Tvättmaskin

Tvättmaskin Bäst i Test 2022

3 månader sedan

Bästa Tvättmaskinen 2022

Genomgång av bästa tvättmaskiner 2022 enligt tester och användaromdömen. Efter produktgenomgången finns en händig köpguide som underlag inför ditt köp. Lycka till!

Bästa Tvättmaskinen 2022

BÄST I TEST

Tvättmaskin bäst i test 2022

LG F4WV409S3W

BUDGET

Tvättmaskin bäst i test 2022

Electrolux PerfectCare

TOPPMATAD

Toppmatad tvättmaskin Bäst i Test 2022

AEG L6TDN642G

POPULÄR

Toppmatad tvättmaskin Bäst i Test 2022

Whirlpool TDLR 6230L

 Konstruktion: Välj mellan frontmatad och toppmatad konstruktion samt kombinerad tvätt & tork.
 Kapacitet: Säkerställ att den maskin du väljer har tillräcklig med kapacitet för dina behov.
 Miljömärkning: Maskiner med bra miljömärkning har lägre driftkostnader och är mer skonsamma för miljön.
 Program: Bra maskiner klarar exempelvis av att tvätta skjortor strykfritt och har allergivänliga program.

1 | LG F4WV409S3W - Bäst i Test 2022

Tvättmaskin bäst i test 2022

Bästa Tvättmaskinen 2022 – Populära och prisvärda LG F4WV409S3W har plats för 9 kg kläder trots ett praktiskt & lättplacerat djup på bara 56,5 cm. Det räcker gott och väl till er med upp till 4 familjemedlemmar.

Tvättmaskinen från LG erbjuder som standardprogram t.ex  bomull, tyst tvätt och träningskläder och det finns även en rad andra tvättprogram –  sammanlagt hela 14 st. Program finns för alla typer av smuts och material med t.ex en ångfunktion kallad ”Spa Steam” som är certifierat av British Allergy Foundation där specialprogram som anti-allergi & Baby Care ingår.

AI DD™ – är LG:s smarta anpassning för optimala trumrörelser utifrån vilken vikt & material som du vid varje enskild omgång tvättar.

LG:s tvättmaskin inkluderar 10 års garanti på den kolborstfria motorn. LG F4WV409S3W är vårt förstaval som Bästa Tvättmaskin 2022.

Tvättmaskinen är ett bra val för dig som letar efter en maskin med bra omdömen & rimliga funktioner till ett riktigt bra pris.

Bäst i Test

2 | Electrolux EW6S4204C1 - Budget

Tvättmaskin bäst i test 2022

Electrolux PerfectCare 600 är en populär tvättmaskin som i kombination med god prestanda och ett mycket attraktivt pris är en stark utmanare till vår vinnare speciellt för den mindre familjen. Med ett djup på endast 34 cm är modellen lätt att placera även i mindre utrymmen.

Intelligent SensiCare System
Electrolux SensiCare System är en funktion som smart justerar längden på det valda programmet efter mängden tvätt. Funktionen förhindrar att tvätten går onödigt länge vilket minskar slitaget på kläder/tvätt, spar på vatten/energi/miljö och i slutändan ekonomin. Smart. Med en låg prislapp och modellens lilla format saknas inte oväntat en del av de större/dyrare maskinernas specialfunktioner. Här finns t.ex inte automatisk dosering eller wifi. Modellen erbjuder ändock förutom bra tvättresultat en bra timer-funktion samt ett praktiskt snabbprogram på 20 minuter.

Tvättprogram:
De tillgängliga tvättprogramen är här: ECO 40-60, Bomull, Syntet, Handtvätt, Ylle Plus, Siden, Täcken, Sköljning, Tömning, Centrifugering, Jeans, Gardiner, Sport, Quick Wash 20 min.

Användare plussar främst för bra programutbud och att maskinen går tyst både vid tvätt och centrifug samt att man här får bra  kvalité till en rimlig peng.

Electrolux PerfectCare 600 är en lättplacerad & bra tvättmaskin med irl vänliga funktioner till ett bra pris. Vårt val av bästa tvättmaskin 2022 i budget klassen.

  • Smart anpassade tvättprogram efter mängden tvätt
  • Översvämningsskydd
  • Bra programutbud
  • Lättplacerad
  • Populär hos konsumenter
  • Produktinfo Tillverkaren.

3 | AEG L6TDN642G - Toppmatad

Toppmatad tvättmaskin Bäst i Test 2022

Vår vinnare av toppmatade tvättmaskiner, maskiner som lämpar sig bra för dig med ett lite mindre badrum.

Utöver att leverera ren och mjuk tvätt, så kan du även med denna maskin utnytja funktionerna Eco och TimeSave för att sparar ytterligare på driftkostnader och drifttid. Tvättmaskinen har ett antal sensorer som automatisk anpassar tvättprogrammet för optimalt resultat.

