Tvättmaskin - Bäst i Test

Tvättmaskin - Bäst i Test

INTRODUKTION

Genomgång av de bästa tvättmaskinerna 2020 enligt test och användaromdömen. Efter bäst i test tvättmaskin - hittar du en praktisk köpguide som underlag inför ditt köp.

KÖPTIPS

Konstruktion: Välj mellan frontmatad och toppmatad konstruktion samt kombinerad tvätt & tork.
Kapacitet: Säkerställ att den maskin du väljer har tillräcklig med kapacitet för dina behov.
Miljömärkning: Maskiner med bra miljömärkning har lägre driftkostnader och är mer skonsamma för miljön.
Program: Bra maskiner klarar exempelvis av att tvätta skjortor strykfritt och har allergivänliga program.

Bäst i Test

① LG FH495BDS2

Tvättmaskin LG FH495BDS2
ButikPrisLänkar

Förstaplats i Råd & Rön

Premiumalternativet LG FH495BDS2 placerade först i Råd & Röns test utförd September 2017. Tvättmaskinen har plats för hela 12 kg kläder, nästan dubbelt så mycket mer än vad de flesta tvättmaskiner klarar. Det räcker gott och väl till er med 4 familjemedlemmar eller fler. Samtidigt använder maskinen väldigt lite vatten vid bruk och uppnår enkelt kraven för miljömärkningen A+++.

Tvättmaskinen från LG erbjuder allergivänliga program och ångtvätt, vilket kan underlätta för dig med känslig hud. Ångtvätt innehåller inga kemikalier, och avlägsnar 99% av all pollen och bakterier! Det finns även e en rad andra tvättprogram som tar hand om alla typer av smuts och material med galans.

Med hjälp av NFC-teknologi kan du snabbt och enkelt ladda ner nya tvättprogrammen. Appen fylls på kontinuerligt med nya program så att du alltid får de mest optimala och effektiva programmen. Med WiFi-anslutning kan du även styra tvättmaskinen från mobilen. En annan mycket uppskattad funktion enligt användare är felsökningsdiagnosen, som upptäcker och hjälper dig åtgärda eventuella fel med maskinen.

Denna tvättmaskin inkluderar 10 års garanti på den kolfria motorn.

Varför LG FH495BDS2 ?

LG FH495BDS2 är ett givet val för dig som helt enkelt vill kunna tvätta mycket på samma vända, och samtidigt kunna utnyttja smart teknologi som app-styrning. Det är även ett utmärkt val för dig med allergier eller lättirriterad hud. LG FH495BDS2 är vårt förstaval och blir Bäst i Test.

SPECIFIKATIONER

Konstruktion Frontmatad
Dimensioner 60 x 85 x 64
Energiklass A+++
Tvättklass A
Kapacitet 12 kg
Ljudnivå 55 dB
ButikPrisLänkar

Toppval midrange

② Bosch WAT283T8SN

Tvättmaskin Bosch WAT283T8SN
ButikPrisLänkar

Bosch WAT283T8SN är ett billigare alternativ till vår testvinnare, och är en favorit bland användare. Konsumenter säger att det är en mycket tyst tvättmaskin med många funktioner som de annars dyrare tvättmaskinerna endast brukar ha. Man plussar även extra för en bra centrifugering samt pris. Tvättmaskinen erbjuder programmet Allergi+, ett allergivänligt program som effektivt minskar bakterier och allergener i kläderna. Det finns inställningar för både ökad energibesparing och minskad drifttid. Motorn är borstlös och modellen inkluderar program som sidentvätt/fintvätt, hygientvätt, Skjortor, Sport, Mix och ett kortprogram Super 15 min.

Ny design med AntiVibration gör att tvättmaskinen är robust och stadig. Det minskar ljudnivån markant för maskinen vilket också användare bekräftar. En smart pausfunktion kan efter att ett program startat användas om du råkade glömma ett plagg, bra där. Maskinen varnar också vid eventuell överdosering av tvättmedel, vilket är bra mot både plånbok och natur. LED-displayen är tydlig och enkel att hantera.

