Tyngdtäcke - Bäst i Test

Tyngdtäcke - Bäst i Test

INTRODUKTION

Vi undersöker tyngdtäcken baserat på användares omdömen & tester samt korat en vinnare. Efter topplistan hittar du matnyttig information kring om ett tyngdtäcke kan vara bra för dig.

KÖPTIPS

Tyngd: Ett tyngdtäcke rekommenderas väga 10% av din kroppsvikt.
Tvätt: Vissa tyngdtäcken tål inte tvättmaskin. Vi har tydligt markerat upp vilka tyngdtäcken som är kompatibla med tvättmaskin i testet.
Anpassning: För individer med kronisk smärta rekommenderas ett lättare tyngdtäcke.
- För dig med nedsatt lungkapacitet, hjärtproblem eller eller känsliga muskler rekommenderar vi dig att rådfråga din läkare innan du använde ett tyngdtäcke.

Bäst i Test

① Cura Pearl

ButikPrisLänkar

Ledande inom tyngdtäcken

Cura Pearl är är ett kvalitetstestat tyngdtäcke, som med sina insydda glaspärlor skapar ett jämnt och behagligt tryck över kroppen. Täcket består av 6 lager tyg, varav det mellersta lagret innehåller glaspärlor som är insydda så att de inte glider runt. Täcket är svalt med ett ytterlager av bomull, följt av lager med polyester, ett hållbart tyg som man vanligtvis hittar i träningskläder tack vare dess fuktavvisande egenskaper. Täcket gör sig väl under alla årstider, och man kan komplettera med ytterligare lager av täcke vid behov. Cura Pearl är registrerad som medicintekniskt hjälpmedel hos Läkemedelsverket.

Mer om tyngdtäckets fördelar kan du läsa om i vår guide som du hittar här, men för att sammanfatta fördelarna så har tyngdtäcken visat sig hjälpa användare att somna snabbare och sova bättre.

För att kunna dra nytta av de många fördelar som ett tyngdtäcke har, rekommenderas en vikt på mellan 10-15% av din kroppsvikt. Cura pearl finns i vikterna 3, 5, 7, 9, 11 och 13 kilo. Täcket kan användas av både vuxna och barn över 2 år, annars finns CURA Pearl Small som ett till alternativ för barn.

Klarar maskintvätt

Till skillnad från några av konkurrenterna kan serien från Cura Pearl maskintvättas i 60 grader.

FUNKTIONER

Kan maskintvättas Ja

SPECIFIKATIONER

Storlek 150 x 210 cm
Vikter (kg) 3, 5, 7, 9, 11, 13
Material Överdrag i 100% bomull
Färger Vit, Grå
ButikPrisLänkar

Mysig

② Cura Cozy

Ledande inom tyngdtäcken

Cura Cozy är ett värmande, fluffigt tyngdtäcke som passar bra under de kyligare månaderna. Cozy har samma positiva effekter som Pearl, men håller värmen bättre och med lite mer mysfaktor.

Täcket finns i vikterna 4, 6, 8, 10, 12, 14 och 16 kg, och kan tvättas i 60 grader samt torktumlas i medelhög värme. Tyngden från täcket utsöndrar hormoner i kroppen som hjälper oss koppla av (melatonin) och må bättre (serotonin och oxytocin). Med användning av ett tyngdtäcke ska även stresshormonet kortisol minska i kroppen, vilket kan påverka vår sömnkvalitet positivt.

FUNKTIONER

Kan maskintvättas Ja

SPECIFIKATIONER

Storlek 150 x 210 cm
Vikter (kg) 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16
Material Överdrag i 100% bomull
Färger Vit

Goda användaromdömen

③ Zenkuru

Zenkuru Tyngdtäcke
ButikPrisLänkar

Tyngdtäcke från Zenkuru hjälper dig sova bättre

Täcket från Zenkuru är ett tyngdtäcke med många goda användaromdömen. Täcket är fyllt med små glaspärlor som skapar ett mjukt tryck över hela kroppen och hjälper kroppen att slappna av och ge en bättre nattsömn. Yttertygets material är av 100% bomull, miljöcertifierad enligt Oeko Tex Standard 100. Täckets fyllning består av hypoallergena, giftfria/luktfria glaspärlor samt polyestervadd.

