimerar varje bildruta, vilket ger ett bredare spektra av färger samt har förmåga att tillsammans med processorn anpassa bilden efter ljusförhållanden i rummet.

Med OLED Motion Pro-funktionen optimeras snabba och små rörelser  vid t.ex action-scener och sport för att undvika att bilden blir otydlig. En annan nyhet är Filmmaker Mode som aktiverat optimerar filmupplevelsen med de inställningar som aktuell film har i originalversion.

För spel via dator och konsol har modellen  stöd  för NVIDIA G-SYNC, HDMI Forum VRR och Auto Low Latency som synkroniserar skärmens uppdateringsfrekvens med spelens bildhastighet och på så sätt minimerar input lag.  LG:s Oled skärmar är bäst i klassen vad gäller gaming oavsett om det sker via konsol eller dator. Modellen har stöd för Apple TV app och streaming-standarderna Miracast och AirPlay 2.

Sammanfattning
LG OLED55CX får toppbetyg överlag i större genomlysande test, se recensioner nedan. Då både användare och experter är överens om CX modellens utmärkta prestanda har det inte varit lätt att hitta kritik värd att nämna. Det vi funnit är den som riktas generellt mot alla Oled-skärmar, nämligen att man måste vara försiktig med att låta en enskild bild statiskt visas under lång tid på grund av risk för inbränning.

Är ny tv kanske aktuell och det är premiumklassen som gäller är LG 55CX en given kandidat att fundera på. LG OLED55CX är vår vinnare av TV 55 tum Bäst i Test och toppvalet i premiumklassen.

Produktinformation från tillverkaren

75 Tum

ButikPrisLänkar

PLUS

OLED
Dolby Vision IQ
Dolby Atmos
4K Cinema HDR
4K Nvidia G-Sync

MINUS

SPECIFIKATIONER

Bildskärmsteknik: OLED
Uppdateringsfrekvens: 120 Hz

Upplösning: 4K Ultra HD
Vikt, utan stativ: 18,9 kg

② Samsung QLED QE55Q80T

Tv 55 tum bäst i test 2020 - Utmärkt QLED

Samsung QLED QE55Q80T – är Samsungs starka kort i den övre mellanprisklassen. Modellen kommer med utmärkta bildegenskaper, bra funktioner och till ett för kvalitén jämförelsevis svårslaget pris. QLED 80T:s stora styrka ligger i att vara, kanske inte bäst - men bra nära - på alla områden dessutom. Film, stream, live-tv, appar, gaming, ljusstyrka och betraktningsvinkel osv, här presterar 80T serien riktigt bra.

Modellen kommer med en full array bakgrundsbelyst panel med local dimming som på ett bra sätt klarar av att hantera även svårare avsnitt vid HDR-presentation. Panelen är här av VA-typ och med dess fina ljusstyrka passar därför modellen extra bra för rum även med stort ljusinsläpp, färg och kontrast förblir här fortsatt mycket bra. De förinställda bildlägen som finns tillgängliga är: Filmläge, Naturligt läge, Omgivningsläge+ samt Spelläge.

Tekniker
Quantum HDR - En teknik som optimerar varje enskild bildruta för bildåtergivning. Här är jämförelsetalet 1500 som i sin tur ska motsvara ljusstyrkan av 1500 levande ljus.
Quantum 4K - Nya processorn kommer med en vässad AI för bättre 4K-uppskalning, bättre kontrast och högre färgomfång. Även ljudet har fått ett tillskott med funktioner för att bättre placera ljudet dynamiskt bättre i rummet, en precisare surround kort och gott.

Gaming - Gillar du/ni att använda skärmen för att spela via konsol eller dator är även här modellen ett bra köp. Med nya hdmi 2.1 för snabbare datahantering, ett input lag på ca 10ms samt system som Freesync & auto low latency och Dynamic black equalizer som aktiveras i det dedikerade spelläget - Real Game Enhancer+.  Imponerande även för en modell i detta prissegment.

Sammanfattning
Den lilla, men dock kritik vi har är att ljudformatet Dolby Atmos saknas och vi får nöja oss med Dolby Digital Plus. Med det sagt är annars ljudkvalitén mycket bra för klassen, med jämförelsevis bra högtalare och ny AI teknik för tydligare surround. Enstaka påpekanden om att fjärrkontrollen upplevs som mindre smidig har vi också noterat.