Bosch WAT283T8SN är toppvalet i mellanprisklassen. Tystgående - bra program - tvättar & centrifugerar bra samt många nöjda användare.

 

SPECIFIKATIONER

Konstruktion Frontmatad
Dimensioner 60 x 59 x 85
Energiklass A+++
Tvättklass A
Kapacitet 8 kg
Ljudnivå 49 dB
ButikPrisLänkar

Utmanaren

③ Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5

Tvättmaskin Electrolux PerfectCare 600
ButikPrisLänkar

Utmanaren

Electrolux PerfectCare 600 är en populär modell som i kombination med prestanda i toppklass och ett mycket attraktivt pris är en stark utmanare till de bägge tidigare presenterade modellerna.

Intelligent SensiCare System

Electrolux SensiCare System är en funktion som smart justerar längden på det valda programmet efter mängden tvätt. Funktionen förhindrar att tvätten går onödigt länge vilket minskar slitaget på kläder/tvätt, spar på vatten/energi/miljö och i slutändan ekonomin. Smart.

Smarta Lösningar

Maskinens program och funktioner är överlag mycket genomtänkta och andra utmärkta funktioner är bland annat ett speciellt system för att optimalt fördela sköljmedlet i trumman benämnt SoftPlus. Tekniken används för att maximera sköljmedlets mjukgörande egenskaper. Modellen kommer också med ett Anti-Allergiprogram där Electrolux kombinerar vattenånga med ett tvättprogram för att avlägsna bakterier från din tvätt. En annan funktion är Eco TimeManager, där ändrar du tvättprogrammets längd efter eget önskemål, funktionellt och praktiskt. Bra där! Senarelagd start, visning av återstående tid, aquastop, barnlås samt en slitstark och tyst kolborstfri motor är andra egenskaper som kan nämnas.

Tvättprogram: Bomull, Ekonomi, Syntet, Handtvätt, Snabb, Sköljning, Centrifugering/Tömning, Antiallergy Vapour, Täcken, Siden, Ylle Plus, Sport, New Outdoor, Denim.

Användare plussar främst för det goda programutbudet och smarta funktioner, att maskinen går tyst både vid tvätt och centrifug samt att man här får ny innovativ teknik till en rimlig prislapp. På minuskontot är det magert. Det enda vi kan finna är enstaka kommentarer som att touchknapparna behöver tryckas på väl hårt för att reagera.

Electrolux PerfectCare 600 är en bra tvättmaskin med bra funktioner till ett bra pris.

Varför Electrolux PerfectCare 600 ?

 • Smart anpassade tvättprogram efter mängden tvätt
 • Tyst invertermotor
 • Bra programutbud
 • Barnlås
 • Favorit hos konsumenter

SPECIFIKATIONER

Konstruktion Frontmatad
Dimensioner 60 x 85 x 52
Energiklass A+++
Tvättklass A
Kapacitet 8 kg
Ljudnivå 55 dB
ButikPrisLänkar

Bäst i Test - Premium

④ Samsung WW10M86INOA

Tvättmaskin Samsung WW10M86INOA

Appstyrd

Genom appen som kopplas upp med WiFi får du utökad funktionalitet i form av att kunna både styra och övervaka tvätten. Bl.a. kan du välja program, ställa in när du önskar tvätten färdig samt felsöka eventuella problem med tvättmaskinen. Det finns tydliga anpassade program som hanterar alla typer av plagg och textilier.

WW10M86INOA tar själv hand om både vattenmängd och dosering av tvättmedel utifrån tvättmängd och smutsighetsgrad. Trumman hålls ren genom rengöringsprogrammet Eco Drum Clean+. Tvättmaskinen påminner dig när rengöringsprogrammet inte körts på 40 tvättar.

Addwash - Lägg till glömd tvätt

Glömde du lägga in favorittröjan i tvättmaskinen? Ingen fara, det är bara att pausa tvättprogrammet och lägga till önskad tvätt, så löser maskinen resten.

10 av 10 rekommenderar på Smartson.

