Tvättmaskin

Tvättmaskin Bäst i Test 2023

Uppdaterad 11 november, 2023

Genomgång av bästa tvättmaskinerna 2023 enligt tester och användaromdömen. Efter produktgenomgången finns en händig köpguide som underlag inför ditt köp. 

BÄST I TEST

LG F2WV708S1S

Out of Stock

BUDGET

Tvättmaskin bäst i test 2023

Electrolux PerfectCare​

POPULÄR

Whirlpool TDLR 6240L

Produkter

1 | LG F2WV708S1S - Bäst i Test 2023

Out of Stock

Populära och prisvärda F2WV708S1S har plats för 8.5  kg kläder trots ett praktiskt & lättplacerat djup på bara 47,5 cm. Det räcker gott och väl till er med upp till 4 familjemedlemmar.

Tvättmaskinen från LG erbjuder som standardprogram t.ex  bomull, tyst tvätt och träningskläder och det finns även en rad andra tvättprogram –  sammanlagt hela 14 st. Program finns för alla typer av smuts och material med t.ex en ångfunktion kallad ”Spa Steam” som är certifierat av British Allergy Foundation där specialprogram som anti-allergi & Baby Care ingår.

AI DD är LG:s smarta anpassning för optimala trumrörelser utifrån vilken vikt & material som du vid varje enskild omgång tvättar.

LG:s tvättmaskin inkluderar 10 års garanti på den kolborstfria motorn. LG F2WV708S1S är vårt förstaval som Bästa Tvättmaskinen 2023.47

Out of Stock

2 | Electrolux EW6S4204C1 - Budget

Electrolux PerfectCare 600 är en populär tvättmaskin som i kombination med god prestanda och ett mycket attraktivt pris är en stark utmanare till vår vinnare speciellt för den mindre familjen. Med ett djup på endast 34 cm är modellen lätt att placera även i mindre utrymmen.

Intelligent SensiCare System
Electrolux SensiCare System är en funktion som smart justerar längden på det valda programmet efter mängden tvätt. Funktionen förhindrar att tvätten går onödigt länge vilket minskar slitaget på kläder/tvätt, spar på vatten/energi/miljö och i slutändan ekonomin. Smart.

Med en låg prislapp och modellens lilla format saknas inte oväntat en del av de större/dyrare maskinernas specialfunktioner. Här finns t.ex inte automatisk dosering eller wifi. Modellen erbjuder ändock förutom bra tvättresultat en bra timer-funktion samt ett praktiskt snabbprogram på 20 minuter.

Tvättprogram

De tillgängliga tvättprogramen är här: ECO 40-60, Bomull, Syntet, Handtvätt, Ylle Plus, Siden, Täcken, Sköljning, Tömning, Centrifugering, Jeans, Gardiner, Sport, Quick Wash 20 min.

Användare plussar främst för bra programutbud och att maskinen går tyst både vid tvätt och centrifug samt att man här får bra  kvalité till en rimlig peng.

Electrolux PerfectCare 600 är en lättplacerad & bra tvättmaskin med irl vänliga funktioner till ett bra pris. Vårt val av bästa tvättmaskin 2023 i den lägre prisklassen.

3 | AEG L6TNC643G - Toppmatad

Vår vinnare av toppmatade tvättmaskiner, maskiner som lämpar sig bra för dig med ett lite mindre badrum.

Utöver att leverera ren och mjuk tvätt, så kan du även med denna maskin utnytja funktionerna Eco och TimeSave för att sparar ytterligare på driftkostnader och drifttid. Tvättmaskinen har ett antal sensorer som automatisk anpassar tvättprogrammet för optimalt resultat.

Programmet Woolmark Blue är ett extra skonsamt program som hanterar ull och silke. En uppskattad funktion hos konsumenter är maskinens snabbaste program, som tvättar kläderna fräscha på bara 20 minuter.

4 | Whirlpool TDLR 6240L EU/N - Populär

Whirlpool 6240L EU/N är ett bra val i sin prisklass. För mindre utrymmen är TDLR60230 ett bra val, då toppmatade maskiner jobbar på höjd istället för bredd. Av- & pålastning fungerar alldeles utmärkt och är enklare än för de frontmatade tvättmaskinerna. Knapparna och LED-skärmen sitter bekvämt baktill toppen för enkel åtkomst.