Vi tycker Samsung QLED QE55Q80T är ett träffsäkert val för den som vill ha kanske marknadens bästa allround TV i den högre mellanprisklassen. En Tv-panel som levererar en riktigt bra upplevelse under alla typer av användning. Slutligen ges QE55Q80T överlag mycket fina betyg av både användare och i experternas tester som du kan ta del av nedan.

Test - m3.idg.se | Test - rtings.com | Test - ljudochbild.se

Produktbeskrivning hos tillverkaren

49"

65"

75"

PLUS

QLED
Samsung Picture Quality Index: 3800
Samsung HDR 1500
Real Game Enhancer+

MINUS

Saknar Dolby Atmos

SPECIFIKATIONER

Upplösning: 4K Ultra HD 3840×2160
Bildskärmsteknik: LCD/QLED
Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
Paneltyp: VA
Samsung Picture Quality Index: 3800

HDR: HLG, HDR 10, HDR 10+, Quantum HDR 1500
Ljudformat: Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus
Streaming-standarder: AirPlay, AirPlay 2
Röststyrning: Google Assistant
HDMI 2.1: 4 st
USB 2.0: 3 st
Ethernet & Wi-Fi
Dubbla mottagare

③ Samsung QE58Q60T

Tv 55 tum bäst i test 2020 - Prisvärd QLED
Tv 55 tum bäst i test 2020 - Samsung QLED QE58Q60T
ButikPrisLänkar

Samsung QE58Q60T är med sin 10-bits UltraHD QLED panel som levererar över en miljard färgnyanser är en prisvärd utmanare till  Oled-skärmarna. Med sin utmärkta Qled VA-panel levererar här Samsung en skärpa i detaljerna som är mycket bra och på den ljusstarka va-panelen  med ett Samsung Picture Quality Index på 3100. Svärtan är tack vare Q-Led-tekniken också mycket bra, en artikel som jämför skärmar med Q-led OCH O-led finns här.

Ljudet i dessa ultratunna moderna skärmarna brukar inte vara direkt ögonbrynshöjande om man ska vara ärlig, här ligger dock Samsung QE58Q60T i det övre skiktet och levererar fullt acceptabelt ljud även för filmkvällen. Förinställda kalibreringar: Biografläge, Filmläge, Naturligt läge, Omgivningsläge, Spelläge.

För de som använder tv:n att koppla in spelkonsol/dator finns  Steam Link som app för att spegla spel från dator till tv skärmen. QE58Q60T är även kompatibel med Google Assistant.

Med en för klassen rimlig prissättning, många attraktiva funktioner, utmärkt ljusstyrka och Qled/Quantum Dot:s bländande färgspektra är Samsung QLED . QE58Q60T ett utmärkt köp och toppvalet vårt bäst i test i den lägre prisklassen.

Produktbeskrivning hos tillverkaren: Länk här

65 "

75 "

PLUS

Quantum dot/QLED
HDR10, HLG
Röststyrning

MINUS

Ingen Dolby Atmos

SPECIFIKATIONER

Upplösning: 4K Ultra HD 3840×2160
Bildskärmsteknik: LCD/QLED
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Paneltyp: VA
Samsung Picture Quality Index 3100

HDR: HLG, HDR 10, HDR 10+
Ljudformat: Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus
Streaming-standard: AirPlay 2
Röststyrning: Google Assistant
HDMI 2.1: 3 st
USB 2.0: 2 st
Ethernet & Wi-Fi

④ Philips 58PUS8545

Tv 55 tum bäst i test 2020 - Dolby Vision & Atmos - Android
Tv 55 tum bäst i test 2020 Philips Philips 58PUS8545
ButikPrisLänkar

Philips 58PUS8545 är en helt ny modell med bildformatet 58 tum. Modellen kommer, priset till trots med en hel del premiumfunktioner. Med stöd för både HDR10+ och Dolby Vision presenteras materialet bra på Philips ljusstarka 4K UHD skärm. Modellen kommer även med stöd för den ledande ljudtekniken Dolby Atmos - onekligen imponerande för pengen man betalar.