SPECIFIKATIONER

Konstruktion Frontmatad
Dimensioner 60 x 85 x 60
Energiklass A+++
Tvättklass A
Kapacitet 10 kg
Ljudnivå 49 dB

Bäst i Test (Toppmatad)

⑤ AEG L6TDN641G

Toppmatad tvättmaskin AEG L6TDN641G
ButikPrisLänkar

Tvätta snabbt och miljövänligt

Vår vinnare av toppmatade tvättmaskiner, vilket lämpar sig för dig med ett mindre badrum.

I råd och röns senaste test tar AEG L6TDN641G topplaceringen. Utöver att leverera ren och mjuk tvätt, så kan du även med denna maskin utnytja funktionerna Eco och TimeSave för att sparar ytterligare på driftkostnader och drifttid. Tvättmaskinen har ett antal sensorer som automatisk anpassar tvättprogrammet för optimalt resultat.

Programmet Woolmark Blue ett extra skonsamt program som hanterar ull och silke. En uppskattad funktion hos konsumenter är maskinens snabbaste program, som tvättar kläderna fräscha på bara 20 minuter.

PLUS

 Snabbprogram på 20 minuter
 Klarar alla typer av tvätt

MINUS

Kan fastna tvättmedel i facken

SPECIFIKATIONER

Höjd: 890 mm
Autoprogram
Snabbprogram

Bredd: 400 mm
Startfördröjning
Vattenskydd

Djup: 600 mm

ButikPrisLänkar

Passar små ytor

⑥ Whirlpool TDLR60230

Tvättmaskin Whirlpool TDLR60230
ButikPrisLänkar

Liten & tyst

Whirlpool TDLR60230 är ett toppval i sin prisklass. I Råd och Röns test placerade TDLR60230 på en andraplats för toppmatade tvättmaskiner. Förstaplatsen i deras test gick inte helt otippat till en av Mieles bjässar, W668F, med en prislapp tre gånger så hög som Whirlpool TDLR60230.

För mindre kök är TDLR60230 det bästa valet, då den jobbar på höjd istället för bredd. Av- & pålastning fungerar alldeles utmärkt och är enklare än för de frontmatade tvättmaskinerna. Knapparna och LED-skärmen sitter bekvämt baktill toppen för enkel åtkomst.

Denna tvättmaskin har lägst restfuktighet utav alla i vårt test, med en riktigt bra centrifugering. Ju lägre restfuktighet ju mindre vatten finns kvar i tvättmaskinen efter tvätten. Det lämnar kläderna mer torra än hos övriga tvättmaskiner, vilket sparar både tid och pengar då det blir enklare att lufttorka eller torktumla om så önskas. Maskinen har energimärkningen A+++, vilket betyder att det är ett mycket miljövänligt & energieffektivt alternativ.

Tvättmaskinen erbjuder fördröjd start och har en kolfri motor, vilket ökar motorns livslängd markant och minskar ljudnivån under tvätt. Whirlpool TDLR60230 är en bra tvättmaskin om du vill spara plats i badrummet och pengar i plånboken. Maskinen lämnar tvätten både ren och torr.

SPECIFIKATIONER

Konstruktion Toppmatad
Dimensioner 40 x 90 x 60
Energiklass A+++
Tvättklass A
Kapacitet 6 kg
Ljudnivå 51 dB
ButikPrisLänkar

Köpguide

Att tänka på

 • Tvättresultat
  Väljer du en av våra testvinnare så kan du gå i god med att tvättresultatet kommer hålla hög nivå. Vi har lagt stor vikt på att tvättmaskinerna ska vara effektiva på att göra av med smuts utan att förstöra tyget. Därför har alla tvättmaskiner i vårt test fått toppbetyg gällande tvättkapacitet från de stora testinstituten.

Utbudet av tvättmaskiner är stort och det kan därför vara svårt att veta vilken som passar just dig. Tänk därför inte på hur många alternativ som finns, och fokusera på vilka funktioner du vill ha för din tvättmaskin. Vad är dina krav, och inom vilken prisklass? Då blir det mycket enklare att välja en tvättmaskin som kommer uppfylla dina förväntningar.

