Tyngdtäcke

Tyngdtäcke bäst i Test 2023

Uppdaterad 12 januari, 2023

Vi tittar på bästa tyngdtäcke 2023 och baserar våra tips efter användares omdömen & tester. Efter topplistan hittar du matnyttig information om tyngdtäcken i allmänhet samt dess för & nackdelar.

BÄST I TEST

Cura Pearl 5 kg

GODA OMDÖMEN​

Zenkuru

Out of Stock

BUDGET

4Living

Out of Stock

Produkter

1 | Cura Pearl 3 kg - Bäst i test 2023

Tyngdtäcke Bäst i test 2023

Bästa tyngdtäcke 2023 – Cura Pearl är är ett kvalitetstestat tyngdtäcke, som med sina insydda glaspärlor skapar ett jämnt och behagligt tryck över kroppen. Täcket består av 6 lager tyg, varav det mellersta lagret innehåller glaspärlor som är insydda så att de inte glider runt.

Tyngdtäcket är svalt med ett ytterlager av bomull, följt av lager med polyester, ett hållbart tyg som man vanligtvis hittar i träningskläder tack vare dess fuktavvisande egenskaper. Täcket gör sig väl under alla årstider, och man kan komplettera med ytterligare lager av täcke vid behov. 

Vid undersökningar har tyngdtäcken visat sig hjälpa användare att somna snabbare och sova bättre. Registrerat som medicintekniska hjälpmedel hos svenska Läkemedelsverket. För att kunna dra nytta av de många fördelar som ett tyngdtäcke har, rekommenderas en vikt på mellan 10-15% av din kroppsvikt.

Cura Pearl finns i vikterna 3, 5, 7, 9, 11 och 13 kilo. Täcket kan användas av både vuxna och barn över 2 år, annars finns CURA Pearl Small som ett till alternativ för barn. Till skillnad från några av konkurrenterna kan serien från Cura Pearl maskintvättas i 60 grader.

2 | Zenkuru - Bra omdömen

Tyngdtäcke Bäst i test 2023
Out of Stock

Täcket från Zenkuru är ett tyngdtäcke med många goda användaromdömen. Täcket är fyllt med små glaspärlor som skapar ett mjukt tryck över hela kroppen och hjälper kroppen att slappna av och ge en bättre nattsömn. Yttertygets material är av 100% bomull, miljöcertifierad enligt Oeko Tex Standard 100. Täckets fyllning består av hypoallergena, giftfria/luktfria glaspärlor samt polyestervadd.

Måtten är här 150 x 210 cm och du kan välja mellan täcken som väger 5, 7, 9, 11, 13 och 15 kg. Kom ihåg att vikten på tyngdtäcket bör motsvara cirka 10-15 % av din kroppsvikt.
Tvättråd: Handtvätt eller maskintvätt med ett skonsamt program, torktumla inte.

Out of Stock

3 | 4Living Tyngdtäcke - Prisvärd

Tyngdtäcke Bäst i test 2023
Out of Stock

Tyngdtäcket från 4Living är ett bomullstäcke som med mikroglaspärlor liggandes utmed sidorna och nära sömmen ger en god viktfördelning. Täcket är tillverkat av 100 % bomull, och vadden av 100 % polyesterfiber,  måtten är 150 x 200 cm. Täcket kan tvättas i 40 grader men inte torktumlas. Levereras i en väska med handtag.

Måtten är här standard 150 x 200 cm och du kan välja mellan täcken som väger 7 och 9 kg.
Tvättråd: Bästa tvättrådet – frysning. Tvättas annars i 40 grader.

Out of Stock

4 | Cura Minky - Tyngdfilt

Bästa tyngdfilt 2023

Curas tyngdfilt är ett trevligt komplement till det klassiska tyngdtäcket, och många användare strör beröm över produkten.

Filtens fyllning består av 95% hygieniska glaspärlor och 5% polyestervadd medans överdraget kommer i 100% polyesterflanell. Förutom att värma ger även Cura Minky med sin tyngd på 6 kilo den avslappnande och avstressande effekt som tyngdtäcken är kända för.

5 | TrendRehab Tyngdtäcke - Bra val

Out of Stock

TrendRehab levererar utmärkta tyngdtäcken i ECO certifierat material och kommer med hela 10 års sömngaranti. Det som är speciellt med just detta täcke är en vaddstickning på endast 2 mm, då de flesta andra tyngdtäcken kommer in mellan 4-5 mm. Det innebär att de ekologiskt pressade kiselpärlorna som är inuti detta täcke inte läcker ut vid långvarigt användande eller tvätt, hållbarheten är med andra ord mycket bra.