P5 Perfect Picture Engine är namnet på modellens högpresterande processor som för övrigt kommer från Performance-serien. Bildkvalitén måste betecknas som mycket god för prisklassen, Fin färgåtergivning med bra kontrast kort och gott.

Philips modellen kommer med Android-TV, där alla standardappar som Netflix, HBO Nordic, Facebook, YouTube, Spotify, Viaplay, SVT Play, Facebook, med mera finns och du kan dessutom själv addera appar från Android Tv:s bibliotek.

Röststyrning blir mer populärt vartefter tekniken utvecklats och här finns stöd för Google Assistant för att styra din Android TV, och har du t.ex ett hue-system eller andra smarta enheter kan även dessa styras via tv:n. För oss som fortfarande gillar knappar medföljer även en fjärrkontroll.

Philips 58PUS8545 kommer med Philips speciella Ambilight omgivningsljus - här den större tresidiga varianten. Funktionen kan om man så vill stängas av om så önskas, men ger onekligen en ytterligare dimension åt filmer speciellt - en smaksak såklart.

Användare är nöjda med sina köp och då speciellt förhållandet mellan bildkvalité /funktioner och pris. Här får man onekligen mycket tv per spenderad krona.

Letar du efter en bra 4K UHD Tv som levererar HDR material med bra resultat, har en attraktiv balans mellan prestanda och pris är detta ett gott val.

Produktbeskrivning hos tillverkaren: Länk här

70 Tum

ButikPrisLänkar

PLUS

58 tum
Dolby Vision, HDR 10+
Dolby Atmos
Google Assistant
Ambilight

MINUS

Ej Quantum Dot

SPECIFIKATIONER

Bildskärmsteknik: LCD
Bakbelysning: LED
60 Hz

Upplösning: 4K Ultra HD
Diodplacering: Bakgrundsbelyst

Tidigare recenserade modeller

LG OLED55C9

Tv 55 tum bäst i test 2020

Med LG OLED55C9 får du en TV med utmärkt bra bild på en ultratunn 4k Oled-panel. Tekniken ger en utmärkt bild med dess förmåga att kunna ge absolut svärta och samtidigt bevara hög ljusstyrka. Med 4K Cinema HDR finns stöd för alla ledande standarder inklusive Dolby Vision.

C9 modellen kommer med en avancerad 4K-processor vig namn Alpha-9 som automatiskt optimerar både bild och ljud utifrån en kombination av det bildmaterial som visas och de ljusförhållanden som finns i rummet. Processorn hanterar en bildhastighet på upp till utmärkta 120 fps i HDR som garanterar en följsam och precis bildåtergivning även under snabba sekvenser i t.ex sport och spel. Resultatet när dess kontrast, skärpa och färgrikedom möts är i toppklass i prisintervallet.

När det gäller ljudupplevelsen så är de inbyggda högtalarna fullgoda för normalbruk. För filmkvällen med surroundljud rekommenderas dock en soundbar eller annat externt ljudsystem. Modellen stödjer bl.a Dolby Digital 5.1, Dolby Atmos och DTS:X .

För de som kopplar en spelkonsol eller gamingdator till skärmen är modellen en av de bästa tv för gaming - här finns både HDMI Forum VRR  och Auto Low Latency, tekniker som  synkroniserar spelens bildhastighet med skärmens uppdateringsfrekvens för minimalt input lag. Modellen är också kompatibel med Nvidia G-Sync.

LG OLED55C9
Det senaste årets dominant i klassen får nu ta klivet ner till andraplatsen, men med tanke på C9:ans prisfördel rankar vi dock fortfarande C9:an som den mest prisvärda i vårt TV 55 tum Bäst i Test. Ett utmärkt köp.

För den teknikintresserade finns här en djuplodande genomgång av modellens prestanda att ta del av hos välrenommerade rtings.com.