Programmet Woolmark Blue ett extra skonsamt program som hanterar ull och silke. En uppskattad funktion hos konsumenter är maskinens snabbaste program, som tvättar kläderna fräscha på bara 20 minuter. Modellen har fått en topplacering i ett test av Råd och Rön.

4 | Whirlpool TDLR 6230L - Populär

Toppmatad tvättmaskin Bäst i Test 2022

Whirlpool TDLR60230 är ett toppval i sin prisklass. För mindre utrymmen är TDLR60230 ett bra val, då toppmatade maskiner jobbar på höjd istället för bredd. Av- & pålastning fungerar alldeles utmärkt och är enklare än för de frontmatade tvättmaskinerna. Knapparna och LED-skärmen sitter bekvämt baktill toppen för enkel åtkomst.

TDLR serien har bra värden på restfuktighet och kommer med en bra centrifugering för klassen. Det lämnar kläderna mer torra vilket sparar både tid och pengar då det blir enklare att lufttorka eller tumla.

Maskinen har energimärkningen A+++, vilket betyder att det är ett mycket miljövänligt & energieffektivt alternativ.

Tvättmaskinen erbjuder fördröjd start och har en kolfri motor, vilket ökar motorns livslängd markant och minskar ljudnivån under tvätt. Whirlpool TDLR60230 är en bra tvättmaskin om du vill spara plats i badrummet och pengar i plånboken. Maskinen lämnar tvätten både ren och rimligt torr.

Köpguide

Utbudet av tvättmaskiner är stort och det kan därför vara svårt att veta vilken som passar just dig. Tänk därför inte på hur många alternativ som finns, och fokusera på vilka funktioner du vill ha för din tvättmaskin. Vad är dina krav, och inom vilken prisklass? Då blir det mycket enklare att välja en tvättmaskin som kommer uppfylla dina förväntningar.

Typer av tvättmaskiner
För tydlighets skull brukar man säga att det finns tre typer av tvättmaskiner, alla med sina respektive för- & nackdelar.

Frontmatad tvättmaskin
Frontmatade tvättmaskiner har luckan på framsidan, och är den vanligaste typen av tvättmaskin i Sverige. Fördelarna med frontmatade tvättmaskiner är att de ofta har plats för mer tvätt, samtidigt som man kan använda toppytan för avlastning, eller för placering av en torktumlare – eller i folkmun tvättpelare.

De är något svårare att lasta med tanke på att man måste huka för att komma åt luckan, såvida luckan inte är placerad högre upp. En frontmatad tvättmaskin är normalt 60×60 cm stor med en höjd på runt 90 cm, men det finns varianter som är både större och mindre.

Toppmatad tvättmaskin
Toppmatade tvättmaskiner har luckan på ovansidan. De är ofta konstruerade så att de tar mindre plats, och kan därför vara ett perfekt alternativ för det mindre badrummet. De är även enkla att avlasta, då man inte behöver böja sig ned vid av- & pålastning. Om du inte får plats med en torktumlare så kan det vara bra att slänga ett extra öga på tvättmaskinens centrifugering, dvs. torkförmåga, så att du slipper genomblöt tvätt!

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare
För maximal komfort kan du välja en tvättmaskin med integrerad torktumlare. De tar mindre plats än en klassisk tvättpelare-lösning. Nackdelen med kombinationsvarianten är att den inte erbjuder lika mycket utrymme för tvätt som en vanlig 60×60 cm frontmatad tvättmaskin, och kan inte torka samma mängd som den kan tvätta.

Funktioner
Att tvättmaskinen levererar både ren och torr tvätt är givet, men det finns även en rad andra smarta funktioner som skiljer tvättmaskinerna åt. Dessa funktioner påverkar inte tvättresultatet per se, men kan ge dig en bekvämare användning.

Uppskjuten start
Med fördröjd start bestämmer du när tvätten ska vara kvar eller när maskinen ska börja. På så sätt kan ställa in så att ett program startar när du inte är hemma, och är färdig tills det att du kommer hem.

Flexibel frontlucka
Hur mycket man kan öppna frontluckan för frontmatade tvättmaskiner kan skilja sig markant. Ju mer luckan går att öppna, ju enklare blir av- & pålastning.

Varning för överdosering
Varnar dig när du har använt för mycket tvättmedel. Många tror att tvätten blir renare ju mer tvättmedel man använder, men det är inte sant. För mycket tvättmedel gör att det bildas ett överflöd av skum i tvättmaskinen vilket försvårar tvättprocessen.

Automatisk dosering
Anpassar doseringen utefter tvättmängd.

