Varmvattenberedare bäst i test 2023
Varmvattenberedaren är onekligen en viktig del i våra hushåll som används för att lagra och värma varmvatten till önskad temperatur för bad, dusch, rengöring och andra ändamål. Då det finns olika typer av varmvattenberedare tillgängliga på marknaden är förutom valet av storlek och prisklass kanske valet av korrosionsskydd den viktigaste faktor att överväga vid köp.
Som bästa varmvattenberedare 2023 tipsar vi om vårt vinnare Nibe Eminent-R 100.
Läs köpguiden
Installation: Varmvattenberedare kan installeras antingen på golvet eller på väggen. Om du har begränsat med utrymme kan en väggmonterad varmvattenberedare vara ett bättre alternativ.
Temperaturkontroll: De flesta varmvattenberedare har en termostat som gör att du kan ställa in önskad vattentemperatur. Vissa varmvattenberedare har även en inbyggd timer, så att du kan ställa in dem för att värma vatten vid en viss tidpunkt.
Säkerhetsfunktioner: De flesta varmvattenberedare kommer med säkerhetsfunktioner som en inbyggd avstängningsventil och en temperaturbegränsare för förhindra olyckor och skador på ditt hem.
Hållbarhet: Vattenvärmare är gjorda av en mängd olika material, inklusive emalj, koppar och rostfritt stål. Rostfritt stål är det mest hållbara materialet och är det bästa valet om du bor i ett område med hårt vatten.
Korrosion: Just rostangrepp är en allvarlig utmaning när det gäller produktkategorin varmvattenberedare. Eftersom vattnet innehåller lösta mineraler och syre som kan generera korrosion av materialen behöver vi ett bra skydd av beredartankens insida för att förlänga dess livslängd. Så nedan tittar vi på de är tre vanliga korrosionsskydd som finns att välja emellan på flertalet av marknadens beredare.
Rostfritt stål:
Fördelar: Rostfritt stål är känt för sin utmärkta korrosionsbeständighet och hållbarhet. Det är motståndskraftigt mot korrosion orsakad av vatten med hög mineralhalt och har en lång livslängd. Rostfritt stål är också hygieniskt och enkelt att rengöra.
Nackdelar: Rostfritt stål passar mindre bra nära kuster och där äldre relika saltvatten används – alternativet är även oftast dyrare än andra skyddsmaterial.
Koppar:
Fördelar: Även koppar är ett utmärkt korrosionsbeständigt skyddsmaterial och används flitigt i dagens varmvattenberedare och motstår rostangrepp på ett bra sätt där syre och mineraler finns i vattnet. Koppar har också god värmeledningsförmåga vilket är en fördel som ger en effektivare energihantering. Egenskaperna ger även en bra motståndskraft mot att legionella-bakterier frodas. Är man kopplad till kommunalt vatten är just en kopparvariant ofta det mest prisvärda och bästa valet.
Nackdelar: En nackdel med koppar är att den kan vara mer känsligt för låga pH-värden eller alkaliskt vatten, dessutom kan det speciellt över tid finnas en (mycket) liten risk för kopparoxidavlagringar i vattnet vilket kan leda till en lätt metallisk smak.
Emalj:
Fördelar: Varmvattenberedare med keramisk emalj är ofta prisvärda alternativ för att hålla rosten på armlängds avstånd. Emaljen är ett icke-poröst material och ger därav en stark barriär mellan vattnet och beredartanken. Varianten är att förstavalet i miljöer där kloridhalten är hög samt där vattnet har hög alkalinitet och hårdhet.
Nackdelar: Emaljerade ytor kan dock tyvärr vara lite känsligare för skador orsakade av repor eller sprickor och om skiktet skadas kan det exponera underliggande metalliskt material som ökar risken för rost/korrosion. Emaljstrukturen är inte heller lika motståndskraftig om oönskade kemikalier skulle finna väg in i systemet samt om vattnet är bräckt / havsvatten.
Slutsats:
Varmvattenberedare är en produkt vi inte gärna är utan då den tillgodoser våra behov av varmt vatten. Valet av korrosionsskydd är en viktig faktor att överväga vid köp av varmvattenberedare. Rostfritt stål, koppar och emalj är de tre korrosionsskydd som används för att skydda tanken från rostangrepp. Var och en av dessa har sina egna fördelar och nackdelar och valet beror ofta på individuella preferenser och den vattenkvalitet som råder i området för installation. Så ett gott råd är att ta reda på vattnets kvalité innan köp om du inte redan vet det.