Produktbeskrivning hos tillverkaren

PLUS

OLED
Dolby Vision
Dolby Atmos
4K Cinema HDR

MINUS

SPECIFIKATIONER

Bildskärmsteknik: OLED
Ljusstyrka: 725 cd/m²
Uppdateringsfrekvens: 120 Hz

Upplösning: 4K Ultra HD
Vikt, utan stativ: 18,9 kg

LG OLED55B9

Tv 55 tum bäst i test 2020 55 LG OLED55B9PLA

LG OLED55B9PLA är en populär 55" som med ett lägre pris än tidigare presenterade LG-modeller, men likväl med mycket hög prestanda är ett intressant alternativ. Det som skiljer denna LG modell åt rent tekniskt gentemot C9:an är att B9 kommer med en enklare a7 gen 2 processor, samt att stöd för ljudformaten  DTS:X saknas. Viss kosmetisk skillnad finns också då denna modell kommer med en fot av plast istället för metall som hos C9:an t.ex.

Modellen får utmärkta recensioner från både användare och experter, bland annat från ljudochbild.se som ger omdömet "Highend för halva priset" hela recensionen finns under expertrecensioner efter produktgenomgången. Mycket höga testresultat uppmäts även hos rtings.com.

4K HDR gaming

För de som gärna kopplar sin spelkonsol eller dator till skärmen är LG:s Oled serie kort och gott toppvalet. Här finns både HDMI Forum VRR och Auto Low Latency vilket ger minimalt input lag och toppklass på bildkvaliteten. Lg:s Oled är också kompatibel med grafikkort med NVIDIA G-SYNC . Enligt specialisterna på rtings.com, som djupanalyserat över 70 tv modeller för gaming, är just Lg B9 modellen, tack vare prisfördel gentemot C9 bästa köp i kategorin gaming.

PLUS

OLED
Dolby Vision
Dolby Atmos
Pris

MINUS

SPECIFIKATIONER

Bildskärmsteknik: OLED
Ljusstyrka: 640 cd/m²
Uppdateringsfrekvens: 120 Hz

Upplösning: 4K Ultra HD
Vikt, utan stativ: 18,9 kg

Guide - Tv 55 Bäst i Test 2021

Tv 55 tum bäst i test 2020

Image credit: LG

Vilken modell ska jag välja ?

Med nya modeller varje år och många nya tekniker som dyker upp är det inte märkligt att det kan vara knepigt att välja. Varje år tycks det enligt branchen komma oumbärliga förbättringar som ingen borde klara sej utan. Så är det naturligtvis inte och förra årets modell kan ofta i stora drag prestera mycket snarlikt den nyare varianten. Behöver jag Dolby Vision IQ  - Oled eller Qled ? Vi går igen de vanligaste teknikerna för att förenkla vad som kan vara intressant för just dig.

Storlek

De tv apparater som säljs flest av idag är 55 tum med 4k upplösning. Kombinationen fungerar bra om avståndet mellan finsoffan och skärmen är ca 1,5–2 m. Just ration mellan upplösning och avstånd är viktig. För att ögat ska kunna tillgodogöra sej höga upplösningar krävs att avståndet är rätt. Sitter du för långt ifrån upplevs inte den nya teknikens förbättring och man har lagt extra pengar för en högre kvalitet man inte drar nytta av. Följande avstånd mellan storlek och den numer absolut vanligaste upplösningen 4k (3840 x 2160 pixlar) brukar rekommenderas.

50"55"60"65"70"75"
1,3–1,9 m1,4–2,1 m1,5–2,3 m1,6–2,5 m1,8–2,7 m1,9–2,9 m

LCD, LED, OLED eller QLED - Välja rätt typ av skärm

Tv 55 tum bäst i test 2020 - Philips 58PUS7304 Tv 58"
Tv 55 tum bäst i test 2020 - Samsung QLED QE55Q70R
Tv 55 tum bäst i test 2020

LCD (utan Quantum dot)Bra bilkvalitet.

 • Pris.
 • Stor tv för en mindre peng
 • Bra bilkvalitet

LCD

 • Uppnår ej Oled/Qled bildkvalité.
 • Färre high-end funktioner.

QLED-TV

 • Enastående ljusstyrka.
 • Utmärkt färgspektra.
 • Energieffektiva.

QLED-TV

 • Tangerar inte Oleds totala svärta.
 • Pris.

OLED-TV

 • Bästa svärta och kontrast.
 • Utmärkt bildkvalitet.
 • Snabb responstid.

OLED-TV

 • Pris.

