Varmvattenberedare bäst i test 2023

Varmvattenberedaren är onekligen en viktig del i våra hushåll som används för att lagra och värma varmvatten till önskad temperatur för bad, dusch, rengöring och andra ändamål. Då det finns olika typer av varmvattenberedare tillgängliga på marknaden är förutom valet av storlek och prisklass kanske valet av korrosionsskydd den viktigaste faktor att överväga vid köp.

Som bästa varmvattenberedare 2023 tipsar vi om vårt vinnare Nibe Eminent-R 100.

Installation: Varmvattenberedare kan installeras antingen på golvet eller på väggen. Om du har begränsat med utrymme kan en väggmonterad varmvattenberedare vara ett bättre alternativ.

Temperaturkontroll: De flesta varmvattenberedare har en termostat som gör att du kan ställa in önskad vattentemperatur. Vissa varmvattenberedare har även en inbyggd timer, så att du kan ställa in dem för att värma vatten vid en viss tidpunkt.

Säkerhetsfunktioner: De flesta varmvattenberedare kommer med säkerhetsfunktioner som en inbyggd avstängningsventil och en temperaturbegränsare för förhindra olyckor och skador på ditt hem.

Hållbarhet: Vattenvärmare är gjorda av en mängd olika material, inklusive emalj, koppar och rostfritt stål. Rostfritt stål är det mest hållbara materialet och är det bästa valet om du bor i ett område med hårt vatten.

Korrosion: Just rostangrepp är en allvarlig utmaning när det gäller produktkategorin varmvattenberedare. Eftersom vattnet innehåller lösta mineraler och syre som kan generera korrosion av materialen behöver vi ett bra skydd av beredartankens insida för att förlänga dess livslängd. Så nedan tittar vi på de är tre vanliga korrosionsskydd som finns att välja emellan på flertalet av marknadens beredare.

Rostfritt stål:
Fördelar: Rostfritt stål är känt för sin utmärkta korrosionsbeständighet och hållbarhet. Det är motståndskraftigt mot korrosion orsakad av vatten med hög mineralhalt och har en lång livslängd. Rostfritt stål är också hygieniskt och enkelt att rengöra.

Nackdelar: Rostfritt stål passar mindre bra nära kuster och där äldre relika saltvatten används – alternativet är även oftast dyrare än andra skyddsmaterial.

Koppar:
Fördelar: Även koppar är ett utmärkt korrosionsbeständigt skyddsmaterial och används flitigt i dagens varmvattenberedare och motstår rostangrepp på ett bra sätt där syre och mineraler finns i vattnet. Koppar har också god värmeledningsförmåga vilket är en fördel som ger en effektivare energihantering. Egenskaperna ger även en bra motståndskraft mot att legionella-bakterier frodas. Är man kopplad till kommunalt vatten är just en kopparvariant ofta det mest prisvärda och bästa valet.

Nackdelar: En nackdel med koppar är att den kan vara mer känsligt för låga pH-värden eller alkaliskt vatten, dessutom kan det speciellt över tid finnas en (mycket) liten risk för kopparoxidavlagringar i vattnet vilket kan leda till en lätt metallisk smak.

Emalj:
Fördelar: Varmvattenberedare med keramisk emalj är ofta prisvärda alternativ för att hålla rosten på armlängds avstånd. Emaljen är ett icke-poröst material och ger därav en stark barriär mellan vattnet och beredartanken. Varianten är att förstavalet i miljöer där kloridhalten är hög samt där vattnet har hög alkalinitet och hårdhet.

Nackdelar: Emaljerade ytor kan dock tyvärr vara lite känsligare för skador orsakade av repor eller sprickor och om skiktet skadas kan det exponera underliggande metalliskt material som ökar risken för rost/korrosion. Emaljstrukturen är inte heller lika motståndskraftig om oönskade kemikalier skulle finna väg in i systemet samt om vattnet är bräckt / havsvatten.

Slutsats:
Varmvattenberedare är en produkt vi inte gärna är utan då den tillgodoser våra behov av varmt vatten. Valet av korrosionsskydd är en viktig faktor att överväga vid köp av varmvattenberedare. Rostfritt stål, koppar och emalj är de tre korrosionsskydd som används för att skydda tanken från rostangrepp. Var och en av dessa har sina egna fördelar och nackdelar och valet beror ofta på individuella preferenser och den vattenkvalitet som råder i området för installation. Så ett gott råd är att ta reda på vattnets kvalité innan köp om du inte redan vet det.

Bäst i testBästa premiumvaletBästa budgetvaletMest prisvärda
Varmvattenberedare bäst i test 2023 - Nibe Eminent-R 100Varmvattenberedare bäst i test 2023 Premium - Nibe Compact-R 300Varmvattenberedare Nemi 60Varmvattenberedare Metro Therm Cabinet 110R
Nibe Eminent-R 100Nibe Compact-R 300Nemi 60Metro Therm Cabinet 110R
Betyg9.08.88.37.9
Volym100 Liter269 Liter60 Liter110 Liter
KorrosionsskyddRostfritt stålRostfritt stålEmaljRostfritt stål
IP-KapslingIP 24IP 24IP 21IP 24
EnergiklassCDCC
Mått/mm: HxBxD1185x500x4901710x600x620725x460x4601134x420x420

Nibe Eminent-R 100 – Bäst i test

Populär och prisvärd

Kan installera hängande eller liggande

Volym: 100 L

Korrosionsskydd: Rostfritt stål

Stickkontakt eller 2-fas

Vikt: 34 kg

Nibe's serie Eminent är en storsäljare och i R 100 versionen hittar vi en varmvattenberedare med högt  prisvärde som är designad för att vara energieffektiv och enkel att använda både permanent eller i sommarstugan - Vårt tips som bästa varmvattenberedaren 2023 med bra ratio mellan pris och kvalité. 