Måtten är 150 x 210 cm och du kan välja mellan täcken som väger 5, 7, 9, 11, 13 och 15 kg. Kom ihåg att vikten på tyngdtäcket bör motsvara cirka 10-15 % av din kroppsvikt. Tvättråd: handtvätt eller maskintvätt med ett skonsamt program, torktumla inte.

FUNKTIONER

Tvättråd 40 °C / Handtvätt

SPECIFIKATIONER

Storlek 150 x 210 cm
Vikter (kg)  5, 7, 9, 11, 13 och 15
Material Bomull/Polyestervadd
Färger Grå
ButikPrisLänkar

ECO certifierat

④ Trendrehab 9 kg

TrendRehab - Tyngdtäcke 9 kg
ButikPrisLänkar

TrendRehab leverear utmärkta tyngdtäcken i ECO certifierat material och kommer med hela 10 års sömngaranti. Det som är speciellt med just detta täcke är att vaddstickningen endast är 2 mm. På de flesta andra tyngdtäcken är stickningen mellan 4-5 mm. Det innebär att de ekologiskt pressade kiselpärlorna som är inuti detta täcke inte läcker ut vid långvarigt användande eller tvätt, hållbarheten är med andra ord mycket bra.
Detta tyngdtäcke passar dig som väger mellan 70 – 90 kg.

FUNKTIONER

Tvättråd Kemtvätt / Handtvätt

SPECIFIKATIONER

Storlek 152 x 203 cm
Vikter (kg) 9
Material 100% bomull
Färger Grå
ButikPrisLänkar

God viktfördelning

⑤ 4Living Tyngdtäcke

4Living Tyngdtäcke
ButikPrisLänkar

Tyngdtäcke från 4Living är ett bomullstäcke som med mikroglaspärlor liggandes utmed sidorna nära sömmen ger en god viktfördelning. Täcket är tillverkat av 100 % bomull, och vadden av 100 % polyesterfiber,  måtten är 150 x 200 cm. Täcket kan tvättas i 40 grader men inte torktumlas. Levereras i en väska med handtag.

Täcket finns i varianterna: 3 kg, , 5,5 kg  7 kg samt 9 kg.

FUNKTIONER

Tvättråd 40 °C / Handtvätt

SPECIFIKATIONER

Storlek 150 x 200 cm
Vikter (kg) 3 ,  5,5 ,  7,  9
Material 100% bomull
Färger Vit
ButikPrisLänkar

Bra pris

⑥ Tyngdtäcke

tyngdtäcke
ButikPrisLänkar

Tyngdtäcke 6,8kg

Ett prisvärt tyngdtäcke på 6,8 kg. med  måtten Mått: 152 x 203cm. Tvättråd: Handtvätt, Torktumla ej.
Material: Bomull, Polyester, glaspärlor

FUNKTIONER

Tvättråd Handtvätt

SPECIFIKATIONER

Storlek 152 x 203 cm
Vikter (kg) 6,8
Material Bomull, Polyester
Färger Grå
ButikPrisLänkar

Köpguide

Tyngdtäcken har blivit en snackis. Även om det finns goda grunder till att möta trender med skepsis, så har tyngdtäcket påvisat positiva effekter i flertalet studier. Som namnet avslöjar är tyngdtäcket ett täcke som väger tungt, och forskning backar hävdar att tyngden ska hjälpa dig att somna lättare och öka kvaliteten av din sömn. I sin enkelhet påverkar tyngden vissa hormoner i kroppen som gör det enklare för dig att sova, och minskar upplevd stress. Tyngdtäcket har använts inom sjukvården i över 10 års tid för att hjälpa folk med sömnsvårigheter att somna, men har idag nått allmänheten då dess effekter inte är begränsade till människor med koncentrationssvårigheter. Samtidigt som man ur egen erfarenhet kan koppla en god natts sömn till en känsla av mer energi och ökat välbefinnande, så kan sömnbrist kopplas till ökad risk för många sjukdomar som cancer och alzheimers.