TDLR serien har bra värden på restfuktighet och kommer med en bra centrifugering för klassen. Det lämnar kläderna mer torra vilket sparar både tid och pengar då det blir enklare att lufttorka eller tumla.

Maskinen har energimärkningen A+++, vilket betyder att det är ett mycket miljövänligt & energieffektivt alternativ.

Tvättmaskinen erbjuder fördröjd start och har en kolfri motor, vilket ökar motorns livslängd markant och minskar ljudnivån under tvätt. Whirlpool 6240L EU/N är en bra tvättmaskin om du vill spara plats i badrummet och pengar i plånboken. Maskinen lämnar tvätten både ren och rimligt torr.

Köpguide

Typer av tvättmaskiner

För tydlighets skull brukar man säga att det finns tre typer av tvättmaskiner, alla med sina respektive för- & nackdelar.

Frontmatad tvättmaskin

Frontmatade tvättmaskiner har luckan på framsidan, och är den vanligaste typen av tvättmaskin i Sverige. Fördelarna med frontmatade tvättmaskiner är att de ofta har plats för mer tvätt, samtidigt som man kan använda toppytan för avlastning, eller för placering av en torktumlare – eller i folkmun tvättpelare.

De är något svårare att lasta med tanke på att man måste huka för att komma åt luckan, såvida luckan inte är placerad högre upp. En frontmatad tvättmaskin är normalt 60×60 cm stor med en höjd på runt 90 cm, men det finns varianter som är både större och mindre.

Toppmatad tvättmaskin

Toppmatade tvättmaskiner har luckan på ovansidan. De är ofta konstruerade så att de tar mindre plats, och kan därför vara ett perfekt alternativ för det mindre badrummet. De är även enkla att avlasta, då man inte behöver böja sig ned vid av- & pålastning. Om du inte får plats med en torktumlare så kan det vara bra att slänga ett extra öga på tvättmaskinens centrifugering, dvs. torkförmåga, så att du slipper genomblöt tvätt!

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

För maximal komfort kan du välja en tvättmaskin med integrerad torktumlare. De tar mindre plats än en klassisk tvättpelare-lösning. Nackdelen med kombinationsvarianten är att den inte erbjuder lika mycket utrymme för tvätt som en vanlig 60×60 cm frontmatad tvättmaskin, och kan inte torka samma mängd som den kan tvätta.

Funktioner

Att tvättmaskinen levererar både ren och torr tvätt är givet, men det finns även en rad andra smarta funktioner som skiljer tvättmaskinerna åt. Dessa funktioner påverkar inte tvättresultatet per se, men kan ge dig en bekvämare användning.

Uppskjuten start

Med fördröjd start bestämmer du när tvätten ska vara kvar eller när maskinen ska börja. På så sätt kan ställa in så att ett program startar när du inte är hemma, och är färdig tills det att du kommer hem.

Flexibel frontlucka

Hur mycket man kan öppna frontluckan för frontmatade tvättmaskiner kan skilja sig markant. Ju mer luckan går att öppna, ju enklare blir av- & pålastning.

Varning för överdosering

Varnar dig när du har använt för mycket tvättmedel. Många tror att tvätten blir renare ju mer tvättmedel man använder, men det är inte sant. För mycket tvättmedel gör att det bildas ett överflöd av skum i tvättmaskinen vilket försvårar tvättprocessen.

Automatisk dosering

Anpassar doseringen utefter tvättmängd.

Mobilstyrning

Några high-end alternativ utnyttjar bluetooth-teknologi så att du kan styra alla val via mobilen.

Program

Alla tvättmaskiner erbjuder ett urval program som varierar mellan 30-60 grader celsius. Programmet väljer du utefter på typ av tvätt, kulör eller vit tvätt, känsliga tyger, eco-program och specialprogram för ull. Även allergivänliga program, automatisk rengöring och snabbprogram tillhör funktionaliteten hos vissa maskiner, men är inte alls lika vanliga.