För att göra det enkelt för dig har vi smalnat ner alternativen till fem riktigt bra tvättmaskiner, i sina respektive prisklasser och användningsområden. Vi är säkra på att du kommer bli supernöjd med ditt val!

Typer av tvättmaskiner

För tydlighets skull brukar man säga att det finns tre typer av tvättmaskiner, alla med sina respektive för- & nackdelar.

 • Frontmatad tvättmaskin
  Frontmatade tvättmaskiner har luckan på framsidan, och är den vanligaste typen av tvättmaskin i Sverige. Fördelarna med frontmatade tvättmaskiner är att de ofta har plats för mer tvätt, samtidigt som man kan använda toppytan för avlastning, eller för placering av en torktumlare - eller i folkmun tvättpelare. 
  De är något svårare att lasta med tanke på att man måste huka för att komma åt luckan, såvida luckan inte är placerad högre upp. En frontmatad tvättmaskin är normalt 60x60 cm stor med en höjd på runt 90 cm, men det finns varianter som är både större och mindre.
 • Toppmatad tvättmaskin
  Toppmatade tvättmaskiner har luckan på ovansidan. De är ofta konstruerade så att de tar mindre plats, och kan därför vara ett perfekt alternativ för det mindre badrummet. De är även enkla att avlasta, då man inte behöver böja sig ned vid av- & pålastning. Om du inte får plats med en torktumlare så kan det vara bra att slänga ett extra öga på tvättmaskinens centrifugering, dvs. torkförmåga, så att du slipper genomblöt tvätt!
 • Kombinerad tvättmaskin och torktumlare
  För maximal komfort kan du välja en tvättmaskin med integrerad torktumlare. De tar mindre plats än en klassisk tvättpelare-lösning. Nackdelen med kombinationsvarianten är att den inte erbjuder lika mycket utrymme för tvätt som en vanlig 60x60 cm frontmatad tvättmaskin, och kan inte torka samma mängd som den kan tvätta.

Funktioner

Att tvättmaskinen levererar både ren och torr tvätt är givet, men det finns även en rad andra smarta funktioner som skiljer tvättmaskinerna åt. Dessa funktioner påverkar inte tvättresultatet per se, men kan ge dig en bekvämare användning.

 • Uppskjuten start
  Med fördröjd start bestämmer du när tvätten ska vara kvar eller när maskinen ska börja. På så sätt kan ställa in så att ett program startar när du inte är hemma, och är färdig tills det att du kommer hem.
 • Flexibel frontlucka
  Hur mycket man kan öppna frontluckan för frontmatade tvättmaskiner kan skilja sig markant. Ju mer luckan går att öppna, ju enklare blir av- & pålastning.
 • Varning för överdosering
  Varnar dig när du har använt för mycket tvättmedel. Många tror att tvätten blir renare ju mer tvättmedel man använder, men det är inte sant. För mycket tvättmedel gör att det bildas ett överflöd av skum i tvättmaskinen vilket försvårar tvättprocessen.
 • Automatisk dosering
  Anpassar doseringen utefter tvättmängd.
 • Mobilstyrning
  Några high-end alternativ utnyttjar bluetooth-teknologi så att du kan styra alla val via mobilen.

Program

Alla tvättmaskiner erbjuder ett urval program som varierar mellan 30-60 grader celsius. Programmet väljer du utefter på typ av tvätt, kulör eller vit tvätt, känsliga tyger, eco-program och specialprogram för ull. Även allergivänliga program, automatisk rengöring och snabbprogram tillhör funktionaliteten hos vissa maskiner, men är inte alls lika vanliga.

