Vattenkokare - Bäst i Test

Vattenkokare - Bäst i Test

INTRODUKTION

Vi har listat toppvalen av de bästa vattenkokarna utifrån större test och personliga användaromdömen, budget som premium. Efter bäst i test finns en köpguide som underlag för att hitta bästa vattenkokare för just dig.

BÄST I TEST

① Electrolux EEWA7700

Electrolux EEWA7700 Vattenkokare
ButikPrisLänkar

Bäst i test

Storsäljande vattenkokare från Electrolux i rostfritt med volym för 1,7 liter. Med ett värmeelement på 2400 W värms vattnet upp snabbt.

7000-serien av Electroluxs vattenkokare har SelectPRO™ värmesystem. Funktionen låter dig välja den optimala temperatur mellan 40 - 100 grader och via en indikator kan du se realtidstemperaturen under kokning. En varmhållningsfunktion som håller vattnet vid önskad temperatur i 30 minuter finns också.

Vattenkokaren är utrustad med en 360º roterande basstation och ett löstagbart kalkfilter som du enkelt tar bort för rengöring. På/av-knapp är belyst vilket är praktiskt liksom den stora indikatorn för vattennivå. Kokarens säkerhetsfunktion stänger automatisk av i tre lägen; vid kokning, vid kokning utan vatten samt när kokaren lyfts från basenheten.

Finn i varianterna: Rostfri/krom, Vit, Svart, Silver, Röd.

Användare plussar för den enkla och precisa inställningen av temperatur, den snygga designen. På minuskontot sporadiska anmärkningar att ljudsignalen inte går att stänga av. Sammantaget sätter vi Electrolux EEWA7700 som vinnare i kategorin vattenkokare och blir bäst i test.

FUNKTIONER

Justerbar Temperatur.
Varmhållningsfunktion.
Signallampa.
Kalkfilter.
Överhettningsskydd.

SPECIFIKATIONER

Effekt 2400 W
Kapacitet 1,7 liter
Produktvikt 1,1 kg
Färg/Material val Rostfri/krom, Vit, Svart, Silver, Röd.
ButikPrisLänkar

Utmanaren

② Bosch TWK8613P

Bosch Styline Kettle vattenkokare

ButikPrisLänkar

Populär

Bosch TWK8611P är en omtyckt vattenkokare i den övre mellanprisklassen. Med många praktiska funktioner, och för många ett tilltalande utseende, återfinns denna vattenkokare bland toppsäljarna i kategorin. Av de funktioner som utmärker sej är framförallt TWK8613P:s "TemperatureControl" uppskattad.

Vattentemperaturen väljs i fyra nivåer, 70°C - 80°C - 90°C och 100°C, och när vald nivå uppnås indikeras detta på LED-displayen. För de som gärna dricker te är detta en stor fördel, då rätt vattentemperatur är viktig för att olika tesorter ska nå sin fulla arom.

Användare plussar även för att kannans ytterskikt inte blir alltför varmt, att den upplevs som relativt tystgående samt för "Keep Warm Function", som håller vattnet tempererat i upp till 30 minuter. Ljudsignalen som avges då vald temperaturnivå uppnås upplevs av vissa användare som för hög och störande, medans andra anser det vara en fördel.

Övriga funktioner:
Automatisk stopp - stänger av sig när vattnet kokar samt avstängning genom lyft. Locköppning med knapptryck samt vattennivåindikator på bägge sidorna. Kalkfilter i rostfritt stål i kannans pip och en kontrollampa vid on/off reglaget.

FUNKTIONER

Justerbar Temperatur.
Varmhållningsfunktion.
Signallampa.
Kalkfilter.
Överhettningsskydd.
Låsbart lock.

SPECIFIKATIONER

Effekt 2400 W
Kapacitet 1,5 liter
Produktvikt 1,86 kg
Färg/Material val Rostfri/krom, Svart, Vit, Silver, Grå, Blå, Glas

Prisvärd

③ Bosch TWK78

Prisvärd

Bra vattenkokare från Bosch med en kapacitet på 1.7 l som kokar vatten elegant och enkelt. Kannan har belyst strömbrytare och utvändigt avläsbar vattennivå-indikator och en 360º roterbar bottenplatta. Locket öppnas enkelt med en hand, genom en tryckknapp.
Kokning avbryts när locket öppnas, andra bra säkerhetsfunktioner är automatisk avstängning när vattnet kokar, samt överhettnings- och torrkokningsskydd.

Användare poängterar att modellen kokar upp vattnet snabbt samt att den roterbara bottenplattan är bra. Vattenkokarens design uppskattas också av många. Mindre bra upplevs att indikator för vattenmängd sitter under handtaget, vilket gör det onödigt svårt att se vattennivån.

Underhållet av kannan är enkel med en botten i rostfritt stål med ett dolt värmeelement som underlättar rengöringen. TWK78 har också ett avtagbart kalk- och partikelfiltret vid kannans pip som man enkelt kan ta av för rengöring. En bra vattenkokare till ett bra pris helt enkelt.