Allergivänliga program

I Sverige har en av tre människor någon form av allergi. Därför finns det idag allergivänliga tvättprogram för många tvättmaskiner. Funktionen kallas också för ångtvätt, och minskar antalet allergener och bakterier mycket effektivt. Om du känner att kläderna kliar kan en ångtvätt vara lösningen. Det finns allergivänligt tvättmedel som också tar bort bakterier. Ångtvätt använder inga kemikalier och är alltså väldigt snäll mot din hud.

Ångtvätt

Ett mer allergivänligt program helt fri från kemikalier.

Automatiskt rengöringsprogram

En tvättmaskin med denna funktion påminner dig när det är dags att rengöra tvättmaskinen, och gör sedan detta automatiskt för dig.

Nattprogram

Håller en lägre ljudnivå och är perfekt under nattetid eller när du har gäster hemma.

Centrifugering

Centrifugering är själva torkprocessen som sker i tvättmaskinen. En tvättmaskin med bättre centrifugerings förmåga torkar kläder bättre och snabbare. I regel kan man säga att ju fler varv per minut tvättmaskinen centrifugerar, ju bättre resultat. Men det är inte riktigt så simpelt. Restfuktigheten spelar också in. För att mäta centrifugerings används centrifugerings-klass och restfuktigheten. Restfuktigheten påverkar hur snabbt kläderna torkar.

Centrifugerings-förmågan är en variabel som mäts noggrant vid tester. Det man tittar på är hur torra kläderna är efter processen. Ju mer vatten som finns kvar efter centrifugeringen, ju sämre är tvättmaskinen på att torka tvätten. Nyare modeller håller hög standard på centrifugeringen och brukar klara testerna med höga betyg. Vanligtvis klarar en centrifug av 1200-1400 varv per minut. Högre varvtal kan tära på kläder och tyger, därför finns det många gånger möjlighet att minska varvtalet. Tjockare tyger klarar bättre av högre varvtal (1400-1600), medans tunnare tyger och finkläder gärna får centrifugeras med mindre varvtal (1000-1200). En tvättmaskin med god centrifugerings förmåga sparar alltså tid, pengar och lämnar tvätten mer torr.

Restfuktighet

Restfuktighet är ett begrepp som kan vara värt att lägga på minnet, och är ett mått på hur snabbt dina kläder torkar. Du vill ha så låg restfuktighet på din tvättmaskin som möjligt, oavsett om du använder en torktumlare efter eller inte. Lägre restfuktighet gör att det krävs mindre jobb från torktumlaren för att torka tvätten. Det kan leda till mindre driftkostnader.

Motor

Det finns två typer av motorer för tvättmaskiner: med kolborst och utan kolborst. Tvättmaskiner utan kolborst är kolfria, har längre livslängd, är tystare och mer miljövänliga samt kostnadseffektiva då de drar mindre el. En kolfri motor är vad de flesta nya tvättmaskinerna använder. Fördelen är också att du slipper byta ut kolborsten, som med tiden slits ut. Gör därför gärna en dubbelkoll innan ditt köp om du önskar en kolfri tvättmaskin.

Prisläge

Kom ihåg att en mer miljövänlig tvättmaskin drar mindre el och kostar därmed mindre i längden. Det kan med andra ord vara värt att investera i en dyrare tvättmaskin då du sparar in pengarna i samband med den minskade driftkostnaden.

Ny energimärkning 1 mars 2021.

Den nya skalan för energi & klass-märkning är A-G, där A är effektivast. Dagens effektivaste produkter hamnar i energiklass B eller C för att framtida mer energieffektiva produkter ska kunna ges betyget A.
Miljöpåverkan. Praktiska tips som att endast tvätta med full tvätt samt att använda de riktlinjer som anges för på tvättmaskinen optimal tvätt kan reducera miljöpåverkan och dessutom sänka kostnaden.

Utrymme

Frontmatade tvättmaskiner har i regel mer utrymme för tvätt än toppmatade tvättmaskiner.

Ljudnivå

Ljudnivån för en tvättmaskin brukar ligga mellan 50-80 decibel (dB), vilket är något högre än ett kylskåp eller en vanlig konversation, men tystare än en dusch. Kolborstfria tvättmaskiner låter mindre än koldrivna.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 6

Fler tester