R 100 har en kapacitet på 100 liter vilket är lämpligt för att passa användning av ca 3-4 personer. Beredarens vattentank är tillverkad av rostfritt stål vilket ger den bästa hållbarheten mot korrosion

Varmvattenberedare har som bekant en primär funktion – att effektivt och pålitlig ge oss varmt vatten men har i övrigt få extra funktioner som kan krångla. Vad som dock ofta hittas är som här en timerfunktion så att du kan ställa in önskad tid för när beredaren ska arbeta.

Beredaren är lätt att installera och underhålla och kommer med ett års garanti som täcker eventuella fel i material eller utförande. För anpassning utifrån rådande vattenförhållanden finns Eminent varianter även med rostskydd av emalj och koppar samt i olika storleksklasser.

Sammantaget är Nibe Eminent-R 100 ett utmärkt val för hem som letar efter en energieffektiv och lättanvänd varmvattenberedare. Modellen är konstruerad av kvalitativt material och dess inbyggda termostat kan regleras upp till 80 °C .

Nibe Compact-R 300 – Bästa premium

Kapacitet

Stöd för 3-fas

Volym: 275 L

Korrosionsskydd: Rostfritt stål

Stickkontakt eller 2 & 3-fas

Vikt: 87 kg

Nibe Compact-R 300 är en högeffektiv vattenberedare i företagets kvalitésäkra Compact serie med en kapacitet på 300 liter, här designad med möjlighet till 3-fas anslutning för att ge en stabil tillförsel av varmvatten till hem med upp till ca 6 personer. Tillverkad av rostfritt stål för bästa korrosionsbeständig.

Compact serien kommer här med stöd för 3-fas, en komplett fabriksmonterad ventilutrustning inkl. blandningsventil och passar därför även utmärkt som lättinstallerad varmvattenlösning i permanentboendet.

En inbyggd termostat som gör att du kan ställa in önskad vattentemperatur är på plast liksom en timerfunktion som kan ställas för att värma vatten vid en specifik tidpunkt. Praktisk om du vill ha varmt vatten tillgängligt när du vaknar på morgonen eller när du kommer hem från jobbet t.ex.

Sammantaget är Nibe Compact-R 300 ett utmärkt val för hem som letar efter en energieffektiv och lättanvänd varmvattenberedare. som passar både i det permanenta hemmet och sommarbostaden.

Nemi 60 – Bästa budget

Prisläge

Säkerhetsventil

Volym: 60 L

Stickkontakt

Vikt: 21 kg

Nemi 60 är en 60-liters elektrisk varmvattenberedare som är designad för att leverera varmvatten för mindre hushåll på upp till 1-3 personer. Den är tillverkad med en emalj legering vilket ger bra skydd mot korrosion. Beredaren kommer med säkerhetsventil och inbyggd termostat.

Nemi 60 är en mycket populär tryckfast väggmonterad varmvattenberedare avsedd för inomhusbruk. Beredaren är utformad för att vara energieffektiv och har en hög värmeisolering för att minimera värmeförluster.

En beredare i emalj passar bra nästan oavsett vilken vattenkvalitet du har och är speciellt lämpad för områden med hög kloridhalt – Undantaget är dock om vattnet i området är bräckt eller om du använder havsvatten.

Med sin 60 liters kapacitet räcker beredaren för ungefär 2 tre minuters duschar. Beredaren är vägghängande och lättplacerad via måtten 61,5 cm x 44 cm x 44 cm med en vikt på ca 81 kg när den är fylld. Energieklassen är här C med en effekt på 2 kW.

Vattenbehållaren består av emaljerat tryckkärlsstål, vilket ger bra korrosionsbeständighet och är godkänd för ett maximalt drifttryck på 10 bar.

Nemi 60 är är utrustad med en säkerhetsventil och är internt färdigkopplad med en jordad stickpropp för anslutning.

.

Metro Therm Cabinet 110R

METRO Smart Control

Kan monteras Golvstående/ Liggande

110 Liter

Rostfritt stål

Stickkontakt eller 2-fas

Energiklass: C

Prisvärda Metro Therm Cabinet 110 R kommer med medföljande väggfästen för enkel och smidig installation. Cabinet 110 kan även installeras horisontalt där dock kapaciteten minskas med 25% eller golvstående där benstativ och beklädnadsplåt finns att köpa som tillbehör.

Metro Therm Cabinet 110R är en 110-liters elektrisk varmvattenberedare som är designad för att ge en kontinuerlig tillförsel av varmvatten för hem med upp till 3-4 personer. Den är tillverkad av rostfritt stål, vilket gör den hållbar och korrosionsbeständig.

Denna varmvattenberedare har ett smart tillägg som heter METRO Smart Control – En termostat-tekniken som utifrån de senaste sju dagarnas förbrukningsmönster anpassar när sin verkan så att vattnet värms upp mer effektivt under tider då beredaren oftast används. Varmvattenberedaren har även en inbyggd termostat som gör att du kan ställa in önskad vattentemperatur.

Levereras med komplett armatursats med säkerhetsventil, blandningsventil och avstängningsventil.