LCD/LED

TV 55 tum Bäst i Test 2020

 • LCD-teknik.  LCD bygger tekniken på flytande kristaller som tänds och släcks. Varje enskild kristall släpper igenom olika mängd ljus beroende på vilken strömstyrkan den ges. LCD-Tekniken arbetar med en typ av lysrör som ljuskälla,
 • LED-tekniken är en utveckling av LCD-varianten där lysdioder istället för lysrörsteknik används. Ljuset reflekteras antingen från sidan (doidplacering kantbelyst) eller från baksidan (doidplacering bakbelyst), Fördelen gentemot lysrör  är att tekniken ger en bättre ljusstyrka och därmed även en bättre färgskala. Den kantbelysta varianten gör det också möjligt att göra panelen tunnare.
 • Paneltyper De paneltyper som används är IPS samt VA  och teknikerna kommer med olika för och nackdelar. IPS-panelens fördel ligger i en bredare synvinkel och bättre ljusstyrka än VA vilket gör modellen till ett bra val i ett ljust vardagsrum för sport och vardagsprogram . VA-panelens fördel är  ha betydligt bättre kontrast på bekostnad av ljusstyrka och sämre synvinkel. VA passar därför bättre för användning i mörkare rum, och då speciellt för film där den goda kontrasten kommer bättre till nytta.
 • Fördelar: Bra bild,  större bildyta per krona.
 • Nackdelar: Når inte upp till bildkvalitén  som OLED och QLED ger.

En bra modell i kategorin LCD är t.ex Philips The One 4k UHD. En attraktivt prissatt 58" tv som med Dolby Vision, Dolby Atmos, Ambilight och en ljusstark panel ger väldigt mycket tv per krona. Upplösning: 4K Ultra HD - Bildskärmsteknik: LCD.

PLUS

Dolby Vision, Dolby Atmos
Ambilight

MINUS

Ej Quantum Dot

QLED

TV 55 tum Bäst i Test 2020

QLED (Quantum Light-Emitting Diode). Tekniken utvecklades  av Samsung och är ytterligare en förfining av LCD/LED-tekniken,  Samsungs variant benämns som  Quantum Dot. Tekniken ger en avsevärt bättre ljusstyrka, korrektare färgåtergivning, djupare svarta, bredare betraktningsvinklar samt detaljrikare bild än den ursprungliga LCD-tekniken. Kvantprickar (Quantum-dot) är minimala fosforescerande kristaller som ger sken när du lyser på dem och vilken färg de avger bestäms av deras storlek.

För att uppnå dessa bättre egenskaper använder Samsung här nanopartiklar som kallas kvantprickar, där ett metalliskt kvantfilter  individuellt kan kontrollera prickarnas exakta färgmatchning. Qled kan återge 100% täckning av färgutrymmet oavsett ljusstyrka samt marknadens bästa färganalys.

 • Fördelar: Bäst ljusstyrka, bra betraktningsvinkel,utmärkt färgreproduktion, energieffektiv teknik.
 • Nackdelar: Når inte upp till den djupa kontrast och absoluta svärta en Oled skärm kan ge. Pris.

Här finns en mer ingående artikel för djupare information om tekniken.
Videopresentation av Qled tekniken

Ett Mycket prisvärt alternativ i kategorin Qled är t.ex Samsung QLED QE55Q70R. Med en utmärkta Qled VA-panel levereras här en skärpa i detaljerna som är mycket bra och en ljusstyrka i absolut toppklass.

PLUS

Quantum dot/QLED
 HDR10+, HLG
 Röststyrning

MINUS

Ingen Dolby Vision

OLED

TV 55 tum Bäst i Test 2020

OLED (Organic Light Emitting Diode) är en teknik Kodak utvecklat och som LG förfinat och anpassat för sina paneler. Resultatet slog marknaden med häpnat när den introducerades. Med sina individuellt upplysta pixlar  kunde man uppvisa en kontrast, bildkvalité och svarta i en helt ny klass. Även om också andra tillverkare utvecklat sina tekniker markant är det ingen som kan mäta sej med Oled när det kommer till just kontrast och svärta. Tekniken tillåter att varje pixel kan släcka ned helt och hållet, inget ljus bara svart. Att kontrasten därmed också blir utmärk ger sig självt och tekniken levererar en jämn och fin bild.