Mobilstyrning
Några high-end alternativ utnyttjar bluetooth-teknologi så att du kan styra alla val via mobilen.

Program
Alla tvättmaskiner erbjuder ett urval program som varierar mellan 30-60 grader celsius. Programmet väljer du utefter på typ av tvätt, kulör eller vit tvätt, känsliga tyger, eco-program och specialprogram för ull. Även allergivänliga program, automatisk rengöring och snabbprogram tillhör funktionaliteten hos vissa maskiner, men är inte alls lika vanliga.

Allergivänliga program
I Sverige har en av tre människor någon form av allergi. Därför finns det idag allergivänliga tvättprogram för många tvättmaskiner. Funktionen kallas också för ångtvätt, och minskar antalet allergener och bakterier mycket effektivt. Om du känner att kläderna kliar kan en ångtvätt vara lösningen. Det finns allergivänligt tvättmedel som också tar bort bakterier. Ångtvätt använder inga kemikalier och är alltså väldigt snäll mot din hud.

Ångtvätt
Ett mer allergivänligt program helt fri från kemikalier.

Automatiskt rengöringsprogram
En tvättmaskin med denna funktion påminner dig när det är dags att rengöra tvättmaskinen, och gör sedan detta automatiskt för dig.

Nattprogram
Håller en lägre ljudnivå och är perfekt under nattetid eller när du har gäster hemma.

Centrifugering
Centrifugering är själva torkprocessen som sker i tvättmaskinen. En tvättmaskin med bättre centrifugerings förmåga torkar kläder bättre och snabbare. I regel kan man säga att ju fler varv per minut tvättmaskinen centrifugerar, ju bättre resultat. Men det är inte riktigt så simpelt. Restfuktigheten spelar också in. För att mäta centrifugerings används centrifugerings-klass och restfuktigheten. Restfuktigheten påverkar hur snabbt kläderna torkar.

Centrifugerings-förmågan är en variabel som mäts noggrant vid tester. Det man tittar på är hur torra kläderna är efter processen. Ju mer vatten som finns kvar efter centrifugeringen, ju sämre är tvättmaskinen på att torka tvätten. Nyare modeller håller hög standard på centrifugeringen och brukar klara testerna med höga betyg. Vanligtvis klarar en centrifug av 1200-1400 varv per minut. Högre varvtal kan tära på kläder och tyger, därför finns det många gånger möjlighet att minska varvtalet. Tjockare tyger klarar bättre av högre varvtal (1400-1600), medans tunnare tyger och finkläder gärna får centrifugeras med mindre varvtal (1000-1200). En tvättmaskin med god centrifugerings förmåga sparar alltså tid, pengar och lämnar tvätten mer torr.

Restfuktighet
Restfuktighet är ett begrepp som kan vara värt att lägga på minnet, och är ett mått på hur snabbt dina kläder torkar. Du vill ha så låg restfuktighet på din tvättmaskin som möjligt, oavsett om du använder en torktumlare efter eller inte. Lägre restfuktighet gör att det krävs mindre jobb från torktumlaren för att torka tvätten. Det kan leda till mindre driftkostnader.

Motor
Det finns två typer av motorer för tvättmaskiner: med kolborst och utan kolborst. Tvättmaskiner utan kolborst är kolfria, har längre livslängd, är tystare och mer miljövänliga samt kostnadseffektiva då de drar mindre el. En kolfri motor är vad de flesta nya tvättmaskinerna använder. Fördelen är också att du slipper byta ut kolborsten, som med tiden slits ut. Gör därför gärna en dubbelkoll innan ditt köp om du önskar en kolfri tvättmaskin.

Prisläge
Kom ihåg att en mer miljövänlig tvättmaskin drar mindre el och kostar därmed mindre i längden. Det kan med andra ord vara värt att investera i en dyrare tvättmaskin då du sparar in pengarna i samband med den minskade driftkostnaden.

Ny energimärkning 1 mars 2021.
Den nya skalan för energi & klass-märkning är A-G, där A är effektivast. Dagens effektivaste produkter hamnar i energiklass B eller C för att framtida mer energieffektiva produkter ska kunna ges betyget A.
Miljöpåverkan. Praktiska tips som att endast tvätta med full tvätt samt att använda de riktlinjer som anges för på tvättmaskinen optimal tvätt kan reducera miljöpåverkan och dessutom sänka kostnaden.

Utrymme
Frontmatade tvättmaskiner har i regel mer utrymme för tvätt än toppmatade tvättmaskiner.

Ljudnivå
Ljudnivån för en tvättmaskin brukar ligga mellan 50-80 decibel (dB), vilket är något högre än ett kylskåp eller en vanlig konversation, men tystare än en dusch. Kolborstfria tvättmaskiner låter mindre än koldrivna.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 5

Fler tester