 • Allergivänliga program
  I Sverige har en av tre människor någon form av allergi. Därför finns det idag allergivänliga tvättprogram för många tvättmaskiner. Funktionen kallas också för ångtvätt, och minskar antalet allergener och bakterier mycket effektivt.Om du känner att kläderna kliar kan en ångtvätt vara lösningen. Det finns allergivänligt tvättmedel som också tar bort bakterier. Ångtvätt använder inga kemikalier och är alltså väldigt snäll mot din hud.
 • Ångtvätt
  Ett mer allergivänligt program helt fri från kemikalier.
 • Automatiskt rengöringsprogram
  En tvättmaskin med denna funktion påminner dig när det är dags att rengöra tvättmaskinen, och gör sedan detta automatiskt för dig.
 • Nattprogram
  Håller en lägre ljudnivå och är perfekt under nattetid eller när du har gäster hemma.
 • Centrifugering
  Centrifugering är själva torkprocessen som sker i tvättmaskinen. En tvättmaskin med bättre centrifugerings förmåga torkar kläder bättre och snabbare. I regel kan man säga att ju fler varv per minut tvättmaskinen centrifugerar, ju bättre resultat. Men det är inte riktigt så simpelt. Restfuktigheten spelar också in. För att mäta centrifugerings används centrifugerings-klass och restfuktigheten. Restfuktigheten påverkar hur snabbt kläderna torkar. Centrifugerings-förmågan är en variabel som mäts noggrant vid tester. Det man tittar på är hur torra kläderna är efter processen. Ju mer vatten som finns kvar efter centrifugeringen, ju sämre är tvättmaskinen på att torka tvätten.

  Nyare modeller håller hög standard på centrifugeringen och brukar klara testerna med höga betyg. Vanligtvis klarar en centrifug av 1200-1400 varv per minut. Högre varvtal kan tära på kläder och tyger, därför finns det många gånger möjlighet att minska varvtalet. Tjockare tyger klarar bättre av högre varvtal (1400-1600), medans tunnare tyger och finkläder gärna får centrifugeras med mindre varvtal (1000-1200). En tvättmaskin med god centrifugerings förmåga sparar alltså tid, pengar och lämnar tvätten mer torr.

 • Restfuktighet
  Restfuktighet är ett begrepp som kan vara värt att lägga på minnet, och är ett mått på hur snabbt dina kläder torkar. Du vill ha så låg restfuktighet på din tvättmaskin som möjligt, oavsett om du använder en torktumlare efter eller inte. Lägre restfuktighet gör att det krävs mindre jobb från torktumlaren för att torka tvätten. Det kan leda till mindre driftkostnader.
 • Motor
  Det finns två typer av motorer för tvättmaskiner: med kolborst och utan kolborst. Tvättmaskiner utan kolborst är kolfria, har längre livslängd, är tystare och mer miljövänliga samt kostnadseffektiva då de drar mindre el. En kolfri motor är vad de flesta nya tvättmaskinerna använder. Fördelen är också att du slipper byta ut kolborsten, som med tiden slits ut. Gör därför gärna en dubbelkoll innan ditt köp så att du köper en kolfri tvättmaskin.
 • Pris
  Kom ihåg att en mer miljövänlig tvättmaskin drar mindre el och kostar därmed mindre i längden. Det kan med andra ord vara värt att investera i en dyrare tvättmaskin då du sparar in pengarna i samband med den minskade driftkostnaden.
 • Miljömärkning
  Miljömärkningen i Europa löper från A+++ (mest miljövänlig) till D (minst miljövänlig). Precis som i skolan ska du sikta på A, och gärna med så många plus som möjligt. En mer miljövänlig tvättmaskin är inte bara skonsam för miljön, den är även snäll mot plånboken. Med mindre elkostnader sparar du in på den initiala kostnaden av vad en mer miljövänlig tvättmaskin kostar.

  Idag har de allra flesta tvättmaskiner en miljömärkning från A till A+++, vilka alla kan tolkas som skonsamma för miljön. Dock är A+++ strax över 50% mer energieffektiv i jämförelse med A. Om du har en tvättmaskin med miljöklass B eller sämre, så kan det vara en investering som sparar dig pengar. Praktiska tips som att endast tvätta med full tvätt samt att använda de riktlinjer som anges för på tvättmaskinen optimal tvätt kan reducera miljöpåverkan och kostnaden ytterligare.