Oled hanterar även färger utmärkt bra och betraktningsvinkeln är den bästa på marknaden idag. Skärmarnas snabba svarstid har också gjort att de som gillar att använda tv-skärmen till att roa sej med konsolspel/dataspel gärna väljer just en Oled skärm.

Ljusstyrkan hos en  OLED-panel brukar vara den kritik som nämns, men det är en sanning med modifikation. Oled  klarar ca 350 nits på SDR material vilket är i klass med lcd varianter i mellanprisklassen, samt upp till 700 nits med HDR materiel vilket det behövs en lcd-skärm i toppklass för att trumfa. Ljusstyrkan räcker alltså med bred marginal  till vardagstittande i dagsljus.

Fördelar: Djup svärta, otrolig kontrast, utmärkt färgreproduktion.
Nackdelar: Pris.

Här finns info om utvecklingen av Oled .
Här finns en mer ingående Video som presenterar Qled.

Populära LG OLED55C9 är just nu i.o.m att en ny modell just släppts ett synnerligen prisvärt alternativ. Med en ultratunn 4k Oled-panel ges en utmärkt bild med Oleds särklassiga förmåga att kunna ge absolut svärta och samtidigt bevara hög ljusstyrka.

PLUS

OLED
 Dolby Vision & Atmos
 4K Cinema HDR
 Pris

HDR

HDR är en förkortning av High Dynamic Range.  Funktionen är en videostandard och tekniken resulterar i ett större dynamiskt omfång som ger en mer verklighetstrogen bild, Med både bättre färgrikedom men framförallt högre kontrasten i både väldigt ljusa och väldigt mörka scener visualiseras både struktur och djup i bilden mer realistiskt. En förutsättning för att kunna dra nytta av tekniken är att materialet man tittar på har producerats med stöd för tekniken. I nyproducerade filmer och serier finns ofta detta stöd tillsammans med 4k.

Numer har nästa alla nya TV-apparater någon form av  HDR-teknik. Man ska dock vara medveten om att tekniken kräver en ljusstark panel för att fungera optimalt. Slutsatsen är alltså inte överraskande att de bättre och dyrare panelerna presenterar tekniken på ett bättre sätt.

De tre standarder som i allt väsentligt används i tv-apparater idag är HDR10, HDR10+ och Dolby Vision.

  • HDR10 är en öppen standard och är ännu det vanligaste HDR formatet.  Tekniken stöds också ofta även av de billigare tv-modellerna på marknaden. Tekniskt finns här stöd för ett färgdjup på över en miljard färger ( 10-bit) med en möjlig ljusstyrka upp till 4000 nits, dock begränsar ännu andra tekniska faktorer ett användningsområde över 1000 nits.
  • HDR10+ som är ett  format som utvecklats tillsammans av  Samsung och Panasonic. Tekniken har också här ett färgdjup 10 bit men kan till skillnad från HDR10 arbeta dynamiskt med scener, där HDR10 arbetar statiskt med hela bilden kan HDR10+ precisera delar av bilden med tekniken på samma sätt som Dolby Vision.
  • Dolby Vision som utvecklats av Dolby är en mer avancerad teknik med större potential att producera djup och kontrast i bilden, och tekniken finns ofta tillsammans med HDR10 i de dyrare produkterna. Dolby Vision har stöd för 12-bitars färgdjup, med svindlande 68 miljarder färger och en ljusstyrka upp till  hela 10.000 nits. Ännu finns dock ingen panel som kan producera denna ljusstyrka ska tilläggas.
  • Dolby Vision IQ är egentligen inte en ny standard för HDR-innehåll, Men då den marknadsförs som sådan lägger vi den på listan. Dolby Vision IQ är däremot en ny mjukvarufunktion som analyserar och anpassar de metadata som finns i Dolby Vision-innehåll. De paneler med Dolby Vision som kommer utan denna mjukvara kan bara återskapa en identisk spegling av Dolby vision materialet - utan hänsyn till aktuell tv-modells övriga egenskaper. Med tillägget IQ kan däremot materialet specialanpassas till den specifika tv-modellen. Här undrar naturligtvis ägare av nyinköpta apparater med Dolby Vision om dessa kommer uppgraderas med den nya IQ mjukvaran, men där finns tyvärr inget svar än vad vi kunnat finna. Här finns en kort videopresentation av funktionen Dolby Vision IQ.