Måtten är här 152 x 203 cm och du kan välja mellan täcken som väger 5, 7, 9, 11, och 13 kg. Tvättråd: Bästa tvättrådet – frysning. Handtvättas annars i ljummet vatten. Kan kemtvättas utan starka kemikalier. Använd inte blekmedel. Får inte torktumlas / strykas.

Out of Stock

Köpguide

Tyngdtäcken har blivit en snackis, och även om det finns goda grunder till att möta trender med skepsis, så har tyngdtäcket påvisat positiva effekter i flertalet studier.

Som namnet avslöjar är tyngdtäcket ett täcke som väger tungt, och forskning backar hävdar att tyngden ska hjälpa dig att somna lättare och öka kvaliteten av din sömn. I sin enkelhet påverkar tyngden vissa hormoner i kroppen som gör det enklare för dig att sova, och minskar upplevd stress.

Tyngdtäcket har använts inom sjukvården i över 10 års tid för att hjälpa folk med sömnsvårigheter att somna, men har idag nått allmänheten då dess effekter inte är begränsade till människor med koncentrationssvårigheter. Samtidigt som man ur egen erfarenhet kan koppla en god natts sömn till en känsla av mer energi och ökat välbefinnande, så kan sömnbrist kopplas till ökad risk för många sjukdomar som cancer och alzheimers.

 • Hjälper vid sömnproblem: Tyngden av täcket kan liknas en kram, vilket får oss att slappna av, känna oss lugna och minska upplevd stress.
 • Skapar en lugnande känsla: I en vardag fylld med stress är tyngdtäcket kramen du behöver. Tyngdtäcken bygger på teorin att kroppen svarar på tryck genom att aktivera hormoner i kroppen som gör att vi mår bra.
 • Ökar mängden djupsömn: Tyngden från täcket har visats påverka hur mycket djupsömn vi får. Djup sömn är en av de fyra sömnfaserna där vi är som mest avslappnade.
 • Minskar antalet gånger du vaknar på natten: Genom att du kopplar av mer, minskar utfallet av att du vaknar flera gånger om natten.
 • Minskar snarkningar: Enligt användare ska tyngdtäcket vara ett hjälpmedel mot snarkningar.
 • Utsöndrar oxytocin och serotonin: Två av kroppens må-bra hormoner som även minskar uppkomsten av stresshormoner.
 • Utsöndrar melatonin: Melatonin är kroppens egenproducerade sömnmedel, och ett tyngdtäcke kan hjälpa kroppen producera mer melatonin.
 • Reglerar kortisolnivåerna: Hjälper kroppen reglera produktionen av kortisol, vilket i för stora mängder kan leda till nedsatt kognitiv förmåga, nedsatt immunförsvar och försämrad sömn.
 • Minskar blodtrycket: Ett lägre blodtryck minskar risken för hjärt- & kärlsjukdomar.

Kedjetäcke

Ett kedjetäcke är ett täcke med insydda, längsgående kedjor (följer täckets långa sida). Den ena sidan av täcket har ett tunnare tyg vilket gör att man antingen kan ha täcket så att kedjorna är väldigt nära kroppen, eller längre ifrån.

Bolltäcke

Ett bolltäcke fördelar vikten något ojämnt vilket ska påverka det taktila sinnet i högre utsträckning. Därför lämpar sig bolltäcket för de med motoriska svårigheter.

Fibertäcke / syntettäcke

Fibertäcken är svala täcken vars tyngd kommer från längsgående polyesterfiber. Ett bra val för allergiker, då dessa är lätta att rengöra. Fibertäcken påminner även mer om vanliga duntäcken.

Cura

Curas tyngdtäcken innehåller insydda pärlor, och är det mest populära valet i Sverige. Med priset i åtanke rekommenderas Cura för de som inte kan få ett tyngdtäcke via landstinget.

Letar du efter ett tyngdtäcke så har du kanske svårt att somna, eller så är du bara mån om att optimera din sömn. Nedan följer därför ett par rekommendationer i syfte att hjälpa dig förbättra din sömnkvalitet så att du kan hantera vardagens utmaningar med energi.

 • Använd ett blåljusfilter på både mobilen och datorn för att blockera blått ljus. Blått ljus signalerar kroppen att det är dagstid, vilket hämmar produktionen av melatonin. Melatonin får dig att känna dig trött och somna enklare.
 • Slappna av innan läggdags. För vissa hjälper andningsövningar och meditation, andra gillar att spela avkopplande musik.
 • Skriv en dagbok. Få ned alla saker som eventuellt stressar dig så att du slipper tänka på dessa under dagen.
 • Träna inte för nära inpå läggdags. Träning höjer kroppstemperaturen vilket gör det svårare att somna, och det tar kroppen cirka 2 timmar för kroppen att koppla av efter träning.

Hoppas att du fann testet hjälpsamt

Lämna gärna ett betyg!

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 1