 • Utrymme
  Frontmatade tvättmaskiner har i regel mer utrymme för tvätt än toppmatade tvättmaskiner.
 • Ljudnivå
  Ljudnivån för en tvättmaskin brukar ligga mellan 50-80 decibel (dB), vilket är något högre än ett kylskåp eller en vanlig konversation, men tystare än en dusch. Kolfria tvättmaskiner låter mindre än koldrivna.

Användartips

 • Spara på elkostnaden
  Genom att fylla tvättmaskinens trumma nästintill full varje tvätt så sparar du på elkostnaderna, trots att många tvättmaskiner idag erbjuder automatisk anpassning av tvättmedel och vattenanvändning beroende på tvättmängd. Det drar mindre el att tvätta 8 kg kläder en gång, än att tvätta två gånger med 4 kg per omgång. Därför kan det vara smart med en större tvättkapacitet för dig med fler familjemedlemmar. Samtidigt är det mer bekvämt att tvätta mindre antal gånger. En tvättmaskin med låg restfuktighet gör att driftkostnaden för torktumlaren minskar, då den behöver jobba mindre för att torka tvätten.
 • Blöt tvätt
  Låt inte tvätten ligga blöt i tvättmaskinen för länge. Om du exempelvis kör ett program under natten och tvätten ligger i flera timmar så kan tyget få en obekväm lukt till sig. Anpassa därför programmet så att du är tillgänglig när maskinen har gjort sitt. Här kan fördröjd start hjälpa till, då du själv kan bestämma när tvätten ska vara färdig. Illaluktande och riktigt smutsiga kläder tvättas med fördel av med vatten innan.
 • Tvättmedel
  Utöver tvättmaskinen har även tvättmedlet en viktig del i kvaliteten av dina tvättar. Precis som för tvättmaskiner så finns det många varumärken att välja bland. Testhemsidan Tænk avslöjade att många av de billigare alternativen faktiskt presterar bättre än de som kostar mer. Det stämde överens för både kulörtvätt och vit tvätt.
  Om du upplever allergiska reaktioner finns allergivänligt tvättmedel, som hjälper till att ta bort bakterier och allergener från smutsen, och därmed minskar irritationen på huden. Man kan också testa att ångtvätta sina kläder istället, vilket också effektivt minskar bakterier. Överlag har Sverige mjukt vatten vilket gör att man inte behöver ha lika mycket tvättmedel. Men följ alltid de specificerade anvisningarna.
 • Rengöring
  Om din tvättmaskin inte har ett automatiskt rengöringsprogram eller om den inte rengör tillräckligt nog så finns det några knep att ta till sig. Att rengöra tvättmaskinen förbättrar dess förmåga att göra rent tvätten, ökar livslängden och avlägsnar dålig lukt. Se till att kontrollera bruksanvisningen så du inte strider mot en ångerrätt.
 • Avkalka tvättmaskinen med hjälp av ättika i en tom tvätt på 90 C. Hur mycket citronsyra du behöver beror på hur stor trumman är, men en riktlinje brukar vara runt 25-30 gram.
 • Lufta tvättmaskinen. Upprepa steg 1 om den fortfarande luktar illa efter 10 minuter.
 • Torka av interiören och utsidan.
 • Filtret är också en smutssamlare som många brukar glömma att rengöra. Torka av försiktigt och ta bort eventuella små saker som kan ha fastnat.

 

Lycka till med att hitta en tvättmaskin att trivas med!

Experttester

Bosch WAT283T8SN | Användaromdömen | Länk till test

Användarrecensioner på bosch-home.se

Samsung WW10M86INOA | Smartson | Juni 2018 | Länk till test

10 testpiloter testar maskinen under 2 månader.

LG FH495BDS2 | Råd & Rön | September 2017 | Länk till test

Totalt 108 tvättmaskiner i olika utföranden testades av Råd & Rön, LG FH495BDS2 fick där mycket höga betyg. Hela testet kan du läsa genom att klicka på ovan länk, dock krävs ett abonnemang.