 

SDTV/HD/4k/8K

SDTV/HD/
Vanliga tv-sändningar ger idag oftast HDTV-upplösningen 1280 pixlar på bredden och 720 på höjden (High Definition Television 720p), men sändningar finns även fortfarande i SDTV , (Standard Definition Television) med upplösningen 576×720 pixlar.

4K-UHD
För att i dagsläget komma åt 4k-UHD (Ultra High Definition) material med upplösningen på 3840 x 2160, har vi att vända oss till Ultra HD Blu-ray-spelare, nyare spelkonsoler eller de streamtjänster som erbjuds via Netflix och HBO t.ex. 4K-UHD material förbrukar mycket data - upp till 7 GB i timmen, så en en internetuppkoppling med obegränsad data är nästa ett måste vid streaming. Med en pixeltäthet x4 HD-standarden ger 4k-UHD inte bara en betydligt skarpare bild, utan även ett betydligt bättre färgspektra. Tekniken klarar att visa ca 75 procent av alla färger som ögat kan uppfatta gentemot HD-standarden som är begränsat till ca 35 procent.

8K
8K är den senaste standarden för tv på marknaden i dag. 4K fördubblade HD upplösningen och dagens 8K paneler dubblar 4K upplösningen till imponerande  7 680 x 4,320 pixlar. Möjligheten att njuta av fullt 8K är ännu begränsad, men YouTube har redan anammat tekniken och har en hel del 8K material. Har man redan en 8K modell kan man likväl dra fördel av tekniken då tillverkarna mjukvarumässigt kan skala upp material från 4 till 8K.

Ljudstandarder

Ljudformaten utvecklas likt allt annat i tv branchen i tämligen rask takt och det är länge sedan de enklaste formerna av surround-system fanns för hemmabruk. Här finns en bra genomgång av högtalares placering vid olika ljudsystem, från de enklaste till de mest avancerade systemen: Dolby Set-up Guide

Innan vi går in på dagens tungviktare kan vi gott minnas några av de tidigare teknikerna t.ex:

Dolby ProLogic - Består av fyra ljudkanaler.
Dolby Pro Logic II - 5 ljudkanaler.
Dolby Digital - 6 ljudkanaler med en dedikerad subwooferkanal.
DTS HD - 7 ljudkanaler med en dedikerad subwooferkanal.

Dolvy Atmos
Ljudformatet som tog biosalongens känsla rakt in i vardagsrummet med ny nästintill obegränsade 3-dimensionella möjligheter att dirigera ljudets placering och ljudnivå i rummet. Äldre tekniker skickar ett specifikt ljud till en specifik högtalare för surroundeffekt. Dolby Atmod skiljer sig med att vara objektbaserat, tekniken placerar ljudet exakt efter objektet i aktuell scen och man tar här även hjälp av den lodräta dimensionen (golv/tak) med högtalare placerad både högt och lågt i rummet för att återskapa en perfekt ljudsimulering.

Tv 55 tum bäst i test 2020

Med tekniken kan vi i under filmkvällen uppleva ljudet efter filmskaparen intentioner. De flesta av dagens nya tv-modeller från mid-range och uppåt har numer stöd för Dolby Atmos tekniken som standard.

Soundbar & Hemmabio

Dagens platta TV-modeller blir blir allt tunnare vilket naturligtvis är estetiskt tilltalande och praktiskt - men det man vinner på karusellerna kan man ofta förlora på gungorna. Gungorna i detta fall är uppenbart ljudet. Det finns kort och gott inte plats i dessa ultratunna modeller att bygga in högtalare som levererar ett riktigt maffigt ljud för filmkvällen. Men de finns hjälp att få - Soundbars och större dedikerade hemmabiosystem.

En bra soundbar lyfter ljudet rejält och passar också när utrymmet är lite mindre. För ljud i högre klass finns surround-förstärkare och högtalare i mängder av kombinationer.