Fördelar med tyngdtäcken

 • Hjälper vid sömnproblem: Tyngden av täcket kan liknas en kram, vilket får oss att slappna av, känna oss lugna och minska upplevd stress.
 • Skapar en lugnande känsla: I en vardag fylld med stress är tyngdtäcket kramen du behöver. Tyngdtäcken bygger på teorin att kroppen svarar på tryck genom att aktivera hormoner i kroppen som gör att vi mår bra.
 • Ökar mängden djupsömn: Tyngden från täcket har visats påverka hur mycket djupsömn vi får. Djup sömn är en av de fyra sömnfaserna där vi är som mest avslappnade.
 • Minskar antalet gånger du vaknar på natten: Genom att du kopplar av mer, minskar utfallet av att du vaknar flera gånger om natten.
 • Minskar snarkningar: Enligt användare ska tyngdtäcket vara ett hjälpmedel mot snarkningar.
 • Utsöndrar oxytocin och serotonin: Två av kroppens må-bra hormoner som även minskar uppkomsten av stresshormoner.
 • Utsöndrar melatonin: Melatonin är kroppens egenproducerade sömnmedel, och ett tyngdtäcke kan hjälpa kroppen producera mer melatonin.
 • Reglerar kortisol: Hjälper kroppen reglera produktionen av kortisol, vilket i för stora mängder kan leda till nedsatt kognitiv förmåga, nedsatt immunförsvar och försämrad sömn.
 • Minskar blodtrycket: Ett lägre blodtryck minskar risken för hjärt- & kärlsjukdomar.

Typer av tyngdtäcken

Kedjetäcke

Ett kedjetäcke är ett täcke med insydda, längsgående kedjor (följer täckets långa sida). Den ena sidan av täcket har ett tunnare tyg vilket gör att man antingen kan ha täcket så att kedjorna är väldigt nära kroppen, eller längre ifrån.

Bolltäcke

Ett bolltäcke fördelar vikten något ojämnt vilket ska påverka det taktila sinnet i högre utsträckning. Därför lämpar sig bolltäcket för de med motoriska svårigheter.

Fibertäcke / syntettäcke

Fibertäcken är svala täcken vars tyngd kommer från längsgående polyesterfiber. Ett bra val för allergiker, då dessa är lätta att rengöra. Fibertäcken påminner även mer om vanliga duntäcken.

Cura

Curas tyngdtäcken innehåller insydda pärlor, och är det mest populära valet i Sverige. Med priset i åtanke rekommenderas Cura för de som inte kan få ett tyngdtäcke via landstinget.

Övriga sömntips

Letar du efter ett tyngdtäcke så har du kanske svårt att somna, eller så är du bara mån om att optimera din sömn. Nedan följer därför ett par rekommendationer i syfte att hjälpa dig förbättra din sömnkvalitet så att du kan hantera vardagens utmaningar med energi.

 • Använd ett blåljusfilter på både mobilen och datorn för att blockera blått ljus. Blått ljus signalerar kroppen att det är dagstid, vilket hämmar produktionen av melatonin. Melatonin får dig att känna dig trött och somna enklare.
 • Slappna av innan läggdags. För vissa hjälper andningsövningar och meditation, andra gillar att spela avkopplande musik.
 • Skriv en dagbok. Få ned alla saker som eventuellt stressar dig så att du slipper tänka på dessa under dagen.
 • Träna inte för nära inpå läggdags. Träning höjer kroppstemperaturen vilket gör det svårare att somna, och det tar kroppen cirka 2 timmar för kroppen att koppla av efter träning.