FUNKTIONER

Justerbar Temperatur.
Varmhållningsfunktion.
Signallampa.
Kalkfilter.
Överhettningsskydd.

SPECIFIKATIONER

Effekt 2200 W
Kapacitet 1,7 liter
Produktvikt 1,4 kg
Färg/Material val Rostfritt stål, Röd, Grå, Guld, Koppar.

Desing

④ Smeg KLF03RDEU

Vattenkokare SMEG KLF03
ButikPrisLänkar

Elegent Retro

Populär 50-talsinspirerad vattenkokare från Smeg. Produkten presenteras i rostfritt stål, handtag i krom samt i en mängd färgkombinationer.
Locket har en bra push-öppning på en kanna som rymmer 1.7 liter. Vattenkokaren kommer med en varmhållningsfunktion samt automatisk avstängning vid 100º eller om kannan är tom. Det finns även ett kalkfilter som är avtagbart för enkel rengöring. Vattenkokaren har 360º placering på plattan samt praktiska halkfria gummitassar så den står stadigt.

FUNKTIONER

Varmhållningsfunktion.
Signallampa.
Kalkfilter.
Överhettningsskydd.

SPECIFIKATIONER

Effekt 2400 W
Kapacitet 1,7 liter
Produktvikt 1,6 kg
Färg/Material val Röd, Rostfritt stål, Silver, Svart, Vit, Blå, Creme, Pastellblå, Pastellgrön, Rosa.
ButikPrisLänkar

Vattenkokare med bluetooth

⑤ Xiaomi Mi Smart 1.5L

Vattenkokare Xiaomi Mi Smart 1.5L
ButikPrisLänkar

Storsäljare

Xiaomi Mi Smart är en trevligt designad och populär vattenkokare från Xiaomi som rymmer 1.5 liter vatten. Med en effekt på 1800 W gör den sitt jobb och kokar snabbt upp vattnet. Modellen är tillverkat av dubbelt rostfritt stål för god isolering så att vatten hålls varmt under lång tid efter uppvärmning.

Xiaomi Mi Smart erbjuder justerbar temperatur, signallampa, värmehållning upp till 12 timmar samt Mi Home smartphone app som via Bluetooth hanterar inställningar och temperatur. Användare är nöjda med modellen generellt, dess funktioner och då speciellt möjligheten att ställa in måltemperatur samt den trevliga designen.

FUNKTIONER

Varmhållningsfunktion.
Signallampa.
Överhettningsskydd.
Smartphone app.

SPECIFIKATIONER

Effekt 1800 W
Kapacitet 1,5 liter
Produktvikt 1,24 kg
Färg/Material val Vit, Rostfri/krom
ButikPrisLänkar

Köpguide

KÖPTIPS

Kapacitet: Utgå ifrån hur stor kapacitet du behöver.
Miljö: Vattenkokare är energieffektiva och därför ett bra miljöval.
Ergonomi: Kontrollera att vattenindikatorn är lättläst.
Design: Står ofta centralt, tänk på färg/form.

Vattenkokare är ofta en väl synlig del i ditt kök,  och därför ofta estetiskt anpassad. På senare år har även vattenkokarna utvecklats ur både funktions- och miljövänlighetsperspektiv.  Vattenkokare är ett bra miljöval, det är t.ex betydligt mer miljövänligt att använda vattenkokaren än att värma på spisplatta.  Oavsett om du är ute efter smarta funktioner eller lägger störst vikt på design så finns ett bra val av vattenkokare listat ovan.

Tips att tänka inför köpet

  • Kommer du mestadels använda din vattenkokare till att värma tevatten är en modell med steglös värmefunktion bra, då olika tesorter trivs bäst vid olika temperaturer.
  • Hur mycket vatten vill du kunna koka åt gången? Med högre kapacitet kommer större plats på t.ex köksbänken tas i anspråk. Tänk på att välja storlek på vattenkokaren utifrån dina behov.
  • Vattenkokare mår  bra av att avkalkas emellanåt. Om det finns ett kalklager mellan elementet och vattnet går det långsammare att värma upp, och drar sålunda mer energi. Det finns särskilt avkalkningsmedel för vattenkokaren . Töm helst vattenkokaren helt efter du använt den,  finns vatten kvar i kannan så blir avkalkningen större.
  • Högre watt-tal desto snabbare kokar vattnet.
  • Tänk på att om vattenkokaren placeras under ett köksskåp kan det bli skadat av kondensen från kokaren.
  • För säkerhets skull, välj en modell med automatisk avstängning och torrkokningsskydd. Det har alla våra testade modeller.

Experttester

Mitt Kök | Länk till test

Stort test av 8 olika vattenkokare.

Råd & Rön | Länk till test

Råd och röns stora test av vattenkokare. (obs:betallänk)

Energimyndigheten | Länk till test

Energimyndighetens test av 8 vattenkokare med inriktning på energieffektivitet.

Trustedreviews | Länk till test

Trustedreviews går igenom 9 vattekokare.

review-hub.co.uk | Xiaomi Mi Smart 1.5L | Länk till test

 

Lycka till att hitta den bästa vattenkokaren för dig!

[cmtoc_table_of_contents]