Soundbar
Fördelen med en soundbar, förutom att ge ett avsevärt bättre ljud än det tv:ns högtalare kan ge är att de inte kräver särskilt mycket plats samt att prisbilden är lägre än för ett dedikerat hemmabiosystem. En bra kompromiss för många av oss. En enkel men hyfsad soundbar med hdmi och bluetooth går att köpa för straxt över tusenlappen medan toppmodeller kan sträcka sej upp 30,000 kr. De allra billigaste av mindre välrenommerade tillverkare kan inte rekommenderas då de ofta inte ger bättre ljud än vad tv: redan ger. Förutom ljudkvalité bör man fundera på vilka ingångar och funktioner man behöver / vill ha. Bluetooth för att strömma musik från dator/telefon är numer standard på soundbars men i övrigt gäller det att ha koll på:

 • HDMI-ingång/ar.
 • USB.
 • Stöd för subwoofer.
 • Stöd för bakre högtalare
 • Digital koaxial/optisk ingång
 • Ljudformat stöd för surround-tekniker som Dolby Atmos

Ett bra val av soundbar i den högre klassen är t.ex populära t.ex JBL Bar 5.1. Modellen har 9 högtalarelement, gott om ingångar och stöd för många ljudformat däribland Dolby Atmos. Detta är en soundbar som kan konkurrera väl med dedikerade hemmabio-system.

PLUS

 • 3 HDMI-ingångar
 • 1 ARC-HDMI-utgång
 • Stöd för Dolby Atmos
 • Löstagbara surroundhögtalare

Ett bra val av soundbar i instegs-klassen är t.ex Philips HTL3310. Modellen är prisvärd med egenskaper som Bluetooth, HDMI, Stöd för Dolby Digital 5.1, USB, Digital optisk in och separat subwoofer.

PLUS

  Bluetooth
 • HDMI
 • Subwoofer
 • USB

Philips Ambilight

Ambilight

Ambient lightning - eller kort och gott Ambilight är en typ av ljuseffekt man kan hitta på paneler från Philips. Funktionen kan automatiskt justera ljusstyrka och färg på panelen och producera en ljuseffekt i samklang med bild/ljudmaterialet som just visas. Ljuseffekten omger skärmen via ljuskällor på tv:s baksida för att skapa en starkare stämmningseffekt. Systemet fungerar även i stand-by läge och är kompatibelet med philips hue-system för att skapa en perfekt ljussättning i rummet.

Experttester

Experttester - Användaromdömen

Tv 55 Bäst i Test 2020

LG OLED55CX | rtings.com | Till test

"The LG CX OLED is an excellent TV and delivers amazing all-around performance. ."

Tv 55 Bäst i Test 2020LG OLED55CX | flatpanelshd.com | Till test

LG CX fully deserves our Highly Recommended Award, and it will also be the TV that we will recommend to far more buyers based on excellent picture quality, its much better value, and wide HDMI 2.1 support. Well done!

Tv 55 Bäst i Test 2020

LG OLED55C9 | Råd & Rön | 2020-01-16 | Länk till test

Råd & Rön testar 172 tv apparater varav 49 st är 55 tum. För att ta del av testet behövs en prenumeration.

Tv 55 Bäst i Test 2020

LG OLEDC9 | ljudochbild.se |Länk till test

Tv 55 Bäst i Test 2020
"Den största wow-faktorn får man som vanligt av svärta, kontrast och djupkänsla."LG har lyckats göra en av sina mest populära TV-apparater ännu bättre, på i stort sett alla områden."

Tv 55 Bäst i Test 2020LG OLED55C9 | whathifi.com |Länk till test


"Brighter, punchier and sharper : LG OLED55C9"

Tv 55 Bäst i Test 2020

LG OLED55B9 | ljudochbild.se |Länk till test

Tv 55 Bäst i Test 2020
"LG:s billigaste OLED-modell ger fenomenal bildkvalitet till ett mycket överkomligt pris. Den är så bra att konkurrenterna darrar på manschetten!"

Tv 55 Bäst i Test 2020Samsung QLED QE55Q70R | M3 |Länk till test

Tv 55 Bäst i Test 2020

Tv 55 Bäst i Test 2020Samsung UE55RU6025  Användaromdömen
Länk till omdömen

Relaterade Tester

Relaterade tester på Hemtips

[cmtoc_table_of_contents]